Ghețari, vulcani, cascade, coloane de bazalt, ape termale, plăci tectonice, gheizere. Poate crezi că înșir toate elementele naturale pe care le poți întâlni într-o călătorie în jurul lumii, dar de fapt vorbesc doar despre Islanda. Da, pe toate le vei găsi pe insula unde am pierdut numărătoarea curcubeelor și cascadelor întâlnite în calea noastră.

Nu mi-am setat nicio secundă ca obiectiv cu acest articol să redau cu fidelitate frumusețea Islandei, căci n-am nicio șansă. Poate de aceea am așteptat o perioadă până să mă apuc de scris, pentru că m-am gândit că voi putea da copy/paste mai ușor materialului întipărit pe retină.

Însă tot ce pot face e să îți arăt pozele pe care le-am făcut și să pun împreună sfaturile & gândurile pe care le-am adunat în această călătorie. Adevărata experiență începe, însă, cu tine în mașină într-un road trip în jurul insulei și cu peisajele derulându-se în fața propriilor tăi ochi.

Dar, dacă ar fi să ne oprim la niște cadre random capturate de ochii verzi-căprui ai unei călătoare fericite, ar fi cam așa: drum cât vezi cu ochii și nicio altă mașină la orizont, vârful înzăpezit al unui ghețar în spatele munților masivi, herghelie de căluți islandezi care așteaptă să fie mângâiați, cascadă, cascadă, cascadă, crater vulcanic, câteva case colorate în verde și roșu pe malul lacului, muntele din Game of Thrones, plajă cu aisberguri la mal, verde crud și multă liniște.

Sunt multe de văzut în Islanda și cu siguranță aș avea o grămadă de locuri noi de explorat dacă m-aș întoarce, chiar și după ce am parcurs 1800 de kilomeri pe insulă. Pentru că oricât de mult timp ai acorda unei țări ca aceasta, nu este de ajuns să vezi tot. Și, oricât de mult ai scrie într-un articol, tot nu îți este de ajuns să povestești tot ce ai văzut într-o țară atât de frumoasă.

Prin urmare, iată care-i planul: scoatem din #valiză acum niște informații generale care să prindă bine la toată lumea, iar în articolele următoare povestim mai pe larg despre ce poți face într-un tur al insulei și facem un top al celor mai frumoase cascade din Islanda. Sună bine?

Începem cu o clasificare a experiențelor din Islanda, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție, să îți faci o idee mai bune despre ce poți vedea și care „pachet” ți se potrivește cel mai bine:

Basic Iceland – 3 zile

Cei mai mulți dintre vizitatori explorează doar zona de sud a insulei, din jurul capitalei Reykjavik. Din câte am observat, cele mai comune tururi includ Reykjavik, Blue Lagoon și Golden Circle (cu ale sale Thingvellir National Park, Geysir Geothermal Area și cascada Gullfoss), fiecare în câte o zi.

Din punctul meu de vedere, Basic Iceland nu-ți arată magia Islandei, așa că mergem mai departe, pentru că știu că toți cei care scotocesc prin #valiză sunt călători, nu turiști, care își doresc să descopere cu adevărat o destinație. Și doar n-o să bați drumul până în Islanda ca să stai trei zile!

Deluxe Iceland – 5 zile

Trecem la nivelul următor și adăugăm pe lista de mai sus cascadele din zona sudică a insulei, care sunt absolut incredibile. Aici mă refer mai ales la Seljalandsfoss și Skogafoss.

Poți petrece chiar mai mult timp în sudul insulei dacă adaugi și plaja Vik, plus excursie la rămășițele avionului DC3. Pentru călătorii cu ritm mai rapid, adăugăm canionul Fjaðrárgljúfur și laguna glaciară Jökulsárlón.

Premium Iceland – 7 zile

În categoria Iceland Premium Traveler se încadrează acei vizitatori care decid să facă înconjurul insulei. Aici mă refer la Ring Road (drumul care înconjoară insula) și la câteva abateri de la acesta.

Turul insulei îți va oferi o imagine completă a Islandei, odată cu satisfația de a fi străbătut întreg traseul. Zona geotermală Namafjall Geothermal Field, craterele vulcanice, cascadele Dettifoss și Goðafoss și muntele din Game of Thrones – Kirkjufell sunt doar câteva dintre locurile pe care vei avea ocazia să le vezi, în plus față de cele amintite mai sus. Ca să nu mai punem la socoteală peisajele incredibile de pe traseu!

