Algarve este o destinație de vacanță în care pariez că nu te vei plictisi nicio secundă. Plajele superbe, arhitectura portugheză, gastronomia locală, parcurile de distracții- ai atâtea posibilități prin care să-ți transformi vacanța într-una dintre cele mai frumoase amintiri, încât trebuie să ajungi cât mai repede acolo. De ce? Pentru că…

…este una dintre puținele destinații din Europa unde poți înota în Oceanul Atlanic

Ok, sunt o mulțime de plaje spectaculoase în Europa. Marea Egee, Marea Ionică, Marea Adriatică…toate au în portofoliul lor niște plaje cu ape turcoaz și peisaje incredibile. Dar parcă oceanul este altceva. Numai dacă te gândești la imensitatea sa, la suprafața pe care o ocupă cu lăcomie pe harta lumii, la faptul că separă două continente total diferite, la nenumăratele vapoare care l-au străbătut de-a lungul timpului, îți dai seama că ai intrat într-o altă poveste. Da, oceanul e mai enigmatic, mai surprinzător, mai plin de caracter. Îi plac jocurile de strategie, pentru că are la îndemână contextul ideal oferit de maree.

valuri ocean algarve

Dimineața, oceanul se retrage (la reflux) și poți merge pââână departe, fără ca apa să îți treacă de genunchi. Atunci e momentul când acesta se deschide în fața ta și încearcă să îți câștige încrederea prin calmitatea, limpezimea apei și sclipirea aurie a nisipului. Până când la un moment dat sesizezi (la flux) că valurile au devenit mai mari, mai agitate, iar prosopul tău așezat nu chiar aproape de mal este inundat pe neașteptate. Atunci realizezi că oceanul râde pe înfundate de naivitatea ta pentru că, practic, e un joc nesfârșit despre cucerire.

Eu am făcut prima dată cunoștință cu Oceanul Atlantic de pe malul celălalt, din Statele Unite (în Cape Cod, o regiune de litoral de lângă Boston). Acolo, briza este mai aspră, valurile mai neprietenoase și temperaturile mai scăzute. De aceea, a fost un sentiment minunat să ajung și de cealaltă parte a oceanului, să înot în ape turcoaz pe săturate și să am o perspectivă completă asupra Atlanticului. Iar temperatura apei din Algarve a fost pur și simplu minunată și răcoroasă, fără să atragă după sine o stare de disconfort și clănțănit de dinți.

oceanul atlantic

14012796_1284894451545444_1548851540_o

oceanul atlantic

…îți poți întinde prosopul pe niște plaje incredibile

Algarve a fost votată de două ori cea mai bună destinație de plajă din Europa (în 2013 și în 2015). Mi se pare de ajuns să menționez asta și să scot din #valiză câteva poze estivale. Cu siguranță nu e nevoie de mai mult ca să te conving!

De altfel, am scris deja un articol despre cele mai frumoase plaje din Algarve. Nu că mă laud, dar pe mine deja m-am convins! 🙂 Trebuie să mă întorc cât mai repede, pentru că au mai rămas o mulțime de locuri minunate de descoperit.

praia do camilo algarve

plaja algarve

formatiuni roca

oceanul atlantic stanca

…vei ajunge la capătul lumii

Cândva, lumea știută era mult mai mică. Cândva, se credea că Pământul este plat. Cândva, Lumea Veche însemna începutul și sfârșitul. Până când niște exploratori cu aceeași genă numită wanderlust pe care o au și călătorii de azi, au hotărât că asta nu poate fi totul. Că trebuie să existe ceva dincolo de imensitatea albastră. Dincolo de capătul lumii, cum era considerat pe atunci cel mai sud-vestic punct al Europei.

Acolo poți ajunge și tu în vacanța din Algarve, mergând pe urmele marilor navigatori portughezi. Lângă cochetul orășel Sagres (care a dat și numele celei mai faimoase beri portugheze) se află Cabo de Sao Vincente. Un loc în care valurile Atlanticului își fac de cap, lovindu-se frenetic de stâncile masive prin care se termină brusc bucata de pământ europeană. Lângă farul portughez, oceanul se cam dă în spectacol, iar fiecare rafală de vânt povestește despre curajul și curiozitatea care l-au îndemnat pe Vasco da Gama ori pe Fernando Magellan să descopere alte tărâmuri.

