Sighișoara, o poveste medievală


City Break / Escapadă culturală / România

Dacă vrei să te simți transpus într-o altă epocă fără fie nevoie să inventezi mașina timpului, pornește la drum către Sighișoara. În atmosfera medievală te poți imagina un cavaler în armură strălucitoare, un trubadur vesel sau, într-un context mai macabru, chiar un tâlhar aflat la stâlpul infamiei.

O mică lecție de istorie

Sighișoara este una dintre puținele orașe-cetăți locuite din lume. Aici, elementele universului medieval s-au păstrat întocmai. Vorbim despre peste 150 de case locuite, majoritatea având o vechime de peste 300 de ani. Culorile pastelate ale clădirilor și străduțele cu suveniruri te invită să le descoperi alene, pentru că graba nu există în cetate.

Orașul a fost întemeiat de coloniștii sași la începutul secolului al XII-lea și s-a dezvoltat datorită meșteșugarilor, care erau organizați în bresle. De aceea, când te vei plimba prin cetate vei observa că fiecărei bresle îi aparținea o anumită zonă a burgului. În timpul Evului Mediu, aceste bresle aveau obligația de a susține material biserica și de a întreține câte un turn din linia fortificațiilor. Fiecărui turn i-a fost atribuită denumirea breslei care îl întreținea, acestea fiind păstrate până astâzi. Din cele 14 turnuri care alcătuiau sistemul defensiv al cetății s-au conservat 9, printre care Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor și Turnul Cojocarilor.

Turnul Cizmarilor

Simboluri ale orașului

Urmărind conturul cetății, Turnul cu Ceas va ieși negreșit în evidență. Este, practic, clădirea de referință a orașului, dar și poarta de intrare în cetate. Simbolul incontestabil al Sighișoarei a fost numit cândva Turnul Sfatului, pentru că la primul nivel s-a aflat mult timp reședința Sfatului Orășenesc. În nișa de pe fațada dinspre cetate a Turnului cu Ceas sunt amplasate câteva sculpturi: Justiția și Dreptatea, Ziua și Noaptea, precum și zeița Păcii. În schimb, pe fațada dinspre orașul de jos sunt cele șapte figuri reprezentând zilele săptămânii. Astfel, această clădire reprezentativă urmărește atent cum se scurge timpul în cetate, parcă mai lent decât în alte locuri agitate ale Secolului Vitezei.

Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas

Știi deja că îmi plac panoramele. Ador să analizez un oraș de sus, în ansamblul său. De aceea, nici Sighișoara n-a scăpat. Din cele trei dăți când am vizitat orașul, am urcat de două ori în Turnul cu Ceas. Și îți recomand să faci asta negreșit. Până ajungi sus, ai șansa să te bucuri de exponatele Muzeului de Istorie, trimise direct din viața de zi cu zi a Evului Mediu. Pe mine m-a marcat trusa ginecologică, cu siguranță au existat multe cazuri de malpraxis! Prețul urcării în turn este de 12 lei pentru adulți și de doar 3 lei pentru studenți.

Sighisoara

Sighisoara

Cetate medievala

Sighisoara

Turnul cu Ceas

În apropiere poți vizita Camera Armelor și Camera de Tortură. Eu am ales-o pe cea din urmă, care aparține tot Muzeului de Istorie, dar care se plătește separat. Este o încăpere destul de mică, cu câteva exponate de referință ( ex: o spânzurătoare) sau imagini cu diverse aparate de tortură (ex: aparat de torturat degetele de la picioare). Intersantă mi s-a părut o scară pe care erau întinși condamnații și arși la subraț cu lumânarea. Concluzia este că oamenii din epoca medievală erau tare ingenioși!

Camera de tortura

Plimbându-te prin cetate, vei da peste Scara Acoperită. Ea duce pe colină, la Biserica din Deal și la școala gimnaziului evanghelic. Era numită și Scara Școlarilor, pentru că a fost construită spre a facilita copiilor accesul la școală pe perioada iernii, când vremea era potrivnică. Structura ei cu șase trepte și o pauză nu este întâmplătoare. Treptele simbolizează zilele săptămânii, când copiii mergeau la școală, iar pauza ziua de duminică, dedicată odihnei. În total sunt 175 de trepte, așa că ai ceva de urcat!

