Marrakech este probabil cel mai haotic oraș al Marocului și locul în care vei avea parte de cel mai mare impact cultural. Medina cu zidurile sale impunătoare, souk-urile cu munții de mirodenii și suvenirurile colorate, grădinile exotice, școlile vechi, palatele din alte vremuri, mirosul de mentă, oamenii care cutreieră străzile până noaptea târziu și cea mai bizară piață în care vei ajunge vreodată – pe toate le găsești în Marrakech. Cu alte cuvinte, câtă vreme lași prejudecățile acasă și ești gata să descoperi o cultură extrem de diferită de a ta, orașul îți va plăcea enorm.

Prin urmare, este momentul să scoatem din #valiză experiențele pe care n-ai voie să le ratezi în Marrakech, odată ce te-ai obișnuit cu ritmul haotic al orașului:

Întoarce-te în timp la şcoala Ben Youssef Madrasa

Dacă ajungi în Marrakech, trebuie neapărat să ajungi la Ben Youssef Madrasa, cea mai mare şcoală islamică din Maroc, deschisă în secolul al XIV-lea. Aici veneau studenţi din întreaga lume pentru a primi învăţătura Coranului, devenind ulterior chiar şi avocaţi sau judecători.

Clădirea propriu-zisă servea drept locuinţă tinerilor dornici să urmeze îndeaproape scrierile profetului Mohamed, căci cursurile se ţineau în moscheea de alături. În total, madrasa deţine 132 de dormitoare, care în acele vremuri erau ocupate de peste 900 de studenţi. Aceasta a funcţionat până în 1960, când instituţia de învăţământ islamic şi-a închis porţile, pierzând studenţii care se îndreptau către şcoala rivală din Fes.

Între timp a fost reabilitată şi deschisă publicului în 1982. Evident, nici cea mai mică porţiune nu a rămas nedecorată, madrasa de culoarea jadului remarcându-se printr-o combinaţie de mozaicuri, decoraţiuni din stejar adus din munţii Atlas, inscripţii interesante şi modele geometrice cu adevărat deosebite.

Şcoala este deschisă zilnic între orele 9 şi 18, iar biletul de intrare costă doar 20 dirhami / 2 euro.

ben youssef Madrasa Marrakech

Scoala islamica Marrakech

scoala Maroc

vizita Marrakech

coloane mozaic Maroc

Universitate veche Maroc

Blogger de calatorii

Vacanta in Maroc

Plimbă-te printre plantele exotice de la Jardin Majorelle

Dacă îţi imaginai că în Marrakech vei explora doar străzile pe care se ridică adesea valuri de praf roșiatic, te-ai înșelat. La Jardin Majorelle vei intra într-o lume exotică, cu cactuși de doi metri înălțime și plante în ghivece colorate, luând astfel o pauză de la ritmul agitat al orașului.

Responsabil pentru apariția grădinii cu vegetație luxuriantă a fost pictorul francez Jacques Majorelle, căruia i-au trebuit 40 de ani (1886-1962) să își creeze propria oază de lângă deșert. Grădina a fost deschisă publicului în 1947, dar a ajuns într-o stare agravată de degradare, până în 1980, când a fost cumpărată de Yves Saint Laurent. Da, acel Yves Saint Laurent. El s-a îndrăgostit la rândul său de Maroc și a continuat proiectul frumos început de pictorul francez, existând astăzi în grădină peste 300 de specii de plante de pe 5 continente.

Tot aici vei găsi o clădire pictată în cel mai intens albastru pe care l-ai văzut vreodată, cu ferestre conturate în note de galben aprins. Evident, există și o expoziție marca YSL, așa că pentru fashioniste acesta e un motiv în plus să ajungă aici.

Grădina este deschisă zilnic între 8 și 18, iar prețul unui bilet este 70 dirhami/ 7 euro. Este cea mai scumpă atracție turistică a Marrakech-ului, dar merită din plin fiecare monedă sau bancnotă marocană.

