Din prima secundă în care ajungi în L.A., începi să faci conexiuni între locuri și filme. Pentru că oriunde mergi în Orașul Îngerilor, îți aduci aminte de un film sau de un serial pe care l-ai văzut cândva. Și îți dai seama că este fix la fel. Ca în filme. De ce?


Pentru că o zi la Universal Studios îţi va arăta exact ce înseamnă expresia „ca în filme”

Te întâlnești în sfârșit cu adorabilii minioni, care îți cer banane în cor. Ești în pericol să te calce pe cap un Tyrannosaurus rex din Jurassic Park. Familia Simpson vrea să te adopte. Și nu știi ce se întâmplă cu tine când te învârte violent caruselul mumiei. Sună minunat, nu? Însă experiența clasică marca Universal Studios rămâne plimbarea cu trenulețul printre faimoasele platouri de filmare de la Hollywood. Nu-ți imagina însă că vei vedea scene în curs de filmare (ce-ar însemna să apară trenulețul cu turiști prin spatele lui Bruce Willis, care împarte pumni în toate direcțiile?). Dar vei vedea decoruri celebre și angajați entuziasmați, cu cafele de la Starbucks în mână.

Universal Studios

Vizita la Universal Studios

Minionii

Dinozaur mare

Platouri de filmare Hollywood

Palmieri L.A.

Vizita la Universal Studios a fost prea tare ca să nu povestim mai în detaliu despre ea. Așadar, trebuie să mai aștepți puțin până la următorul episod californian. Promit că nu ne întindem la fel de mult ca Tânăr și neliniștit! 🙂


Pentru că ai fi gata să te muți oricând într-o vilă de la Hollywood 

Aici e simplu. Lux. Opulență. Perfecțiune. Exact ca în filme. Probabil îți dai seama că în ecuația asta intră și multe zerouri la finalul sumei în $$$$$$. Cine îmi spune că nu și-ar dori o vilă aici, promit că primește de la mine o boltă plină cu struguri la toamnă. Că poate n-ajunge la ei. Serios acum, există aici stiluri de case și pentru oameni mai boemi, mai artiști, mai fără fițe de vedetă. Adică pe gustul oricui. Așa că nu-mi spune că nu ai vrea să îți pui o pancartă cu home sweet home aici. Nu te cred!

Eu, spre exemplu, aș fi în stare să îmi scriu pe frunte mare, clar, citeț și cu markerul negru: vreau o casă la Hollywood. Dar nu cred că ajută prea mult! Am ales să mă bucur, în schimb, de fiecare vilă pe care am admirat-o din mașină.

#Sfat din valiză: odihnește-ți bine ochii înainte, o să ai multe de admirat! 🙂

Hollywood semn

La Hollywood vacanta

Masina alba americana

Casa cu verdeata

Casa Hollywood

Vila mare

Vegetatie luxurianta

Vila de lux


Pentru că Walk of Fame este într-adevăr plin de stele în asfalt

Aici totuşi este vorba de mai mult marketing decât mi-aş fi dorit. Poate ai mai auzit că stelele de pe Walk of Fame nu sunt aşa strălucitoare, mai ales că toată lumea calcă pe ele. De fapt, întregul bulevard mi s-a părut mai prăfuit decât ar fi meritat epicentrul cinematografiei internaţionale. Cu toate acestea, n-ai cum să îi reziști entuziasmului, care te învăluie de cum pășești pe prima stea (a unui no name probabil, pentru că celebritățile se află în zona mai centrală a bulevardului).

Stelele de la Hollywood

Walk of Fame

Steaua Marilyn Monroe

Will Smith citat

Pe Walk of Fame poți vizita figurile de ceară de la alt Madame Tussauds sau ciudățeniile de la  Ripley’s Believe it or not. Tot aici vei trece prin fața Dolby Theater, unde se decernează Oscarurile în fiecare an. Bulevardul este întotdeauna foarte aglomerat, pentru că este cea mai turistică zonă din Los Angeles. Prin urmare, pregătește-te pentru nebunie: Shreck te va bate pe umăr, MJ va dansa chiar în fața ta, iar Marilyn Monroe o să își cam ridice fusta pentru tine. Doar ești la Hollywood, nu? 🙂

Filmul Everest

Baiat care danseaza

Placi surf

Michael Jackson pe strada

#Recomandare din valiză: instalează-ți aplicația de mobil prin care vei găsi mai ușor steaua celebrității tale preferate. Altfel, există șanse destul de mari să treci fără să o observi.

