Plaje paradisiace, blocuri comuniste, mașini clasice, cartiere colorate, salsa, rom, trabucuri, Che Guevara, comunism, Fidel Castro, revoluție, palmieri, plantații de tutun, reggaeton, colonie spaniolă, internet pe cartelă, mojito, oameni veseli. Cam acestea sunt primele cuvinte care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la Cuba, o destinație incredibil de interesantă care nu se rezumă doar la turcoazul incredibil al Mării Caraibilor.

Deși pe cea mai mare insulă din Caraibe poți să mergi într-o vacanță în care să nu ieși din resort, eu te sfătuiesc să faci exact contrariul. Nu mă înțelege greșit, îți doresc cât mai mult soare, cât mai mulți palmieri, cât mai multă apă cristalină în fața ochilor. Dar ceea ce cred că ar fi minunat este să combini vacanța la plajă cu explorarea mai amănunțită a țării. N-o să îți pară rău, îți promit!

Înainte de toate, însă, iată niște informații care te vor ajuta în planificarea călătoriei:

Zborul

Zborul din România este cu siguranță cel mai mare cost al călătoriei în Cuba. Problema e că nu sunt prea multe rute care leagă Europa de Cuba, principalele companii aeriene care operează către Havana/Varadero fiind Iberia (din Madrid), KLM și Air France. Cu toate acestea, poți oricând face niște combinații care să reducă costurile drumului, biletul putând ajunge pe la 600 de euro.

Spre exemplu, zborul nostru direct cu Virgin Atlantic din Londra (10 ore la dus, 8 ore la întors) a costat 390 de lire, ceea ce mi se pare foarte rezonabil. Dacă găseși o conexiune ieftină din București către Londra, așa cum de regulă se întâmplă în lunile de iarnă, ajungi la un preț destul de accesibil. Trebuie totuși să verifici și zborurile din Madrid, de unde sunt probabil cele mai multe conexiuni din Europa, din motive coloniale. Poți să intri pe momondo.ro, acolo vei găsi cele mai bune opțiuni.

avion Virgin Atlantic

aeroport Cuba

Viza

Viza de turist (tarjeta turistica) este mai degrabă o formalitate, așa că nu te îngrijora. Poți să o obții foarte ușor de la agenția de turism de la care ai cumpărat vacanța sau de la compania aeriană cu care zbori ori de la ambasada Cubei din București, unde trebuie să te prezinți cu biletele de avion și pașaportul. Trebuie să ții minte, însă, că va trebui să achiți o taxă de vreo 40 de euro.

IMG_0335

Moneda

În Cuba există două monede: peso național – CUP (pentru localnici) și peso convertibil – CUC (pentru turiști). Desigur, cea din urmă este mai puternică, astfel că diferența dintre cele două e enormă pentru cubanezi – 1 CUP este 0, 03 USD, în timp ce 1 CUC e practic la fel de valoros ca un 1 USD.

Dintre cele două monede, tu n-ai nevoie decât de CUC, căci majoritatea locurilor în care vei ajunge au prețurile în această monedă.

#Sfat din valiză: când ajungi în aeroport (Havana sau Varadero) schimbă doar 50 de euro la casele de schimb valutar pentru a achita taxi-ul, căci sigur vei găsi apoi în oraș o conversie mai convenabilă.

ATM-uri sunt peste tot prin centrele orașelor, dar trebuie să verifici la bancă înainte să pleci din țară care este comisionul pentru retragerea de numerar în Cuba, pentru că acesta diferă. În plus, se acceptă doar Visa sau Master Card emise de bănci străine care nu sunt afliate ale unor bănci nord-americane, din motive de embargou comercial între Cuba și SUA.

peso bani Cuba

Cazarea

Când vine vorba despre destinațiile de plajă, există o singură variantă: să te cazezi la un resort. Investițiile hoteliere străine au schimbat Cuba în multe dintre zonele cu plaje incredibile, tipice Mării Caraibilor. De aceea, dacă ajungi în Varadero, Cayo Santa Maria/Cayo Coco etc. n-ai  decât să îți cauți un hotel. E drept, în Varadero poți găsi și cazare în casas particulares, așa că poți lua asta în calcul dacă ai un buget foarte limitat. Însă trebuie să reții că nu sunt prea multe de făcut în afara resorturilor!