Scara acoperita

Biserica din Deal (sec.XIV-XV) este caracterizată prin severitate și simplitate extremă, fiind construită în stil gotic. Din exterior nu spune prea multe, dar dacă vei alege să o vizitezi în interior (se percepe o taxă de 5 lei), îți vei schimba probabil părerea. Biserica este celebră pentru cripta veche, singura de acest fel din Transilvania, pe care o adăpostește sub cor. Mi-a plăcut să aflu că se organizează concerte aici în mod regulat.

Biserica din Deal

Cimitir Sighisoara

Lângă biserică se află și Liceul Teoretic Josef Haltrich unde nu era prea multă forfotă, căci vacanța e în toi. Fosta școala evanghelică (sec.XVI) este cea mai veche din Sighișoara, unde copiii au studiat inițial în latină, iar apoi în germană. Clădirea veche este consituită dintr-o singură sală de clasă și mai e folosită și în prezent pentru diverse activități. Astăzi, predarea la liceu se face atât în germană, cât și în română.

Liceu Sighisoara

Scoala din Deal

La școală am întâlnit un șoricel

Scoala Sighisoara

Scoala

Revenind pe străzile cetății, se remarcă Casa Vlad Dracul, locuința din secolul al XV-lea a tatălui lui Vlad Țepeș- Vlad al II Dracul. Se spune chiar că aici s-ar fi născut Țepeș. Dar nu m-aș grăbi așa tare să cred treaba asta. În fine, născocire sau nu, important e că ține la turiștii străini! În prezent este restaurant și pensiune, ambele reconstituind atmosfera medievală.

Casa Vlad Dracul

Casa cu Cerb (sec.XVII) a aparținut unuia dintre foștii primari ai Sighișoarei, Michael Deli. De ce e specială? Ai ghicit, pentru coarnele de cerb în mărime naturală, situate în continuarea picturii fațadei. În prezent, este și ea pensiune, restaurant și centru cultural româno-german.

Casa cu cerb

Casa Venețiană își datorează numele ferestrelor duble din piatră. Aceasta adăpostește în prezent Forumul Democrat al Germanilor în România.

Casa venetiana

Atmosfera din cetate

Sincer, n-am mai văzut nicăieri în România atâția vizitatori străini. După calculele mele extrem de elaborate (extragere de radical, aplicarea de formule trigonometrice etc.), cel puțin jumătate din numărul total de turiști este constituit din străini. Și sunt tare bucuroasă să spun asta! Ce e mai impresionant este că mulți dintre ei sunt americani. Da, din țara aia mare de peste ocean, departe de tot. Turiștii străini și atmosfera medievală te fac să uiți că ești, de fapt, în România. Și, ce să vezi? Dacă verifici, tot în județul Mureș te afli. Nu că e tare? :)

Sighisoara

Pe cale de consecință, tot aici am văzut și cele mai multe suveniruri românești. Evident, personajul central este Dracula. Dar, până la urmă, de ce să nu exploatăm la maximum oportunitatea asta de promovare turistică prin intermediul unei legende? Am fi chiar fraieri să nu o facem. Așadar, căni cu moaca lui Vlad Țepeș, măști dubioase de vampir, magneți ca să-l ai pe Dracula și pe frigider, tricouri cu colți însângerați și așa mai departe! Dar mai sunt și o grămadă de obiecte artizanale și suveniruri autentice românești, care m-au bucurat tare mult. Pentru că așa ar trebui să fie peste tot! În special în București, unde sunt doar câteva magazine amărâte cu suveniruri tradiționale.

Sighisoara

Costume populare

Vin romanesc

Milieuri

I love romania

cani dracula

Masti Dracula

Tricou Dracula

Suveniruri

Mi-a plăcut în mod special un magazin cu tot felul de produse homemade și cu ceaaaa mai bună ciocolată albă pe care am mâncat-o vreodată! Cu zmeură și cu căpșuni. De-li-cioa-să!

