Zanzibar este genul acela de destinație la care visezi cu ochii deschiși. Doar pune laolaltă lagunele turcoaz, plajele cu nisip alb fin, mirosul puternic al mirodeniilor, jocul captivant al mareei, pădurile luxuriante de palmieri și bananieri și bucuria de a trăi a localnicilor și vei realiza pe loc că trebuie să ajungi pe insula tanzaniană cât mai repede.

Pentru mine, primul contact cu insula a trezit cele mai frumoase și mai profunde sentimente. Călătoria cu taxiul de la aeroportul din Stone Town până în nordul insulei a fost precum un video dat pe fast-forward, oferindu-mi o experiență senzorială completă. Am ajuns în capitala Zanzibarului dis-de-dimineață, după trei zboruri și multe ore nedormite, acolo unde ne-a întâmpinat un cer de un albastru incredibil și o apă turcoaz ireală. Chiar și acum când mă gândesc la imaginile care mi s-au derulat în față ochilor în taxiul care gonea cu peste 100 de kilometri la oră pe drumurile prăfuite de pe insulă, făcând slalom printre autobuze dala dala și scutere care transportau familii întregi, am un gol în stomac, o senzație incredibilă pe care ți-o poate oferi doar descoperirea unei altfel de lumi și interacțiunea cu oameni care trăiesc o viață total diferită de a ta. Am mers de-a lungul țărmului, admirând bărcile pescarilor, am traversat păduri de palmieri care adăposteau doar câteva case, dintre care unele fără acoperiș, am lăsat în urmă terenuri de fotbal pe care jucau cel puțin cinci echipe în același timp, am inspirat mirosul ademenitor de vanilie combinat cu cel de porumb proaspăt copt, am trecut la milimetru pe lângă tarabe cu fructe de tot felul și am depășit mașini cu alți călători pe ale căror fețe se citea un entuziasm amestecat cu uimire. Am urmărit în oglinda retrovizoare freamătul insulei și m-am bucurat de fiecare secundă.

Odată ajunși în Nungwi, culoarea dominantă a fost turcoazul. Și am continuat să îi admir toate nuanțele, unele atât de aprinse încât nu mi le-aș fi putut imagina niciodată fără să le am în fața ochilor, până la finalul vacanței, al cărei itinerariu a inclus și Kendwa, Paje, Jambiani și Stone Town.

Nu mai are rost să insist pe ideea că trebuie să ajungi neapărat în Zanzibar cândva, așa că mai bine trecem în revistă cele mai importante aspecte pe care să le ai în vedere când îți planifici călătoria:

Unde se află

Nu vreau să ai impresia că ești la ora de geografie, dar dacă nu știi cu exactitate unde se află Zanzibar, urmărește țărmul estic al Africii până în dreptul Tanzaniei. Acolo vei descoperi o insula situată foarte aproape de continent, cu plaje incredibile și o mulțime de resurse naturale.

Cum ajungi

Cel mai simplu este să cauți un zbor care ajunge direct pe insulă, adică pe aeroportul din Zanzibar City. Alternativ, există zboruri către Dar es Salaam, de unde poți lua feribotul sau un avion intern. Sau poți să zbori spre Nairobi (Kenya) și de acolo să iei un avion către Zanzibar.

Dacă ajungi în Dar es Salaam, asigura-te că rezervi biletele de feribot în avans, pentru că vasele nu sunt foarte mari. Prețul biletului este de 35 USD pe sens, călătoria durează în jur de două ore, iar orarul îl găsești aici.

Există mai multe companii aeriene locale care operează zborurile dintre Dar es Salaam și Stone Town, dar și aici este nevoie de rezervare în avans, pentru că prețurile cresc destul de mult pe ultima sută de metri. Noi am zburat la dus cu Coastal Aviation și la întoarcere cu Air Tanzania, însă eu recomand cea de-a doua companie aeriană, pentru că s-a investit mult în ultimii ani în flotă și oferă servicii de calitate. În orice caz, zborul nu durează mai mult de 30 de minute și vei avea parte de niște privelișți incredibile cu insula și țărmul continentului african.

