Când te gândești la Fes, probabil îți vin în minte imagini cu văluri care se unduiesc în vânt, alei cu covoare colorate și coridoare înguste ce formează un adevărat labirint. Îți imaginezi curțile interioare elegante ale riadurilor, acolo unde toate soțiile trăiesc în armonie, având grijă de casă și crescând copiii.

Exceptând partea cu haremul, pe care nu o pot confirma, nu ești departe de adevăr. Dar poate ceea ce nu știi este că medina orașului trăiește încă în secolul al XIV-lea. Plimbându-te printre souk-urile cu genți din piele și vasuri de ceramică, va fi nevoie de extra atenție să nu calci pe găini lăsate libere și să pășești pe margine atunci când trece vreun măgar încărcat cu greutăți.

Deși ritmul vieții marocane este agitat, în Fes pare că nu s-au schimbat multe și că timpul a trecut în tihnă în ultimele veacuri. Desigur, revii imediat la realitate atunci când te uiți în jur și vezi o mulțime de europeni, căci este unul dintre cele mai vizitate orașe din Maroc!

medina Fes

covoare Maroc Fes

rațe libere

magar Fes medina

poarta Maroc

Însă nu-ți imagina că întreg orașul pare să fi rămas undeva în epoca medievală! De cum te depărtezi de medina, vei vedea imediat semnele modernității. Ba mai mult, vei da peste cartiere atât de elegante, încât ai putea să pariezi că te afli, de fapt,  în sudul Spaniei!

Fes Maroc

Dar hai mai bine să vedem ce poți face în Fes:

Plimbă-te prin medina

Medina din Fes este una dintre cele mai vechi, mai vii și mai pline de culoare din întreaga lume. De aceea, așa cum ți-ai imaginat și tu, să te pierzi prin labirintul souk-urilor, să iei pulsul vieții agitate a locuitorilor, să descoperi tuneluri formate din covoare și să admiri uși colorate cu arcade trebuie să fie o prioritate absolută!

Fes el Bali, așa cum este numit vechiul oraș, pare să fie și cea mai mare medina rămasă intactă până în prezent din câte mai există. De aceea, călătoria în epoca medievală ți se va părea cu adevărat autentică.

medina Fes Maroc

pereti roz Maroc

mirodenii Maroc Fes

covoare Maroc

strazi Fes Maroc

Maroc Fez

pisica Maroc

strada colorata Fes

Du-te să vezi celebra vopsitorie de piele

Dacă mă vei întreba care cred că este imaginea reprezentativă pentru Fes, îți voi spune că cea cu vopsitoria de piele Chouara. Mi-am dorit de foarte mult timp să ajung în acest loc, căci sugerează o lume total necunoscută nouă, unde culorile aruncate la întâmplare dezvăluie un meștejug vechi aparținând unei alte culturi.

Vizita clădirii de unde ai o priveliște panoramică încântătoare cu vopsitoria este gratuită, însă pregătește-te să plătești 10 dirhami, căci niște băieți ușor agasanți nu te vor lăsa în pace până nu te vor convinge că sunt un fel de ghizi. Eu zic să te resemnezi și să le faci jocul, nu e o sumă importantă și, până la urmă, face parte din cultura lor să exploateze orice fel de oportunitate comercială.

Mă simt datoare să menționez că impactul olfactiv va fi unul de neuitat, așa că la intrare ți se va da o frunză de mentă pentru a atenua mirosul pieilor în curs de vopsire. Nu funcționează în totalitate, să știi!

vopsitorie piele Maroc

vopsitorie piele

vopsitorie piele Fes Maroc

Vizitează cea mai veche universitate din lume

Povestea universității Al Karaouine a început în secolul al IX-lea, deci se poate spune că e cea mai veche din lume. Prin comparație, Universitatea Oxford a fost fondată abia în anul 1096). Inițial, aceasta a funcționat ca moschee, de aceea madrasa a fost construită lângă celebrul minaret. Și biblioteca este una dintre cele mai vechi din câte mai există, cu mai bine de 30 000 de cărți, inclusiv o versiune a Coranului din secolul al IX-lea.

Pozele de mai jos sunt și de la madrasa Al-Attarine, un alt loc din apropiere pe care trebuie să îl vezi.

moschee Fes

cea mai veche universitate din lume Fes

moschee Maroc

motive orientale

Intră în medina prin Blue Gate

Toate drumurile duc inevitabil la cea mai colorată poartă care delimitează medina, orașul vechi. Blue Gate este granița dintre secolul al XIV-lea și prezent, căci de îndată ce vei păși în interiorul zidurilor îngălbenite de vreme, vei simți că ai lăsat în urmă orice semn al modernității.

poarta albastra Fes

Admiră ușile aurii ale Palatului Regal

Fes este unul dintre orașele imperiale ale Marocului. De aceea, n-ar trebui să fii surprins când vei ajunge în fața celor șapte porți masive ale Palatul Regal, care mai de care mai masivă și mai aurie!

Noi n-am mai apucat să îl vizităm, pentru că ne-am pierdut intenționat prin labirintul medieval al souk-urilor. Dar de aceea există întotdeauna o data viitoare!