În rest, atât în Havana cât și în alte zone ale țării, îți recomand Airbnb. Noi am găsit cazare foarte ieftină în casas particulares și am cunoscut niște oameni extraordinari, în special în Trinidad și Viñales, astfel că experiența a fost mult mai autentică decât dacă ne-am fi cazat la un hotel.

Prețurile sunt mai mult decât decente, chiar și la resorturile de 5*. Noi am stat la resort doar 3 nopți pentru că ne-am plimbat prin toată jumătatea nordică a insulei, dar chiar și acolo am plătit doar 40 de lire/persoană/noapte cu all inclusive. La proprietățile rezervate pe Airbnb prețurile au fost în jur de 20 de lire/personă/noapte. Te sfătuiesc ca la casas particulares să îți achiți și micul-dejun, gazdele tale își vor da toată silința să-ți pună tot ce au mai bun pe masă și se vor bucura de câștigurile suplimentare.

Casa particular Trinidad Cuba

veranda

mic dejun casa particular Cuba

resort Cuba

Mâncarea

Există un mit conform căruia mâncarea în Cuba nu este chiar delicioasă. Adevărat? Depinde!

Într-adevăr, fiind o țară comunistă care a fost supusă de-a lungul timpului multor retricții, gastronomia n-a fost chiar preocuparea principală. Mixul dintre mâncarea africană și cea spaniolă ar fi putut da naștere unor preparate extrem de diverse. Deși probabil vei constata că oferta nu este chiar atât de variată în Cuba, o să găsești multe locuri cu porții generoase și cu mâncare foarte bună.

Preparatele tradiționale constau în pui/porc/vită/pește/fructe-de-mare pregătite în diverse moduri, acompaniate de moros y cristianos (orez și fasole) și legume (cartofi dulci, yuca etc.).

piata Cuba

mancare Cuba

În multe locuri vei găsi și feluri de mâncare internaționale, precum paste sau pizza. Da, cubanezii sunt deschiși către încercarea unor preparate din alte țări, așa cum mi-a povestit unul dintre proprietarii casei în care am stat în Viñales, care se ocupa și de gătit: Am acum o carte cu rețete spaniole pe care de-abia aștept să le încerc. Va trebui să înlocuiesc multe dintre ingredientele pe care aici în Cuba nu le avem, dar important e că pun dragoste, nu?

Restaurantele sunt de regulă deținute de stat (nu ți le recomand) sau sunt afaceri de familie, denumite paladares. După cum îți poți imagina, la cele din urmă vei găsi cea mai tradițională experiență culinară. Prin urmare, tot ce are în denumire cuvântul paladar merită încercat.

Poate preparatele tradiționale nu te vor da pe spate, însă n-ai ce să mai spui despre fructele exotice care se găsesc din belșug. Bananele, papaya, ananasul și guayaba sunt delicioase tot timpul anului, iar sezonul pentru mango începe în luna mai.

fructe exotice Cuba

Mă simt datoare să raportez de la fața locului și despre situația magazinelor: tristă. Probabil este contextul în care comunismul e cel mai evident, căci rafturile sunt complet goale adeseori, iar în magazinele considerate bine aprovizionate găsești doar alimentele de bază, de tip ulei, făină, paste, lapte etc., produse de curățenie și mult rom! După cum probabil îți imaginezi, produsele importate sunt o raritate absolută, singurele pe care le-am văzut fiind niște Pringles (care costau 4,5 dolari), bere Heinken și Coca-Cola – în magazinul dintr-o autogară.

magazin comunist Cuba

Pentru mine, care m-am născut după era comunistă, a fost o experiență total nouă, pe care mi-o imaginam doar din poveștile părinților și bunicilor. Am văzut cu propriii ochi cozile la care cubanezii încă stau atunci când magazinele sunt aprovizionate cu alimente și am realizat măcar într-o mică măsură ce înseamnă să nu ai acces la anumite produse, spunându-ți-se că ajung poimâine.

Prețurile de la restaurante sunt clar doar pentru turiști, pentru că un cubanez care lucrează la stat nu și-ar permite niciodată să mănânce, cu atât mai mult cu cât trebuie să muncească o săptămână întreagă pentru o cină. Dar, chiar și așa, pentru vizitatori costurile sunt foarte decente: în multe dintre localuri vei plăti 4-5 CUC pentru o porție imensă de mâncare. Cu excepția orașului Trinidad, care mi s-a părut cel mai scump, prețurile apropiindu-se de cele din orașele europene foarte vizitate, tocmai grație numărului mare de turiști.

