Dacă ești în căutarea unor plaje cu nisip auriu care se întind cât vezi cu ochii, atunci Coasta Amalfi s-ar putea să nu fie o destinație potrivită pentru tine. În schimb, dacă vrei să conduci pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, să admiri peisaje efectiv ireale, să înoți în Marea Tireniană și stai la plajă admirând casele colorate care îmbracă munții, mai gândește-te o dată înainte să te îndrepți către alt loc.

E clar că vacanța pe Coasta Amalfi nu este din categoria celor pasive, în care te ridici de pe șezlong doar să îți iei un cocktail sau să mergi la cină. Ar fi păcat să ajungi în sudul Italiei și să nu explorezi cât mai mult din această regiune incredibilă, căci după fiecare curbă vei descoperi un alt peisaj ce îl va întrece pe cel din urmă, despre care credeai, în naivitatea ta de călător abia ajuns pe Costiera Amalfitana (așa cum îi spun italienii), că este de neegalat.

Plajele pe Coasta Amalfi nu sunt nici prea numeroase, nici prea mari. Nici nu vei da mai pe nicăieri peste nisip fin și alb, precum în Caraibe, căci el e de origine vulcanică. S-a ocupat Vezuviu de asta de-a lungul timpului! Eu am ajuns atât la plajele renumite, cât și în golfulețe despre care abia auzisem. Ba mai mult, în unele locuri am nimerit din pură întâmplare, felicitându-mă că am ales să continui drumul îngust de pe străduțele tipic italiene cu sens unic, care păreau destinate doar scuterelor. 

Dar mai bine începem să enumerăm, în ordine aleatorie, plajele pe care poți să te bronzezi într-o vacanță pe Coasta Amalfi:

Positano

Marina Grande din Positano este, de departe, plaja cea mai ofertantă de pe întreaga Coastă Amalfi. E destul de extinsă, are pietricele de mici dimensiuni și, cel mai important, se află la baza unuia dintre cele mai frumoase orășele din întreaga Italie, fiind de-a lungul timpului consacrată de cărțile poștale. Plaja are și un aer glamorous, căci acolo ai șanse mari să te trezești stând la soare lângă vreo celebritate. În plus, culoarea apei este de un turcoaz ireal, așa că vei vrea să îți petreci întreaga zi înotând!

Evident, există și o mulțime de ambarcațiuni gata să fie închiriate, precum și vapoare de mici dimensiuni care fac legătura între Positano și Amalfi, Capri sau Sorrento.

#Recomandare din valiză: plimbă-te prin oraș înainte de a merge la plajă, astfel încât să admiri de sus marea și nuanțele sale de albastru. Și să te entuziasmezi și mai tare!

positano Coasta Amalfi

plaja Positano

Bar pe plaja

marea Tireniana albastra

vacanta pe Coasta Amalfi

Positano plaja

Zona publică a plajei este destul de mică, așa cum se întâmplă pe întreaga coastă, unde predomină umbrelele și șezlongurile private. Soarele este foarte puternic începând chiar cu luna iunie, așa că, dacă nu ai o umbrelă, nu-ți rămâne decât varianta închirierii unui șezlong. Prețurile sunt destul de mari în Positano, însă, odată ce ai ajuns acolo, cred că merită să te bucuri cu adevărat de câteva ore la plajă. Un șezlong în primul rând este 17,5 euro/persoană, în al doilea rând costă 15 euro/persoană, iar de la al 3-lea rând în spate prețul este de 12,5 euro/persoană. Multe dintre șezlonguri sunt rezervate în avans, așa că sunt foarte mici șansele să mai găsești ceva disponibil în primul rând, chiar dacă ajungi dis-de-dimineață. Însă nici nu îți recomand să alegi prima linie de șezlonguri, pentru că s-ar putea să fie valuri mari și să te trezești luat pe sus de apă, ca în poza de mai jos! 🙂

sezlonguri luate de apa

Dar Marina Grande nu este singura plajă din Positano. Dacă pleci într-o scurtă plimbare de 10 minute pe jos, luând-o în dreapta de-a lungul plajei, vei ajunge la Fornillo, un golfuleț intim și mai puțin cunoscut de turiști. Însă trebuie să notezi faptul că aici soarele se ascunde mai repede după stânci, așa că e de preferat să mergi în prima parte a zilei.

Alte plaje mai puțin acaparate de turiști din apropiere de Positano sunt Arienzo și Laurito, însă noi n-am apucat să le descoperim de această dată.

plaja jumatate in umbra

Praiano

Puțin mai sus pe coastă vei da peste Praiano, un orășel unde trebuie să te oprești neapărat la plajă. Marina di Praia este un golf liniștit, situat într-un cadru natural incredibil, unde parcă simți nevoia să te miști cu grijă, să nu cumva să se prăbușească munții pe tine.

