Pentru un călător cu imaginaţia bogată, Ait-Ben-Haddou pare un castel din nisip construit într-o zi însorită la plajă de către o familie de uriaşi. Dar fără nuanţele de albastru ale mării la orizont, ci cu unele portocalii. Fără valuri, dar cu dune.

Ait-Ben-Haddou se află în regiunea Ouarzazate, la poalele munţilor Atlas, în plină zonă pre-deşertică, acolo unde sunt specifice construcţiile de tip ksar. Ce este un ksar? Un oraş fortificat din lut, cu case îngrămădite între zidurile sale şi cu turnuri în colţuri, care ornamentează întreaga construcţie. Cel de faţă a intrat în patrimoniul UNESCO pentru că este unul dintre cele mai bine conservate ksar-uri din Maroc, cu case care datează încă din secolul al 17-lea.

De altfel, oraşul fortificat se afla în trecut de-a lungul unei rute comerciale importante, pe drumul pe care caravanele îl parcurgeau între Marrakech şi deşert. De aceea, dacă ajungi în Ait-Ben-Haddou venind tot dinspre Marrakech, vei vedea cum peisajele se schimbă treptat în faţa ochilor tăi: de la înălţimi de peste 2000 de metri, de unde poţi admira verdeaţa şi ulterior masivitatea munţilor Atlas, vei descoperi ariditatea Marocului şi vei simţi că te apropii de Sahara.

relief arid maroc

peisaj desertic

in mijlocul drumului

blogger de calatorii

De cum vei zări în depărtare oraşul din lut, vei simţi un gol în stomac. Pentru că, deşi nu te afli încă în deşert, va părea un miraj! Vizita ksar-ului este gratuită, dar poţi să plăteşti un ghid berber să îţi povestească mai multe despre istoria locurilor. Preţul este unul infim, de doar câteva zeci de dirhami/ câţiva euro.

În prezent, mai sunt doar câteva familii care locuiesc în oraşul din lut, restul mutându-se în locuinţe noi, peste râu. Majoritatea locuitorilor trăiesc din turism, dar există şi situaţii mai fericite când primesc roluri de figuraţie în filmele de la Hollywood turnate aici, pentru a contribui la atmosfera autentică a locului.

Ait-Ben-Haddou Ouarzazate

strazi ait ben haddou

covoare Maroc

vizita ait ben haddou

oras din lut

ait ben haddou maroc

oras din lut maroc

excursie maroc

strazi oras din lut

Ait-Ben-Haddou maroc

Ait-Ben-Haddou Maroc

Evident, n-ai voie să te opreşti la jumătate în plimbarea prin oraş. Trebuie să urci până sus, de unde ţi se dezvăluie întreaga regiune, cu pâlcurile de palmieri şi ariditatea sa infinită.

Tot de sus vei putea admira şi aşezarea nouă, acolo unde s-au mutat majoritatea locuitorilor din Ait-Ben-Haddou şi unde se află cele mai multe dintre hoteluri şi restaurante. O rotire completă de 360 de grade şi nici măcar un cuvânt demn de rostit!

privelisti maroc

excursie prieteni maroc

cu valiza prin Maroc

maroc calatorie

oras in desert

pietre desert

oras unde s-a filmat game of thrones

descopera maroc

Pe străduţele înguste din lut flutură în vânt kaftane şi eşarfe colorate. Covoarele cu motive marocane aşteaptă cu răbdare sub soarele arzător să apară vreun american bogat, dornic să îşi decoreze locuinţa cu nişte accente orientale. Iar în pragul uşilor roşiatice se propteşte din când în când câte o figură masculină care îţi propune într-o engleză cu accent ilar un tur al locurilor unde a fost filmat Gladiatorul.

Dar nu toate propunerile din Ait-Ben-Haddou sunt legate de cinematografie! Eu aproape am fost vândută pe un număr considerabil de cămile unui negustor de suveniruri, aflat precis în căutarea unei gazele înfăşurate într-o eşarfă galbenă, o improvizaţie menită să înlocuiască pantalonii ei prea scurţi pentru religia musulmană. Câte cămile erau parcă? 100? 1000?

Iniţial, Claudiu nu a luat în seamă propunerea, gândindu-se că un simplu vânzător de suveniruri nu poate avea atâtea cămile. Dar dacă prins un rol în vreun film hollywoodian? Aşa parcă ideea căpătă mai multă credibilitate şi sens, iar el se imagina deja transformat într-un prinţ al deşertului, cu o caravană de cămile şi grămezi de aur câştigate de pe urma lor. Adică a mea!