Super Premium Iceland – 14 zile

Deși ai nevoie de cel puțin două săptămâni pentru asta, pentru a fi un super premium traveler trebuie să ajungi și în interiorul insulei, precum și în Western Fjords. Pentru asta cel mai indicat ar fi să închiriezi un van, sunt convinsă că este o mega experiență. Mai ales dacă mergi în perioada în care poți vedea aurora!

De adăugat pe listă: excursie în interiorul ghețarului și pe vulcan – dar pentru asta ai nevoie de extra buget!

Cum ajungi în Islanda

Am tot auzit de bilete de avion la prețuri exorbitante din România. Nu e cazul, dacă faci niște conexiuni istețe. Noi am dat din Londra 80 de lire dus/întors pe biletele de avion cu Iceland Air, deci companie de linie, la finalul lui august. Așadar, dacă te uiți la bilete ieftine până la Londra și de acolo la ofertele companiei de pe insulă, nu ar trebui să dai mai mult de 250 de euro în total, dus-întors.

Unde te cazezi

Trebuie să menționez de la început că toate cazările pe care le-am avut în Islanda au fost impecabile. Am stat și la hostel, și la guesthaus și la hotel, dar absolut peste tot ni s-a cerut să mergem desculți, în șosete, ceea ce n-a fost o problemă, având în vedere că totul strălucea de curățenie.

Prețurile nu sunt mici, dar nici nu îți sugrumă bugetul dacă faci niște research înainte. E drept, noi am hotărât ca în această vacanță să facem tot posibililul să ținem cheltuielile la minimum (așa îmi permit să călătoresc atât de des, by the way 🙂 ), așa că am împărțit camera toți patru (am mers cu niște prieteni) sau am stat la hostel. În această situație, am plătit sub 200 de euro pe cazarea pentru 5 nopți.

Deși nu am ales nici pe departe cele mai scumpe cazări (ci dimpotrivă), am stat în niște locuri absolut superbe. Una dintre cabane avea propria cascadă în curtea din spate, iar alta a avut chiar și jacuzzi cu o priveliște incredibilă, fiind situată pe malul unui lac.

Moneda locală

Pregătește-te să deții multe coroane islandeze și să îți dea cu virgulă când trebuie să plătești 900 de coroane pentru un sendviș. Ca idee, o coroană islandeză = 0.036 RON.

#Sfat din valiză: schimbă-ți bani sau retrage numerar de la ATM când ai ocazia în orașe. După cum îți imaginezi, nu prea sunt bănci în mijlocul pustietății. Și cam toată țara poate fi catalogată așa!

Cât de scumpă este mâncarea

Ei bine, dacă vrei să mănânci la restaurant în fiecare zi, trebuie să te anunț că trebuie să sari cu cash-ul. Da, mâncarea este scumpă, iar prețurile în miile de coroane islandeze o să ți se pară și mai dramatice!

Noi am făcut cumpărături de la supermarket în fiecare zi și ne-am descurcat foarte bine. Dacă alegi varianta asta, n-o să ți se pară exagerat de scump, deși multe dintre prețurile din magazine se iau și ele la trântă cu portofelul.

Exemple de prețuri la supermarket: iaurt -170 kr (trebuie neapărat să încerci iaurtul din Islanda, este foarte cremos și bun la gust), ouă 300 kr, sendviș 700-900 kr, 500g de somon 1000 kr, bere 800 kr.

Prin comparație, o porție de coaste cu cartofi la restaurant costă în jur de 30 euro, iar o ciorbă în jur de 10 euro.

#Sfat din valiză: caută supermarketurile mai mari, precum Bonus sau Kronan. Există și supermarketuri mai mici, pentru turiști, care sunt mai prost aprovizionate și au prețuri extrem de mari.

Berea locală se numește Viking, însă varianta din supermarketuri are alcool 2,25%. Dacă vrei ceva mai strong, va trebui să cauți un liquer store – magazin special pentru băuturi alcoolice.

Fun story: deși Islanda este una dintre cele mai scumpe țări pe care le-am vizitat până acum, noi ne-am întors acasă cu o parte din banii alocați bugetului pentru această călătorie, ceea ce nu se întâmplă foarte des! 🙂

Ice cream in Iceland

Când vezi aurora boreală

E greu de spus, pentru că ține foarte mult de noroc. În principiu, șansele cele mai mari sunt începând cu finalui lui august până la mijlocul lunii aprilie.

