Cum îți sună un oraș situat pe malul oceanului și, în același timp, la o aruncătură de băț de deșert? Da, în Casablanca vei simți în atmosferă, atât briza Atlanticului, cât și nisipul saharian. Te vei pierde prin labirinturile lumii arabe, dar vei vedea la fiecare pas și semnele modernității. Vei vizita moschei și malluri, în aceeași zi, minunându-te de contrastele orașului.

Deși a fost foarte cald și plăcut pe întreaga durată a excursiei în Maroc (la sfârșitul lunii aprilie), în Casablanca am prins o zi în care deșertul a vrut să îi ia fața oceanului. La propriu! Am avut parte de un cer închis și de o atmosferă apăsătoare, parcă de furtună sahariană. Dar tocmai din cauza asta orașul a căpătat în ochii mei un farmec anume, căci părea că mă uit la niște poze îngălbenite de timp. Că mi se derulau în fața ochilor niște secvențe de film vechi. Că nu mai sunt în anul 2017. Și, deși iubesc culorile, vizita în Casablanca în note de sepia mi-a plăcut surprinzător de mult!

Dar n-ai vrea, mai bine, să știi de ce să bați drumul până în Casablanca?

Pentru că este cel mai cosmopolit oraș al Marocului

Casablanca este cel mai mare oraș din Maroc, cu o populație de peste 3,1 milioane de locuitori. O frază cam seacă, scoasă din statistici. Acum imaginează-ți câți oameni se îndreaptă zilnic spre moschee, odată cu chemarea muezinului, câți își cumpără portocale de la piața din medina, câți se urcă în mașină și aglomerează arterele importante din oraș, câți câți petrec de Ramadam, câți trăiesc între tradiție și modernitate.

Da, Casablanca este un oraș mult mai modern decât ai crede. Mulți dintre locuitori merg cu tramvaiul, se duc la shopping în mall-uri, fac surf după serviciu, merg la facultate, își cumpără o casă scumpă și minimalistă situată pe plajă și se inspiră din stilul de viață occidental. 

Va fi foarte interesant să vezi diferența dintre Marrakech și Casablanca, de aceea cred că vizita în cel mai mare oraș marocan îți va oferi imaginea completă asupra acestei țări nord-africane fascinante!

Casablanca palmieri

tramvai Casablanca

locuitori Casablanca

Pentru moscheea Hassan al II-lea

Moscheea Hassan al II-lea este poate cel mai impresionant lăcaș de cult islamic pe care l-am văzut până acum. Nu doar că are cel mai înalt minaret din lume, dar este și a doua cea mai mare moschee din câte există, fiind întrecută doar de cea de la Mecca.

Dar nu superlativele acestea sunt cele mai importante, ci structura sa impozantă, nuanțele de verde intens în care este pictată și detaliile sale absolut încântătoare. Pentru prețul de 120 dirhami/50 lei, poți să o vizitezi și în interior, ceea ce îți recomand fără să stau pe gânduri, în ciuda sumei ridicate!

#Sfat din valiză: programează-ți vizita astfel încât să nu se suprapună cu una dintre rugăciunile de peste zi. Știu că e greu, dar nu imposibil! Tururile încep în general la ore fixe (ex: 10 AM, 11 AM, 2 PM etc.).

moscheea Hassan al II-lea Casablanca

coloane moschee

usa Maroc

decor marocan Casablanca

Maroc moschee Casablanca

Casablanca moschee

lumea araba Maroc

Maroc Casablanca blog calatorii

Pentru că poți să petreci o zi pe malul Atlanticului

Am văzut pentru prima dată oceanul Atlantic de pe Coasta de Est a Statelor Unite. Apoi, m-am aruncat în valurile sale de pe malul celălalt, în Algarve. Ne-am întâlnit din nou când am fost în Tenerife și-am văzut cum pune la cale jocuri strategice cu nisipul vulcanic. Dar n-am fost niciodată atât de aproape de deșert, rămânând încă pe malul oceanului!

