Dacă ajungi vara la Londra și îți dorești să alternezi vizitele la British Museum, Westminster Abbey sau Madame Tussaud’s cu plimbările în aer liber și cu puțină relaxare la plajă, ai noroc. Din capitala Marii Britanii se ajunge în două ore în aproape orice stațiune de la malul mării, în afară de cele din Cornwall. Iar peisajele sunt spectaculoase!

Eu abia m-am mutat în Londra de vreo 10 zile, timp în care m-am concentrat pe a-mi aranja noua locuință, un studio spațios, comod și luminos din Wimbledon, care acum înseamnă acasă. Nu-mi imaginam că voi mai avea parte de vreo zi de vară în adevăratul sens al cuvântului, dar se pare că soarele s-a străduit să îmi facă și mai plăcută mutarea. Prin urmare, zilele trecute, de Bank Holiday, au fost 28 de grade și niciun nor pe cer. Cum aproape toți londonezii au fugit la plajă (ceilalți au rămas la carnavalul caraibian din Notting Hill), ne-am gândit să facem și noi același lucru, dacă tot putem, mai nou, să ne numărăm printre ei. 

stânci din cretă

Am ales să începem explorarea coastei britanice cu Broadstairs, o stațiune de la Marea Nordului, lângă care se află unul dintre cele mai spectaculoase golfuri din UK: Botany Bay. Știam că vom da peste niște peisaje incredibile, cu stânci dramatice din cretă și cu pajiști verzi. Dar escapada la plajă mi-a întrecut așteptările!

Hai să dăm întâi zoom pe hartă și să ne ocupăm de niște informații de bază prețioase, care să ne ajute să localizăm spațial potențiala escapadă la mare. Broadstairs face parte din districtul Thanet din Kent, împreună cu alte două orașe pe care probabil le voi explora în viitor: Margate și Ramsgate. Puțin mai jos pe coastă se află Dover și țărmul său spectaculos din cretă, de unde nu mai e decât o aruncătură de băț până în Franța!

harta comitatul Kent

Ce vei găsi la Broadstairs? Case colorate, trasee pentru bicicletă de-a lungul coastei, mai bine de 7 golfuri în care poți face plajă, școli de surf și…casa unde a locuit Charles Dickens! Da, da, Broadstairs era destinația preferată de vacanță a lui Dickens, care își găsea adesea inspirația la malul mării, fiind și locul unde a scris David Copperfield. Poți să afli mai multe informații despre vizită aici.

case englezești

plajă Anglia

banci pe malul marii

culoare Marea Nordului

casa unde a locuit Charles Dickens

Charles Dickens Broadstairs

Charles Dickens Anglia

Plajele au o frumusețe naturală pe care n-o poate contesta nici măcar un rezident al insulei Mallorca. Atât timp cât îți setezi așteptările la nivelul unei escapade la Marea Nordului, fără să îți imaginezi că apa este limpede precum în Sardinia sau atât de turcoaz precum în Lefkada, excursia ta de-o zi din Londra va fi minunată. Mie îmi plac foarte mult plajele britanice, cu aerul lor cumva sălbatic, chiar și atunci când sunt pline de oameni. E drept că înotul nu este activitatea principală, însă nisipiul fin care îți rămâne în încălțăminte, mirosul înțepător de sare, pescărușii jucăuși, pajiștile verzi, liniștea întreruptă doar de râsetele copiilor și jocul valurilor compensează pe deplin. 

plaja reflux

plimbare pe plaja din Londra

stanca din creta Anglia

stanci Anglia

Iar când mai ajungi și printre niște stânci verticale din cretă, care parcă sunt dintr-un episod GOT, chiar nu mai contează că îți clănțăne dinții când intri în apă. Da, la Botany Bay vei da peste un peisaj incredibil. Las pozele să povestească mai multe despre asta!

Botany Bay stanci

stanci din creta Anglia

peisaj spectaculos plaja

plaja Marea Nordului

plaja stanci verticale

scari plaja

excursie plaja Londra

Și tocmai când credeai că s-a terminat cu cadrele de poveste, hop apare în fața ochilor tăi o plajă cu un castel. Sau un castel cu o plajă, în Anglia nu se știe niciodată! Cert este că foarte aproape de Botany Bay, pe drumul spre Broadstairs, vei face un popas involuntar pentru a admira Kingsgate Castle, în care acum îți poți cumpăra sau închiria un apartament. Dar mai bine îl privești din exterior, căci așa își păstrează aerul misterios de altădată! Iar struguri sunt, desigur, acri! 🙂

castel pe plaja

castel Anglia

litoral englezesc

Castel deasupra unei plaje

Dacă mergi pe jos între Broadstairs și Botany Bay, vei vedea o mulțime de căsuțe frumoase, tipic britanice, așa că până și asta îți va face escapada mai relaxantă. Poate mă bucură pe mine lucruri prea mărunte, dar sunt fascinată de fiecare casă în parte, chiar dacă pe unele nici nu le prea poți deosebi între ele. Din când în când, vei da peste câte un manor, adică un conac de pe vremea când englezii aveau o mulțime de majordomi și valeți.

