E clar că, atunci când alegi o insulă ca Lefkada drept destinaţie de vacanţă, înseamnă că o să te cam plimbi. O să mişuni de colo-colo. O să explorezi cât mai mult din peticul ăla de pământ din mijlocul apei, izolat de restul lumii.

Ei bine, Lefkada e aproape unită de zona continentală a Greciei, dar ai prins ideea. Apropo, ca să ajungi pe insulă, treci printr-un tunel submersibil. Adică pe sub apă. Adică fără să îţi transformi maşina în submarin. Sunt atâtea chestii frumoase de văzut, încât la închierea vacanţei oftatul şi suspinele vor fi inevitabile. Sooo, iată nişte sugestii din #valiză:

Fă turul plajelor de pe insulă

Cert este că nu ai voie să stai doar la hotel şi în împrejurimile sale, când sunt atât de multe plaje superbe de descoperit. Aşa că ia-ţi lada frigorifică în spinare şi fă turul plajelor de pe insulă. Încearcă să alegi plaje cât mai diferite, astfel încât să te bucuri de fiecare în parte cu aceeaşi intensitate. Să fie prezent mereu elementul-surpriză.

Eu m-am îndreptat către plaja din Kalamitsi, care este deosebită datorită stâncilor mari din apropierea ţărmului. Plaja Agiofili, unde se ajunge cu barca din Vasiliki, este mică şi intimă. Porto Katsiki este emblema insulei, pe care n-o poţi rata. Egremni, în schimb, este suficient de lungă încât să îţi ofere mirajul unei plaje doar a ta, pe alocuri. Kathisma este epicentrul distracţiei şi redefinirea culorii azurii. Milos este plaja semi-sălbatică ce te face să rămâi pentru întreaga zi. Aş putea continua la nesfârşit, pentru că plajele din Lefkada m-au fascinat. Dar le-am dedicat deja un articol întreg, pe care îl poţi scoate din #valiză aici.

Porto Katsiki

Milos

Agiofili

Lefkada

Egremni

Kalamitsi

Dă o fugă până în Italia în Lefkada Town

Da, ai înţeles bine. Şi nu, nu trebuie să părăseşti insula. Pentru că Lefkada a fost colonie veneţiană, deci influenţele ţării vecine în formă de cizmă sunt peste tot. Şi trebuie să mărturisesc că nu mă aşteptam ca Lefkas, capitala insulei, să fie un oraş atât de fermecător.

Lefkada Town

Lefkada

Lefkada

Primul impact pe care îl ai cu insula, venind de pe continent, este portul din Lefkas. Adică o mare de catarge, care pare nesfârşită. Apoi descoperi, încet-încet, străduţe înguste încălzite parţial de razele soarelui, bătrâneii care merg alene spre brutărie, bisericile vechi şi piaţetele întinse, pline cu restaurante. Şi dai verdictul: n-are cum să nu îţi placă Lefkada Town. Mai ales dacă te nimereşti aici fix când se desfăşoară Festivalul Internaţional al Folclorului, în ultima săptămână din august. Daaa, am uneori marele noroc să mă trezesc în mijlocul unor evenimente, fără să fi ştiut de ele în prealabil şi fără să fi planificat nimic. Pretty awesome, right?

Levkas

Lefkas

Lefkada Town

Lefkada

Lefkada

Lefkada Town

Lefkada festival

Chiar şi fără festival, Lefkada Town merită măcar o după-amiază în care să te pierzi pe străduţe şi să spui: Ciao, Italia!

Fă windsurfing în Vasiliki

Când spui Vasiliki, spui automat windsurfing. De ce? Pentru că în mica aşezare pescărească din sudul insulei Lefkada bate unul dintre cele mai favorabile vânturi pentru windsurfing din lume. Practic, iubitorii de sporturi nautice vor găsi aici condiţiile perfecte pentru pasiunea lor. Iar priveliştea pe care aceştia o creează în larg, cu pânzele lor multe şi colorate, oferă o personalitate distinctă staţiunii. Aruncă un ochi aici peste preţurile pe care le implică practicarea windsurfingului.

Vasiliki

Windsurfing

Pe lângă asta, vei găsi un sătuc (acum staţiune) plin de farmec, cu o zonă de promenadă în care se îngrămădesc restaurante, cafenele şi terase. Iar pe străduţele albe te vei pierde prin sumedenia de suveniruri, care mie mi s-au părut cele mai interesante de pe insulă. Nu uita că de aici poţi ajunge la plaja Agiofili!

Vasiliki

Vasiliki

Vasiliki

Vasiliki

Vasiliki

Lefkada

Vasiliki

Palarii

Donkey

Aventurează-te în interiorul insulei

Ştiu, timpul e scurt. Şi mai fuge şi de parcă s-ar antrena pentru proba de viteză de la Jocurile Olimpice de la Rio. Dar eu mi-am dorit tare mult să mă îndepărtez de apele azurii ale Mării Ionice (nu pentru mult timp, desigur), să descopăr interiorul insulei, to go off the beaten track. Pentru că ştiam că doar aşa îmi pot face o imagine completă a Lefkadei. Şi am dat peste drumuri înguste, pline cu serpentine, livezi cu măslini şi peisaje superbe.

