California f. 1. Vastă peninsulă și unul dintre cele 50 de state ale SUA, situată pe litoralul Oceanului Pacific ; 2. Paradis cu palmieri, plaje imense cu nisip fin și climă mediteraneană perfectă ; 3. Loc din care nu vrei să mai pleci niciodată.

Sursă : Dicționarul explicativ de buzunar al #valizei călătoare

Cam așa stă treaba, cu accentul pe punctul 3. Iubesc foarte mult România, în ciuda tuturor problemelelor ei legate de corupție, de sistemul academic care se clatină ca o salcie în bătaia vântului sau de trusa de pile obligatorie pentru a reuși în viață. Dar nu pot să scap de dorul californian. Poate pentru că am găsit în sfârșit un loc în care m-aș muta și mâine. Că doar bagajul e mereu pregătit pentru următoarea călătorie, nu ?

Recunosc, mereu mi-am dorit să am o căsuță undeva pe malul mării. Dar dacă băgăm în ecuație chiar marele Ocean Pacific, rezultă inevitabil plajele din California. Despre unele dintre ele a auzit cel puțin jumătate din populația globului, în principiu datorită filmelor și serialelor TV în care au apărut. Și multe dintre acestea se află în apropierea Orașului Îngerilor.

Așadar, dacă the beach house este doar un vis frumos, iată unde poți să te bronzezi când vizitezi Los Angeles:

Venice Beach

Probabil cea mai colorată plajă, plină de graffiti în zona de boardwalk, dar și de oameni nonconformiști. E clar că libertatea de exprimare nu cunoaște limite aici, fapt ce se transpune în mulțimea pestriță pe care o vei vedea în această zonă, complet lipsită de inhibiții. Practic, circulă în aer o relaxare totală. Poate și pentru că plaja este frecventată în mare parte de persoane tinere.

Jogging pe plajă

Dacă ai așteptări de plaje exclusiviste și vrei să te tolănești pe un șezlong cu cristale Swarovski, mai bagă o fisă. Aici găsești suveniruri a la Bob Marley, țoale dubioase și mâncare ieftină. Dar mie mi-a plăcut foarte mult skatepark-ul, pe care îl știam din multe filme. Aș fi putut sta acolo jumătate de zi. Pentru că mi s-a părut extrem de interesant din punct de vedere cultural. Și atââât de tipic!

Grafitti Venice Beach

Alergare la plajă

Grafitti California

Sport la plajă

Skatepark Venice Beach

Skater California

În rest, Venice Beach reprezintă tot ce știi despre o plajă californiană din seriale: o mulțime de palmieri prietenoși, care nu ezită să îți reamintească unde te afli, o suprafață de nisip imensă, pe care mergi cam de la Unirii până la Universitate ca să ajungi la ocean (exagerez doar puțintel !) și căsuțe tipice de salvamar. Ah, da, și surferi. Atât de mulți, încât poți spune că am devenit stalkeriță de surferi. Da, Claudiu, atunci când te-ai dus până la mașină și ai stat o oră. Nu-ți face griji, nu m-am plictisit ! Revenind la calitățile mele de iubită-model, în Venice Beach chiar simți că ești în Los Angeles. Pe fiecare metru pătrat de plajă. În special la apus!

Venice Beach palmieri

Întâlnirea cu Oceanul Pacific

pescăruși pe plajă

Lectura pe plaja

Palmieri California

Surfer Venice Beach

Board de surf

Plajă foarte lată

Shaggy, is this you?

Timpul pentru surf

Apus California

Apus californian

Visul american

Apus Los Angeles

Apus California

Indragostiti la apus

Santa Monica Beach & Pier

Mie îmi pare plaja principală a Los Angeles-ului. Se pare că Santa Monica este un oraș separat de Los Angeles, dar eu l-am perceput mai degrabă ca un cartier. Who knows ? Pentru că orașul ăsta e imeeens ! Ca să înțelegi mai bine proporțiile, îți voi da un exemplu : din cartierul La Prada, unde am stat noi, și până în Santa Monica Beach, făceam cam o oră, în condițiile în care mergeam pe o autostradă cu 5 benzi pe sens. Cam atât de mare este L.A.

Santa Monica Beach

În zona Los Angeles-ului, culoarea apei oceanului nu e spectaculoasă. Așa că nu-ți seta așteptările prea mari în acest sens. Farmecul plajelor constă în atmosfera tipic californiană, iar Santa Monica Beach se remarcă prin pier-ul cu parcul de distracții. Știi în filme, când tipul o scoate pe tipă la prima întâlnire, se dau în carusel, îi cumpără vată pe băț și îi câștigă un maimuțoi la trasul cu pușca în baloane? Ei bine, în locuri ca Santa Monica Pier se întâmplă treburile astea.

Plus că există o groază de restaurante și fast-food-uri, animatori stradali, pescari și multă culoare. Așa că trece în itinerariu obligatoriu o seară la Santa Monica Pier!

Santa Monica Pier

Premii

Parc de distracții Los Angeles

Debarcader

California autobuz

Malibu Beach

Aici se schimbă povestea. Tot timpul spre Malibu mi-au venit în minte imagini cu Keanu Reeves plimbându-și câinele pe plajă. Nu știu din ce film am cules proiecțiile astea mintale, dar ghici ce? Bunicuțul nu e chiar așa prezentabil ca Reeves, însă plaja este exact așa cum mi-o imaginam.

