Imaginează-ți niște plaje kilometrice cu pini verzi de-a lungul lor și ape cristaline în care îți vezi foarte clar degetele jucăușe de la picioare. Apoi însemnează Coasta Dalmată pe hartă. Acolo trebuie să ajungi.

Coasta Dalmată este probabil cea mai frumoasă regiune a Croației, cu plaje incredibile și o mulțime de insule de-a lungul țărmului. Este imposibil să vezi totul într-un singur sejur, așa că vei vrea să te întorci. Eu deja vizualizez următoarea vacanță croată, când voi explora pe rând toate insulele și insulițele în jurul cărora se învârte insistent soarele vară de vară.

De data aceasta, vom da un zoom pe hartă și ne vom opri pe Riviera Makarska. Știi opțiunea aia din Google Maps prin care selectezi omulețul și te plimbi pe străzi? Ei bine, asta vom face noi acum, doar că ne vom plimba pe plaje.

Baska Voda

Baska Voda este un loc în care te aștepți în orice moment să se prăvălească muntele peste tine. Atât de spectaculos este peisajul! Practic, masivul muntos e într-o relație indecisă cu marea, pentru că mai au extrem de puțin până să se întâlnească.

baska voda

Prin urmare, să mergi aici la plajă este un adevărat spectacol. Mai mult, conflictul pe care îl au multe dintre cuplurile în care el preferă muntele, dar ea își dorește cu ardoare să se bronzeze, va lua sfârșit. Muntele Biovoko de-abia așteaptă să fie explorat, iar de acolo nu mai este decât o aruncătură de băț până la șezlongul care îți garantează un bronz auriu și reprize dese de înot.

muntele biovokoplajă baska vodaplajă baska vodaport baska vodaplimbare prin port

Trebuie să știi, însă, că plaja este destul de aglomerată în sezonul de vârf. Eu îți recomand să mergi pe promenada frumoasă din stațiune până când vei găsi un loc mai aerisit. N-are sens să te apuce claustrofobia printre oamenii care nu vor să se deplaseze prea departe de centru.

pepene pe plajăpepene roșu vara

Baska Voda este o stațiune destul de animată comparativ cu alte locuri de pe Coasta Dalmată, în special seara. Sunt o mulțime de restaurante unde poți lua cina și probabil și cluburi (nu mi-am propus să le descopăr). Dacă îți dorești mai multă liniște în vacanță, e posibil să nu fie locul potrivit pentru tine.

Brela

Dacă stai în Baska Voda, plimbă-te pe aleea care duce către Brela (se aplică și viceversa, desigur). Practic, cele două stațiuni sunt unite, pentru că nu există nicio porțiune între ele fără plaje, baruri și vile printre pini. Traseul este de vreo 2,5 km și poate fi parcurs într-o jumătate de oră. Promit că o să pară mult mai puțin când vei fi acolo și vei trece prin toate locurile alea frumoase. În plus, poate fi o bună oportunitate pentru a-ți alege locul la plajă. Poți să te oprești oricând vrei! 🙂

promenadă brela baska vodavilă printre pinidrum printre piniplajă cu stâncibar pe plajăplimbare pe alee

Plaja Punta Rata din Brela este absolut divină, stând la umbra pinilor de un verde crud incredibil. În anul 2004, aceasta a fost pusă pe primul loc în topul celor mai frumoase plaje din Europa și printre primele 10 din lume, de către revista Forbes. Cu siguranță lucrurile nu s-au schimbat prea mult între timp!

brela coasta dalmatăplajă brela coasta dalmatăplajă brelastânci plaje coasta dalamtăapă cristalină brela

Puțin mai departe de stațiune este plaja Vrujia, la care eu n-am ajuns, dar care cu siguranță este și ea minunată. La fel ca multe alte locuri de pe Coasta Dalmată pe care nu le poți vedea într-o singură vacanță. Poate doar dacă te clonezi. Dar nici măcar clona ta călătoare nu cred că ar face față atâtor locuri incredibile!