Sursă foto: visitefes.com
Sursă foto: visitefes.com

Du-te să vezi priveliștea orașului

Nu rămâne doar în medina, căci nu vei avea imaginea completă a orașului. Undeva pe colinele pe care încă se găsesc ruinele mormintelor Merenid, în zona Borj Nord, vei da peste o panorama superbă asupra cetății medievale și îți vei da seama cât de mult se extinde orașul în afara medinei.

priveliște Fes

dealuri Fes Maroc

panorama Fes

fes de sus

Mănâncă pâine

Dragă călătorule care încerci să duci o viață gluten-free, te admir! Dar te anunț că în Maroc va trebui să dai dovadă de multă determinare, căci peste tot vei descoperi tarabe cu pâinici rumene, lipii crocante și khobz apetisante.

Nu, în medina din Fes nu vei avea cum să eviți mirosul pâinii proaspăt scoase din cuptor și așezate la vedere pe tarabele de pe străduțele înguste. Resemnează-te! 🙂

lipii marocane

paine Maroc

Studiază oamenii

Nu ca un european cu un aer plin de condescendență, ci ca un călător dornic să descopere o cultură nouă. Crede-mă, nu te vei plictisi nicio secundă încercând să ghicești ce fel de viață duce fiecare trecător!

Maroc femei

oameni străzi Maroc

femei Maroc

Fes străzi

oameni Maroc Fes

Barbat marocan

femei Maroc

Cazează-te la un riad traditional în medina

Cea mai mare greșeală pe care o poți face în Maroc este să te cazezi la un hotel banal și lipsit de personalitate. Riad-urile (case marocane tradiționale cu curți interioare) sunt incredibil de frumoase și îți vor oferi o experiență mult mai autentică, fără să îți forțeze bugetul de vacanță.

Desigur, sunt multe riaduri de lux cu prețuri intangibile, însă există opțiuni pentru toată lumea. Noi ne-am cazat într-un riad minunat din medina și am dat mai puțin de 30 euro pe noapte, cu mic-dejun inclus. Îl găsești aici.

riad Maroc Fes

decor marocan

imprimeu oriental colorat

Maroc terasa riad

Negociază pentru suveniruri

Nu cred că există vreun călător care să se fi întors cu #valiza goală din Maroc. Chiar dacă nu îți propui, te vei trezi întrebând vânzătorii cât costă diverse obiecte de care n-ai și nu vei avea vreodată nevoie.

Cert este că trebuie să te resemnezi din nou și să accepți influența lumii arabe, fără a uita să negociezi pentru orice vrei să cumperi!

suveniruri Maroc

Maroc cumparaturi

genti piele Maroc

genti Maroc piele Fes

lampi Maroc

Relaxează-te la hammam

Dacă vrei să vezi cum se bucură marocanii de timpul lor liber, du-te la hammam. Pentru o experiență autentică, îți sugerez să cauți un hammam public, căci sunt mai mult de 250 răspândite prin întreg orașul. Dar verifică bine programul înainte, căci femeile au un orar diferit de cel al bărbaților. Și viceversa, desigur!

Dacă vrei, însă, mai mult răsfăț, vei găsi multe opțiuni de SPA la hotelurile din oraș.

hammam Maroc
Sursă foto: morocco-fez-tours.com

Fă o excursie în desert

Te anunț de pe acum: este dificil să vezi întreaga țară într-o singură vacanță. Noi am organizat un road trip lung și tare frumos, dar am parcurs mulți kilometri– poți citi mai multe despre itinerariu aici. Însă știu că nu toți călătorii sunt dispuși să petreacă atât de mult timp pe drum, așa că o soluție pentru ei ar fi să exploreze Marocul în mai multe vacanțe.

Dacă faci parte din categoria de mai sus și n-ai foarte mult timp la dispoziție sau preferi un ritm mai lent în călătoriile tale, îți sugerez să vizitezi doar zona de nord a Marocului atunci când îți propui să ajungi în Fes. În acest caz, trebuie să adaugi pe listă Rabat, Tanger, Tetuan, Munții Rif și, neapărat, orașul albastru, Chefchaouen.

Orice ai alege să vizitezi în zona de nord a țării, excursia în desert nu trebuie să lipsească sub nicio formă din itinerariu, desi este destul de departe și de Fes. Pentru a ajunge în Merzouga, trebuie să parcurgi 463 de kilometri, așa că vei petrece în jur de 8 ore pe drum. Dar traseul este foarte frumos, căci vei traversa munți și vei vedea cum se schimbă treptat perisajul, iar să te afli în mijlocul dunelor este un sentiment pe care nici nu îndrăznesc să încerc să-l descriu.

DSC_0403

[line]

Acestea fiind spuse, Fes te invită să lași prejudecățile la intrarea în medina și să descoperi o lume medievală agitată, lăsându-te ghidat prin labirintul souk-urilor de aroma ceaiului de mentă.

Maroc Fes

Fes Maroc

cladiri Maroc

străzi Fes

pisici Maroc

Franceza Maroc

palmieri Fes

ziare Maroc

covoare Maroc

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.