Sfat din #valiză: trebuie neapărat să ajungi aici! Dar să ai în vedere faptul că vântul bate foarte tare, așa că pentru persoanele mai firave n-ar fi cea mai bună idee să se apropie extrem de mult de prăpastie. #nuglumesc

cabo de sao vincente

far la ocean

harta marile descoperiri

vasco da gama

14087546_1284888021546087_269943288_o

…clima este perfectă, iar sezonul estival mai lung

Clima din Portugalia estvremea algarvee considerată una dintre cele mai bune din Europa și chiar din întreaga lume. Chiar dacă iarna nu poți sta în bikini, tot sunt temperaturi de 15-16 grade Celsius în mod constant, care pot sări și de 20 de grade dacă vine un val de căldură dinspre Sahara.

Practic, vorbim despre 300 de zile însorite pe an și cam 3000 de ore cu soare. Prin urmare, chiar n-ai de ce să îți faci griji cu privire la vreme când mergi în vacanță. Vara, ploaia este un fenomen extrem de ciudat și foarte rar întâlnit. De fapt, eu chiar n-am văzut niciun nor pe cer în săptămâna pe care am petrecut-o în Algarve. Și nu, nu exagerez.

De aceea, sezonul estival durează până în octombrie, când încă e vreme foarte bună de plajă.

Mie nu îmi place deloc frigul și m-aș muta oricând într-un loc în care n-am nevoie de mănuși ori fular sau de atâtea straturi de haine, încât abia pot să mă mai mișc. Și aș arunca fericită la primul coș de gunoi răzuitoarea de gheață pentru parbriz! Hmmm…Portugalia pare a fi un loc ideal pentru asta! 🙂

fereastra cu palmier

masina galbena jeep

flori galbene

inghetata

soare algarve

…te vei îndrăgosti de arhitectura portugheză

Portugalia este o țară veselă și asta se reflectă în primul rând în arhitectură. Pe lângă plajele superbe, în Algarve te vei mai îndrăgosti de fiecare casă colorată care îți apare în drum. Pe străduțele înguste în pantă, vei descoperi niște locuințe în care cultura portugheză nu s-a sfiit să-și lase amprenta decisiv.

Eu mi-am ales cel puțin 8 case în care mi-aș dori să mă mut și să duc o viață liniștită, cu mult soare. A fost doar un joc de vacanță, dar…never say never! 🙂

arhitectura portugheza

case colorate algarve

14037548_1284888011546088_1833224694_o

casa colorata algarve

cultura portugheza

arhitectura portugheza

…poți învăța să faci surf

algarve surfCând zici surf, te gândești doar la California? Greșit! Sunt multe alte locuri în lume unde poți învăța să domini valurile, printre care și Algarve. Spre vest, în apropiere de capătul lumii, vântul este mai puternic și valurile mai mari. Prin urmare, se creează condițiile perfecte pentru practicarea surfing-ului.

Astfel, vacanța în Algarve poate veni cu o experiență nouă, pe care eu data viitoare n-o mai ratez. Ia-ți o placă colorată și ridică-te deasupra valurilor! 🙂

valuri ocean

TR_Algarve_Image-2-Praia-do-Amado

…fotbalul face parte din stilul de viață portughez

Stilul de viață portughez se învârte în jurul unei mingi de fotbal. Grație exploratorilor despre care am pomenit mai devreme, Portugalia a colonizat Brazilia, așa că acum există o mulțime de similarități între cele două culturi, în plus față de limba vorbită. Corpurile sculptate și fundurile bombate de la plajele din Algarve amintesc de Copacabana, în timp ce fotbalul curge prin venele locuitorilor ambelor țări.

Într-adevăr, a fost un mare noroc pentru Portugalia câștigarea titlului de campioană europeană anul acesta. Dar nu putem nega că echipa lor națională a fost dintotdeauna o apariție frumoasă. Fotbalul face parte din stilul de viață portughez, așa că nu-i de mirare că Luis Figo are un bar în Vilamoura, unde am savurat o caiprinha uitându-mă la iahturile luxoase din port. Iar Cristiano Ronaldo este un semi-zeu al țării, astfel încât îl vei întâlni de nenumărate ori în vacanța ta în Algarve. În vitrine. Sau pe cutii cu bomboane. Da, are și propriul lui magazin!

magazin suveniruri fotbal

  • Așa arată o iubită exemplară! 🙂

iubita exemplara

barul lui figo algarve

magazinul lui cristiano ronaldo

…este o destinație perfectă pentru gurmanzi

Dacă ai stomacul gol, pune link-ul ăsta la favorite și du-te și mănâncă ceva înainte. Dacă tocmai ai rezolvat problema asta, te anunț că ți se va face din nou foame. Pentru că mâncarea portugheză este delicioasă!