De reținut că zborurile interne sunt cu plecare de pe alt terminal în Dar es Salaam, așa că va trebui să iei și un taxi între cele două terminale, care costă în jur de 10 USD.

#Sfat din valiza: Odată ce ieși din aeroportul din Dar es Salaam, asigura-te că negociezi doar cu persoane care au badge oficial. Orice persoană random care se apropie să îți propună tururi sau transferuri trebuie tratată cu indiferență, pentru că există destul de mulți indivizi care te abordează cu combinații dubioase și, deși n-ar fi neapărat periculoși, nu sunt atestați să desfășoare astfel de activități.

Prețul biletelor de avion din Bucureșți variază în funcție de sezon, însă n-ar trebui să fie mai mult de 800 de euro. Noi am zburat din Londra cu Turkish Airlines, cu escală de vreo două ore la Istanbul, iar biletul a fost în jur de 450 de lire dus-întors. Per total, cu zborurile interne, am plătit cam 550 de lire de persoană pe drumul până în Zanzibar.

Unde te cazezi

În Zanzibar există cazări pentru absolut toate bugetele, astfel că vei putea să stai în locuri foarte ieftine, unele chiar la malul marii, pentru prețuri modice de 15 dolari pe noapte. La polul opus se află resorturile de lux, unde prețurile pot ajunge la mii de dolari pe sejur, în special cele din nordul insulei.

Eu zic să dai un mic search pe booking.com, căci vei găsi cu siguranță ceva care se va încadra în bugetul tău. Ai grijă, însă, să fie într-o zonă a insulei pe care chiar vrei să o vezi sau să fie aproape de obiectivele pe care le ai în itinerariu. Zanzibar este ceva mai mare decât cred mulți vizitatori inițial, așa că cel mai bine îți cauți cazare într-o zonă în care ai mai multe de văzut și făcut.

Dacă îți place să înoți și îți doreșți plaje scoase din reviste, eu îți recomand Nungwi sau Kendwa. Dacă vrei o zona mai liniștită și relaxată, chiar hipsterish pe alocuri, îți recomand Paje sau Jambiani.

Ce mănânci

Zanzibar se află la intersecția unor culturi extrem de interesante, astfel că gastronomia e rezultatul influențelor africane, thailandeze, indiene, persane și chiar portugheze, toate având în comun mirodeniile, care se găsesc din abundență pe insulă. Cu alte cuvinte, vei mânca bine!

Îți recomand să mănânci peste și fructe de mare pe săturate, mai ales că acestea sunt proaspete, culese chiar de localnici din ocean, dis-de-dimineață. Prin urmare, nu este deloc o priveliște rară să vezi un zanzibarez ieșind din apă cu câte o caracatiță sau cu o plasă plină cu calamari în mâna. Prețurile la mâncare sunt decente, astfel că poți plăti pe un platou cu fructe de mare imens (pentru două persoane) în jur de 40 de dolari.

Deși localnicii sunt musulmani, se găsește alcool în aproape toate barurile și restaurantele. Pentru că am evitat să bem cocktailuri cu gheață (în Cuba am descoperit că e formă cea mai rapidă de a-ți supără stomacul), am admirat multe apusuri testând berile locale, cu nume foarte catchy, precum Kilimanjaro, Safari sau Serengeti.

Cum te deplasezi pe insulă

Deși există transport în comun, te sfătuiesc să închiriezi taxiuri pentru a te deplasa dintr-un loc în altul. Prețurile nu sunt exagerate, iar confortul este mult mai mare, mai ales că distanțele nu sunt chiar atât de mici, în special dacă vrei să ajungi din nordul insulei în sud sau est. Alternativ, poti să inchiriezi și masină, însă eu consider că nu are rost, mai ales că drumurile pe insulă sunt destul de proaste.

Ca să îți faci o idee în ceea ce privește prețurile, noi am plătit de la aeroportul din Stone Town până în Nungwi în jur de 50 de dolari. Din Nungwi până în Paje, care se află în estul insulei, călătoria cu taxiul a costat 40 de dolari.