Apa este foarte limpede, iar intrarea în mare e destul de lină, fiind o plajă potrivită și pentru familiile cu copii. În plus, este unul dintre puținele locuri de pe Coasta Amalfi care se bucură de razele soarelui până târziu, spre asfințit.

De aici te poți plimba pe jos pe un drum cu peisaje superbe, de-a lungul mării, așa că nu vei avea timp să te plictisești!

plaja Praiano

coasta Amalfi Italia

umbrele albastre

costum de baie cu palmieri

plaja Praiano

plimbare pe malul marii

Amalfi

Dacă ai visat dintotdeauna să mergi la o plajă cu umbrele care par niște acadele imense colorate în roșu și alb, atunci îți va plăcea în Amalfi. Orașul care a fost cândva o importantă republică maritimă oferă vizitatorilor o plajă de mari dimensiuni, conform standardelor de pe coastă. Dar și aici trebuie să ajungi devreme dacă vrei să prinzi un loc sub umbrelele colorate, căci pe timpul verii vizitatorii stau la rând pentru a se ascunde de soarele arzător și a se bălăci în Marea Tireniană.

Alte plaje aflate în apropiere de orașul Amalfi sunt Duoglio și Castiglione.

orasul Amalfi

umbrele colorate

plaja de pe Coasta Amalfi

plimbare cu barca

Furore

Nu trebuie să ajungi în Norvegia pentru a vedea un fiord! Da, pe Coasta Amalfi poți face plajă la Fiordo di Furore, căci marea a înaintat cu îndrăzneală către stânci și a creat această plajă deosebită, unde razele soarelui abia ajung. Acolo n-ai nevoie de umbrelă, căci golful este mai tot timpul în umbră, așa că e locul perfect să te răcorești la prânz, când temperaturile ridicate te copleșesc. 

În fiecare an în luna iulie, la Furore are loc MarMeeting,  un campionat internațional de sărituri, în cadrul căruia sportivii sar de pe pod, de la 28 de metri înălțime, și au doar 3 secunde la dispoziție să își coordoneze mișcările, până să plonjeze în apă cu o viteză de 100 km/h. Dacă îți dorești și tu puțină adrenalină, există varianta mai soft a săriturilor, cu asistența unei sfori. Întregul tău act de curaj este filmat și costă 50 de euro.

Trebuie să reții și că nu există parcare în apropiere de Fiordo di Furore, așa că va trebui să mergi ceva pe jos din locul unde reușești să îți lași mașina sau să vii cu autobuzul.

fiordo di furore Amalfi

sarituri mare

plaja cu pod

Conca dei Marini

Acest petic de nisip cu câteva umbrele și valuri în nuanțe turcoaz este tot ce îți poți dori de la o vacanță în Italia. Drumul până la plajă presupune o mulțime de trepte, însă îți va plăcea la nebunie. Vei trece printr-un sat pescăresc foarte autentic, acum o destinație de vacanță exclusivistă, cu clădiri colorate și străzi extrem de înguste, pentru că la un moment dat să zărești de sus bărcuțele colorate ancorate aproape de mal.

Lângă Conca dei Marini se află și faimoasa Grotta dello Smeraldo, o peșteră colorată în nuanțe de verde-smarald de fiecare dată când razele soareluui penetrează formațiunea carstică. Se poate ajunge fie cu barca, fie coborând pe jos ori cu liftul, direct de pe drumul principal.

plaja mica

barci Coasta Amalfi

plaja de pe Coasta Amalfi

Conca dei Marini

Coasta Amalfi

Atrani

Atrani este unul dintre locurile mele preferate de pe Coasta Amalfi, acolo unde vei găsi și o plajă cu umbrele albastre. De ce este o experiență inedită să stai la soare în Atrani? Pentru că, dacă îți arunci ochii în spatele tău în timp ce înoți, vei vedea un orășel colorat construit la poalele unui munte semeț, consolidat de un drum de tip viaduct, prin ale cărui arcade se întrezăresc străduțele pitorești din centru.