#Sfat din valiză: încearcă să ajungi cât mai devreme la grădină, pentru că se aglomerează destul de tare în jurul prânzului. Oricum, chiar dacă va fi coadă la intrare, nu vei petrece mai mult de 30 de minute așteptându-ți rândul.

flori palmieri Marrakech

cactusi Jardin Majorelle

cactusi inalti

Jardin Majorelle Marrakech

plante exotice

ghivece colorate

Casa Yves Saint Laurent

muzeu Yves Saint Laurent Marrakech

outfit YSL

Casa albastra

plante exotice Maroc

copaci cu flori

usi Maroc

ghiveci galben

Simte atmosfera imperială la Bahia Palace

Palatul Bahia, al cărui nume înseamnă strălucire, a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, dorindu-se a fi cel mai grandios palat al timpurilor sale. A fost ridicat pentru Si Moussa, un fost sclav care a devenit vizirul regelui, incluzând chiar şi haremul, acolo unde locuiau soţiile şi concubinele acestuia. Trebuie să vizitezi şi grădinile palatului, cu portocalii săi încărcaţi şi fântânile elegante.

Poţi vizita palatul zilnic între 9 şi 16, iar preţul biletului este 10 dirhami / 1 euro.

#Sfat din valiză: încearcă să reţii sau să îţi notezi orarul obiectivelor turistice, pentru că s-ar putea să ajungi după ora închiderii. Aşa ni s-a întâmplat nouă la Bahia Palace, pe care n-am mai apucat să îl admirăm şi a trebuit să ne continuăm drumul pe străzile înguste din medina.

bahia palace marrakech

palat marrakech
Sursă foto: pinterest.com

Admiră cele mai colorate morminte la Tombeaux Saadiens

Venind din România, cu al său cimitir vesel de la Săpânţa, nu vei fi uimit să descoperi cele mai colorate morminte din câte ai văzut. Tombeaux Saadiens, care datează din secolul al XVI-lea, de pe vremea sultanului Ahmed el Mansour, au rămas sigilate şi necunoscute până în anul 1917, când francezii au survolat aerian zona şi au construit un pasaj către ele dinspre moscheea Kasbah.

Mozaicurile colorate, inscripţiile arăbeşti şi zidurile roşiatice specifice Marrakech-ului pe care se profilează umbrele palmierilor, creează o atmosferă orientală exotică şi te fac să uiţi că vizitezi nişte morminte. Eu m-am implicat atât de mult în admirarea modelelor colorate, încât, dorind să fac o poză perfectă pentru Instagram, cu sandalele pe un pavaj superb decorat, n-am realizat nicio secundă că, de fapt, mă aflu pe un mormânt. Upsi!

Poţi vizita mormintele zilnic între 9 şi 16, iar preţul unui bile teste 10 dirhami / 1 euro.

palmieri Marrakech

obiective turistice Marrakech

Arhitectura marocana

Tombeaux saadiens Marrakech

Ce sa vezi in Marrakech

Mozaicuri colorate

flori Maroc

Pierde-te în mulţimea pestriţă din piaţa Jema el-Fnaa

Piaţa Jeema el-Fnaa e unul dintre cele mai ameţitoare locuri în care vei ajunge vreodată. Este punctul central al oraşului şi aşa a fost dintotdeauna, chiar şi pe vremea comerţului de sclavi. Astăzi, într-o plimbare prin cea mai aglomerată piaţă a Marrakech-ului, vei vedea de toate: îmblânzitori de cobre, vânzători de poţiuni atotvindecătoare, presupuşi dentişti care te invita să îţi alegi de pe tarabă o dantură de schimb nou-nouţă, oameni cu maimuţe îmbrăcate ca la circ (un aspect trist al pieţei) sau femei nerăbdătoare să îţi citească viitorul în palmă ori să îţi picteze mâinile cu modele orientale din henna. Muzicieni, dansatori şi chiar boxeri adună în jurul lor mulţimi, sperând ca în urma prestaţiei artistice să adune şi nişte bani.

Te-ai putea pierde cu uşurinţă în anonimat odată ce ajungi în Jeema el-Fnaa, dacă n-ai fi un turist european care ia forma unui sac de bani în imaginaţia marocanilor din piaţă. De aceea, nu-ţi rămâne decât să priveşti cu coada ochiului la cobra care se unduieşte pe ritmuri orientale sau la prafurile cu calităţi tămăduitoare pe lângă care treci, pentru că altfel va trebui să te scotoceşti prin buzunare. O simplă privire aruncată spre vreun vânzător va atrage după sine o prezentare lungă şi insistentă a mărfurilor. De poze nici nu se mai pune problema, trebuie să dai dovadă de adevărate veleităţi de paparazzo dacă vrei să surprinzi freamătul pieţei în vreo imagine.