casa conac

casuta britanica

loc de relaxare gradina

sacosa ziare

casa Marea Britanie

După o zi întreagă de mers de-a lungul coastei și de stat pe plajă, merită să mănânci o porție de fish&chips. Cu siguranță nu se află pe lista celor mai sănătoase preparate din meniurile restaurantelor britanice (deși are concurență serioasă), dar poți face o mega-excepție, dacă tot te-a acaparat atmosfera de vacanță. Mai ales că este vorba de cod chiar din Marea Nordului!

fish and chips Anglia

fish and chips Marea Britanie

Cum ajungi la Botany Bay

-cel mai simplu este să închiriezi o mașină (cam 30 lire/zi, plus combustibil), căci din Londra sunt mai puțin de 130 de kilometri, pe care îi parcurgi în maximum 2 ore.

-cu trenul ajungi cel mai repede, în circa o oră și jumătate, de la gara St.Pancras până în Broadstairs, de unde fie mergi pe jos cam o oră (cum am făcut noi), fie iei un autobuz local. Dar fii cu băgare de seamă când organizezi excursia, căci autobuzele nu circulă duminica și de sărbătorile publice. Oricum, mai există și varianta unui taxi, care costă cam 10 lire pentru ambele sensuri. Prețul unui bilet de tren dus-întors este peste 30 de lire (da, transportul este scump în Anglia!).

-cu autocarul mergi tot până în Broadstairs și de acolo pe jos ori cu autobuzul local. E adevărat, faci în jur de 3 ore pe drum, dar este și cea mai economică variantă, cu prețuri de 20 lire dus-întors chiar și pe ultima sută de metri. Autocarele pleacă de la Victoria Coach Station și ajung în centrul orașului Broadstairs.

plaja Anglia

nisip portocaliu plaja

plaja Marea Britanie

parcare barci

relaxare la iarba verde

suveniruri englezesti

plaja Marea Britanie

plimbare pe plaja

Ce trebuie să mai știi

  • Plajele din Marea Britanie nu sunt amenajate, așa că vei avea nevoie de un prosop pe care să stai la plajă. În plus, ar fi bine să îți faci niște provizii de apă și, eventual, de niște gustări, căci n-o să ai taraba cu shaorma aproape de malul mării. De fapt, la fel ca americanii, și britanicii vin foarte bine pregătiți la plajă, cu scaune, mese pliante, pavilioane, corturi și caserole pline cu mâncare. Am văzut chiar și căruțuri pline cu șezlonguri și umbrele trase până la plajă de cei mici (ajutați de părinți, desigur), care de-abia așteptau să construiască castele din nisip. Și nu, nu cu o simplă găletușă, ci cu forme care imită cu adevărat castelele, fiind foarte ușor de modelat. Că doar suntem în Marea Britanie!
  • Temperaturile din prognoza meteo nu spun adevărul, căci dacă vorbim de real-feel, concluzia e clară: întotdeauna este mai cald. Probabil datorită umezelii, însă cert este că, atunci când vezi la meteo că vor fi 28 de grade, înseamnă o zi aproape caniculară! 🙂
  • Jocul de-a fluxul și refluxul s-ar putea să te ia pe nepregătite dacă nu te aștepți să găsești o mare în care trebuie să mergi până departe pentru a înota. Evident, în funcție de perioada lunii, la un moment dat pe parcursul zilei te vei trezi luat de apă, dacă te așezi prea aproape de mal.  
  • Apa este rece. Indiferent de anotimp. Chiar și în toiul verii. Dar cred că poți ajunge să te obișnuiești cu ea. Așa pare când privești de la distanță. Revin cu impresii când mă voi încumeta să înot! 🙂
  • În zona aceasta a Mării Nordului, cum probabil se întâmplă în multe alte locuri, există eoliene pe apă. Va fi tare interesant să le vezi aliniate în depărtare!
  • Dacă vrei să stai mai mult de-o zi, prețurile hotelurilor din Broadstairs nu sunt exagerate. Acestea pornesc de la 45 de lire pe noapte pentru o cameră dublă și cresc în funcție de sezon.

plaja din Londra

Așadar, nisipul și valurile sunt mult mai aproape de Londra decât credeai! Iar soarele nu este chiar atât de introvertit precum probabil îți imaginezi. Desigur, peste ceva timp, vom scoate din #valiză un articol cu toate plajele la care poți merge într-o excursie de-o zi din Londra. Dar astăzi a fost despre Botany Bay & Broadstairs. Însemnează-le pe harta insulei și pune-le pe lista de dorințe! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.