Transportul

În Cuba este destul de scump și de dificil să închiriezi o mașină, cu atât mai mult cu cât drumurile nu sunt chiar cele mai bune pe care le-ai văzut vreodată. Dacă totuși îți dorești neapărat libertatea pe care ți-o oferă o mașină închiriată, trebuie să știi că prețul este în jur de 100 USD în sezonul de vârf. Mai multe informații poți găsi aici.

masini clasice Cuba

Majoritatea turiștilor călătoresc, însă, cu autocarul. Compania Viazul are rute care conectează mai toate punctele importante ale țării și oferă condiții decente de călătorie, în parametri cubanezi. Unele călătorii durează până la 7 ore (spre exemplu, pe ruta Trinidad-Varadero), însă există opriri pe traseu și chiar pauze mai lungi pentru prânz. De reținut este faptul că trebuie să îți rezervi din timp biletele, pentru că se epuizează imediat și doar cubanezii mai au norocul să prindă un loc în picioare, așa semi-ilegal. 🙂

Ia-ți totuși răbdarea în #valiză, pentru că s-ar putea ca uneori să nu plece chiar la timp sau lucrurile să se miște destul de greu. În plus, trebuie să ajungi cu o oră înainte la autogară pentru check-in (vei primi niște bilete tipărite) și va trebui să îți înregistrezi și bagajul pentru a merge la cală.

Acum, ca să îți imaginezi cât de impreviziblă poate fi o călătorie în Cuba, am să îți spun o poveste amuzantă. Noi am avut de parcurs 5 rute cu autocarul prin țară, în zile diferite și în zone total opuse ale țării. Marele noroc a făcut ca fix primul autocar în care ne-am urcat pentru ruta Havana- Santa Clara (de unde am luat taxi-ul către Cayo Santa Maria) să se strice și să petrecem mai bine de o oră pe marginea drumului, timp în care șoferul și-a dat frumos cămașa și s-a pus pe reparat. Am așteptat, ne-am amuzat, am plecat din nou la drum, am trecut peste. Următoarele călătorii cu autocarul s-au prezentat fără probleme, pentru că ne-am tot spus cât ghinion să ai, nu? Până la ultima cursă, din Vinales către Havana înapoi, pe care a fost același șofer. L-am recunoscut în momentul în care dezbrăcat din nou în maiou să repare autocarul: de data asta în interior, chiar deasupra noastră! Care erau șansele, nu-i așa? 🙂

autocar stricat Cuba

De fapt, cred că toată lumea știe puțină mecanică în Cuba, pentru că este destul de comun să se strice mașinile, cele noi fiind destul de scumpe și existând foarte puțini cubanezi care să și le permită (cele mai multe sunt închiriate de turiști). Apropo de asta, ne-am urcat la un moment dat într-un taxi care, după ce ne-am trambalat cu toate bagajele, nu mai pornea. Pe lângă asta, scârțâia din toate încheieturile și am crezut că nu ajungem la destinație, chiar dacă distanța era destul de scurtă. Dar, ce să vezi? Acel taxi avea pe bord asistență pentru parcare!

Dacă explorezi Cuba cu mai multe persoane, poți oricând să iei un taxi, căci costurile sunt destul de mici când prețul se împarte la mai multe persoane. Spre exemplu, noi am plătit pentru drumul Santa Clara- Cayo Santa Maria (113 km) 12 CUC/USD de persoană. Există și alternativa taxi-ului colectiv, care este un fel de autostop, dar mie mi s-a părut totuși prea aventuroasă o astfel de experiență.

Internetul 

Poate ai auzit deja că o călătorie în Cuba poate fi experimentată în totalitate în offline. Este adevărat, atât timp cât stai departe de cartelele de internet!

Cu siguranță o să te întrebi ce vreau să spun prin cartele de internet. Ei bine, în acest moment, singura metodă de a accesa internetul în Cuba este în zonele cu Wifi. Și nu așa pur și simplu, ci cumpărând în prealabil o cartelă Nauta comercializată de ETECSA. Cel mai ușor le vei găsi la hoteluri, unde nu ar trebui să coste mai mult de 1-2 CUC pentru o oră. Dacă cineva îți vinde cartela la un preț mai mare, pregătește-te să refuzi. De îndată ce te afli într-o zonă cu wifi, vei fi direcționat pe o pagină unde va trebui să introduci username-ul și parola de pe cartelă și pooof…ești online!

