Chicago, orașul tipic american City Break / SUA

Al treilea cel mai mare oraș din SUA, locul unde s-a construit primul zgârie-nor din lume și punctul de start al faimosului drum Route 66. Chicago este orașul clasic american situat pe malul lacului Michigan.

În Chicago simți că ești în America cu adevărat. Eu până atunci mai fusesem doar în zona de litoral Cape Cod și în Boston, un oraș care nu se remarcă prin zgârie-nori foarte înalți sau numeroși. Dar a urmat apoi Chicago. Și impactul a fost unul foarte puternic. Trebuie să recunosc că în prima seară, când am ajuns destul de târziu și oboseala acumulată în urma întârzierii zborului își spunea cuvântul, zgârie-norii mi s-au părut tare neprietenoși. În special Trump Tower. Am avut impresia că am aterizat într-o junglă de oțel în care n-aș putea locui niciodată.

Dar a doua zi mi-am schimbat total părerea. Chicago este un oraș frumos, cu oameni prietenoși și în care simți cu adevărat spiritul american. Iar situarea pe malul lacului Michigan îi oferă un atu incontestabil.

Chicago

Ce mi s-a părut uimitor? Contrastul dintre Downtown (zona cu zgârie-nori din centru) și restul orașului, pe o întindere imensă și cu clădiri de mici dimensiuni. Adică într-o clipă te poți simți într-un film SF, alături de familia Jackson, iar în următoarea clipă te trezești transportat într-un pub old-fashioned din anii ’80. Mai este o ipostază, cea a cartierului rezidențial liniștit, cu case tipic americane și peluze impecabil tunse, unde trăiesc familii cu copii blonzi, care mănâncă cereale la micul-dejun înainte să se urce în autobuzul galben ce îi duce la școală. Cu alte cuvinte, Chicago are multe fațete care așteaptă să fie descoperite.

Ceea ce mi se pare inedit la Windy City („Orașul vânturilor”- poreclă care se pare că provine de la vânturile puternice ce bat dinspre lacul Michigan, deși mai sunt și alte ipoteze) este sistemul de transport suspendat. Un tren cu aer vintage care trece printre zgârie-nori nu e ceva ce vezi chiar peste tot. Metra, așa cum e denumit commuterul, are o structură tare complicată, care îți solicită toată atenția pentru a coborî unde trebuie, în special dacă vii din zona de periferie. Linia trece peste cartiere rezidențiale tipice, ajungând să te plimbe printre clădirile înalte din Downtown, zonă denumită The Loop. Astfel, transportul din Chicago își pune fără dubii amprenta asupra personalității orașului.

Chicago train

Chicago train

Care sunt punctele de referință ale Chicago-ului?

Cloud Gate

Simbolul orașului este fără doar și poate structura metalică sub forma unui bob de fasole (i se mai spune și The Bean) din Millenium Park. Este imposibil să nu fi văzut măcar un film cu acțiunea în Chicago, în care să apară și Cloud Gate. Și, ca să ne raportăm la universul zilelor noastre, este un loc minunat pentru selfie-uri, fiind ca o oglindă imensă în care se reflectă zgârie-norii.

Cloud Gate

Cloud Gate

The Bean

Cloud Gate

Millenium Park

Parcul din centrul orașului este perfect poziționat, având o priveliște de 360 de grade care te cam amețește. Millenium Park este gura de oxigen care vine la fix printre atâtea construcții din oțel, unde poți să te relaxezi, să asculți o un artist stradal cântând jazz sau să te joci cu frisbee-ul.

Chicago

Millenium Park

Millenium Park

Millenium Park

Millenium Park

Jazz

Willis Tower

Printre zgârie-norii din Chicago se remarcă Willis Tower (înainte se numea Sears Tower), cea mai înaltă clădire din SUA și din toată Emisfera Vestică, se pare. Clădirea are 110 etaje și 443 de metri (520 cu antena), de la skydeck putând să admiri în depărtare patru state: Illinois, Wisconsin, Indiana și Michigan. Mi-a plăcut foarte mult prezentarea din lift, unde ți se derulau în fața ochilor clădiri reprezentative din lume situate la înălțimea la care te aflai și tu (ex: Turnul Eiffel, Empire State Building, Burj Khalifa- care deja depășea pragul maxim).