#Sfat din valiză: nu te lăsa corupt prea ușor de cei care vor încerca să îți vândă insistent tururi ale L.A.-ului. Dacă n-ai o mașină închiriată (ceea ce îți recomand), este destul de dificil să vizitezi Los Angeles, așa că studiază bine oferta și nu te arunca la primul vânzător care încearcă să te agațe.


Pentru că palmierii din Beverly Hills sunt cei mai frumoşi pe care i-am văzut

Beverly Hills, 90210-serialul celebru în care am auzit cu toții pentru prima dată de Beverly Hills. Noptierele pe care erau lipite abțibildurile de la gumele de mestecat cu personajele din film mi-au marcat copilăria. Nu le colecționam eu, pentru că eram prea mică. Dar am înțeles trendul, așa că stabilisem pe atunci că o să îmi aleg un iubit pe nume Brandon când mă fac mare. M-am ales, în schimb, cu Claudiu.

Chiar dacă au trecut cam două decenii de la povestea asta, Beverly Hills nu și-a pierdut aerul de exclusivism. Dimpotrivă, este aceeași bulă de perfecțiune și acum. În special pe Rodeo Drive, poate cea mai opulentă zonă de shopping din lume. Dar parcă simți cu fiecare pas cum locul tău nu este acolo dacă n-ai cel puțin un elicopter sau un iaht în declarația de avere. Parcă e PREA perfect. Însă palmierii sunt minunați.

Beverly Hills

Rodeo Drive

Rodeo Drive shopping

Palmieri inalti

Beverly Hills

Magazine de lux

Palmieri si masini

Palmieri


Pentru că în Downtown L.A. stai la o coadă kilometrică la intrarea în club

Comparativ cu alte skyline-uri americane, zgârie-norii din LA sunt modești. De ce? Pentru că orașul se află pe falia San Andreas, adică într-o zonă seismică cu risc extrem de ridicat. Până la un moment dat, era chiar interzisă construirea lor. Dar tehnologia a avansat, iar acum sunt proiectați cu o tehnică specială earthquake-proof.

Zgarie nori

Centru Los Angeles

Cu toate acestea, în Downtown viața de noapte este destul de agitată. Ni s-a spus că nici nu e foarte sigur să te plimbi singur la ore târzii prin centru, dar nu mi s-a părut chiar așa dramatică situația. Noi ne-am dorit tare mult să mergem într-una dintre seri la un club cu skybar și piscină: The Rooftop at the Standard Downtown. Coada la intrare era kilometrică, exact ca în filme. Am hotărât totuși să așteptăm, până când un bodyguard cu ceafa lată ne-a anunțat că nu va mai intra nimeni în club în seara respectivă. Dezamăgire totală!

Dacă vrei să fii sigur că te bucuri de priveliștea de la skybar, poți încerca să mergi ziua. Aștept poze! 🙂

rooftop-at-the-standard-downtown-night


Pentru că pe Sunset Boulevard sunt o mulţime de cluburi în care poţi da nas în nas cu o vedetă care prizează cocaină

Nu vorbesc din experiență, nu m-am întâlnit cu Lady Gaga. Și nici cu vreo altă vedetă excentrică. Dar da, aici sunt cele mai mari șanse să te întâlnești cu DiCaprio trăindu-și rolul din Lupul de pe Wall Street și în viața reală. Habar n-am dacă are astfel de deprinderi, dar nu știu ce s-ar putea întâmpla dacă nu ia Oscarul ăla odată!

Sunset bld


Pentru că la Griffith Observatory poţi admira din maşină alături de iubit/ă luminile Oraşului Îngerilor

Clasicul scenariu de film siropos hollywoodian. El vrea să îi declare dragostea și alege cel mai sugestiv loc pentru asta: Hollywood Hills. Adică dealul de unde se văd luminile orașului. Și așa ajung ei să numere stelele de pe capota mașinii. Și le numără bine… 🙂

La Griffith Observatory nu trebuie să plătești nimic. Te poți bucura de priveliște gratuit!

Luminile din L.A.

Los Angeles noaptea


Pentru că iubitul îţi poate câştiga un maimuţoi în parcul de distracţii din Santa Monica Pier

Din același film, tipul mai bagă o fisă și încearcă să o cucerească cu o zi într-un parc de distracții. Se dau în carusel, mănâncă împreună vată pe băț și fata primește un maimuțoi câștigat de tip la trasul cu pușca. Unde? La Santa Monica Pier, of course.

Santa Monica Pier

Parc de distractii

Premii

De aici poți admira și un apus minunat. Iar plaja este imensă, tipic californiană. Nu îți imagina că oceanul are o culoare deosebită. Dar vorbim totuși de Oceanul Pacific, care vine la pachet cu niște palmieri tari!