Asta aşa, ca să ştii, dragă cititoare călătoare, ce pericole pândesc la tot pasul în Ait-Ben-Haddou! 🙂

ghivece albastre

covoare maroc

esarfe maroc

usi maroc

strazi maroc

suveniruri

ait ben haddou unde s-a filmat game of thrones

esarfe colorate maroc

Game of Thrones s-a filmat în Maroc

Ait-Ben-Haddou a devenit celebru în întreaga lume datorită peliculelor de renume care s-au filmat aici, printre care Gladiator, Lawrence of Persia şi Game of Thrones. Da, şi cel mai de succes serial al momentului a ales oraşul de la poalele munţilor şi din apropierea deşertului ca loc de filmare şi de inspiraţie!

Ait-Ben-Haddou înfăţişează în serial oraşul Yunkai, acolo unde se practica comerţul cu sclavi. De fapt, locul ales pentru filmare este cum nu se poate mai potrivit în acest context, pentru că, pe vremea caravanelor, şi în oraşul marocan din lut aveau loc astfel de schimburi comerciale cu fiinţe umane. Oricum, nu este deloc greu să ţi-o imaginezi pe Daenaerys păşind hotărâtă pe străduţele înguste din oraş!

Eu am fost tare încântată să descopăr al doilea loc unde s-a filmat GOT, după ce vara trecută am ajuns în Dubrovnik. Mai am pe listă Malta şi Irlanda, aşa că promit în viitor un articol special dedicat fanilor Game of Thrones, cu toate destinaţiile în care a fost filmat serialul.

unde s-a filmat game of thrones

game-of-thrones-maroc

Ce filme celebre s-au turnat la Ait Ben-Haddou

Decorul exotic de la Ait-Ben-Haddou a stârnit interesul multor regizori de la Hollywood. Şi nici nu este de mirare că în orăşelul marocan s-au turnat atât de multe filme de-a lungul timpului, având în vedere că este unul dintre cele mai bine conservate ksar-uri din Maroc. Călătorii cinefili vor fi probabil foarte încântaţi să parcurgă lista cu cele mai celebre pelicule care s-au filmat la marginea Saharei:

filme la ait ben haddou

unde s-a filmat gladiatorul

Cum ajungi la Ait-Ben-Haddou

Având în vedere că majoritatea călătorilor vin din Marrakech, vom considera acela punctul de plecare. Poţi închiria o maşină dacă ai în vedere un road trip mai lung, situaţie în care trebuie să ştii că între Marrakech şi Ait-Ben-Haddou sunt 185 de kilometri, pe care îi parcurgi în aproximativ trei ore şi jumătate.

Poţi ajunge şi cu un autobuz care leagă oraşele Marrakech şi Ouarzazate, rugându-l pe şofer să te lase la intersecţia cu Ait-Ben-Haddou. De acolo, poţi lua un taxi care nu face mai mult de 10 minute. Dar nu uita să negociezi preţul! Cu autobuzul vei face până la 5 ore, deci este mai greu să vezi Ait-Ben-Haddou într-o excursie de doar o zi. Preţul unui bilet este 80 de dirhami/ 8 euro pe sens, iar eu am găsit mai multe info aici.

O alternativă mai comodă este apelarea la o agenţie locală din Marrakech care organizează tururi. Noi am închiriat o maşină, pentru că am explorat mai multe locuri din Maroc, road trip despre care am scris deja aici. De aceea, nu am nicio recomandare de agenţie locală, însă am văzut că pe acest site o excursie de-o zi costă 30 de euro/ persoană. Dacă alegi să ajungi la Ait-Ben-Haddou organizat, citeşte review-uri despre agenţie înainte de a rezerva orice.

***Dacă ai mai mult timp la dispoziţie, în apropiere se află kasbah-ul din Ouarzazate, dar şi Atlas Studios, cele mai mari studiouri de filmare din lume. Noi am oprit în Ouarzazate doar să luăm prânzul, pentru că trebuia să ne continuăm călătoria mai departe, spre deşert.

Concluzia? Ait-Ben-Haddou este cu siguranţă unul dintre cele mai impresionante locuri din Maroc, aşa că trebuie să vezi neapărat oraşul din lut în care s-au turnat atâtea filme. O să fie o experienţă orientală desăvârşită, mai ales că te vei afla foarte aproape atât de munţi, cât şi de deşert. În acelaşi timp!

oras in desert

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.