Odată ajuns sus, nu știi unde să privești mai întâi, așa că pregătește-ți arsenalul de exclamații admirative. Priveliștile sunt fabuloase, iar lacul Michigan nu face decât să sporească farmecul întregii experiențe. Atracția principală este zona cu fund de sticlă, unde ești practic în aer, nesusținut de niciun pilon, cu clădirile mai joase, bulevardele largi, mașinile grăbite și oamenii minusculi aflându-se fix sub tine. Este o senzație minunată!

Accesul la Skydeck costă 19,50 dolari. Poți afla mai multe despre experiență aici.

Willis Tower

Chicago

Chicago

Chicago

Zgarie-nori

Chicago

Chicago

Willis Tower

Esplanada de-a lungul râului Chicago

Știai că râul Chicago este singurul din lume care curge invers, din aval în amonte? Inspectează toată chestiunea plimbându-te pe esplanada sa, e o activitate relaxantă. Vei ajunge să explorezi orașul la un nivel care te va face să îi rezervi un compartiment special în #valiză.

Chicago

Chicago

Chicago rau

Fântâna Buckingham

Un alt reper al orașului este fântâna din Grant Park, una dintre cele mai mari din lume. Este construită în stil rococo și are forma unui tort de nuntă, fiind un simbol al lacului Michigan. Acesta este un alt unghi perfect din care poți admira zgârie-norii din Chicago.

Fantana Buckingham

Buckingham

Trump Tower

Skyline-ul din Chicago se mai bucură de prezența unui zgârie-nor emblematic- Trump Tower. E momentul să fac o dezvăluire pe care n-ai fi bănuit-o niciodată: clădirea cu camere de hotel și apartamente îi aparține lui….supans….suspans… Donald Trump!  Așa-i că nu te așteptai? :) Acesta avea de gând să o transforme în cea mai înaltă din lume la momentul construcției. Însă după atacurile de la 11 septembrie s-a râzgândit și a refăcut planurile. Nu că acum ar fi prea puțin impozantă.

Trump Tower

Malul lacului Michigan

Dacă ajungi pe malul lacului, te vei simți ca într-o stațiune de la ocean. Ambarcațiuni ancorate aproape de țărm, plaje aglomerate și o apă de un albastru intens. Locuitorii din Chicago sunt tare norocoși să aibă propriul lor mini-ocean, cu care se laudă de fiecare dată, căci sunt tare mândri de orașul lor. Eu am vizitat Chicago la începutul lunii octombrie, când nu mai era tocmai vreme de plajă, dar sunt convinsă că vara e o zonă foarte aglomerată.

Michigan

Lacul Michigan

Tot pe malul lacului Michigan se află Navy Pier, unde poți să sari direct într-un carusel, să stai la o terasă, să asiști la un concert, să vizionezi un film 3D IMAX sau să te relaxezi într-o grădină. Este o zonă extrem de animată, fix ca într-o stațiune de la ocean.

Navy-Pier-Chicago

Punctul de pornire al Route 66

Route 66 este drumul legendar  de aproape 4000 km inaugurat în 1926, care leagă Chicago de Los Angeles, fiind supranumit the Main Street of America. Se spune că numai străbătând acest traseu vei ajunge să înțelegi cu adevărat cultura și civilizația americană.

Route 66

Noi am vizitat o prietenă care studiază la Northwestern University, aflată printre primele 15 universități din Statele Unite. Cu ocazia asta, am făcut o plimbare și prin campus, care nu e chiar impresionat, mai ales dacă ai văzut mai întâi Harvard, cum a fost cazul nostru. Dar este oricum la mii de mile depărtare de universitățile noastre.

Chiar în ziua în care ne-am plimbat prin campus, președintele Obama (originar din Chicago) făcea o vizită universității pentru a ține un discurs studenților. Agitația era la cote maxime, televiziunile pe fază pentru reportaje în direct, iar nouă abia dacă ne-a fost permis să respirăm aerul din campus, judecând după măsurile extreme de securitate. Dar sunt de înțeles oamenii, nu au o istorie tocmai fericită cu privire la siguranța președinților.

Cu toate acestea, a fost palpitant să fim atât de aproape de leaderul națiunii americane, chiar dacă nu am putut asista la speech-ul lui, pentru că se bătuseră deja pentru asta toți studenții de la Northwestern.

