Călătoria în Maroc înseamnă un cumul de experiențe senzoriale inedite. Doar imaginează-te savurând un ceai de mentă aromat pe terasa unui riad, în timp ce asculți chemarea muezinului la rugăciune. Prefă-te că te afli preț de câteva minute pe străzile prăfuite din Marrakech, negociind pentru niște eșarfe colorate și privind cu mirare către munții de mirodenii de alături. Închipuie-ți că încerci să te strecori printre scutere și localnici îmbrăcați tradițional, care discută animați despre vreun paragraf din Coran. Imaginează-ți că admiri mozaicuri colorate care decorează școli vechi, că stai la umbra unui palmier bând un suc din portocale proaspăt stoarse în fața ta sau că te plimbi de-a lungul zidurilor unei cetăți medievale. Deschide ochii și dă startul căutărilor pentru biletul de avion!

În cele ce urmează, vom scoate din #valiză cele mai importante locuri în care trebuie să ajungi într-un road trip prin Maroc, locuri despre care în articolele viitoare vom vorbi mai detaliat. Așa că fii pe fază, pentru că pornim la drum și avem de străbătut mai bine de 2000 de kilometri!

Marrakech

În Marrakech, ritmul vieţii este absolut năucitor. Cam ca atunci când bei prea multă cafea şi nu ştii ce să mai faci cu atâta energie. De cum păşeşti pentru prima dată în oraş, simţi că ai ajuns într-o lume pusă pe fast-forward. Iar tu, european născut în epoca vitezei, te trezeşti parcă mişcându-te în slow motion, în comparaţie cu tot ceea ce te înconjoară. Scutere care apar din toate părţile, papuci coloraţi vânduţi la speşăl prais doar pentru tine, îmblânzitori de cobre care te urmăresc să faci o poză cu reptila domesticită şi o mulţime pestriţă aflată într-o continuă mişcare. De fapt, dacă îţi setezi telefonul pe modul rafală, vei vedea că în Marrakech nicio poză nu este la fel ca cealaltă!

Da, Marrakech este un haos incredibil. Însă e genul ăla de haos care te cucereşte, pentru că pur şi simplu aterizezi într-o altă lume. Şi ceea ce te surprinde cel mai tare sunt contrastele, integrate într-o uniformitate paradoxală a oraşului. Căci toate clădirile, fie ele case dărăpănate ori hoteluri de lux, au aceeaşi culoare roşiatică. Şi mulţi palmieri în jurul lor!

marrakech maroc

cazare riad marrakech

piata marrakech maroc

marocani

haos marrakech

castel maroc

gradinile majorelle

obiective turistice marrakech

cosuri cu flori

Casablanca

Casablanca este cel mai mare şi mai contrastant oraş al Marocului. Există, pe de-o parte, zona elegantă a Corniche-ului, acolo unde valurile Oceanului Atlantic se lovesc de ţărmul cu promenade dichisite, ansambluri rezidenţiale elegante şi mall-uri moderne.

De cealaltă parte se află cea mai minunată moschee din univers, pe numele ei Hassan al II-lea, situată tot pe malul oceanului. Nu e numai incredibil de frumos decorată, dar este şi a doua cea mai mare moschee din lume (după cea de la Mecca) şi are cel mai înalt minaret din câte există, care măsoară 210 metri. Însă, la doar doi paşi de moschee, dai peste cealaltă latură a oraşului, unde casele dărăpănate şi mormanele de gunoi strigă în gura mare despre greutăţile pe care le poartă pe umeri mulţi dintre marocani.

Casablanca are un aer cosmopolit, pe care i-l oferă influenţele occidentale. Casablanca are un aer romantic, în mare parte graţie valurilor Oceanului Atlantic. Casablanca are un aer autentic, pentru că lumea islamică este încă foarte prezentă, cu toate cutumele sale, chiar şi în cel mai modern oraş al ţării.

moschee casablanca

casablanca oceanul atlantic

plaja casablanca

casablanca oras murdar

taxi maroc

casablanca maroc

tramvai casablanca

casablanca de sus

Munţii Atlas

În munții Atlas vei ajunge mai aproape de nori și te vei bucura de niște priveliști incredibile. De la înălțimi de peste 2000 de metri, vei trece prin sate berbere și vei admira panorame spectaculoase.