Dar hai mai bine să deschidem almanacul de geografie și să ne concentrăm asupra condițiilor care trebuie să fie îndeplinite pentru a se forma acest feomen: aurora boreală este rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele încărcate electromagnetic provenite din Soare. Variaţia de culoare a aurorelor boreale se datorează tipului de molecule gazoase implicate în această reacţie. Culoarea observată cel mai adesea are o tonalitate tipică de galben-verzui, fiind produsă de moleculele de oxigen situate la înălţimea de circa 96 kilometri.

Pentru a vedea aurora boreală este nevoie de întuneric și ca cerul să fie senin. De aceea, chiar dacă mergi iarna, nu îți poate fi garantat că vei vedea aurora, căci poți avea parte doar de nopți noroase.

Noi am mers la finalul lui august pentru că și în această perioadă poți vedea aurora. E nevoie de noroc, în schimb, pe care noi nu prea l-am avut. Însă am cunoscut o româncă care lucra la o benzinărie, care ne-a spus că a văzut aurora cu câteva seri înainte. Deci perioada se confirmă a fi potrivită!

Dar nu-i problemă, noi n-am plecat acasă dezamăgiți. Pentru că sentimentul pe care l-am avut căutând în fiecare seară semne pe cer sau trezindu-ne în mijlocul nopții doar să verificăm dacă a apărut vreo schimbare pe bolta luminoasă…da, sentimentul ăsta e de neprețuit! Și nu e ca și cum n-o să vedem aurora când ne ducem copiii în Laponia! 🙂

Credit: fineartamerica.com

Vremea

Vremea în Islanda cere o pregătire mai amănunțită a #valizei. Dacă mergi iarna, n-am cum să îți spun cât de frig este, dar pot să bănuiesc, comparând cu vremea de pe timpul verii. Extrem de frig! Așadar, e nevoie de haine foarte groase – cu accentul pe FOARTE. Și nu mă refer aici la paltonașe sau fulare, vreau să spun îmbrăcăminte de schi, de urcat pe munte, de ce vrei tu, numai să fie ce trebuie! Nu prea e loc de outfituri fashioniste în Islanda, dacă vrei să te bucuri cu adevărat de tot ceea ce vezi.

Și vara este destul de frig, mai ales dacă ai nenorocul să dai peste niște zile cu vânt aspru sau ploaie care nu se mai oprește. Din fericire, n-a fost cazul nostru, ajungând chiar să spun că îmi este cald pe un traseu pe care l-am făcut într-o zi cu mult soare, cu doar un pulover pe mine. Cu toate acestea, am fost întâmpinați la sosirea în Reykiavik de cea mai lipsită de curtoazie ploaie torențială, care nu părea că se va opri pe toată durata vacanței, trezind în mine sentimente amestecate de furie și autocompătimire. Și am mai avut și perioade cu rafale de vânt tăioase, așa că e nevoie de haine în straturi. Să ai ce să dai jos și, mai probabil, ce să pui pe tine!

Chiar și vara, ai nevoie de încălțăminte serioasă – bocanci, ghete, orice crezi că funcționează mai bine pentru tine. Chiar dacă vei nimeri zile însorite, este foarte probabil să mergi pe trasee noroiase, de unde niște pantofi sport nu prea vor scăpa în formă bună!

Cu siguranță peisajele sunt superbe în absolut orice anotimp și nici nu vreau să îmi imaginez cum arată Islanda sub zăpadă. Dar, dacă vrei totuși să poți sta afară mai mult de 3 minute și să admiri cascadele în splendoarea lor, îți recomand să mergi vara.

Noi am ales finalul lui august, așa cum am menționat mai devreme, pentru că ne-am gândit că poate avem noroc să vedem aurora – și aveam oricum alte vacanțe programate la începutul verii. Dar dacă ar fi să aleg din nou când să merg în Islanda, ar fi cu siguranță în luna iunie, când practic nu prea există noapte și te poți bucura de frumusețea naturală a țării ăsteia incredibile aproape 24/7. Nu numai că și cascadele sunt mai spectaculoase, având debitul mai mare, dar vei putea admira și câmpurile cu lupini înfloriți în contrast cu zăpada de pe ghețari.

Închirierea mașinii

Trebuie să știi că e destul de greu să te deplasezi pe insulă fără să închiriezi o mașină, în condițiile în care o treime din populația țării este concentrată în capitala Reykiavik. Prin urmare, mijlocul de transport în comun este aproape inexistent, pentru că nu prea există legături de făcut și cam toată lumea are mașină.