Deși am vizitat Casablanca într-o zi extrem de înnorată, în care praful deșertic a acoperit orizontul până departe, mi-a fost îndeajuns să îmi dau seama de farmecul indiscutabil pe care îl are poziționarea orașului la ocean.  Mi-a plăcut să văd că unii dintre locuitorii orașului se aventurează în valuri cu placa de surf; cred că e frumos să poți practica oricând sportul ăsta, fără să trebuiască să pleci în vacanță!

Sunt tare curioasă, în schimb, să știu cum arată o zi cu soare pe plaja din Casablanca, așa că mă voi întoarce cândva să văd orașul fără nuanțele de sepia ale deșertului.

Oceanul Atlantic Maroc

Casablanca Maroc

palmieri plaja Casablanca

cartier luxos Casablanca

case la ocean Casablanca

surf Maroc

Pentru palmierii care aproape intră în apartamentele locuitorilor

Te-ai hotărât să te muți în Casablanca. Îți cauți un apartament cochet prin zona centrală a orașului și te aștepți la o priveliște minunată, care să te întâmpine în fiecare dimineață. Când, ce să vezi? În fața balconului tău este un palmier imens, căruia puțin îi mai lipsește să dea năvala în casă. De fapt, cui îi trebuie priveliște?

Deși este o ipoteză neverosimilă, căci nu cred că te vei muta prea curând în Casablanca, e un exercițiu de imaginație util. Asta e una dintre problemele cu care se confruntă unii dintre locuitorii celui mai cosmopolit oraș marocan! 🙂

palmieri balcon

Pentru taxi-urile roșii care te transportă în trecut

Deși este un oraș modern, taxi-urile roșii din Casablanca te fac să crezi că ai călătorit cu câteva decenii în trecut. Da, ele activează o nostalgie anume în călători, fie că e vorba despre amintiri proprii sau despre imagini culese de-a lungul timpului din cărți ori filme.

taxi-uri rosii Casablanca

Pentru că poți vedea cum arată un mall în Maroc

Deși sărăcia se află la cel mult doi pași, mall-urile din Casablanca sunt aglomerate și prospere. Mall-urile în sine sunt spectaculoase doar prin simplul fapt că reprezintă un simbol al Occidentului, într-un context complet oriental. Și, în caz că te-ai săturat de preparatele tradiționale marocane sau nu îți plac condimentele, e șansa ta să mănânci de la brandurile de fast-food! Evident că eu, travel nazi din fire, te-aș sfătui să nu o faci! 🙂

Mall Maroc Casablanca

Pentru că te poți pierde prin labirintul Old Medina

Deși Casablanca este cel mai occidental oraș al Marocului, asta nu înseamnă că nu poți să te pierzi și aici prin labirintul din medina. E adevărat, nu se compară cu cea din Marrakech sau Fez, dar tot îți oferă un sneek peak în tumultul lumii arabe.

E locul ideal să studiezi oamenii, să îți dai seama de diferențele culturale dintre tine și ei, să îți extinzi orizonturile și să renunți la prejudecăți. 

medina Casablanca

orasul vechi Casablanca

fructe Maroc

Pentru că vei fi uimit de contrastele orașului

Casablanca dă peste cap orice fel de ordine pe care o ai în minte atunci când te gândești la structura unei așezări urbane. Dacă de regulă îți imaginai cartierele insalubre și mizere undeva la periferie, în orașul marocan de la ocean ele se află în centru.

În Casablanca, mizeria și luxul se întâlnesc adesea la colț de stradă, împart intersecții și se află la dinstanțe egale de cel mai important punct al orașului: moscheea Hassan al II-lea. Cu toate acestea, mă bucur că am dat din întâmplare și peste cealaltă față a orașului. Căci călătoriile nu înseamnă doar să vezi locuri frumoase, ci să le descoperi cu adevărat.

palmieri Casablanca

oras murdar Casablanca

Maroc Casablanca

Maroc Casablanca

palmieri Maroc

mizerie Casablanca

oameni Maroc

Lux Casablanca

Pentru că poți bea un cocktail with a view

La Sky 28, mormanele de gunoi din cartierele sărace par să fi rămas în urmă, la sute de kilometri depărtare. Acolo, poți urca într-una din cele mai înalte clădiri din Casablanca, până la etajul 28. 

