Cu farfuria plină în Lefkada


Cu furculița în jurul lumii / Grecia / Plajă şi soare

Lupta cu valurile înspumate ale Mării Ionice îți dă o mare poftă de mâncare. Dar noroc că ești în Lefkada! Pentru că nenumăratele taverne te așteaptă cu brațele deschise, la fel ca și cleștii crustaceelor din farfurie.

Recunosc, îmi place mâncarea bună. Și mă bucur de fiecare dată când furculița pescuiește ceva delicios din farfurie. Însă cel mai mult îmi place să mănânc și să călătoresc. Să călătoresc și să mănânc. Să încerc preparate tradiționale, să testez chestii inedite, să savurez noi gusturi. Iar bucătăria grecească din Lefkada m-a satisfăcut pe deplin. Nu vine cu rețete revoluționare, dar are avantajul fructelor de mare, perfecte în combinație cu niște zile pline cu soare, nisip, și bălăceală.

După doar o săptămână petrecută în Lefkada, îmi înmânez singură atestatul de cunoștințe gastronomice locale, alături de o nețărmurită modestie. Așadar, iată cam pe ce ar trebui să pui ochii în meniurile tavernelor:

Salată grecească

N-are cum să nu îți treacă prin față măcar o dată în vacanța ta în Grecia. Chiar dacă te gândești că seamănă prea mult cu salata pe care o faci și tu acasă. Dar brânză Feta mai autentică de atât n-ai să mai găsești niciunde 🙂 . Mie chiar mi-a plăcut! Salata costă în jur de 6-7 euro.

Lefkada

Tzatziki și alte aperitive grecești

Faci plajă la Porto Katsiki și mănânci tzatziki. Cam așa stă treaba în Lefkada. E posibil să nu îți iasă din prima lecția de dicție, dar cheia este întotdeauna perseverența! 🙂 Iar salata este foarte gustoasă, la fel ca și celelalte aperitive grecești (meze). O porție costă cam 3-4 euro.

Tzatziki

Meze

Feta saganaki

Saganaki este un stil de gătit. Un nume generic atribuit preparatelor la tigaie, care au la bază o bucată sănătoasă de brânză Feta. Astfel, saganaki poate fi un preparat doar cu Feta, sau un amestec de scoici, calamari sau creveți, însoțit de Feta și un sos de roșii ușor picant. Desigur, Feta saganaki se încadrează în prima categorie și costă în jur de 4 euro. Merge tare bine ca aperitiv!

Feta saganaki

Musaca

Nu-ți imagina că este ca și cum ți-ai comanda mazăre în concediu. Știu că probabil gătești musaca și acasă. Dar vorbim despre preparate tradiționale, iar musacaua grecească se diferențiază de cea pe care o pui tu la cuptor din când în când. Pentru că are vinete, un delicios sos bechamel…și un gust ușor dulceag, datorită scorțișoarei. Nu ți-o recomand dacă ai gusturi mai conservatoare, nu este chiar pe placul tuturor. Mie mi-a plăcut, în schimb! 🙂 O găsești în meniuri la categoria preparatelor tradiționale grecești, la un preț de 8-9 euro.

Musaca greceasca

Ciorbă de pește

În Vasiliki am simțit cel mai mult atmosfera de sătuc pescăresc. Și am zis să încercăm o ciorbă de pește. A fost bunicică, dar nu spectaculoasă. Iar prețul este cam mare, cât al unui fel principal, adică 9 euro. Dar e o alternativă bună pentru masa de prânz, dacă ai timp de ea.

Vasiliki

Ciorba de peste

Pâine cu usturoi

Când ospătarul te întreabă dacă vrei pâine, spune că da. Dar cu usturoi! Garlic bread este în jur de 1,5 euro/ persoană, însă dă gust cinei tale. Și încearcă să nu o mănânci pe toată până vine comanda!

Garlic bread

Souvlaki

Este frigăruia tradițională grecească. Dar are doar carne, nu și legume. O găsești în diferite variante, chiar și ca un mix între pui, porc și miel. Costă în jur de 10 euro cu garnitură și este perfectă pentru cei mai carnivori dintre noi.

Souvlaki

Souvlaki

Pastitio

Un alt preparat tipic grecesc, dar care împrumută pastele italienești. Seamănă destul de mult cu lasagna, grecii folosind penne sau alt tip de paste în loc de foi. Dar mai presară și niște condimente ce îi schimbă destul de mult gustul. Mie mi s-a părut delicioasă! Prețul: 8-9 euro.