Noi am închiriat un Hyundai i20 de aici. Am plătit 340 de euro pentru 5 zile și încă atât pe benzină pentru cei peste 1800 km parcurși.

Desigur, există tururi și excursii opționale din Reykiavik, dar dacă tot bați drumul până în Islanda, îți recomand să explorezi insula pe cont propriu.

Drumurile sunt foarte bune peste tot pe Ring Road, așa că nu există niciun fel de problemă din punct de vedere al infrastructurii. Au fost perioade lungi în care ne-am aflat doar noi pe traseu, având o panoramă completă asupra munților care ne înconjurau. Dar există și drumuri destul de aglomerate, în special în zona de sud, foarte frecventată de turiști.

De reținut este faptul că drumurile din Islanda sunt marcate și te poți abate de la cele principale doar cu clase superioare de mașini, a.k.a. 4×4. Dar de regulă traseele către obiectivele turistice importante pot fi parcurse de orice mașină, chiar dacă nu sunt asfaltate. Oricum, când vei închiria mașina ți se va spune exact pe ce drumuri ai voie să mergi și vei fi atenționat să nu ții portiera mult timp deschisă, pentru că poate fi smulsă de vânt. Exciting, nu-i așa? 🙂

Ce trebuie să mai știi despre Islanda

 • Islanda a fost populată de vikingii veniți din Norvegia în anii ‘800. De fapt, căluții islandezi de astăzi sunt descendenții cailor aduși de vikingi de pe continent.
 • În islanda există mai bine de 125 de vulcani, 269 de ghețari (inclusiv cel mai mare din Europa) și peste 10 000 de cascade. La polul opus stau pădurile, cu cifra 0 în față. Din cauza vikingilor, care au defrișat tot ce au prins.
 • Pe insula cu doar 300 000 de locuitori e greu să îți găsești sufletul pereche în afara cercului familiei. Pentru că sunt atât de puțini oameni, șansele de a te căsători cu un văr de gradul II sunt extrem de mari.
 • Grație numărului mic de locuitori pe o insulă destul de mare, se întâmplă ca mulți dintre islandezi să dețină câte un munte, câte o cascadă sau chiar câte un vulcan. Da, ai citit bine! Noi ne-am amuzat gândindu-ne cum ar fi să avem propria cascadă pe care să o scoatem la vânzare.
 • Pregătește-te să nu poți răspunde la întrebarea Unde suntem acum? Pentru că islandeza este o limbă imposibilă și n-ai cum să faci față denumirilor cascadelor sau orășelelor în care vei ajunge. Îți spun sigur, vei face niște exerciții de dicție care te vor ajuta toată viața! 🙂

Nu ai cum să-mi spui că Islanda n-a trecut deja pe lista ta de călătorii viitoare. În cazul puțin probabil în care nu ești încă foarte convins că vrei să ajungi acolo, poate că trebuie să te mai uiți o dată la poze! 🙂 Și apoi să începi planificarea vacanței!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

18 COMENTARII

 1. Super articol, multumim! Planuiesc o vacanta de 5 zile in Islanda in Februarie si par extem de utile sfaturile tale. Ai putea trimite referire la numele cazarilor pe care le ati avut? M-ar scuti de mult research. Masina ati inchiriat-o din aeroport? Iti multumesc!

  • Buna, Lore. Lasa-mi adresa ta de email si o sa iti trimit cazarile. Masina am inchiriat-o de la o companie care iti oferea shuttle pana la biroul lor, care era parca la o jumatate de ora departare.

 2. Foarte frumos articolul, mulțumesc mult! Și pozele sunt fantastice. Tot extrag și eu de ceva vreme informații pentru o excursie in Islanda. Sper sa reușesc finally anul acesta sa ajung in tara vikingilor.
  M.ai putea ajuta cu ceva recomandări de cazări? Hotelurile mi se.au părut cam piperate la preț.
  Mersi mult!

 3. Buna. Lasami te rog adresa de email sau feecebuc ca sa discut cu tine mai detaliat in privinta calatoriei vrrau si eu sa plec in timpul apropiat dar nustiu la ce buget sa ma limitez si cum sa plec inkolo

 4. Buna !
  Mi-a placut tare mult maniera in care ai descris sejurul tau +pozele.Eu si sotul meu ne dorim sa vizitam Islanda in Septembrie. Imi poti lasa ,si mie, te tog, o lista cu cazarile ( si daca au fost facute la fata locului sau de pe booking)+ firma de unde ati inchiriat masina?
  Multumesc tare mult!
  Mihaela Daniloaia

 5. E bine, atunci cand scrieti despre lucruri pe care nu le-ati experimentat personal, sa va documentati mai bine:
  Vremea in Islanda pe timpul iernii nu este nici pe departe FOARTE RECE !!!! Curentul Golfului (Gulfstream) din Oceanul Atlantic are rolul de a modera clima Islandei, facand verile racoroase si iernile blande.
  Cu exceptia vantului, care face frigul mai aspru, temperaturile in Islanda rar scad sub -5 Celsius !