Însă pe drumul către deșert trebuie să faci neapărat o oprire la Ait Ben Haddou, orașul fortificat de tip ksar construit din lut, unde s-au filmat peste 20 de pelicule, printre care Gladiatorul și Game of Thrones. Vei simți că ești în altă lume, unde nu te-ar mira câtuși de puțin să apară și celebrii dragoni din GOT.

muntii atlas

prin munti in maroc

suveniruri maroc

muntii atlas maroc

ait ben haddou

ait ben haddou

Deșertul Sahara

Experienţa deşertului te lasă cu amintiri pentru o viaţă, dar cu puţine cuvinte să o descrii. Pentru că îţi trebuie ceva timp să asimilezi faptul că te-ai aflat cu adevărat printre dunele de nisip, plimbat de o cămilă simpatică până la corturile din inima deşertului, unde te-ai dat cu sandboard-ul, ai socializat cu oameni din toate colţurile lumii în jurul focului, ai cântat la tarabană împreună cu beduinii şi ai privit stelele, mai strălucitoare decât de obicei.

Nu, nu-ţi vine să crezi că te-ai aflat acolo nici măcar apoi, când priveşti pozele şi îţi aminteşti râzând că este al naibii de dureros să mergi pe cămilă timp de două ore. 😊 Dar, chiar şi aşa, tot ce ştii este că vrei să te întorci!

cu camila in desert

cu camila sahara

excursie desert maroc

desertul sahara

in desert

Fes

În Fes pare că ai călătorit în timp de îndată ce treci de zidurile medinei, de altfel cea mai mare din lume. Străduțele pline cu genți și curele din piele, cu obiecte minunate din ceramică, cu bijuterii orientale și lampadare colorate, sunt străbătute neîncetat de măgăruși care cară butelii sau alte greutăți. În vopsitoriile de piele se îmbină culori, acestea împrăștiind în jur un miros greu, anihilat de vizitatori cu ajutorul frunzelor de mentă.

Aici, ritmul este mai lent decât în Marrakech, iar atmosfera medievală te face să uiți de existența ceasului. Doar capetele de miel de la tarabele cu mâncare te fac să întorci capul în altă direcție, moment în care trebuie să fii atent să nu cumva să calci peste vreo rață. Da, așa este în Fes și, dacă ești cu adevărat deschis către descoperirea altor culturi, îți va plăcea la nebunie!

fes maroc

poarta colorata fes

vopsitorii fes

covoare fes

musulmanca maroc

bijuterii maroc

fes de sus

Chefchaouen

Oraşul albastru al Marocului este parcă scos dintr-o carte de colorat. Chefchaouen se află în nordul ţării, aşa că influenţele europene (în special spaniole) sunt mai pregnante aici. Dar, odată ce ajungi în medina, vei vedea lumea printr-un filtru albastru şi vei căpăta inevitabil o atitudine ghiduşă. Pentru că viaţa pare o joacă în Chefchaouen!

Cel mai probabil, meseria de zugrav este la mare căutare în acest orăşel marocan colorat, căci la fiecare două străzi dai peste câte o poartă proaspăt vopsită ori peste câteva trepte în curs de albăstrire. Cert este că n-ai cum să nu pleci de aici cu zâmbetul pe buze!