Palmier

Apus Santa Monica

Plaja California

Santa Monica este un oraș separat de Los Angeles. Dar, judecând după dimensiunile L.A.-ului, e mai degrabă un cartier. Un cartier la modă. Nici aici nu m-ar deranja prea tare să am o căsuță 🙂 .

Citește și: Plajele din Los Angeles


Pentru că poţi face scheme cu skateboard-ul în Venice Beach

Venice Beach are un vibe mai boem, mai cu grafitti, mai cu skateri, mai cu bâlci, mai fără fițe. Aici vin oamenii să facă sport și să privească oceanul. Combinația dintre skatepark și apusurile admirate printre palmieri n-are cum să nu te facă K.O. la nivel de impresie artistică! 🙂

Grafitti colorat

Cu bicicleta

Skatepark


Pentru că dacă nu ştii spaniolă, ai cam încurcat-o

Dacă ai harta Statelor Unite în minte, atunci știi că în sudul Californiei se află Mexicul. De fapt, întregul stat a aparținut cândva țării telenovelelor. De aceea, mexicanii practic s-au mutat în masă în California, urmând și ei visul american. Consecința este că dacă nu știi deloc spaniolă, s-ar putea să te trezești că ai primit cu totul altceva decât ai comandat la restaurant, că nu prea înțelegi indicațiile de orientare pe stradă sau că dai numai peste posturi de radio cu muzică latino.

Recunosc, am cam exagerat puțin. N-am auzit vorbindu-se chiar atât de multă spaniolă ca în Miami. Dar sunt extrem de mulți mexicani, de altfel singurii oameni pe care i-am văzut muncind în Los Angeles. Pentru alții, desigur.

Așa că n-ar fi rău să înveți câteva cuvinte în spaniolă. You might find it useful! Entendiste? 🙂


Pentru că s-ar putea să vrei să îţi suni prietenii musculoşi dacă nimereşti în ghetourile negrilor. Sau mai bine să-ţi spui rugăciunea cu voce tare

Deși se spune că în ultimii ani a devenit cel mai sigur mare oraș al SUA, Los Angeles nu înseamnă numai perfecțiunea din Beverly Hills. Sau celebritățile aflate în lumina reflectoarelor la Hollywood. Tot din filme (cele cu băieți răi de data asta) știm că LA înseamnă și cartiere mizere, extrem de dubioase și periculoase, unde rata criminalității este mare.

Sunt fericită să fi văzut și fața aceasta a Los Angeles-ului. Deși lucrurile tind să pară mult mai ciudate decât sunt de fapt după mai bine de 24 de ore nedormite, cu certitudine cartierul în care am nimerit fix după aterizarea pe aeroportul LAX nu era deloc sigur. Ne era foarte foame, așa că am hotărât să virăm la stânga la un fast-food Popeyes. Din momentul în care am văzut că în restaurant se ia comanda printr-un geam anti-glonț, am început să realizăm că ceva nu este chiar în regulă. Și ne-am uitat puțin mai atent în jur. Un peisaj dezolant, cu clădiri urâte și, deși nu sunt deloc rasistă, cu negri dubioși care parcă voiau să te ia pe sus. Plus asociații de alcoolici anonimi la fiecare colț de stradă.

Din punctul meu de vedere, trebuie să dai o tură și prin astfel de zone, astfel încât să vezi și fața urâta a L.A.-ului. Pentru că este destul de mare. Și de urâtă. Dar și aspectul ăsta este exact ca-n filme, nu? 🙂


Pentru că L.A. văzut din avion seamănă cu Lego Land

Los Angeles din Avion

Casă. Piscină. Casă. Casă. Piscină. Casă. Casă. Casă. Piscină.

Cam așa se vede Los Angeles din avion. Deși este al doilea oraș ca mărime din SUA (după New York), cu siguranță este cel mai întins ca suprafață. Pentru că, spre deosebire de alte mari orașe americane, L.A.  s-a dezvoltat mai mult pe orizontală, din cauza riscului seismic ridicat. Singurul cuvânt care îmi vine în minte este…nesfârșit.

Prin urmare, dacă spui că ești din Los Angeles, nu ești foarte concret. Pentru că zona cuprinde 88 de orașe și pe suprafața sa există 6 coduri poștale diferite.

Ca să îți faci o idee mai bună despre cât de mare este L.A. și din punct de vedere al populației, îți spun doar că dacă orașul ar deveni stat, ar fi al 5-lea ca mărime din SUA prin prisma numărului de locuitori (după California, New York, Texas și Florida). În plus, acolo poți întâlni oameni din peste 140 de țări, care vorbesc cam 86 de limbi identificate oficial.