Sus, te așteaptă o priveliște incredibilă asupra orașului și oportunitatea unică de a bea un cocktail alcoolic în Maroc. În plus, îți vei da seama cât de mare este Casablanca, căci vei urmări linia orizontului și vei realiza că orașul se întinde mai mult decât îți imaginai.

Desigur, dacă îți ridici privirea spre ocean, vei zări cel mai înalt minaret din lume. Și, chiar dacă te afli departe de malul Atlanticului, grandoarea moscheii Hassan al II-lea este la fel de evidentă.

Casablanca de sus

Casablanca Maroc

pranz la inaltime

Casablanca view

Pentru că poți merge la Rick’s Cafe

Casablanca este unul dintre exemplele care demonstrează cât de mult ne influențează uneori muzica și filmele în alegerea unei destinații. Cu siguranță mulți dintre vizitatori și-au dorit să viziteze orașul marocan datorită filmului, iar alții grație melodiei.

Dar cum și melodia face referire tot la film, probabil cel mai potrivit loc în care să mergi în Casablanca, dacă ți-a plăcut pelicula din anii ’40, este Rick’s Cafe. Nu-ți promit că vei da peste Humphrey Bogart și Ingrid Bergman, dar ceea ce pot sigur să îți spun e că vei vedea o replică a pianului. Așteaptă-te totuși la un loc turistic, în care însă prețurile nu sunt exagerate!

Și da, a kiss is still a kiss in Casablanca, te asigur! 🙂

Ricks cafe Casablanca

Pentru că este un punct bun de plecare pentru explorarea coastei marocane a Atlanticului

Data viitoare când ajung în Maroc vreau să explorez mult mai mult coasta Atlanticului. De aceea, Casablanca este un punct de plecare excelent pentru a merge de-a lungul plajelor și a descoperi orașe precum Essaouira și Agadir, dar și alte stațiuni de la ocean.

Nu este un traseu scurt, dar cu siguranță merită fiecare kilometru parcurs!

Oceanul Atlantic Maroc

Ce trebuie să mai știi

 • Cum am menționat deja mai sus, deși capitala este Rabat, cel mai mare oraș marocan e Casablanca. La malul Atlanticului s-au adunat mai bine de 3,1 milioane de locuitori!
 • Între Marrakech și Casablanca sunt 240 de kilometri, pe care îi parcurgi, însă, pe autostradă. De aceea, chiar și o excursie de-o zi din Marrakech ar putea fi o variantă bună. Noi așa am făcut!
 • Traficul în Casablanca este oarecum traumatizant, la fel ca în orice alt oraș marocan. Nu pare să țină nimeni cont de regulile de circulație, așa că înarmează-te cu răbdare!
 • Casablanca a fost cândva sub ocupație franceză, precum întreg teritoriul nord-african, pe care îl cunoaștem sub denumirea de Maghreb. De aceea, ar fi foarte folositor să îți reactivezi cunoștințele de limba franceză!
 • Ia-ți loțiunea de soare dacă vremea se anunță frumoasă. Și spune-mi cum a fost Casablanca fără nori! 🙂

palmieri si moschei Casablanca

chemearea la rugaciune Casablanca

Casablanca Maroc

scris in araba Maroc

Casablanca Maroc

Casablanca moschee

grafitti palmieri

[line]

Concluzia?  I fell in love with you watching Casablanca
Back row of the drive in show in the flickering light
Popcorn and cokes beneath the stars became champagne and caviar
Making love on a long hot summers night.

Casablanca nisip desert

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

  • Draga Mirela,

   Ma bucur ca te-a inspirat articolul din #valiza. Si, da, iti recomand sa ajungi cat mai curand in Maroc! 🙂

   Calatorii minunate!

   Cu drag,
   Cristina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.