O mare parte din bucuria unei călătorii este adusă de contactul cu o nouă cultură, de descoperirea unor obiceiuri diferite de ale noastre, de observarea unui nou stil de viaţă, de întâlnirea unor oameni a căror existenţă s-a desfăşurat pe cu totul alte coordonate geografice.

Dar şi mai interesant este să poţi comunica cu ei, măcar la nivelul social al oamenilor cavernelor. 🙂 Chiar dacă vei folosi multe mişcări de aerobic în conversaţia ta pentru a te face înţeles, cu siguranţă interlocutorii vor aprecia că te-ai străduit să aprofundezi cultura lor şi te vor trata cu mai multă ospitalitate. Poate chiar cu un zâmbet larg şi o îmbrăţişare, dacă pattern-ul cultural le permite.

Prin urmare, de acum înainte vom pregăti un #buzunar unde vom tot adăuga mini-dicţionare, numai bune de luat la drum. E clar că sunt informaţii pe care le găseşti oriunde cu mare uşurinţă, însă e bine de ştiut că le ai la îndemână, printr-o simplă scotoceală prin #valiză.

Pleci în Grecia şi nu ştii cum să ceri tzatziki? Te îndrepţi către Rusia şi nu poţi descifra caracterele chirilice? Sau pur şi simplu nu prea îţi mai aminteşti nici cuvintele de bază din franceza învăţată la şcoală? No problem, #valizacucălătorii îți vine în ajutor!

LECŢIA DE PORTUGHEZĂ

Începem cu lecţia de portugheză. Eu m-am îndrăgostit de Portugalia vara trecută, când am vizitat minunata regiune Algarve, la invitaţia celor de la Cocktail Holidays. Ştiu destul de bine spaniolă, aşa că am reuşit să leg intuitiv nişte conversaţii primitive cu oamenii veseli din cea mai însorită ţară europeană. Însă tot mi-am pregătit conştiincioasă carneţelul cu cuvinte portugheze folositoare, cum fac înaintea fiecărei călătorii.

portugalia cladiri albe

portugheza

steag portugalia

Cam asta vom face şi noi astăzi împreună. Aşa că ia-ţi aproape un pahar cu vin de Porto (legenda spune că te ajută să reţii mai uşor cuvintele) şi să începem:

lectia de portugheză

saluturi in portugheză

conversatie in portugheză

fii politicos portugheză

restaurant portugalia portugheză

  la hotel cuvinte portugheză

in incurcatura portugheză

calatorie placuta portugheză

Acestea fiind spuse, eu de-abia aștept să scot din nou din #valiză cuvintele și expresiile portugheze uzuale, când voi vizita Lisabona, oraș care presimt că îmi va rămâne imprimat în suflet. Mai mult, voi apela încă o dată la dicționarul nostru de buzunar când voi petrece Revelionul pe Copacabana, în Rio de Janeiro. Cândva în viitor! Prin urmare, sper că și tu vei găsi utilă mica lecție de portugheză.

limba portugheză

Pentru lecția viitoare, schimbăm meridianul… și poate chiar și alfabetul cu care suntem obișnuiți! 🙂

Nu uita: fiecare călătorie este o oportunitate de a învăța. Exploateaz-o la maximum! 

#devenimpoligloțiîmpreună

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

3 COMENTARII

  1. Foarte frumoasa este limba portugheza, imi place la nebunie! 😀 Inca nu am ajuns in portugalia si nici in Brazilia, dar exersez, ma pregatesc pentru excursa la Lisabona pe care o am in plan in viitorul apropiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.