Oameni multi


Pentru că surferii te vor înconjura din toate direcţiile pe plajă

În weekend, noi obișnuim să ieșim în parc, la restaurant sau la film. În California, îți iei placa de surf în spinare și cauți valul perfect. Până să ajung acolo, credeam că este o exagerare a regizorilor în filme. Dar nu e deloc așa. Chiar sunt foarte mulți surferi care își fac apariția pe plajă (în cursul săptămânii apar mai ales înainte de apus, când probabil termină programul de lucru).

Pretty cool, nu? 🙂

Surfer pe plajă


Pentru că vremea frumoasă de pe tot parcursul anului te trimite la plajă. Şi ai de unde alege!

Ieri-dimineață, eram foarte aproape de a mă cristaliza complet răzuind zăpada de pe mașină un sfert de oră. Mai târziu, era cât pe ce să iau o căzătură de toată frumusețea pe poleiul care s-a format recent. Acum povestesc despre Los Angeles și vremea perfectă de acolo. Viața e tare nedreaptă!!!

Dar, da. În L.A. n-o să ai nevoie niciodată de mănuși îmblănite. Și nici de un milion de straturi de haine în care zici că mai ai puțin și te rostogolești. Nu, acolo ai nevoie de ochelari de soare. E drept, clima mediteraneană din Cali face ca iarna să nu fie temperaturi mai mari de 15-18 grade Celsius. Dar sunt 292 de zile cu soare pe an!

Există o groază de plaje în apropiere de Los Angeles, printre care și Laguna Beach și Malibu. Practic, nu-ți trebuie decât loțiunea de soare 🙂 .

Malibu Beach

Laguna Beach


Ce să mai știi despre Los Angeles

 • Primul nume al orașului a fost El Pueblo de Nuestra Senora Reina de los Angeles sobre el Rio Porciuncula. Între timp, probabil și-au dat și locuitorii seama că e puțin cam mult de povestit când te întreabă cineva de unde ești.
 • Inițial, celebrul semn era puțin mai lung: Hollywoodland. Și nu promova zona cu cei mai talentați actori pe metru pătrat, ci o regiune de imobiliare în plină expansiune.
 • În L.A. nu prea merge nimeni pe jos. De aceea, există mai multe mașini decât oameni, iar acestea ocupă 24% din suprafața totală a orașului.

Autostrada cu patru benzi

Palmieri prin trapa

 • Los Angeles este zilnic gazda a mai bine de 100 de echipe de filmare, care muncesc din greu pentru seriale TV celebre sau filme ce urmează să dărâme box-office-ul.
 • Se spune că în L.A. sunt atât de mulți actori, încât s-ar putea ca la restaurant să dai peste ospătărițe melodramatice, care joacă tot timpul un rol, în speranța că vor fi remarcate.
 • Peste 100 000 de femei își tunează sânii anual în L.A. Ca să fiu în ton cu mondenitățile, bine că nu locuiește Borcea acolo!
 • În oraș există peste 90 de cinematografe și 300 de muzee, mai multe decât în orice alt oraș american.
 • Deși sunt într-o permanentă competiție, Los Angeles și San Francisco se atrag inevitabil. Pentru că se află pe falia San Andreas, L.A. se apropie de SFO cu câte 63 cm (2,5 inches) în fiecare an. Asta înseamnă că peste 15 milioane de ani, cele două orașe se vor învecina. În schimb, nu va trebui să treacă atât de mult timp până scoatem din #valiză și poveștile despre minunatul San Francisco 🙂 .

Seriale filmate în L.A. sau în împrejurimi

Dacă o vizită în Los Angeles e ca-n filme, atunci aceasta este o recenzie. L.A. e foarte contrastant, pentru că are și multe zone urâte, cu oameni foarte săraci, locuri aflate la polul opus față de viața ce pare perfectă în Beverly Hills. Dar tocmai acest contrast îi dă farmec și îi conturează caracterul. Este o compliație a tuturor filmelor americane pe care le-ai văzut. Este L.A.!

#LAînValiză

In aeroport

Carte Hollywood

Autostrada americana

DSC_0368

Oceanul Pacific

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

 1. Buna! intentionez sa merg in america in luna octombrie… nu as vrea sa ma entuziasmez inca pt ca nu vreau sa am surprize cu viza:) te rog sa imi spui cate zile ai stat in L.A? eu as vrea sa stau 4 zile-3 nopti… crezi ca e ok pt a vedea lucrurile importante? imi poti spune unde ai fost cazata daca ai o recomandare in acest sens si cat cost sa inchiriezi o masina acolo.
  ms anticipat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.