Pastitio

Calamari prăjiți/ la grătar

Nu pleca acasă fără să mănânci calamari! Prăjiți sau la grătar, nu contează cum îi alegi, doar să aterizeze în farfuria ta. Pentru că sunt demențiali. Minunați. Mi se face foame. Nu mai pot să scriu. Vreau înapoi. Vreau calamari. Costă cam 10-12 euro.

Calamari prajiti

Calamari

Caracatiță la grătar

Un singur cuvânt: delicioasă. Tentaculele alea îți cuprind pofta de mâncare și o transformă într-un sentiment de sațietate fericită. Împreună cu garnitura, costă cam 12-14 euro.

Caracatita la gratar

Caracatita

Creveți cu sos de usturoi

Mi-au făcut seara mai frumoasă și stomacul fericit. Sunt foarte gustoși! Trebuie să îi încerci neapărat. Prețul: cam 12 euro.

Creveti cu usturoi

Fructe de mare la cuptor

Nu mai vreau să scriu articole despre mâncare pe stomacul gol! Sunt atât de bune, încât deja sunt pe lista rețetelor de încercat acasă. Și costă în jur de 12-13 euro.

Fructe de mare la cuptor

Fructe de mare

Scoici saganaki

Fac parte din povestioara de mai devreme cu stilul de gătit saganaki. Adică scoici cu Feta și sos de roșii. Mi-au plăcut și mai vreau! Prețul lor este cam de 10-11 euro.

Scoici saganaki

Pizza cu salam lefkadian

Da, mereu spun că n-are niciun farmec să mănânci pizza în călătorii, în afara granițelor Italiei. Daaar, Lefkada Town a aparținut Principatului Veneției, influențele sunt peste tot și salamul specific lefkadian aflat printre ingrediente m-a convins. Iar grecii fac într-adevăr o pizza bună. N-are sens să refuzăm acum triunghiul apetisant pe care papilele gustative îl așteaptă lovind frenetic cu furculițele în masă!

Pizza greceasca

O pizza costă cam 10 euro, dar poate fi ceva mai scumpă dacă este pe bază de fructe de mare.

Penne mediteraneene

Și ele, pe același principiu. Savurate într-un mic colț de Italia. Și au Feta! Și roșii! Și măsline. Și oregano 🙂 . O porție de paste se învârte în jurul sumei de 8-9 euro.

Penne mediteraneene

Pește proaspăt

Ești la malul Mării Ionice, ar fi păcat să nu încerci și un pește. Mai ales că este proaspăt. Și mai ales că în toate meniurile vei găsi o selecție destul de generoasă. Chiar și hamsii 🙂 . O porție de pește cu garnitură este în jur de 10-12 euro.

Peste

Peste mix

Hamsii

Rechin la grătar

Un pește ceva mai mare, cu un gust ușor diferit. E o variantă și asta, să știi că ai bifat și peștele-șef. O porție cu garnitură este cam 12-13 euro.

Rechin la grătar

Gyros pita

Dacă n-ai timp de un gyros la farfurie, încearcă varianta la lipie. Dar orientează-te către un fast-food tradițional, de preferat o afacere de familie. O să îți placă sigur, căci se diferențiază de shaorma de la noi prin lipsa sosurilor grele și prin lipia mai groasă și mai bună, servită încălzită. Cărnița are și ea o aromă diferită, iar salata tzatziki este elementul definitoriu. N-ai cum să nu dai peste gyros pita, se vinde la fiecare colț de stradă și costă între 2 și 3 euro.

Gyros

Gyros pita

Preparate din miel

Nu sunt fană a mielului, de fapt nici nu gust. Dar se pare că grecii se pricep să îl prepare. Așa că dacă nu mai ai răbdare până la Paștele viitor, ia în calcul și varianta asta. O porție costă cam 13 euro.

Miel gatit

Plăcinte cu brânză Feta

Grecii sunt tari în panificație. Foarte tari. De aceea, vei găsi la fiecare 500 m câte o bakery, o brutărie de unde îți vor face cu ochiul prin vitrină plăcinte pufoase și tot felul de dulciuri apetisante.