În Algarve îți vor lua inițial ochii meniurile englezești, dar trebuie să cauți mai bine. Pentru că ești la ocean, e neapărat necesar să încerci sardinele. Ca să nu mai vorbesc de baclahau (cod), care se pregătește în cam 365 de feluri, astfel că în fiecare zi a anului portughezii pot mânca cod pregătit într-un alt mod. Servit cu ouă fierte și măsline, făcut plăcintă, la grătar sau pregătit în cataplana (un vas de metal folosit pentru a prepara fructe de mare)…posibilităție sunt atât de multe, încât baclahau a devenit felul de mâncare național al Portugaliei. Eu îți recomand baclahau a bras (cu ouă, ceapă și cartofi).

Trebuie să mai știi că marisqueria este un restaurant unde se servesc fructe de mare, iar churrascaria un loc unde carnea este pregătită pe grătar (churrasco style). Eu ți-aș spune să te duci într-un orășel tradițional, ceva mai departe de zonele foarte turistice, și să intri într-un restaurant ce pare a fi o afacere de familie. Îmi vei mulțumi în gând la final! 🙂

Desertul portughez cel mai cunoscut este reprezentat de pasteis de nata, micile prăjituri din foietaj care au devenit renumite în cartierul Belem din Lisabona, unde se spune că sunt cele mai bune. Până să ajung acolo (sper că foarte curând), m-am îndopat cu cele din Algarve ori de câte ori am avut ocazia. Și am avut grijă să apară destul de des ocaziile astea! Dacă dai peste o patiserie autentică, nu uita sub nicio formă să ceri câteva pasteis de nata.

Nu în ultimul rând, știm cu toții că vinurile portugheze din regiunile Alentejo, Bairrada, Dão, Estremadura, Ribatejo și Douro sunt foarte de renumite. Când te vei uita pe o listă de vinuri în Algarve, vei vedea că nu se împart doar în cele trei categorii obișnuite: alb, roșu și rose. La acestea, în Portugalia se mai adaugă cel verde (adică „tânăr” și puțin acidulat).

flavours portugalia

mic dejun algarve

restaurant algarve

fructe algarve

restaurant cu vedere la ocean

mancare algarve

piata algarve

cafea portugalia

pasteis de nata

…vei descoperi o lagună incredibilă, cu insule și plaje nesfârșite

Ria Formosa este o lagună minunată formată de-a lungul țărmului din Algarve. Adică un sistem de insule care formează niște bariere, prin care se comunică totuși cu oceanul. Odată cu crearea lagunei, s-a dat undă verde dezvoltării unui ecosistem incredibil, cu o mulțime de specii de pești și păsări care așteaptă să fie descoperite printr-o simplă plimbare cu barca (cele mai multe tururi de birdwatching pleacă din Faro).

Astfel, poți merge pe una din insule la plajă. Eu am ales să descopăr insula Tavira, aflată la doar 15 minute de mers cu feribotul de orașul Tavira. Ce am găsit acolo? O plajă nesfârșită, cu nisip fin și valuri jucăușe! Dar mai sunt și alte insule pe care poți merge, precum Ilha da Baretta, cu cunoscutele sale căsuțe din lemn.

laguna algarve

plaja nesfarsita ocean

salvamari pe plaja

casute pe plaja

  • Sursă foto: www.trover.com

ria formosa algarve

…există o mulțime de excursii cu barca pe ocean

Stai la soare, înoți, bei un cocktail. The good life. Dar poți merge și într-o plimbare cu barca pe ocean, fie să vezi delfinii, fie să descoperi grotele incredibile formate de-a lungul țărmului, fie să pescuiești, fie să bei o sticlă de șampanie scumpă pe un iaht luxos. Ai o grămadă de variante la dispoziție, iar prețurile sunt în funcție de durata și complexitatea activităților. Spre exemplu, un tur în care ai ocazia să vezi delfinii costă cam 40 euro/ adult, cu plecare din Lagos. Mai multe info aici.