Lefkada

Maslini

Lefkada

Lefkada

Am vrut să merg chiar în mijlocul insulei, aşa că drumurile m-au dus la Karya, un sat liniştit în care am putut să intru în contact cu localnicii autentici lefkadieni. N-am găsit chiar oameni rupţi de realitate, aşa cum îmi doream, dar am văzut cafele băute pe îndelete la umbra platanilor, multe covoare cu motive tradiţionale şi clopote de biserică bătute în tihnă. Un loc în care nu prea vezi turişti. Poate nu cel mai pitoresc şi mai retras sătuc de pe insulă, dar cu siguranţă autentic.

Karya

Karya

Struguri

Karya

Karya

Karya

Ia-ţi porţia de prospeţime la cascada de lângă Nidri

Într-una din zile, am hotărât să bifăm faimoasa cascadă de lângă Nidri, pe nume Dimosari. Dar arşiţa era cam mare. Căci abia dacă am văzut câteva firicele de apă scurgându-se de pe versantul abrupt. Însă nu te descuraja, ai mari şanse să te bucuri de cascadă la adevăratul ei potenţial, căci am văzut în poze că poate fi mult mai spectaculoasă, când debitul apei este mai mare.

Nidri cascada

Cascada Lefkada

Cascada Nidri

Nidri

În schimb, drumul de 15 minute de la parcare către cascadă este chiar relaxant. Vei uita că doar cu o oră în urmă te bălăceai printre valurile înspumate ale Mării Ionice. Nu-ţi face griji, traseul nu este deloc solicitant. Trebuie doar să iei cu tine entuziasmul specific drumeţiilor 🙂 .

Descoperă străduţele pitoreşti din Agios Nikitas

Agios Nikitas este cea mai renumită staţiune de pe coasta vestică. Dar este vorba mai degrabă de un sătuc în note de alb imaculat, aşezat cam în trepte, datorită terenului accidentat. Pierde-te printre străduţele pitoreşti şi ia prânzul la una dintre tavernele din apropiere de plajă.

Agios Nikitas

Agios Nikitas

Agios Nikitas

Agios Nikitas

Agios Nikitas

Agios Nikitas

Nu uita: de aici poţi ajunge la plaja Milos, fie pe un traseu cu urcuş lejer de 15 minute, fie cu barca (6 euro dus- întors).

Mergi într-o croazieră de-o zi în insulele din jur

Părerea mea este că a devenit o activitate mult prea turistică şi o afacere mult prea lipsită de scrupule pentru marile companii care organizează aceste croaziere. Cel mai bine ar fi să alegi o barcă privată, dacă mergi într-un grup sau dacă îţi permite bugetul.

Chiar şi aşa, croaziera este un must. Măcar pentru Fiskardo, portul din Kefalonia de care promit că te vei îndrăgosti. Şi să vezi şi tu de la distanţă cum arată insulele (printre care şi Skorpios) achiziţionate de milionarul Onassis, unde se spune că a făcut plajă împreună cu Jackie Kennedy.

Marea Ionica

Fiskardo

Fiskardo

Fiskardo

Cele mai mari companii care vând bilete de croazieră sunt Makedonia Palace şi Nidri Star (I şi II), iar preţul este în jur de 20 euro cu prânzul inclus (souvlaki). Dar te previn că sunt tare aglomerate vasele mai mari, pe modelul sardinelor în conservă. Pentru că simt că aş avea multe de povestit despre croazieră, punem subiectul la păstrare într-un buzunar lateral al #valizei. Promit că îl redeschidem curând!

Croaziera Lefkada

Croaziera Lefkada

Plimbă-te seara prin Nidri

E clar pentru oricine că Nidri este epicentrul social al insulei. Este cea mai mare şi mai animată staţiune, fiind situată pe coasta estică. Aici, nu numai că n-ai cum să mori de foame, dar îţi va fi extrem de dificil să alegi un restaurant din multitudinea de variante pe care le ai dacă te plimbi prin port.

Nidri

Nidri

Nidri

Nidri

El Greco

Pe artera comercială, paralelă cu faleza, vei interacţiona destul de des cu portofelul, căci sunt o groază de magazine de-o parte şi de alta, pline cu suveniruri colorate. Dar mi s-a părut că există totuşi o mică notă de eleganţă în staţiune, care a împiedicat această zonă să devină asemănătoare unui bâlci. Tot pe strada principală găseşti şi alternativele restaurantelor din port- fast-foodurile, unde poţi savura la orice oră un gyros pita tradiţional şi ieftin (în jur de 2 euro).