Northwestern

Fox News

Northwestern University

Campus

campus

Mi s-a părut interesant modul de expunere a afișelor, direct pe asfalt. N-am mai văzut pe nicăieri! :)

Chicago by night

Noaptea, Chicago devine și mai uimitor. Când stai pe o bancă în Millenium Park și privești zgârie-norii luminați, chiar ești în dubii dacă te afli sau nu cu adevărat acolo. Pentru că este magic!

Chicago

Chicago

Millenium Park

Chicago

Fantana Buckingham

Ce mai este de văzut în Chicago

  • Zona veche a orașului, unde te simți ca într-un sitcom din anii ‘80
  • Lincoln Zoo– cea mai veche grădină zoologică din SUA, cu intrare gratuită
  • Art Institute of Chicago– vei fi cu adevărat încântat dacă ești un pasionat al artei
  • Garfield Park Observatory– o grădină botanică unde cresc plante folosite apoi la amenajarea parcurilor orașului

Deep-dish pizza

Chicago este un loc special pentru mine și pentru că aici am mâncat o pizza care sigur a sărit direct în Top 3 cele mai bune pizza ever. Deep-dish pizza este un tip de pizza tradițional din Chicago, care se diferențiază prin grosimea blatului, ce face să arate mai mult ca o plăcintă. Nu pot să povestesc mai mult despre ea, stomacul meu protestează deja. Cred totuși că imaginile sunt mai mult decât concludente. Sarah, prietena noastră, ne-a dus într-un loc unde se spune că se mănâncă una dintre cele mai bune deep-dish pizza din Chicago, Gino’s East of Chicago.

deep-dish pizza

chicago

chicago pub

Și dacă tot e lumea fast-food-urilor în State, te sfătuiesc să alegi totuși unul cu o atmosferă tipic locală, un brand care nu există și la noi. Cum este, spre exemplu, Potbelly. Garantez pentru gustul burgerilor.

Potbelly

Potbelly

Berea din Chicago

Într-o cursă a orașelor cu cea mai bună bere din SUA, Chicago câștigă detașat. De ce? Numai în ultimii 3 ani s-au deschis peste 60 de noi fabrici de bere, așa că se poate spune că oamenii au o pasiune. Există o groază de tipuri de bere, iar meniurile pub-urilor te vor pune cu adevărat în dificultate, pentru că nici nu vei ști ce să alegi. Numele sunt foarte ingenioase, iar aspectul old-style se aliniază la cel pe care îl au majoritatea barurilor de pe Damen Avenue. Da, vorbim despre baruri exact ca în filme, cu tipi geeky care socializează stând în picioare, fără să danseze (poate doar un bălăngănit discret), cu mese de foosball și alte jocuri.

Bere

Chicago în filme

Cu toții cunoaștem câte ceva despre Chicago. Și asta pentru că sunt foarte, foarte multe filme cu acțiunea plasată în The Windy City. Sau doar filmate aici. Tocmai pentru că este orașul tipic american. De aceea, am pregătit pentru tine o listă cu câteva dintre cele mai faimoase pelicule filmate în Chicago:

Cum ajungi la Chicago

Din România, prețurile pentru un zbor dus-întors încep cam de la 550-600 euro.

Aeroportul principal este O’Hare, dar dacă vei opta pentru o cursă internă, te sfătuiesc să verifici și variantele low-cost, cu aterizare pe Midway. Noi am zburat cu Southwestern Airlines din Boston și am prins o ofertă destul de bună – biletul a costat doar 80 dolari (one-way).

Chicago

Chicago

Chicago

Chicago

Chicago

Chicago

Chicago

ziare

Chicago

Chicago

Chicago

Chicago

Statele Unite ale Americii

Cum caracterizez pe scurt experiența Chicago

Un oraș spectaculos situat în Midwest. O atmosferă tipic americană, în care parcă s-au combinat toate amintirile din filmele pe care le-am văzut. Oameni degajați și prietenoși. Un ritm mult mai relaxat decât în jungla urbană din New York. Pub-uri parcă rămase în anii ’80. Una dintre cele mai bune pizza pe care le-am mâncat vreodată. Trenuri care te fac să tresari de fiecare dată când trec pe deasupra ta. Zgârie-nori care îți confirmă la orice pas că ești în America. O experiență minunată în orașul clasic american.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>