piata centrala Marrakech

maroc destinatie colorata

impact cultural marrakech

piata Djeema el-Fnaa Marrakech

lumea araba

haos in Marrakech

sarpe marrakech

Aşteaptă apusul savurând un ceai de mentă la înălţime

După ce te-ai plimbat prin piaţa Jeema el-Fnaa şi te-ai minunat de toate exponatele neobişnuite, este momentul să arunci o privire de ansamblu asupra oraşului. În jurul pieţei există o mulţime de cafenele cu terasă, unde poţi savura un ceai de mentă aromat, în aşteptarea apusului. În plus, vei vedea haosul pieţei Jeema el-Fnaa de sus şi vei putea admira contururile clădirilor roşiatice până departe. În zilele senine, se văd chiar şi Munţii Atlas la orizont.

Noi am ales să luăm pulsul oraşului de la înălţime la Café Glacier, dar din orice altă cafenea din piaţă vei descoperi un Marrakech la fel de animat şi colorat.

Marrakech de sus

ceai de menta maroc

Piata Djeema el Fnaa

Agitatia Marrakechului

Testează burgerul de cămilă de la Café Clock

În lumea arabă, preparatele din carne de cămilă nu sunt deloc neobişnuite. De aceea, supriza culinară absolută a vizitei în Marrakech a fost burgerul de cămilă, pe care îl poţi testa la Café Clock (cafenea-restaurant care există şi în Fes).

Recunosc, dacă aş fi mers întâi în deşert şi aş fi cunoscut-o pe Asi a mea care m-a plimbat printre dune, n-aş mai fi fost capabilă să încerc burgerul de cămilă. Însă am vizitat Marrakech-ul înainte de experienţa din Sahara, aşa că am fost tare curioasă să testez un preparat specific lumii orientale, dar prezentat într-o formă occidentală. Trebuie să mărturisesc că a fost şi tare bun! 😊

cafe clock Marrakech

cafenea Marrakech

burger de camila maroc

Dă o tură prin souk-urile din medina

Papuci coloraţi, munţi de mirodenii, covoare înşirate de-a lungul zidurilor, eşarfe vaporoase, genţi din piele, sticluţe cu ulei de argan, costume tradiţionale arăbeşti, coşuri cu flori uscate, lampe de toate formele şi dimensiunile, pe toate le găseşti în labirintul de străzi din medina. Chiar dacă nu ai de gând să cumperi nimic, te vei adânci în lumea negoţului marocan cu fiecare metru parcurs şi vei sfârşi inevitabil achiziţionându-ţi ceva de luat acasă în #valiză.

farfurii colorate

soukuri medina Marrakech

flori uscate

flori cosuri

papuci colorati

vase ceramica maroc

covoare colorate

mirodenii Marrakech

lampi bazar

souk Marrakech

farfurii albastre

Mirodenii maroc

Admiră oamenii şi culorile oraşului

Nu vei putea face asta încă din primele minute în care ajungi în oraş, pentru că trebuie să te obişnuieşti întâi cu ritmul haotic al Marrakech-ului. Este un proces asemănător celui de aclimatizare, când ajungi într-un loc aflat la o altitudine mare şi trebuie să te obişnuieşti cu noile condiţii climaterice. Dar, după ce înveţi să te fereşti de scuterele care apar din spatele tău când te aştepţi mai puţin, după ce te obişnuieşti să refuzi vânzătorii care aproape se lipesc de tine în încercarea de a te convinge să le cumperi marfa, după ce uiţi în totalitate de conceptul de linişte, vei putea admira ceea ce te înconjoară.

Dacă este prima ta experienţă în lumea arabă, şocul cultural va fi foarte mare. Dar, în acelaşi timp, îţi vei da seama că aceasta este adevărata bucurie a călătoriilor: să vezi cum trăiesc alţi oameni, să le descoperi deprinderile şi să completezi puzzle-ul acestei lumi cu piese obţinute chiar de la faţa locului. Prin urmare, lasă prejudecăţile de-o parte şi bucură-te de tot ceea descoperi.