Ca idee, în ambele stațiuni prețurile sunt similare. Un șezlong costă 30 kuna, o umbrelă 25 de kuna, iar parcarea în general cam 18 kuna/ oră. Desigur, există tot felul de sporturi nautice, închiriere de bărci/iahturi/vapoare și croaziere către insulele din apropiere. Plictiseala nu intră în schemă nicio secundă!

Insula Brac

Într-una din zile, trebuie neapărat să te urci pe feribot și să descoperi Insula Brac. De ce? Pentru că acolo se află cea mai renumită plajă din Croația, Zlatni Rat.

plaja zlatni ratplaja bol insula bracplaja zlatni rat bolplajă zlatni rat

Da, este cea care se află în toate revistele și despre care crezi că e vorba de mult photoshop la mijloc. Ei bine, nu! Chiar arată la fel și în realitate, doar că noi am prins niște nori care ne-au stricat puțin pozele și nu reflectă adevărul nici măcar pe jumătate! Forma plajei se modifică în funcție de curenți și de vântul dominant. Asta înseamnă că dacă mergi două zile consecutive la Zlatni Rat, a doua zi vei găsi o plajă ușor diferită de ziua precedentă. Partea sudică a plajei vine la pachet cu un curent de apă caldă, în timp ce partea nordică nu e la fel de prietenoasă cu înotătorii, având curenți de apă rece. Dacă îți așezi prosopul pe vârful plajei, vei putea testa asta foarte ușor.

#Sfat din valiză: încearcă să ajungi la plajă cât mai devreme, pentru a prinde un loc bun sub umbra pinilor verzi. Mai târziu, se aglomerează destul de mult și s-ar putea să fie mai dificilă căutarea.

plaja zlatni ratplaja zlatni rat bolblaja zlatni ratplaja coasta dalmată

Pe plaja Zlatni Rat vei găsi toate facilitățile, de la baruri până la închiriere de biciclete și sporturi nautice. Foarte aproape, există o promenadă umbroasă cu restaurante și peisaje superbe, care se întinde pe 2 km, până în orașul Bol. Eu te sfătuiesc să o pui pe listă, altfel vei pierde multe nuanțe de albastru-turcoaz. Există și un taxi acvatic (costă 2-3 euro) care ajunge în oraș, dacă totuși nu-ți dorești să mergi pe jos.

biciclete pădureyoga pădurepromenadă către bolmarea adriaticăplimbare cu barca insula bracalbastru turcoazbarcă insula bracorășelul bolbol insula brac

Dacă mergi cu mașina pe insulă, vei avea o mulțime de alte locuri de descoperit. De la cochetul oraș Supetar, unde ajung feriboturile ce vin dinspre Split, până la orășelele autentice Postira și Pucisca, unde clădirile sunt exclusiv din piatră, iar porturile au un farmec tipic croat.

De altfel, din carierele de lângă Pucisca a fost folosită piatră pentru construcția Parlamentului din Budapesta și chiar pentru Casa Albă din Washington DC.

pucisca insula bracport croatplajă puciscabarcă marea adriaticăoraș puciscaoraș puciscaorășel din piatrăbărci coasta dalmată

Feribotul pleacă din portul orașului Makarska (aflat la 12 km de Baska Voda) și ajunge în Sumartin, pe insula Brac. Prețul este de 160 kuna/mașină și 33 kuna/persoană. Dacă vrei să explorezi mai mult din insulă, te sfătuiesc să mergi cu mașina. Dacă doar vrei să mergi la plaja Zlatni Rat, cel mai bine ar fi să nu implici și autovehiculul, pentru că nu merită din punct de vedere financiar. Din Sumartin (exact din port), există autobuze care te duc direct în Bol, unde îți poți petrece toată ziua la faimoasa plajă.