 6. Ciao Cristina, foarte bune informațiile. Mulțumim. Urmează să merg. Te-as rugat să mă ajuți cu următoarele informatii. De la ce companie ați închiriat mașină și dacă se poate sa recomanzi locurile în care te-ai cazat. As fi curioasa unde ai făcut pozele. Parca acolo vreau și eu! :)) Mulțumesc.

 7. Buna, foarte utile informatiile lasate de tine, eu planific o sapt in islanda cu sotul si 2 copii la sfarsitul lunii octombrie in speranta ca v om avea norocul de a vedem aurola boreala si as dori sa stiu imi recomanzi cazarile in care ai stat pt ca pe booking preturile sunt cam piperate. In caz ca iti faci timp iti las adresa mea de mail Tipleaalina1@yahoo.com .multumesc

 8. Buna Cristina,
  Excellent articol!. Eu si sotul meu ne dorim sa vizitam Islanda in Septembrie sau Octombrie si sa facem varianta de 14 zile.
  Ne trebuie masina 4×4 in cazul asta?
  Imi poti lasa te tog, o lista cu cazarile ( si daca au fost facute la fata locului sau de pe booking) + firma de unde ati inchiriat masina?
  In plus stii ceva firma cu care poti face ice caving – un fel de tura fotografica prin interiorul ghetarului ?
  Adresa mea de email e: radu.iulia.2016@gmail.com
  Multumesc mult!

 9. Buna!
  Superb articolul, tu esti absolut minunata si foarte frumoasa.
  Se poate te rog sa-mi transmiti lista cu cazarile, de unde ai inchiriat masina si eventual un buget, cam cat ati stat voi?
  Planuim undeve 10 zile, sper sa fie ok.
  Va pup si va doresc sa ajungeti cei mai tari in blogurile de turism.
  SI VA CITESC MEREU!!!!!

 10. Buna! Multumim frumos pentru articol. Cu siguranta, Islanda are acum mai multi fani 🙂 Imi doresc foarte mult sa ajung si eu in aceasta vara, insa sunt descurajata de preturile la avion. Am incercat toate variantele, pentru sfarsitul lui iunie, zboruri low-cost, de linie, prin Viena, Londra, Frankfurt. Cel mai ieftin ar porni de la 600 euro/pers. Pt iulie, august, se ajunge lejer la 1000 euro. So, ce imi recomanzi? Nu as vrea sa apelez la o agentie de turism, al carei pret porneste de la 2000 euro/pers. O lista cu cazarile mi-as dori si eu, te rog, daca se poate. georgiana_calin2004@yahoo.com Multumesc anticipat.

 11. Bună și un an cu cât mai multe vacante frumoase. Mulțumesc pt ca ne-ai împărtășit experienta ta din Islanda. Am luat bilete pt Islanda in perioada 11-18.06.2020, cu schimbare pe Luton dar cu un orar de zbor super ok și m-ar interesa niște informații în legătură cu închirierea mașinii și cazări. Suntem doar doua persoane, eu cu soțul meu și am dori sa vedem cât mai multe in cele 7 zile, inclusiv sa stam și la spa-ul in aer liber. Poate ne poți ajuta cu ceva idei. Cazările ți le-ai făcut pe Booking cu rezervare din timp sau direct acolo? Am vz ca tu spui ca ar fi bine sa avem bani cash la noi dar pe alt site spune ca peste tot se plătește doar cu cardul. Care e varianta ok și de ce nu, mai ieftina? Mulțumesc anticipat și aștept răspuns pe mail:lauraas2005@yahoo.com Cu drag Laura.

 12. Foarte interesant! Noi vrem sa mergem la inceputul lunii septembrie in Islanda , dar cu masina noastra. Cu ferry boat din Danemarca. Se poate platii cu cardul la supermarket? Cazarile le-ati facut prin Booking sau direct acolo? Drumurile spre cascade cum sunt? Multumesc anticipat si astept raspuns pe mail: chimcarmen66@yahoo.com. Carmen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.