orasul albastru maroc

pigmenti maroc

chefchaouen maroc

maroc orasul albastru

maroc chefchaouen

cu valiza in maroc

Rabat

Despre capitala Marocului nu pot spune foarte multe, pentru că am stat puţin- atât cât să ne pierdem prin labirintul format de străzile înguste din medina, în căutarea disperată a unui restaurant. În agonia provocată de un stomac mult prea gol, am admirat în treacăt zidurile cetăţii, palmierii care străjuiau fiecare clădire şi promenada aflată de-a lungul oceanului. Deşi parcă am urmărit un retroproiector care derula nişte imagini în faţa ochilor mei, a fost suficient pentru a mă convinge să mă întorc cândva în Rabat. Ceea ce îţi doresc şi ţie! 😊

rabat

oceanul atlantic rabat

maroc capitala rabat

medina rabat

covoare maroc

ziduri maroc

Cum ajungi în Maroc

Nu prea există zboruri directe, așa că noi am găsit o combinaţie avantajoasă cu Ryanair. Există tot felul de variante de zboruri conectate, însă noi am zburat până la Roma şi de acolo către Marrakech, iar la întoarcere am pornit din Rabat şi am petrecut câteva zile în Anglia, pentru a reveni în ţară pe ruta Londra-Cluj-Bucureşti. Toate biletele de avion au costat sub 200 de euro.

Prin urmare, dacă îţi imaginai că este scump să ajungi în Maroc, acum ai mai scăpat de o prejudecată! 😊

zborul catre maroc

Unde te cazezi

În Maroc este obligatoriu să te cazezi într-un riad, o casă marocană tradițională care are ca element central o curte interioară sau o grădină. Există extrem de multe astfel de riaduri în Marrakech și Fes care au fost transformate în unități de cazare, așa că poți începe căutarea pe booking.com. Va fi tare greu să te decizi, pentru că multe dintre ele arată spectaculos!

Dar, dacă îți dorești o experiență cu adevărat autentică, pregătește-te și pentru locuri de cazare tradiționale, dar modeste. Și, mai ales, pentru cortul din deșert!

riad cu piscina maroc

riad maroc

riad traditional fes

cazare maroc

cazare traditionala maroc

cazare cort desert

terasa riad

Închirierea maşinii

Dacă vrei să străbaţi ţara-n lung şi-n lat, cel mai bine este să închiriezi o maşină. Există autocare care leagă cele mai importante oraşe, precum şi agenţii locale care organizează fel şi fel de excursii. Dar nimic nu se compară cu un roadtrip planificat de tine, în care poţi opri oricând îţi doreşti: la prima panoramă din Munţii Atlas care îţi taie răsuflarea, la zărirea primelor dune de nisip din deşert sau la descoperirea unui canion plin cu palmieri, despre care n-ai citit în niciun ghid turistic.

Noi am străbătut peste 2000 de kilometri, traseu pe care peisajele s-au schimbat constant în faţa ochilor noştri miraţi. De sub porţile înguste din Marrakech, prin care trebuia să trecem împreună cu 3 scutere, un măgar şi doi vâzători cu covoarele în spate, am ajuns la peste 2000 de metri altitudine în Munţii Atlas. Apoi, munţii masivi au lăsat uşor-uşor locul podişurilor aride, pentru ca dintr-odată să ne trezim în Sahara, cu dune portocalii la orizont. Iar după ce am explorat zona deşertică, ne-am văzut înconjuraţi de munţi împăduriţi și multă verdeață, de parcă nici nu plecasem în aceeaşi zi din mijlocul dunelor de nisip!

peisaje maroc

În mod normal, ai nevoie de un card de credit pentru rezervarea unei maşini online. Însă noi am găsit două agenţii locale care acceptă şi cardul de debit, cu condiţia să plăteşti jumătate din sumă în avans. Intră pe Abidcars sau pe Yacout Tours şi caută o maşină care să îţi arate cele mai frumoase peisaje din Maroc. Noi am plătit câte 350 euro pe 9 zile, pentru un Sandero şi un Volkswagen Polo, care trebuia sa fie iniţial un Logan. Apropo, să nu te mire faptul că vei fi înconjurat de Logan-uri, căci acolo există o fabrică Renault care explică de ce te simţi ca acasă.