Cu alte cuvinte, de pe nisip faci doar doi pași până în piața din centrul orașului, cu larma tipică Italiei și cu rufele întinse la balcon. Există o parcare chiar lângă plajă, dar care este plină mai tot timpul. Nu te speria și ia-o în sus pe străduțe, unde vei găsi sigur un loc liber marcat cu albastru (cu plată, desigur).

plaja Atrani

priveliste plaja Coasta Amalfi

umbrele Marea Tireniana

Meta 

Meta este o localitate oarecare de pe Coasta Amalfi, prin care nici nu-ți dai seama când treci, în drumul tău spre Ravello sau Positano. Cel puțin, asta credeam înainte să îi descopăr plajele minunate, Alimuri și Marina.

Cel mai probabil, există și un drum normal până la plajă. Însă noi am nimerit printre clădirile pitorești din secolul al XVIII-lea, de-a lungul cărora ne-am întrebat fără încetare dacă chiar avem loc să trecem cu mașina. Străzile păreau a fi proiectate exclusiv pentru scutere, însă ele datează, de fapt, din niște vremuri fără niciun fel de vehicule motorizate. Întreaga aventură s-a încheiat de îndată ce am văzut marea la capătul străzii și ne-am amintit de ce am făcut alegerea spontană de a merge acolo: nuanța rară de turcoaz și valurile incredibile.

Mi-a plăcut tare mult la Meta și te sfătuiesc să mergi și tu. Mai ales că razele soarelui nu se ascund după niciun versant spre seară și poți admira apusul de pe plajă!

culoarea marii turcoaz

punct de belvedere mare

plaja frumoasa Coasta Amalfi

peisaj plaja Coasta Amalfi

plaja valuri mari

valuri frumoase vacanta Italia

Maiori și Minori

Maiori și Minori sunt niște orășele aflate dincolo de Amalfi, acolo unde relieful începe să se domolească, iar plajele să fie de mai mari dimensiuni. 

Dacă m-ai pune să aleg acum între Maiori și Minori, aș opta pentru așezarea mai mică, care mi s-a părut mai intimă și cu mai mult farmec. Maiori este o stațiune cam banală, care nu impresionează cu nimic, dar unde vei da peste o plajă cu nisip fin și intrare lină în apă. Cu alte cuvinte, numai bună pentru o familie cu copii!

De fapt, plaja din Maiori este cea mai lungă de pe întreaga Coastă Amalfi, fâșia de nisip de peste 1 kilometru fiind rezultatul unor inundații care au făcut ravagii în orașul vechi în 1954. Probabil de aceea este un loc mai puțin interesant decât alte așezări de pe coastă.

Dacă tot ajungi în Maiori, mergi și până în Erchie, un sătuc de pescari a cărui plajă este străjuită de două turnuri, din care cândva se dădea alarma în cazul unor eventuale atacuri ale piraților.

peisaj Coasta Amalfi

castel Coasta Amalfi

Maiori Coasta Amalfi

plaja Maiori Italia

Minori Coasta Amalfi

Capri

Deși nu este pe Coasta Amalfi, nu putem discuta despre o vacanță în această regiune a Italiei fără să includem în poveste și insula Capri. Dacă în curând îi vom dedica un articol separat, deocamdată vorbim despre plajele din poate cea mai exclusivistă destinație a țării. 

De fapt, n-avem foarte multe de vorbit, pentru că plajele sunt puține la număr și de mici dimensiuni. Există, pe de-o parte, plaja din Marina Grande, acolo unde ajungi cu feribotul, indiferent din ce direcție vii. Deși se află lângă port, mi-a plăcut că poți înota în voie într-o apă limpede și răcoritoare. Pe de altă parte, micuțul golf, așa cum îi spune și denumirea- Marina Piccola – se află chiar față în față cu Faraglioni, faimoasele pietre care ies din apă, reprezentative pentru insula Capri. Acolo există mai multe beach club-uri, dar și o mică fâșie de nisip publică. Se pare că tot acolo este și cea mai caldă apă în care poți înota în zonă, căci relieful stâncos apără golful de vânt și îi oferă soarelui șansa de a domina competiția dintre condițiile atmosferice.

În rest, insula Capri înseamnă multe bărci private cu care poți acosta oriunde. Prin urmare, cine are nevoie de plaje? 🙂

Marina Grande Capri plaja

Marina Piccola Capri

plaje Capri

Sorrento

Pe scurt, în Sorrento nu prea există plajă. Este doar o zonă de agrement cu pontoane, căsuțe colorate, șezlonguri și umbreluțe. Și cu o apă limpede și turcoaz! Nu e chiar contextul ideal pentru o vacanță la mare, dar funcționează dacă îți dorești să te răcorești pentru câteva ore.