Nici cluburile nu lipsesc de aici, fapt ce îi determină pe turiştii cazaţi în staţiunile mai liniştite din apropiere să facă naveta seara în Nidri. De reţinut că parcarea este gratuită în mod haotic, dacă găseşti loc, sau cu plată (3 euro/6 ore).

Nidri

Nidri

Fish Spa

Lefkada

Vizitează Mânăstirea Faneromeni

Iubitorii de animale şi familiile cu copii trebuie să facă un semn pe hartă în dreptul Mânăstirii Faneromeni. De ce? Pentru că, pe lângă încărcătura spirituală apreciată de orice creştin, lăcaşul sfânt se bucură de două avantaje.

Faneromeni

Manastirea Faneromeni

Primul este poziţionarea care îi oferă privelişti superbe asupra Mării Ionice şi a capitalei insulei, Lefkada Town.

Lefkada

Lefkada Town

Al doilea este reprezentat de nişte necuvântătoare adorabile, care arată fix ca în desenele cu Bambi: căprioarele. Pe mine m-au cucerit şi serios că aş fi stat o zi întreagă să mă joc cu ele şi să le hrănesc. Mai mult, găseşti o grămadă de păsări domestice care probabil îl vor încânta pe piticul tău. Practic, este vorba de o mini-grădină zoologică amenajată în curtea mânăstirii.

Bambi

Faneromeni

Pisicuta

Aşa că nu ezita să opreşti, este în apropiere de Lefkada Town, deci este imposibil să nu îţi fie în drum măcar într-una din zile.

Ia cina într-un port intim şi cochet

Dacă vrei să mai faci pauză de la restaurantele aglomeratului Nidri, îţi sugerez să te îndrepţi către minusculele porturi din Nikiana şi Lygia, şi ele tot pe coasta estică. Vei găsi aici o ambianţă extrem de liniştită, cu iahturi mici ancorate în port, cu mese albastre tradiţionale amplasate exact pe malul apei şi cu romantismul la pachet.

Ligia

Lygia Lefkada

În Nikiana am descoperit taverna perfectă, cu mese amplasate direct pe nisip şi cu mâncare delicioasă. Iar lumânările aprinse de-a lungul ţărmului mai-mai că te făceau să o ceri în căsătorie, chit că n-aveai inelul pregătit. Şi nici gânduri de însurătoare!

Nikiana

Nikiana

Nikiana

Rezervă-ţi o zi de relaxare la hotel şi în împrejurimile sale

Probabil vei spune că ceva îmi dă cu virgulă. Ba îţi spun să bântui pe toată insula cu limba scoasă de un metru, ba te trimit să stai tolănit/ă la soare. Nu prea se leagă? Ba da! Pentru că ai nevoie şi de o zi în care să te deconectezi total, să nu te mai urci în maşină, ci doar să te arunci pe un şezlong, să citeşti o carte, să savurezi un Mai-Tai pe malul mării şi să te îmbie razele soarelui.

Lefkada

Eu m-am gândit că cea mai potrivită zi ar fi chiar cea de dinaintea plecării, mai ales că te aşteaptă un drum lung până acasă, dacă ai venit cu maşina. Şi dacă eşti în căutarea unui hotel cu servicii atipice greceşti (în traducere liberă, foarte bune), îţi recomand cu mâna pe inimă Porto Galini Seaside Resort& Spa, situat convenabil între Nidri şi Nikiana, pe coasta estică. Raportat la nivelul serviciilor greceşti, este de mare clasă. Iar dacă alegi o cameră cu sea view, vei avea ocazia să admiri în fiecare dimineaţă un răsărit superb, fără să te ridici din pat!

Porto Galini

Rasarit

Ca să nu mai spun că te afli ca într-un mic sătuc mediteranean, cu peisaje superbe asupra Mării Ionice.

Porto Galini

Porto Galini

Acum, dacă n-o să ai timp de toate chestiile astea, n-o să te huidui. Pentru că ştiu cât de repede trece timpul. Şi, chiar dacă nu vezi chiar tot, sunt sigură că vacanţa în Lefkada va fi super-mega-hyper-extra tare. Dar, dacă mă întrebi pe mine (şi dacă bugetul vrea să îţi fie complice), ţi-aş sugera un sejur de cel puţin 10 zile, aşa încât să vezi cât mai multe, într-un ritm piano-piano, de vacanţă :). Eu recunosc că m-aş fi pierdut mai mult prin sătucurile izolate din interiorul insulei şi aş fi mers la Rachi, restaurantul din Exanthia unde se spune că ai parte de un apus superb. Dar nu le poţi face chiar pe toate, nu? 🙂

Ştiu că povestea mea sună tentant, aşa că nu te lăsa pradă comodităţii şi explorează cât mai mult din insulă. Pentru că este superbă, iar vacanţa ta va deveni mult mai complexă, mai variată şi mai demnă de rememorat în zilele friguroase de iarnă ce vor veni! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.