Preţul unui litru de benzină este aproximativ 11 dirhami, în timp ce un litru de motorină costă în jur de 9,5 dirhami. Per total, noi am fost 9 călători în două maşini şi am plătit 100 euro de persoană pentru întreaga perioadă în care am avut maşina închiriată. Evident, este mult mai avantajos să călătoreşti în grup, pentru că toate costurile se împart. Însă merită efortul financiar şi dacă mergi în cuplu, pentru că așa vei descoperi țara cu adevărat!

#Sfat din valiză: încearcă să respecţi pe cât posibil limitările de viteză, pentru că sunt foarte multe echipaje de poliţie pe traseu, în special în apropierea oraşelor. Şi când spun foarte multe, vorbesc din proprie experienţă, pentru că pe noi ne-a oprit poliţia de 6 ori în 9 zile. Am luat chiar şi două mici amenzi de câte 15 euro fiecare, pentru depăşirea vitezei regulamentare cu doar 5 km pe oră. Dar, de cele mai multe ori, polițiștii voiau doar să obţină bani de pe urma unor turişti rătăciţi.

Dacă se întâmplă să te oprească poliţia şi ştii că ai condus regulamentar, încearcă toate stratagemele posibile: prefă-te că nu înţelegi nimic din ce spun poliţiştii şi că nu ştii să vorbeşti nicio limbă străină, laudă-le ţara şi spune-le că o să mai vii şi altă dată în vacanţă în Maroc sau chiar lamentează-te că ai cheltuit toţi banii şi abia mai ai cu ce să te întorci acasă. Crede-mă, funcţionează! Eu mă pregăteam să apelez şi la plâns, în caz că voiau să ne dea vreo amendă exagerată, însă n-a fost nevoie până la urmă. Încearcă totuşi să respecţi toate regulile de circulaţie, iar pasagerii din spate să poarte centurile de siguranţă, pentru că pun foarte mare accentul pe asta.

Am făcut o singură poză cu mașina noastră pe parcursul vacanței, atunci când am descoperit că lângă noi parcase…o trăsură! 🙂

masina trasura

Limba

Peste tot vei vedea alfabetul arab, limbă pe care marocanii o şi vorbesc în general. Aşadar, pentru limba arabă tastează 1. Din fericire, datorită istoriei care ne învaţă că Marocul a fost colonie franţuzească (precum întreaga regiune a Maghrebului), există și opțiunea pentru limba franceză, căreia îi este atribuită tasta 2. Dacă nu prea mai ştii mai mult de Qu’est-ce que vous avez preparer pour aujourd’hui? , încearcă cu tasta 3 pentru limba engleză. În orașele mari vei putea purta un dialog în limba internațională, dar ia-ți gândul de la englezisme în zonele rurale!

limba maroc

Moneda

Moneda locală este dirhamul marocan (DH). În această privinţă, trebuie doar să reţii că orice sumă în dirhami se împarte la 10 pentru a afla preţul în euro. Pe scurt, 10 dirhami = 1 euro.

Sfatul meu este să schimbi suficienţi bani când dai peste un exchange, pentru că ATM-uri nu găseşti la fiecare colt de stradă. În plus, comisionul de retragere nu este foarte prietenos, aşa că mai bine mergi pe varianta Marrakech cu banii cash! 🙂

dirhami marocani

Vestimentaţia

Deşi în Maroc ajung din ce în ce mai mulţi turişti din toate colţurile lumii şi localnicii se obişnuiesc treptat cu stilul vestimentar occidental, cred că este firesc să respecţi religia ţării şi să te îmbraci cât mai decent. În cazul bărbaţilor nu există atât de multe probleme, însă maioul este, spre exemplu, o piesă vestimentară pe care ai putea să o eviţi.

Cât despre călătoare, cel mai bine ar fi să se orienteze către fuste sau rochii lungi, bluze vaporoase cu mâneci ori eşarfe care să le acopere umerii. E drept, în Marrakech vei vedea şi turiste care se abat de la aceste recomandări, însă ar fi frumos să nu te numeri printre ele.