Prețul variază în funcție de zona aleasă, însă nu prea poți intra fără să plătești măcar 10 euro/persoană. Există și o porțiune mică de plajă publică, dar acolo aproape că nu ai unde să îți întinzi prosopul. Poți coborî până la Marina Piccola pe scări, însă de la Vila Comunale există și un lift care te duce în câteva secunde pe plajă și care costă 1 euro. În cadrul beach club-urilor există și o mulțime de terase și restaurante, astfel încât să poți petrece întreaga zi pe pontoanele colorate din Sorrento.

ponton Sorrento

umbrele albastre Sorrento

marea Tireniana

casute galbene plaja

plaja Sorrento

Peninsula Sorrentină

Dacă în Sorrento nu există plaje, asta nu înseamnă că în apropiere de oraș nu sunt alternative mai fericite. În Peninsula Sorrentină, regiunea vecină a Coastei Amalfi, vei da peste o mulțime de locuri frumoase și te vei trezi în mici golfulețe cu apă limpede, despre care deocamdată au aflat puțini turiști. Poți merge la Nerano, Ieranto, Massa Lubrense sau la piscina naturală de la Regina Giovanna.

Noi am ajuns la cea mai apropiată plajă de Sorrento, care se cheamă Marina di Puolo. De cum cobori spre plajă, te acaparează pur și simplu priveliștea cu Vezuviu, care se deschide în fața ochilor tăi, pe fundalul albastru al cerului și al mării. Jos vei da peste o mână de case colorate tipic italienești, care au la baza lor o plajă mică, dar frumoasă, cu multe restaurante și terase de-a lungul apei. Evident, și acolo există o zonă publică a plajei, însă majoritatea spațiului este ocupat de șezlonguri și umbrele de închiriat.

Vezuviu Italia

vedere Vezuviu

plaja Marina di Puolo

plaja cladiri italiene

flori plaja

valuri Marea Tireniana Vezuviu

Ce trebuie să reții

  • multe dintre plaje sunt cu pietre, așa că vei avea nevoie de papuci de protecție.
  • secțiunile publice ale plajelor sunt foarte mici, acestea fiind în rest ocupate de șezlonguri.
  • umbrele nu găsești pe nicăieri să cumperi, așa că ar fi bine să îți iei ceva pentru acoperirea capului dacă nu ai de gând să închiriezi șezlong și umbrelă.
  • ziua de plajă poate fi mai scurtă în unele locuri de pe Coasta Amalfi, pentru că soarele se ascunde imediat după munți pe peticele de nisip cu relief mai abrupt. Ia asta în considerație când îți planifici itinerariul zilei!
  • dacă închiriezi o mașină, trebuie să iei în calcul că peste tot vei plăti parcarea. La plajele mai aglomerate va fi destul de dificil să găsești locuri libere, așa că, pe lângă bani, e nevoie și de răbdare.

Cazează-te la un hotel cu piscină

Dacă îți dorești să petreci mult timp înotând în vacanță, poți compensa numărul mic de plaje de pe Coasta Amalfi prin cazarea la un hotel cu piscină. Astfel, îți poți începe ziua într-o manieră revigorantă, continuând-o cu vizitarea vreunui orășel cocoțat pe munte, înainte de a ajunge la plajă.

Nu trebuie ca hotelul să aibă prețuri exorbitante, mai ales dacă vei căuta cazare în localități mai puțin cunoscute. Noi am stat la Grand Hotel Moon Valley, un hotel de 4 stele italienești, care mi-a plăcut foarte mult, în special datorită panoramei de la piscină, asupra munților și a mării. Este situat în Seiano, un orășel din comuna (probabil împărțirea administrativă din Italia folosește alte denumiri) Vico Equense, aflat la vreo 10 km de Sorrento înspre Napoli.

piscina hotel

piscina hotel Coasta Amalfi

relaxare la piscina

piscina hotel

priveliste hotel Coasta Amalfi

Concluzia? Poate că pe Coasta Amalfi nu vei găsi plaje ca în Lefkada, Miami sau Thailanda. Dar cu siguranță te vei bucura de valurile Mării Tireniene și de priveliștea spectaculoasă pe care o ai către mal în timp ce înoți!

Plaje Coasta Amalfi

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

5 COMENTARII

  1. Cristina, nu reusesc sa gasesc Meta pe harta, pozele tale arata fabulos si as vrea sa mergem si noi acolo :D. Ma poti ajuta cu niste indicatii? Sau un link in google maps? Merci mult! 🙂

    • Diana, Meta nu este chiar pe Coasta Amalfi. Se află de fapt între Napoli și Sorrento, chiar după Vico Equense. Sper sa o gasesti, chiar e frumoasa plaja! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.