iahturi vilamoura

excursie cu barca algarve

plimbare cu barca

…poți practica golf pe cele 42 de terenuri disponibile

Algarve este o destinație renumită printre pasionații de golf. Pentru că aici ai de ales între nu mai puțin de 42 de terenuri, cu valurile oceanului spărgându-se la țărm undeva prin apropiere. Desigur, nu toate sunt lângă plajă, dar există multe resorturi de lux în care golful joacă rolul principal.

golf algarve

  • Sursă foto: bookyourgolf.net

…copiii au nenumărate oportunități de distracție

Lopățica, grebla, găletușa și castele în nisip sunt istorie! În Algarve vei trece la nivelul următor, pentru că îl poți duce pe pitic la Fiesa– Festivalul Internațional al Sculpturilor în Nisip, organizat anual încă din 2003. Este cel mai mare eveniment de acest fel din întreaga lume, fiind folosite cam 40 000 de tone de nisip, care acoperă 15 000 mp, cu sculpturi care depășesc și 12 metri înălțime. Festivalul este deschis între martie și octombrie, iar un bilet costă 9 euro/ adult și 4,5 euro/ copil între 6 și 12 ani. Mai multe info aici.

Un alt loc foarte tare pentru cei mici este ZooMarine, un parc tematic unde veți descoperi împreună misterele oceanului. De asemenea, aici sunt tot felul de show-uri cu delfini care îi vor încânta pe pitici cu siguranță. Un bilet costă 29 euro/ adult și 19 euro/ copil până în 10 ani. Click aici pentru mai multe info.

fiesa algarve nisip

  • Sursă foto: algarve.eu.com

zoo marine delfini algarve

  • Sursă foto: portugalresident.com

…e posibil să te întorci acasă cu o #valiză în plus

Pentru cei care vor să meargă și la shopping în vacanță, Algarve este o destinație care trebuie foarte serios luată în seamă. În Faro, străduțele tipic portugheze găzduiesc o mulțime de magazine care așteaptă călătorii din întreaga lume să vină să își umple #valiza. Ceea ce mi s-a părut extrem de interesant și ingenios sunt pânzele legate între clădiri deasupra străzilor, care îți permit să faci cumăpărături în voie, fără teama de insolație.

Pe lângă brandurile obișnuite, în Algarve este mare isterie cu Primark, retailerul irlandez cunoscut pentru dimensiunile mari ale magazinelor și hainele la prețuri mici. Ceea ce n-am înțeles, însă, este de ce vor britanicii cu atâta disperare să ajungă în Portimao (orașul cu cel mai mare magazin al brandului și totodată cel mai bun loc pentru shopping), când găsesc și acasă magazine Primark la fiecare colț de stradă. Pur și simplu nu înțeleg de ce își doresc să facă în vacanță aceleași lucruri pe care le fac tot anul și acasă!

Dar cum nu trebuie să judecăm pe nimeni, mai bine continui să spun că în Algarve am văzut o mulțime de mici magazine cu suveniruri superbe. Atât de frumos decorate, încât de multe ori m-a lovit impulsul de a cumpăra tot ce prind în mână. Nu e ca și cum asta nu se întâmplă și în mod normal, dar pe cuvânt că erau niște lucruri tare frumoase. Prin urmare, când soarele este prea puternic în jurul prânzului, dă o raită prin magazine. Cu siguranță vei găsi o „amintire” (sau mai multe) de luat acasă. Nu uita de ceramica portugheză cu modele superbe!

shopping faro

primark algarve

shopping algarve

magazine algarve

magazin decoratiuni

shopping portugalia

ceramica algarve

…viața de noapte va mulțumi orice clubber pus pe distracție

În Vilamoura e mare agitație în fiecare noapte. Cluburile sunt nenumărate, iar distracția pe măsură. Portughezii chiar știu să se distreze și o fac până în zori, pentru că nu se despart de muzică până pe la 7-8 dimineața. Sunt, desigur, mulți turiști printre cei care petrec în acest stil. Dar am văzut și o mulțime de tineri localnici care vin din localități mai îndepărtate, căci stațiunea Vilamoura este renumită pentru viața sa de noapte. Și pentru atmosfera mai exclusivistă pe care o găsești aici, deoarece că un portofel pe jumătate gol nu prea garantează mare lucru.