Recunosc, şi eu am lăsat la o parte aceste convenţii vestimentare în deşert, acolo unde nu cred că am jignit prea multă lume cu spatele meu dezgolit, şi în Chefchaouen, oraş aflat în apropiere de graniţa cu Spania, unde situaţia este ceva mai relaxată și unde am purtat o rochie mai scurtă. Dar, în general, este bine să arăţi respect religiei ţării pe care o vizitezi. Evident, nu este cazul să porţi văl pe cap, ci doar să îţi duci outfiturile de vacanţă într-o zonă cât mai decentă. Poţi oricând să improvizezi, folosindu-te de eşarfele colorate pe care le găseşti prin souk-uri. Dovada mai jos! 🙂

cum să te îmbraci în maroc

Cât costă o vacanță în Maroc

Lăsând la o parte riad-urile de lux sau excursiile scumpe ale agențiilor, îți voi spune cât a costat călătoria mea. După cum menționam și mai sus, pe biletele de avion am dat 190 de euro. Cazarea pentru opt nopți (dintre care 6 în riaduri foarte frumoase, o noapte într-un hotel tradițional de pe traseu și una în deșert în corturi) a costat în total 150 de euro. Se mai adaugă costurile aferente închirierii mașinii, care au fost 100 de euro, și cheltuielile zilnice pe mâncare, suveniruri și intrări la obiectivele turistice, adică încă 200 de euro. Astfel, totalul general indică 650 de euro pentru 9 zile!

steagul marocului

Iată cum a arătat traseul nostru prin Maroc. Între Marrakech și Casablanca, respectiv între Fes și Rabat există autostradă, dar și în restul țării drumurile sunt foarte bune. Inclusiv în deșert! Noi nu ne-am simțit în niciun moment în nesiguranță, așa că nu trebuie să îți fie teamă să descoperi pe cont propriu Marocul.

Am străbătut o mare parte din țară, dar ne rămân totuși pentru data viitoare țărmul oceanului Atlantic, cu Essaouira și plajele frumoase de la sud de Agadir, plus zona mediteraneană.

Concluzia? Atât timp cât nu împachetezi în #valiză și prejudecățile și ești gată să descoperi o cultură total diferită de a noastră, cu tot ceea ce implică ea, îți va plăcea Marocul la nebunie. Este genul de călătorie care te învață o mulțime de lucruri și te îmbogățește din multe puncte de vedere. Mai ales dacă alegi să descoperi țara într-un road trip!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

8 COMENTARII

 1. Asteptam acest articol de cand am vazut ca pleci in Maroc. De altfel foarte util.

  Nu credeam ca poti sa platesti atat de putin pentru un sejur de 9 zile in Maroc insa cu totul achizitionat din timp observ ca se poate. Bravo :* P.S : foarte frumoase pozele 😀

  • Cred ca ti-am mai raspuns si pe Facebook, dar sa lasam informatia si aici: am rezervat biletele de avion si cazarea in luna ianuarie, iar calatoria a fost in aprilie. Deci nu cu foarte mult timp inainte! Dar ianuarie este in general una dintre cele mai bune luni pentru organizarea vacantelor! 🙂

 2. Bună Cristina, foarte util articolul, cel puțin pentru ceea ce am si eu in gând, felicitări!
  Întrebare: s-a perceput depozit pentru închirierea mașinilor? Dacă da, îți poți aminti valoarea, pentru Sandero?

  • Buna, Ana.

   Cu compania locala pe care am folosit-o noi (Abid Cars) am platit jumatate din suma in avans si celalata jumatate cand am ridicat masina :).

 3. Tur magic al vieții în Marocul exotic, serviciu special, ospitalitate iubitoare. Marea istorie, cea mai bună din Africa Maroc.
  avem 8 persoane dintr-o familie, alegem Marocul și compania Moroccodeserttour4x4.com și avem cel mai bun moment pe care nu îl vom uita niciodată, pentru că ne simțim ca o familie din Maroc, am găsit tot ce am avut nevoie, un serviciu foarte bun, după călătoria noastră am simțit că Marocul este a doua noastră țară, avem 11 zile libere și noi vreau dacă avem mai multe zile pentru că mai sunt multe de văzut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.