Dacă vrei totuși să testezi transportul în comun, trebuie să știi că aubuzele, denumite dala dala, sunt pline până la refuz. Cu toate acestea, este o oportunitate bună să interacționezi cu localnicii, iar prețul este, evident, mult mai mic comparativ cu cel al taxiurilor. Deși nu am testat varianta asta, cred că este o experiență interesantă!

Vaccin, pastile de malarie sau nimic?

După mult research, pot spune că răspunsul este nimic. Ne-am documentat destul de bine înainte de călătorie și am ajuns la concluzia că nu este nevoie de vaccinuri sau de pastile de malarie, această fiind eradicată de pe insula. Confuzia vizitatorilor intervine atunci când citesc că nu poți intra în Tanzania fără vaccin de febră galbena. Asta se întâmplă doar dacă vii dintr-o țară în care aceasta nu a fost eradicată, situație în care este într-adevăr obigatoriu să arăți dovadă vaccinării.

#Sfat din valiză: chiar dacă nu este nevoie de vaccinuri, te sfătuiesc să bei doar apă îmbuteliată, să ai spray de insecte la tine pentru plimbările de seară și să acorzi o importanță mai mare decât de obicei igienei – spală-te pe mâini des, evită băuturile cu gheață și alege cu mai multă precauție decât în mod normal restaurantele.

Noi n-am întâmpinat nicio problema, dar dacă știi că ai tendințe ipohondrice, mai bine îți faci vaccinurile (eventual, doar pe cele pentru hepatita A si febra tifoida) și stai fără grijă, decât să te gândeșți în mod constant la pericolul contractării unei boli pe întreagă durată a călătoriei. Până la urmă, nu există un singur răspuns corect la această întrebare, astfel că trebuie să alegi ce crezi că este mai bine pentru tine.

Este o destinație periculoasă?

Pot spune fără să mă gândesc de două ori că nu. Evident, asta nu înseamnă că trebuie să te plimbi prin locuri lăturalnice noaptea sau să-ți expui exagerat de mult obiectele de valoare.

Oamenii din Zanzibar sunt extrem de săraci, însă nu am observat nicio tendință de a jefui vizitatorii, mai ales că probabil înțeleg că turismul în sine este o mină de aur pentru ei. Chiar și în Stone Town, unde te vei pierde prin labirintul de străduțe întortocheate, vei vedea că localnicii sunt foarte liniștiți și își văd de viață lor, așa că atmosfera este destul de relaxată.

Jocurile mareei

Trebuie să știi că în Zanzibar mareea este foarte pronunțată, ceea ce înseamnă că în multe zone apa se retrage pe kilometri întregi, astfel că inotatul devine ceva mai complicat.

Dacă îți place foarte mult să înoți, îți recomand să mergi în zona de nord a insulei (Nungwi sau Kendwa), unde mareea este aproape inexistentă și unde poți profita de valuri pe cam tot parcursul zilei.

Cu toate acestea, trebuie să știi că atunci când apa se retrage, vei descoperi o altă lume. Vei putea admira în depărtare localnici în haine colorate culegând fructe de mare, copii jucându-se pe bărci și vei găsi o mulțime de scoici și stele de mare lăsate în urmă de reflux.

Oceanul Indian are o personalitate aparte în Zanzibar, iar asta face destinația cumva mai interesantă. Să mergi la plimbare pe plajă și să rămâi blocat la întoarcere din cauza fluxului poate deveni o problema reală, dar și o aventură –  diferența o va face doar perspectiva ta asupra situației. 🙂

Moneda oficială

Moneda oficială este șilingul tanzanian, care îți va crea iluzia că ești extrem de bogat, când te vei vedea cu un teanc gros de bancnote în buzunar. Te anunț, însă, că visul de magnat se va spulbera destul de repede, având în vedere că toate prețurile sunt în mii de șilingi.

Una dintre întrebările frecvente legate de Zanzibar vizează, desigur, banii. Luăm cash la noi? Dacă da, dolari sau euro? Sau mai bine scoatem de la ATM? Eu cred că ar trebui să fie o combinație, just în case.