Chiar dacă ai cumpărat-o de la un hotel, cartela de internet va funcționa oriunde găsești o zonă cu wifi. Nu-ți face griji, zonele sunt foarte evidente, căci vei vedea o mulțime de cubanezi cu telefonale ridicate, încercând să prindă un semnal mai bun. De fapt, ăsta e unul dintre cele mai interesante paradoxuri din Cuba: într-o țară comunistă în care încă se mai cumpără alimente pe cartelă, parcurile sunt pline seară de seară cu oameni care nu vorbesc între ei, ci cu alți oameni pe internet…tot pe cartelă.

Este o experiență interesantă să te afli în mijlocul lor, dar dacă ai nevoie să accesezi internetul pentru ceva important, încearcă să eviți orele de vârf la Wifi, adică seara. Atunci toată lumea se conectează și, evident, viteza de încărcare este mult mai mică.

cartela Internet Cuba

Vremea

În teorie, Cuba se bucură de o vară continuă. În realitate, din mai până în octombrie uraganele se joacă de-a v-ați ascunselea prin Marea Caraibilor, așa că mai bine eviți să fii prin zonă. De aceea, ar fi foarte indicat să îți programezi vacanța în afara sezonului ploios.

Cu toate acestea, ai putea să întâlnești surprize și atunci când te aștepți mai puțin. Pentru că în ultimii ani vremea a fost tot mai imprevizibilă peste tot pe glob, devine acum posibil să întâlnești ploaie și temperaturi scăzute și în ianuarie. Ia cazul meu ca exemplu: în după-amiaza în care am ajuns în Cuba am avut impresia că aterizăm în mijlocul unui uragan, pentru că cerul era extrem de întunecat, palmierii se îndoiau dramatic de la vânt, iar picăturile de ploaie se înmulțeau considerabil pe parbrizul taxi-ului. Recunosc, m-a cuprins instantaneu starea de panică, pregătită să-mi iau adio de la visele legate de plaje exotice, mai ales că taximetrisul mi-a explicat că un val de frig neașteptat a acaparat insula. E drept, în lunile de iarnă cu +27 de grade cubanezilor li se pare răcoare.

Povestea mea se încheie fericit, cu mult soare pe perioada întregii vacanțe, dar cert este că nu poate nimeni să-ți garanteze lipsa ploii în niciun anotimp. Poate doar prezența ei, vara! 🙂

Marea Caraibilor

Siguranța 

Zona Americilor nu se bucură de o reputație prea grozavă când vine vorba despre siguranță. De fapt, multe dintre țările din Caraibe și din America Centrală au o rată a criminalității foarte ridicată. Ghici cine face excepție de la regulă? Cuba!

Desigur, asta nu înseamnă că nu trebuie să fii precaut. Dar te asigur că nu te vei simți nicio clipă în nesiguranță pe stradă, nici măcar noaptea!

Istoria

Spre deosebire de alte destinații din Caraibe, în Cuba vei avea parte de o lecție de istorie foarte interesantă. Insula a fost dintotdeauna un măr al discordiei între marile puteri, grație potențialului său economic oferit de cultivarea masivă a trestiei de zahăr și a poziționării sale strategice în Marea Caraibilor.

Desigur, totul a început cu descoperirea insulei de către Cristofor Columb în perioada Marilor Descoperiri Geografice, rămânând pentru multă vreme colonie spaniolă. În toată această perioadă, au fost aduși sclavi din Africa pentru a lucra pe plantațiile de trestie de zahăr, căci în momentul colonizării spaniolii au exterminat 90% dintre locuitorii insulei.

Spania a dominat fără probleme Cuba, până în momentul în care a fost abolită sclavia în SUA în urma Războiului Civil și treptat s-au implicat în obținerea unei independențe teoretice. Desigur, Statele Unite au avut simplul scop de a acapara cea mai mare insulă din Caraibe, așa că a început un nou capitol pentru Cuba, tot la fel de departe de independența promisă.