Dulceata

sighisoara

Ciocolata casa

Levantica

Levantica

Tarhon

Ciocolata casa

Levantica

Este sezonul nunților și multe cupluri aleg să își lege destinele într-un cadru medieval. Am explorat cetatea într-o sâmbătă, așa că am văzut pe puțin 6-7 mirese. Și nici n-am stat să contorizez prea bine! Dar e de înțeles alegerea lor, îmi imaginez că vor avea niște poze superbe de la nuntă.

Mireasa

N-au cum să nu-ți placă căsuțele pitorești, colorate în nuanțe de pastel. Mi se pare imposibil. Serios că zici că sunt dintr-o carte de colorat. De aceea, va fi tare plăcut să te plimbi prin cetate. Ea nu e mare, dar cred că merită măcar o zi, pentru a te bucura de fiecare pas făcut.

Sighisoara

Piata cetatii

Piata cetatii

Biserica Sighisoara

Sighisoara

Sighișoara

Sighisoara

Sighișoara by night

Aceeași cetate, mai mult romantism. Luminile se aprind, culorile devin mai misterioase, iar străduțele pietruite te îndeamnă să mergi cât mai departe. Te poți bucura de acest context deosebit luând masa la un restaurant din Piața Cetății, savurând un pahar de vin aromat și ascultând violonistul pasionat de la colț de stradă. Nu sună…perfect?

Piata Cetatii

Casa cu cerb

Sighisoara noaptea

Gastronomie

Sunt o groază de restaurante în cetate, cu o varietate mare de preparate. Dar eu îți propun două variante tradiționale din zonă.

Gulaș (cu vită)- 22,5 lei

Gulas

Paprikaș (cu pui)-26 lei

Paprikas

Eu le-am încercat pe ambele la Casa Ferdinand (de acolo sunt prețurile, care pot fi mai mari în alte locuri). Și mi s-au părut delicioase!

Cazare în Sighi

Trebuie să alegi neapărat o pensiune din cetate. Altfel, care ar mai fi farmecul? Multe dintre unitățile de cazare oferă spații amenajate tradițional, așa cum este Casa Morar din imaginile de mai jos.

Cazare Sighisoara

Casa Morar

Cazare Sighisoara

Sighi

Dar eu aș opta pentru un alt loc, precum Pivnița lui Teo, unde oaspeții primesc și o degustare din partea casei- pălincă de prune și vin direct din pivnița veche de 500 de ani.

Prețurile pentru o cameră dublă variază între 100 și 250 lei pe noapte (în weekend e mai scump). Părerea mea este că cel mai bine ar fi să intri pe site-ul turistinfo.ro, să alegi o pensiune pe placul tău și să contactezi direct unitatea de cazare pentru rezervare.

În ultima săptămână din iulie are loc Festivalul de Artă Medievală. Atunci, întregul oraș se umple cu și mai multă culoare. Și cu oameni! Plus că nu va trebui să îți imaginezi trubaduri sau cavaleri. Pentru că îi vei avea în fața ta for real. Sunt puse în scenă secvențe din  viața de zi cu zi a cetății medievale, așa că pregătește-te pentru întâlnirea cu saltimbancii și cu domnițele în rochii de brocart.

Cavaleri

Cetatea din vârful dealului este cu siguranță epicentrul turistic al așezării de pe valea Târnavei, dar nu te vei plictisi nici în Orașul de Jos. Sinagoga, Biserica Reformată, Biserica Leproșilor, dar și alte fațade pastelate ale caselor de meșteșugari te așteaptă să le descoperi!

Sighișoara

Sighișoara este unul dintre orașele mele preferate din România. Pentru că este precum o capsulă a timpului. Și pentru că te face să uiți de vraful de hârtii de la birou sau de facturile restante. Și pentru că e colorată. Și pentru că are mult farmec. Și pentru că e a noastră!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>