strazi Marrakech

magari Marrakech

Usa Marrakech

marocan traditional

oameni Marrakech

Marrakech Maroc

graffitti palmieri

pisici Maroc

Haos Marrakech

Trafic Marrakech

minaret Maroc

oameni din maroc

poarta albastra Marrakech

strazi Marrakech

paine Maroc

marrakech magari

oameni Maroc

Bea suc de portocale non-stop

La fiecare doi paşi vei da peste un stand cu fructe proaspete, unde se prepară sucuri naturale. Şi cum vezi pomi încărcaţi cu portocale peste tot în Marrakech, preţul sucului este unul de nerefuzat: 4 dirhami, adică mai puţin de 2 lei. Te asigur, sucul de portocale te va revigora pe loc, mai ales după ce te-ai plimbat pe străzile din Marrakech, cu soarele arzător al deşertului pe urmele tale!

portocali Maroc

vanzator de portocale

Portocale Marrakech

sucuri proaspete Marrakech

Plimba-te prin zonele elegante ale orasului

Nu explora doar interiorul medinei, ci și zonele mai noi și mai exclusiviste ale orașului, unde palmierii sunt pretutindeni, iar prosperitatea se simte în aer. De fapt, în Maroc lucrurile stau total invers decât în Europa: oamenii săraci au rămas în centrul orașului (adică în medina), în timp ce locuitorii mai înstăriți s-au mutat în exteriorul zidurilor, spre periferie,  în vile roșiatice elegante, cu multe flori.

blocuri noi Marrakech

Vile Maroc

Hotel Marrakech

Copaci verzi

Vile Marrakech

La Mamounia Marrakech

palmieri Marrakech

minaret palmieri

Gustă din mâncarea tradiţională marocană de pe stradă

Odată cu lăsarea serii, piaţa Jeema el-Fnaa se aglomerează şi mai mult. Pe măsură ce se aprind luminile, mesele de la standurile cu mâncare se umplu cu turişti şi localnici deopotrivă. Nu poţi pleca din Marrakech fără să încerci un preparat marocan pregătit pe loc special pentru tine şi să te aşezi la mesele lungi, cu bănci de-o parte şi de alta, alături de oameni din toate colţurile lumii sau de localnici (bărbaţi, evident) care au ieşit să ia cina în oraş.

Avertisment din #valiză: va fi o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru lipiile şi măslinele care ajung pe masă înaintea preparatelor comandate. Şi, deşi preţurile sunt foarte mici (echivalentul a 3-4 euro pentru cam orice există în meniu), aşteaptă-te şi la porţii pe măsură.

street food Marrakech

tarabe cu mancare Marrakech

tagine marrakech

Fă-ţi un tatuaj cu henna

În țările arabe, tatuajele cu henna reprezintă o tradiție, un ritual sacru, un obicei practicat în special la nunți. Dar în Marrakech vei găsi în piețele publice femei gata să te picteze, chiar dacă nu ți-ai întâlnit încă alesul sau dacă nunta s-a petrecut deja. Dacă totuși nu vrei să faci asta pe stradă, există în mai toate riadurile posibilitatea chemării acolo a unei marocance cu mâini dibace care să îți facă un model oriental pe mână. Prețurile sunt în jur de 10 euro, dar prin piețe sunt cu siguranță mai ieftine.

tatuaj henna maroc
Sursă foto: pinterest.com

Cazează-te într-un riad tradiţional

Când începi să îţi cauţi cazare în Maroc, nu trebuie să uiţi un cuvânt-cheie: riad. Riadurile sunt case marocane tradiţionale cu curte interioară sau grădină, unde de regulă locuia soţul împreună cu haremul său ori cu familia extinsă. Astăzi, multe dintre aceste locuinţe au fost transformate în unităţi de cazare şi sunt apreciate de călătorii din toată lumea, pentru autenticitatea pe care o oferă întregii experienţe din Maroc.

Există o mulţime de riaduri în Marrakeh, unele dintre ele cu adevărat luxoase, aşa că ar fi păcat să stai la un hotel banal. Noi am ales Riad La Rose d’Orient, o casă tradiţională cu o mică piscină în curtea interioară şi cu camere superbe. Pe terasa de pe acoperiş ne-am petrecut fiecare seară şi, chiar dacă zona aceea nu excelează la capitolul curăţenie (probabil nu este folosită de toţi oaspeţii riadului), ne-a bucurat enorm panorama dezordonată a Marrakech-ului şi vibe-ul oraşului. Am făcut rezervarea pe booking.com şi a costat 40 euro pe noapte o camera dublă, cu mic-dejun inclus.