SUA și-a făcut de cap în Cuba până când au apărut două personaje care le-au cam dat peste cap toate calculele americanilor. Odată cu Che Guevara, Fidel Castro și epoca comunistă a apărut o nouă poveste de dragoste: cea dintre Cuba și Rusia, unite de aceleași idealuri comuniste.

trinidad de sus Cuba

istorie colonie spaniola Cuba

catedrala Havana

Comunismul

Povestea comunismului în Cuba nu este numai despre rafturi goale în magazine, despre copii în uniforme mergând la manifestații duminica sau despre blocuri din beton semi-dezafectate. Este și despre eroi, despre oameni care au schimbat fața țării și despre o etapă mai fericită, în perspectiva cubanezilor.

Che Guevara este acel erou argentinian care a luptat pentru Cuba și care ocupă un loc special în istoria țării pentru eforturile și priceperea sa în conducerea mișcării de guerillă de la revoluție. Cu toate acestea, Fidel Castro este superlativul absolut pentru cubanezi. Evident, într-un sistem comunist cu multă propagandă, nu e ceva ieșit din comun să existe un conducător foarte iubit. Dar admirația pentru Fidel mi-a părut a fi una câștigată, nu impusă, căci toți îl iubesc în continuare pentru țara pe care a lăsat-o în urmă: o țară sigură în care educația și sistemul sanitar sunt gratuite, cu o economie care a mai primit o șansă datorită turismului. Cu toate că țara a trecut prin niște dificultăți economice majore în special când s-a dizolvat URSS, Fidel Castro a rămas în memoria colectivă (manipulată sau nu) drept un erou.

În acest moment, fratele lui Fidel, Raul Castro este președinte, însă în martie vor avea loc noile alegeri. Ce-i drept, fiind vorba despre un singur partid care candidează, nu e foarte palpitantă așteptarea rezultatului! Însă, oricine va veni la putere are o sarcină foarte dificilă, căci Fidel Castro a ridicat mult ștacheta în percepția cubanezilor. Peste tot vei vedea încă multe mesaje de tipul Fidel entre nosotros/ Fidel printre noi sau altele care îndeamnă la unitate, tipic comuniste.

Da, Cuba este ca o călătorie în trecut. Așa cum vesticii care călătoresc în România pot considera că s-au întors în timp, același lucru putem spune și noi, românii, când ajungem pe cea mai mare insulă din Caraibe. Pe tot parcursul călătoriei în Cuba vei sesiza o mulțime de asemănări între țările noastre, în mare parte grație regimului comunist care a conturat identitatea ambelor țări. Dacă pentru turiștii din Occident impactul este greu de măsurat, tu vei simți uneori ca acasă. Acum mai bine de 25 de ani.

viva cuba

coada Cuba

Fidel Castro Cuba

che guevara mesaj revolutionar Cuba

Hasta la victoria siempre Cuba

Cubanezii

Nu știu cum va fi în cazul tău, dar pentru mine vacanța în Cuba a fost experiență extraordinară în mare parte și datorită oamenilor. E drept, vorbesc fluent spaniolă și am avut ocazia să aflu multe despre viețile lor și să port conversații mai profunde decât se poate face de regulă în engleză. Dar, în orice situație, starea de bună dispoziție este garantată în Cuba datorită poftei de viață pe care o au oamenii, grație veseliei lor molipsitoare, mulțumită muzicii și dansului pe care ei le au în sânge.

Îți promit eu că dacă alegi un om absolut la întâmplare pe stradă și îl pui să danseze, vei avea impresia că urmărești finala Dansez pentru tine. Și îți spun asta din proprie experiență! În prima seara ne-am plimbat prin Havana în afara zonei turistice și ne-am așezat la o terasă semi-dezafectată, unde erau doar localnici. Muzica live și buna-dispoziție ne-au făcut să nu mai băgăm de seamă că scaunele erau pline de rugină sau că fața de masă nu era chiar nouă, iar când niște tineri s-au ridicat de la o masă alăturată, am avut senzatia că ne aflăm la un concurs de dans. Mi-a luat minute bune să mă conving că sunt și ei, ca și noi, simpli consumatori și că nu au fost angajați ca entertaineri.