După cum îți imaginezi probabil, există destul de puține ATM-uri pe insulă, iar acestea sunt uneori goale. Aș în, no money, baby. De aceea, pentru a te asigura că nu rămâi fără resurse, îți recomand să îți iei dolari la tine pe care, fie să-i schimbi în shilingi, fie să-i păstrezi în valută americană, pentru că în multe locuri poți plăți și în dolari. În restaurante și hoteluri se poate plăti și cu cardul, dar ține minte că există o taxă de tranzacție de 5%.

Dacă ajungi în Stone Town sau Nungwi, ai mai multe șanse să scoți bani de la ATM, așa că păstrează și varianta asta de rezervă.

Limba oficială

Limba oficială este Swahili, dar majoritatea localnicilor vorbesc și engleză, mai mult sau mai puțin africanizată. Cu toate acestea, ar fi frumos să înveți niște cuvinte pe care să le introduci în conversațiile cu locuitorii din Zanzibar, căci am observant că asta îi face foarte fericiți. De fapt, vei învăța fără să vrei că ritmul de pe insulă este pole pole (încet, încet) și te vei trezi spunând Jambo și Asante mai des decât te-ai fi așteptat vreodată.

Uite câteva cuvinte pe care le-am învățat, fără să îmi propun și chiar fără să îmi dau seama, pe parcursul călătoriei în Zanzibar:

 • Jambo – Bună
 • Asante – Mulțumesc
 • Hakuna Matata – Fără griji
 • Pole pole – Încet – încet
 • Karibu – Bine ați venit

apus Zanzibar

Religia 

În Zanzibar religia majoritară este cea musulmană, așa că trebuie să îți pui în valiză și haine care acoperă umerii și genunchii atunci când nu te afli pe plajă, pentru a te asigura că nu jigneșți în niciun fel localnicii.

localnici Zanzibar

Când să mergi

Cea mai bună perioadă să vizitezi Zanzibar este între decembrie-februarie și iunie-octombrie. Sezonul ploios aduce probleme majore în martie, aprilie și mai. Dar, dacă mă întrebi pe mine, având în vedere că vara este cald și în Europa, cel mai indicat este să mergi în Zanzibar în lunile de iarnă. Asta exceptând situațiile în care trebuie să pleci în luna de miere! 🙂

Cu toate acestea, e posibil să ai parte de ploi torențiale indiferent de perioada aleasă. De cele mai multe ori, ploaia durează mai puțin de cinci minute, așa că nu există niciun motiv de îngrijorare. Alteori, poate să dureze întreaga zi, așa cum s-a întâmplat în cazul nostru pe finalul călătoriei. Dar, deși în mod normal ploaia mă indispune într-o vacanță la plajă, în Zanzibar mi s-a părut că Oceanul Indian chiar are un farmec aparte pe furtună.

furtuna Zanzibar

Viza

Dacă pentru alte destinații îi invidiem pe britanici sau americani pentru că n-au nevoie de viză, în cazul Zanzibarului românii sunt niște boși. Pe lista țărilor care nu necesită viză pentru intrarea în Tanzania se află foarte multe țări din Africa și …România. Practic, țara noastră este singura de pe întreg continentul european care n-are nevoie de viză.

De aceea, când ajungi în aeroport și vezi oameni cu bani cash în mâna, nu te panica. Ei trebuie să plătească taxa de viză, care este în jur de 100 de dolari, așa că ocolește coada și du-te mai departe pentru a prezenta pașaportul și documentele completate (vei vedea formularele la ghișee).

Cu toate acestea, așteaptă-te la tot felul de situații neprevăzute. Pentru că…Africa. Exemplu concret: la întoarcere, pe aeroportul din Dar es Salaam, unde am așteptat destul de mult să se deschidă check-in-ul pentru zborul către Istanbul operat de Turkish Airlines, s-a stricat sistemul, așa că s-a recurs la good old plan B: tipele de la check-in s-au apucat să scrie biletele de mână. Am fost aproape sigură că avionul va avea întârziere din cauza asta, dar când eram aproape să ne îmbarcăm, cineva a colectat toate pașapoartele DIN NOU și s-a plimbat cu ele prin jumătate din aeroport, revenind într-un final cu varianta printată a boarding pass-urilor. A fost fun.

palmieri Zanzibar

Oamenii

Da, Zanzibar este o destinație exotică. Dar nu uita că este și o insula foarte săracă. Vei descoperi două lumi total diferite, cea a turiștilor și cea a localnicilor, care se intersectează pe plajă. Da, oceanul aduce împreună oameni pentru care valurile sale reprezintă motiv de fascinație și relaxare, și oameni pentru care acestea înseamnă lupta pentru supraviețuire. Contrastul dintre cele două lumi este uneori copleșitor și trist, însă face din Zanzibar o destinație mai colorată și mai interesantă.