Malibu Beach

Valurile Pacificului mai-mai că se izbesc de căsuțele din Malibu Beach. N-am putut să nu fiu puțin negativistă și să nu mă gândesc ce s-ar întâmpla cu ele în cazul unui tsunami, doar vorbim de falia San Andreas, nu? Totuși, mi-aș asuma riscul ăsta pentru o casă aici!

Casele din Malibu

Case pe plajă

Casa la ocean

Valuri Oceanul Pacific

Malibu Beach

Malibu se află în afara Los Angeles-ului, unde se localizează și Zuma Beach, plaja pe care s-a filmat Baywatch (start fanteziilor cu Pamela Anderson), dar noi n-am mai avut timp să ajungem la ea. Pentru că apusul în California este tare grăbit, așa că totul se cufundă în beznă începând cu 7 p.m.

N-am găsit, în schimb, nebunia și distracția pe care o asociezi de regulă cu Malibu. Există și aici un pier, ca în Santa Monica, dar doar atât. În rest, mi-a părut doar un loc cu case de vacanță în care mai vin bogătașii americani când își amintesc. Sau copiii lor adolescenți, care dau petreceri cu multă băutură. Poate de aici provine reputația de stațiune party-oriented.

Laguna Beach

Cu certitudine, plaja mea californiană preferată. Din tot ce am văzut, aș defini Laguna Beach destul de simplu : perfecțiune. Face parte din Orange County (zonă de care sigur ai auzit dacă ai văzut serialul Rebel în California), acolo unde terenul devine mai accidentat, iar peisajele mai spectaculoase. Și acolo unde cred că jobul de real estate agent este la mare căutare, căci sunt extrem de multe proprietăți pe dealuri, cu priveliști către ocean numai una și-una. Exact ca-n filme!

Laguna Beach

Case pe deal

Priveliste case de pe deal

Casa California

Prima dată oprește-te în Hesler Park, pentru o privire de ansamblu. Vegetația luxuriantă și verdele-crud asociat cu albastrul oceanului îți vor face o idee despre un adevărat peisaj californian.

Hesler Park

Peisaj din California

California girl

Pe una din plajele din Laguna Beach, am găsit un mic turn de castel, un colț de poveste, un loc în care te aștepți în orice moment să auzi o voce care începe cu „Once upon a time”, pe fundalul sonor agitat al valurilor Pacificului. Mie mi s-a părut tare simpatic, în special în contextul deloc medieval al Statelor Unite. A fost construit, de fapt, pentru a facilita coborârea pe plajă din casa situată pe deal, relieful fiind destul de abrupt și spectaculos în această zonă. Casa și turnul sunt cunoscute sub denumirea de La Tour și sunt situate pe plaja Victoria.

La Tour Laguna Beach

Laguna Beach mașină

După ce termini cu atmosfera de basm, du-te să te relaxezi pe 1000 Steps Beach. Nu te panica, nu trebuie să cobori o mie de trepte până la plajă, dar mie mi-a plăcut enorm. E drept că și valurile spectaculoase au contribuit la impresia artistică, dar cred că nu m-aș plicitisi niciodată de locul ăsta (în condițiile în care ador diversitatea și fug de monotonie mai ceva ca Szabo). Poate imaginile te lămuresc mai bine.

1000 steps beach

Case pe stâncă

Valuri mari

Laguna Beach case

Vegetatie luxurianta

valuri California

Chitarist pe plaja

Pictor pe plaja

Ce trebuie să reții despre plajele din California:

  • Așa cum am discutat și aici, ai nevoie de o mașină, pentru că distanțele sunt destul de mari. Dintre stațiunile/orășelele cu plaje de mai sus, cea mai îndepărtată este Laguna Beach (50 mile/80 km). Dar merită efortul, pinkie promise! Garantat banii înapoi, dacă nu îți place 🙂 .
  • De regulă, fiecare plajă are câte o parcare imensă pentru care plătești în jur de 15$ pe zi. Dar e posibil să găsești locuri libere și pe stradă, la aparatele unde introduci monede. Acolo, parcarea costă cam 2,5-3$/oră.
  • Trebuie să știi că majoritatea plajelor americane sunt neamenajate. Adică nu vei putea închiria șezlonguri, căci nu prea există așa ceva pe acolo. Așa că nu uita să îți iei prospul, cearșaful, păturica sau ce îți place ție.
  • Și cu mâncarea poate fi problematic pe plajele mai puțin turistice, așa că ia-ți arsenalul de picnic la tine dacă plănuiești să stai mai mult. Sau poți să dai o fugă până la cel mai apropiat fast-food, sigur există unul în vecinătatea plajei.
  • Ai mare grijă la curenții oceanici, sunt destul de puternici în unele locuri. Și, în combinație cu valuri mari, pot deveni o problemă chiar și pentru înotătorii cu experiență.
  • Ia în calcul ora apusului, astfel încât să îți planifici cât mai bine ziua la plajă. Pentru că se întunecă mai devreme decât suntem obișnuiți noi (la sârșit de septembrie-18:30-19), vei avea ceva mai puțin timp la dispoziție pentru bronz și bălăceală, dar te vei bucura în schimb de un apus superb în culori roșiatice.

Nici nu cred că mai are sens vreo concluzie. Plajele din California sunt minunate și, chiar dacă sunt de părere că există mult prea multe locuri frumoase de bifat în lume așa încât e păcat să repeți o destinație, de-abia aștept să ajung din nou cândva sub palmierii din L.A.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.