În Albufeira, cea mai mare stațiune din Algarve, există o stradă poreclită The Strip, ca celebrul bulevard din Las Vegas. Oare de ce? 🙂

club algarve

club pe plaja algarve

vacanta

distractie algarve

…s-ar putea să vrei să îți cumperi un apartament cu ocean view

Piața imobiliară din Algarve este foarte prosperă. Mulți britanici și nordici, în general, sunt în căutarea unor case de vacanță unde să fugă de iernile aprige de acasă. Prin urmare, există o grămadă de apartamente de vânzare, care cu siguranță își vor găsi la un moment dat un proprietar.

Mie mi-a rămas gândul la apartamentele din stațiunea Praia da Rocha, în niște blocuri înalte de unde ai un super oceanview. Prețurile sunt, desigur, extrem de variate, în funcție de dimensiuni, poziționare și gradul de confort. Cel mai mic preț pe care l-am văzut pe afișele agențiilor de imobiliare a fost de 90 000 euro, iar cel mai mare de vreo 400 000 euro. Cu siguranță există și proprietăți mai scumpe de atât, dar ce sens ar fi avut să stea la vedere un astfel de preț inhibator? 🙂

case in algarve

apartament algarve

priveliste ocean

imobiliare algarve

…portughezii sunt foarte prietenoși și pozitivi

Oamenii ăștia știu să se bucure de viață. Zâmbesc mai tot timpul și îți răspund cu amabilitate la orice întrebare. Ba mai mult, nu merg niciodată cu capul în pământ și nici nu pare că sunt împovărați de un milion de griji.

Practic, în Algarve te încarci cu energie pozitivă doar prind în jurul tău. Ai putea veni cu contraargumentul că este o zonă turistică, de vacanță, că e normal să fie multă fericire. Dar am auzit că în zona Lisabonei oamenii sunt și mai veseli și prietenoși, așa că teoria nu poate fi validată. Cred că portughezii sunt un exemplu de stil de viață și că ar trebui să deschidem larg ochii & să învățăm de la ei să ne bucurăm mai mult de….tot!

cafea portughezi

portughezii sunt relaxati

…este o destinație sigură

În contexul actual, cred că pentru mulți turiști a devenit esențial aspectul siguranței. Portugalia chiar este situată departe de orice conflict, deci e în mod cert o alegere bună pentru cei care își fac probleme în acest sens.

De fapt, Algarve este o destinație sigură din toate punctele de vedere. Nu cred că te vei simți expus niciunui pericol pe întreaga perioadă a vacanței, căci nu prea există motive. Totul este zen! 🙂

fiesta

libertate

…te vei atașa atât de mult de Portugalia, încât vei vrea să te întorci

Aici intervine ceva inexplicabil, un sentiment pe care îl vei înțelege doar după ce ajungi în Portugalia. Țara asta are darul de a-ți intra foarte rapid în suflet, prin tot ceea ce reprezintă. Da, vei vrea cu siguranță să te întorci!

portugheza

cultura portugheza

portugalia cladiri albe

…acum poți ajunge mult mai ușor

Începând de anul acesta, Cocktail Holidays a introdus în premieră charterul București-Faro. Astfel, nu trebuie nici să mai schimbi avioane, nici să te streseze ideea unui drum foarte lung până în Algarve. Te duci cu #valiza la check-in pe aeroportul din Otopeni și peste 4h și jumătate de zbor, ajungi pe malul înorit al Atlanticului. Pentru că e vorba de o climă foarte favorabilă turismului litoral, sezonul este mai lung în Algarve, iar charterul e operat până la mijlocul lui septembrie. Destinația a avut un mare succes vara aceasta, așa că poate de la anul vor exista curse chiar și în octombrie.

Prin urmare, dacă n-ai apucat să mergi în vacanță până acum, mai ai timp! Așa cum am povestit deja, în Algarve n-ai de ce să îți faci griji cu privire la vreme, nu va fi nici măcar un nor pe cer. Chiar dacă la noi se apropie ușor-ușor toamna și se îndesesc ploile, pe site-ul celor de la Cocktail Holidays, în pachetele pentru Algarve, va fi vară ceva timp de-acum încolo.

vacanta portugalia

Concluzia? Mai e nevoie de vreo concluzie? Tu. #Valiza. Algarve. Soon.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

  1. Multumesc Cristina, sa-ti dea Dumnezeu sanatate, viata lunga si tine-o tot asa ! Esti o binecuvantare pentru ochi (atat tu, ca femeie dar si pentru ceea ce ne arati), inima si suflet !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.