Poți verifica orarul feribotului aici. Dacă alegi să mergi cu mașina, trebuie să ajungi mai devreme (cu cel puțin o oră înainte), pentru a te asigura că ai loc pe feribot, căci pot urca doar 25 de mașini.

feribot insula bracapus pe vapor

Seara, la întoarcere, te poți plimba pe promenada din orașul-stațiune Makarska. Este probabil cea mai aglomerată de pe Coasta Dalmată centrală, dar mai multe opțiuni de restaurante pentru cină, iar portul este foarte frumos luminat.

makarska noapteaport makarska

Unde te cazezi

Eu am ales Baska Voda pentru că este o stațiune mai mare pe de Coasta Dalmată și am găsit mai ușor un apartament pe placul meu, dar și datorită peisajului spectaculos. Însă și Brela este o variantă bună, mai ales pentru cei care își doresc liniște. Ambele sunt destul de aproape de orașul Makarska, de unde pleacă feriboturile către insulele din apropiere.

N-am prea văzut hoteluri care să îmi atragă atenția, dar poți găsi cu siguranță o vilă cu flori și vedere la mare, de unde să-ți dorești să nu mai pleci. Noi am stat la Apartments Ana, o vilă cu priveliște panoramică asupra întregii stațiuni și cu un super seaview, de unde faci doar 5 minute pe scări până în centru. Și cu o mică piscină, care e destul de greu de găsit în zonă! În plus, în spatele casei este chiar muntele, ceva cu care nu te întâlnești zi de zi. Dacă alegi să te cazezi aici, asigură-te că apartamentul în care vei sta are vedere la mare, pentru că cele cu vedere laterală nu sunt la fel de frumoase și nu vei avea parte de experiența la care te așteptai.

Prețul pentru un apartament cu dormitor, living, chicinetă, baie și un mic balcon a fost de 420 euro/ 4 nopți, pe final de iulie. Poți să-ți faci rezervare aici (și să cauți, desigur, alte variante).

apartamente baska vodavile coasta dalmatăapartments ana baska vodapiscină baska vodabaska voda de susmuntele din spatele vileipiscina noaptea

Ce mai poți face în zonă

  • plimbare cu feribotul în insula Hvar;
  • excursie de-o zi în Split (78 km/ o oră);
  • rafting pe râul Cetina- 200 kuna/persoană;
  • explorarea masivului Biovoko;
  • fish picnic pe vapor și oprire în Bol – 230 kuna/persoană;
  • plimbare cu submarinul- 75 kuna/persoană.

Sfaturi din #valiză

  • Încearcă să folosești cardul sau să schimbi bani la casa de exchange, în moneda locală (kuna). Altfel, s-ar putea să ieși în pierdere la conversia făcută în magazin. Un euro înseamnă 7,5 kuna.
  • Nu uita să îți iei papucii pentru apă. Plajele din Croația sunt cu pietriș, dar dacă ai încălțăminte adecvată, va fi minunat și nu vei avea parte de niciun disconfort.
  • Și ochelarii de snorkeling sunt un must. Vei avea nevoie de ei ca să fugărești bancurile de peștișori ce se învârt în jurul tău prin apă.
  • Prețurile sunt similare oricărui alt loc turistic din Croația. O porție de fructe-de-mare costă cam 80-90 kuna, o pizza aproximativ 50 kuna, un prânz de la fast-food în jur de 30 kuna, o înghețată cam 6-10 kuna/cupa. Vom povesti mai multe în articolul gastronomic ce urmează a fi căutat prin #valiză.

ochelari de snorkeling

[tline]

vară culoricoasta dalmatăcoasta dalmatăinsula brac

Loțiunea de soare? Bifat! Ochelarii de snorkeling? Bifat! Prosopul cu motive estivale? Bifat! Ești gata de plecare, iar Coasta Dalmată te așteaptă! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.