oamenii din Cuba

Da, combinația de gene europene și africane a dat naștere unei populații extrem de colorate, pentru care nicio zi nu trebuie să treacă fără un zâmbet. De fapt, fără să râzi cu gura până la urechi! Cubanezii sunt niște oameni calzi, primitori și extrem de veseli. Trebuie doar să înveți să vezi mai departe de insistențele disperate ale unora dintre ei de-ați oferi cazare sau taxi-uri, căci asta derivă doar din situația economică tristă în care se află țara de multă vreme. Dar tocmai aceste insistențe te vor face să zâmbești uneori! În ultima noastră zi, la întoarcerea în Havana, am petrecut câteva ore plimbându-ne pe străzi cu bagajele după noi. Evident, toată lumea credea că abia am ajuns și ploua cu oferte de cazare din toate direcțiile. La un moment dat, i-am și răspuns cuiva, spunându-i că plecăm, deci nu mai avem nevoie de nicio cazare. Domnul cu pricina a tăcut pentru câteva secunde, timp în care și-a dat un restart rapid și a continuat oferindu-mi un taxi bun la preț către aeroport, cu același exces de zel cu care îmi descria apartamentul lui ultra-modern cu doar câteva momente înainte. Cum să nu ți se pară simpatic? 🙂

Peste tot unde vei ajunge oamenii vor vrea să îți afle povestea. De unde ești, ce vizitezi în Cuba, ce îți place să faci în vacanțe. Și nu doar din politețe, ci din bucuria de a comunica cu oamenii din alte țări. Cubanezilor le este greu spre imposibil să călătorească, să descopere alte culturi, să afle lucruri noi despre lume. De aceea, profită de fiecare ocazie care apare în sens invers și încearcă să își facă prieteni printre turiștii care le vizitează țara. Dacă te aștepți să vezi confuzie pe fața lor când le vei spune că ești din România, s-ar putea să ai o surpriză. Pentru că Fidel și Ceaușescu au fost amici, cubanezii au învățat despre țara noastră la școală, la capitolul ce alte popoare comuniste mai există pe harta lumii.

Îmi vor rămâne pentru totdeauna întipărite în memorie sunetele care mă trezeau în fiecare dimineață în Havana, la o oră mega-matinală grație jet lag-ului. Lângă blocul în care ne-am cazat era o piață, așa începeam fiecare zi ascultând agitația vânzătorilor care își așezau fructele și legumele pe tarabe, strigătele tinerilor care se întorceau acasă după o noapte întreagă de petrecut, raegetton-ul dat la maximum încă de la prima oră și valurile mării agitate, pentru că eram foarte aproape de Malecon.

cubanez muzica

copii cubanezi

muzica cubaneza

Romul, trabucurile și cafeaua

Cuba este faimoasă pentru trabucuri, rom și cafea. Cele mai renumite mărci de trabucuri sunt Cohiba, Monte Cristo și Romeo y Julieta, însă dacă vrei să încerci un trabuc autentic, îl vei găsi la țăranii din Viñales, care muncesc pe plantațiile de tutun de-o viață întreagă, au rețete speciale de familie și îți vor rula un puro chiar în fața ta. Dacă ești un fumător împătimit, trebuie să știi că este permis să ieși din țară cu câte 50 de trabucuri de persoană.

trabuc si bere Cuba

Havana Club este poate cel mai renumit produs de export al Cubei, fiind totodată romul cel mai bun din lume. Îl vei găsi pe rafturile tuturor magazinelor, chiar și în cele unde alimentele de bază lipsesc de la locurile lor. Este, evident, mult mai ieftin decât în oricare altă țară, dar prețurile diferă în funcție de vechimea sa (specialiștii de lângă mine îl recomandă pe cel de 7 ani, pe care îl vei găsi la vreo 19 dolari pentru 1 litru). Nu uita că în spaniolă se spune ron!

mojito Havana Club

Cuba n-ar mai fi Cuba fără cafea, așa că nu rata nicio ocazie să o savurezi, căci este într-adevăr extrem de aromată. Noi am vizitat o plantație de cafea în Viñales și am pus și în #valiză câteva sticle (da, o vei primi în sticle de plastic, umplute direct din sacii plini cu boabe prăjite) pentru acasă.

cafea Cuba

Ce să vezi

În niciun caz doar plaja privată a resortului! În Cuba sunt foarte multe locuri frumoase pe care le poți vedea, așa că ai nevoie de un itinerariu bine pus la punct, care să ducă vacanța ta departe de sedentarismul unui concediu all inclusive. Amintește-ți că vei zbura multe ore până în Cuba, așa că du efortul până la capăt și descoperă o cultură nouă, (re)analizează modul în care încă trăiesc oamenii într-o țară comunistă și admiră arhitectura colonială colorată, de pe vremea când țara era sub ocupație spaniolă.

Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți merge chiar până în sud, în Santiago de Cuba. Însă pentru o vacanță de două săptămâni îți recomand itinerariul pe care l-am avut noi:

Havana

Capitala Cubei este unul dintre cele mai colorate orașe în care vei ajunge vreodată. Vieja Havana va derula cu rapiditate anii și te va duce în perioada colonială, când acolo s-au înălțat clădiri elegante, s-au construit plazas cochete și au apărut bulevarde largi.

Urcă-te într-o mașină clasică colorată, bea un mojito într-unul din barurile pe care le frecventa Ernest Hemingway, plimbă-te de-a lungul mării pe Malecon și lasă-te molipsit de veselia cubanezilor. Desigur, vom scoate din #valiză un articol separat despre Havana, așa că rămâi prin zonă! 🙂

cladiri colorate Havana

masini clasice Havana

casa galbena palmieri

masina clasica roz Havana

Cayo Santa Maria

Deși Varadero este cea mai renumită stațiune din Cuba, noi am ales să o vizităm pe finalul călătoriei și ne-am îndreptat mai spre sud către Cayo Santa Maria, despre care am auzit că are plaje mai frumoase. Ei bine, așteptările ne-au fost întrecute de turcoazul incredibil al apei și de nisipul alb foarte fin. Da, în Cayo Santa Maria am simțit că mă aflu în Caraibe cu adevărat și recomand oricând această zonă. Mai multe despre unde să mergi la plajă în Cuba soon!

plaja Caraibe Cuba

distractie plaja Cuba

resort Cuba priveliste

cayo santa maria barca

plaja Cuba

Trinidad

Nu trebuie să ratezi nici cel mai frumos și mai colorat oraș colonial al Cubei, care și-a păstrat farmecul rural, în ciuda numărului mare de turiști. În Trinidad am dansat salsa în fiecare seară pe treptele din centrul orașului, am mers la un club aflat într-o peșteră și ne-am bucurat de mult soare pe Playa Ancon, aflată la doar 20 de kilometri.

Trinidad Cuba

oras colonial Cuba

Calatorie Cuba

Viñales

De departe cea mai inedită experiență de care poți avea parte în Cuba este Viñales, acolo unde vei vizita plantațiile de tutun și de cafea și vei rămâne fără cuvinte disponibile în fața unui peisaj absolut incredibil.

Celebrele trabucuri cubaneze sunt prodse în provincia Pinar del Rio, așa că vei avea șansa să afli totul despre ele. Și să le încerci!

tarani plantatie tutun

trabucuri Cuba

Vinales Cuba

Varadero

Așa cum am spus și mai sus, Varadero este cea mai renumită stațiune din Cuba. Într-adevăr, plaja e foarte frumoasă, iar resorturile multe la număr. Însă ne așteptam să fie mai animată, mai plină de viață, mai colorată, motiv pentru care concluzia este una singură: nu ai ce să faci în afara resorturilor. De aceea, îți recomand să citești multe review-uri înainte să te decizi asupra hotelului!

plaja Caraibe

varadero Cuba

Santa Clara

Santa Clara nu este o destinație pe care să o incluzi neapărat în itinerariul tău, făcând parte din categoria celor de bifat numai dacă te nimerești prin zonă. Acesta a fost și cazul nostru, căci ne-am oprit să vedem monumentul lui Che Guevara în drum spre Cayo Santa Maria.

De ce este Santa Clara un oraș istoric? Pentru că acolo Che Guevara a obținut o victorie decisivă care a înlăturat regimul Batista, începând totodată era comunistă.

Santa Clara monument Che Guevara

În toate aceste locuri am ajuns cu autocarele Viazul, plecând din Havana către Santa Clara, de unde am luat un taxi până în Cayo Santa Maria. La întoarcere, din Santa Clara am luat din nou autocarul către Trinidad, iar de acolo ne-am îndreptat către Varadero. Din Varadero am mers spre Viñales, iar ultima rută parcursă a fost din Viñales în Havana. Știu că sunt mulți kilometri și că poate fi obositor, mai ales că cele mai multe dintre autocare pleacă dimineața devreme. Dar merită din plin toate eforturile!