Deși foarte săraci, asemenea cubanezilor, locuitorii Zanzibarului sunt mereu veseli. De aceea, sunt convinsă că te vei întoarce acasă cu mai multă poftă de viață.

localnici Zanzibar

fructe pe plaja Zanzibar

Ce să vezi pe insulă

Dacă vrei să petreci majoritatea timpului la plajă, îți recomand zona de nord, unde se află cele mai frumoase plaje: Nungwi și Kendwa. De acolo, poți merge și într-o excursie cu barca și să faci snorkelling aproape de insula Mneba.

Dacă vrei un itinerariu mai complex, îți recomand să incluzi și zona estică a insulei în planul călătoriei tale. Din Paje și Jambiani poți vizita și Josani Forest și poți merge la faimosul restaurant de pe stâncă.

Trebuie neapărat să vizitezi și capitală insulei, Stone Town, oraș inclus în patrimonial UNESCO, de unde să mergi într-o excursie cu barca la Prison Island, unde vei vedea țestoase uriașe și vei putea admira capitală din larg.

Tururile din interiorul insulei îți vor dezvălui lumea misterioasă a mirodeniilor, iar plimbările cu barca îți vor arăta cât de frumoase sunt apusurile zanzibareze. Activitățile de pe insulă sunt nenumărate, însă despre asta vom discuta mai pe larg într-un articol separat. Fii pe fază, e pe drum!

plaja Zanzibar

Zanzibar Oceanul Indian

Zanzibar plaja

Ce trebuie să mai știi

 • Zanzibar este, de fapt, un arhipelag, care include câteva insule mai mici și două insule mai mari – Unguja – insula principala – și Pemba.
 • De-a lungul istoriei, Zanzibar a fost o poartă către Africa continentală, facilitând comerțul de aur, fildeș și sclavi.
 • Freddie Mercury, solistul trupei Queen, s-a născut în Zanzibar în 1946. Frumos loc în care să te naști!
 • Numele ‘Zanzibar’ vine dintr-un cuvânt în arabă, care la rândul sau vine dintr-un cuvânt în persană, și înseamnă coasta oamenilor negri.

Eu știu că mă voi întoarce cândva în Zanzibar, atunci când voi ajunge din nou în Tanzania pentru a urca pe Kilimanjaro. Se poate să mai treacă ceva timp până să mă simt în stare, dar este deja trecut pe lista de life goals.

Pe final, nu mai sunt multe de spus. Poate doar…HAKUNA MATATA!

Zanzibar oameni

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

4 COMENTARII

 1. Nu este cam mult 40 de dolari pentru un platou cu fructe de mare pentru 2 persoane ? La saracia care este acolo ?
  Si cum de sunt asa de saraci daca iau 40 de dolari pe niste fructe de mare luate gratis din ocean dimineata ? si 40-50 de dolari cei cu taxi ? Astia cativa cred ca sunt foaaaaarte bogati . Ceilalti care sunt asa de saraci ,ce mananca ? radacini de pom, buruieni ? Ca banuiesc ca daca e asa saracie, nu stau dolarii pe ei ? Asta este o chestie pe care nu o inteleg deloc, ei sunt saraci lipiti dar turistilor le iau o caciula de dolari pentru orice ! Atunci cum mama naibii e saracie acolo ?

 2. Asta ma gindeam si eu…cum sint saraci la ce preturi se vehiculeaza…probabil sint saraci ca si tara…ca si romania e o tara saraca dar zburda lamborghini si ferarry pe campii….oricum locatia e the best..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.