riad Marrakech

curte interioara

camera riad

mic dejun Marrakech

mic dejun maroc

terasa riad

terasa riad Marrakech

haos Marrakech

#Sfaturi din valiză

 • Hidratează-te bine şi consumă doar apă îmbuteliată, pentru a evita orice situaţie neplăcută. Temperaturile pot fi destul de ridicate în Marrakech, aşa că este necesar să bei cât mai multe lichide.
 • Poartă încălţăminte comodă, astfel încât să explorezi cât mai mult din oraş. Evită să mergi cu taxi-ul, pentru că Marrakech se descoperă la pas. Da, este o regulă universal valabilă în călătorii, dar nu strică să o amintim şi în acest context.
 • Învaţă să negociezi. Nu consimţi să plăteşti primul preţ pe care vânzătorii ţi-l spun, pentru că este probabil de 10 ori mai mare decât ar merita marfa respectivă. Nici mie nu îmi place să mă tocmesc, dar face parte din cultura arabă, deci nu prea ai încotro.
 • Pregăteşte-te psihic pentru ritmul haotic al oraşului. Odată ce ajungi în Marrakech, clipele de linişte vor fi o raritate, iar viteza cu care se succed lucrurile în jurul tău s-ar putea să te amețească inițial.

Concluzia? Marrakech te așteaptă să descoperi o altă lume, să îți extinzi orizonturile, să vezi cu propriii ochi cum trăiesc alți oameni, să te bucuri cu adevărat de o călătorie inedită!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

6 COMENTARII

 1. Buna,

  Mi-a placut foarte mult articolul scris de tine. Are foarte multe informatii utile si chiar ma face sa imi doresc sa ajung acolo anul acesta pe la inceputul lunii decembrie.
  Imi poti recomanda un numar de zile pe care le-as putea petrece acolo?

  • Buna, Mihaela.

   Depinde de ceea ce iti doresti sa faci. Pentru Marrakech iti ajung si doua zile, dar daca vrei sa te plimbi si in imprejurimi, ti-as recomanda cel putin 5 zile. Noi am stat 8 zile in total si am facut un road trip prin toata tara, dar sunt multi kilometri de parcurs. Daca iti doresti o vacanta activa, iti recomand sa incluzi si alte locuri in itinerariu! 🙂

   Sunt aici daca mai ai nevoie de info!

   Cu drag,
   Cristina

 2. Foarte frumos articolul. Cine este obisnuit cu diversitatea se merita. Eu nu as repeta aceasta experienta, a fost un soc sa vad o mizerie de nedescris, saracie, oameni care te ” agata”,te agreseaza fizic si psihic. Am dormit in riad, oameni primitori, cu zambetul pe buze, curatenie, intri din stradutele cu mizerie in acest loc si nu-ti vine sa crezi ce diferenta este. Atentie: oameni primitori dar noi am ramas fara telefon, am lasat bagaj in camera si au rascolit in haine, acolo am lasat un telefon. Nu vorbiti si nu-i urmati pe cei ce vor sa va ajute, sunt falsi si va intind capcane. Sa aveti GPS si atat, va descurcati singuri. Interesati-va de puncte de atractie inainte de a pleca in calatorie. Am vazut tot din acest material. Foarte frumos in afara orasului vechi, case rosii cu palmieri si portocali. Este fff diferit fata de centrul. Daca as fi fost documentata nu as fi fost in centru si as fi stat in Casablanca de la inceput. Aici este diferit, evit centrul unde se spune ca este identic. Un oras cu case albe, oceanul, Mall, strazi cu palmieri, oameni care nu te au treaba cu tine. Circulatia nu are reguli, fiecare cum stie mai bine. Eu am condus pe autostrada insa in oras nu am indraznit
  Documentati-va inainte de a pleca. 2 zile pentru fiecare oras e suficient.
  Calatorie placuta!

 3. Foarte frumos descris totul. Multumesc merg si eu pe 16 septembrie in Maroc,in Marrakesh 5 zile si in Fes 5 zile. Este prima mea iesire in Africa de Nord.Plec singura eu si rucsacul în spate. Am tot citit si am inteles ca e safe pt femeie singure Marocco…traveling good for heart 🤗

  • Buna, Florance. Ma bucur mult ca ti-a placut articolul! Eu cred ca vei fi in regula, atat timp cat te imbraci decent si le respecti religia. Maroc este o tara sigura, sunt sigura ca te vei simti foarte bine acolo! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.