Sfaturi din #valiză

 • Pentru că poți accesa internetul doar în zonele cu wifi, este vital să îți descarci înainte de plecare o aplicație cu hărți offline, precum Galileo.
 • Pune în #valiză și un spray de țânțari alături de loțiunea de protecție solară, în special dacă vizitezi zone precum Viñales. Mai ales că se zvonește că tânțarii din Cuba poartă virusul Zika!
 • Ai grijă la băuturile cu gheață, pot surveni probleme digestive.
 • Nu uita săculețul cu medicamente acasă. Vizita la farmacie fi o experiență inedită, dar complicată.
 • Dacă planifici o călătorie mai lungă pe insulă, va trebui să lași #valiza acasă. Deși pentru mine a fost o decizie dificilă, a trebuit să o fac, căci am călătorit mult cu autocarele și ar fi fost mult mai complicat și mai obositor. În special pe drumurile cu piatră cubică din Trinidad sau pe cele neasfaltate din Viñales!

Sper că te-am convins că cea mai mare insulă din Caraibe nu seamănă cu nicio altă destinație în care poți ajunge. Da, este o țară diversă, colorată, veselă și unică. Pe lângă plajele incredibile, vei afla multe despre istoria sa, vei întâlni oameni plini de viață, te vei plimba cu mașini clasice, vei bea rom și vei dansa salsa. De câte alte argumente mai ai nevoie? 🙂

strada Cuba

excursie Havana Cuba

plaja Cuba

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

15 COMENTARII

 1. Foarte fain articolul 🙂 , felicitari! Total de acord ca, plajele din Los Jardines del Rey (Cayo Coco, Cayo Santa María, Cayo Ensenachos, Cayo Las Brujas) sunt mult mai frumoase decat Varadero 😛

  Cateva observatii insa, daca imi permiteti 😉 :

  „Zborul din România este cu siguranță cel mai mare cost al călătoriei în Cuba. Problema e că nu sunt prea multe rute care leagă Europa de Cuba, principalele companii aeriene care operează către Havana/Varadero fiind Iberia (din Madrid), KLM și Air France.”

  Sunt multe rute, atat din Spania ca si din Anglia, Germania, Italia, Franta, Olanda, Suedia chiar si de la noi din Romania (Bucuresti si Cluj). Pe lunga Iberia, KLM si Air France, din Romania mai sunt si zboruri cu alte companii aeriene precum Aeroflot, Turkish Airlines, Condor. Intr-adevar timpul escalei difera si influenteaza pretul biletului.

  In legatura cu „Ce să vezi”, mai este si partea estica a tarii despre care, din pacate, nu prea stie lumea. Da, stiu foarte bine ca pentru multi dintre vizitatori este foarte greu sa ajunga dintr-o parte in alta mai ales cand nu prea stiu, dar as mentiona Santiago de Cuba (denumita a doua capitala a Cubei si unde s-a nascut dansul „Son”), Baracoa (primul oras recunoscut si prima capitala din Cuba in timpul colonizarii).

 2. WAW!Efectiv am visat cu ochii deschisi pe tot parcursul lecturii!
  Si eu sunt pasionata de calatorii si bucur foarte mult ca te-am gasit pentru ca o sa merg in Cuba la inceput de mai. ( Bucuresti -Madrid-Havana cu Iberia costul fiind aprox 700 EUR). O sa stam 4 zile in Havana,2 in Trinidad si 3 in Vinales in casas particulares.

  Merci pt sfaturi si idei! La cat mai multe calatorii frumoase!

 3. Foarte interesant si util articolul.o sa merg si eu in ianuarie 7 zile croaziera Cozumel,Jamaica,insule le Cayman si 7 zile la Melia Varadero.nu stiu cum ti se pare pretul 5380 euro pt 2 persoane cu supliment 600 euro pt cabina cu balcon pe MSC Opera.

 4. Buna. Pe la ga faptul ca articolul este extrem de util ( ca viitori calatori ai Cubei), este scris si foarte inteligent. Pe mine una m-a fascinat. Sincere felicitari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.