Placinta feta

Bakery Grecia

Paine Grecia

Brutarie Grecia

Brutarie Grecia

Eu îți recomand plăcinta cu Feta și spanac. Până acum ceva timp, spanacul era un subiect închis pentru mine. Nu îmi place. Punct, obișnuiam să spun. Și nu, nu Popeye m-a convins să îi mai dau o șansă, ci plăcinta din Lefkada. Și bine am făcut, căci mi-a plăcut tare mult, este absolut delicioasă. O găsești mai peste tot și costă în jur de 1,5-2 euro.

Placinta spanac

Placinta spanac

Am mai testat o pâinică foarte bună, cu iz mediteranean, care avea în componență roșii, Feta și măsline. Yummy!

Placinta greceasca

Cataif la desert

Știu că ai mai auzit de el și în episodul culinar din Istanbul. Dar ce să facem, dacă țările astea au experiențe gastronomice comune? Cert este că e delicios și nu foarte greu, așa că îl poți alege să îl savurezi chiar și la o cină târzie.

Cataif grecesc

Loukoumades

Vei auzi pe plajă mereu strigându-se: Loukoumades! Hai la loukoumades! Adică gogoși grecești. Sunt yummy, mai ales cu nutella. Noi le-am savurat pe plaja Milos (3 euro/buc).

Loukoumades

Înghețată și iaurt înghețat (grecesc)

Vara fără înghețată este ca bronzul fără soare. Deeeci, știi ce ai de făcut! 🙂

Inghetata

Inghetata

Frozen yogurt

Fructe proaspete

Nu îți imagina că nu vei avea șansa să te bucuri de fructe în Lefkada. Dimpotrivă, ca peste tot în Grecia, le găsești în cantități industriale, iar prețurile sunt mici. Și parcă sunt toate alese cu o grijă desăvârșită, ca să nu mai vorbesc de gust. Zici că recit o reclamă. Dar în special piersicile sunt extrem de aromate. Numai bune de luat în coșuleț pentru picnicul de pe plajă! 🙂

Fructe Grecia

Fructe Grecia

Pe lângă cină (căci prânzul mă prindea cam de fiecare dată în valuri), o altă parte frumoasă a zilei pentru stomăcelul meu a fost micul-dejun de la hotel (Porto Galini Seaside Resort&Spa). Priveliștea de la piscină, în combinație cu iaurtul grecesc și fructele proaspete, mi-au dat zilnic porția de energie. Ah, da. Și clătitele cu nutella 🙂 .

Mic-dejun piscina

Mic-dejun

Clatite nutella

Toate restaurantele pe care le-am încercat mi-au placut. Nu știu dacă a fost vorba de noroc sau pur și simplu peste tot e mâncare bună. Spre exemplu, în Nydri am încercat El Greco, restaurantul unde lucrează doi români nebuni și simpatici. Dar este mereu foarte aglomerat și aștepți destul de mult să vină comanda. Tot acolo am mai ales restaurantul Apollon, care m-a surprins în mod plăcut, având o atmosferă elegantă și The Barrel, un restaurant cu mâncare excelentă. În Lefkada Town am mers la cină la Nautilus, o afacere de familie a unor greci bătrânei și simpatici, aflat chiar într-o piațetă tipic italienească.

El Greco

El Greco

El Greco

Taverna

Lygia

Apollon

Dar cel mai mult mi-a plăcut taverna Pantazis din Nikiana, aflată în port, cu scaunele amplasate chiar pe nisip și cu o atmosferă care îți trezește inspirația pentru poezii romantice. Serios vorbind, mi-a plăcut tare mult acolo, iar mâncarea este delicioasă.

Nikiana

Nikiana

Nikiana

Desigur, prețurile sunt mai mici în stațiunile mai liniștite, în comparație cu cele din Nydri. Eu doar ți-am oferit mai sus niște exemple de tarife, dar cu siguranță ele variază. Ca o concluzie generală, un fel principal este situat cam între 7 și 14 euro. Peste tot, însă, grecii sunt drăguți și, la sfârșit, îți oferă ceva din partea casei: fie fructe, fie ouzo, fie un desert, fie înghețată. Mie mi se pare un gest simpatic și sunt de apreciat pentru asta!

Struguri

În ceea ce privește băuturile, se pare că grecii sunt renumiți pentru frappe-uri. Poți încerca unul când mergi la plajă și cauți un șezlong. De regulă, trebuie doar să comanzi ceva la bar și primești șezlongul gratuit. Costă în jur de 2-3 euro.

Frappe grecesc

În rest, dacă nu ești fan al vinului sau al ouzo-ului (mie nu îmi place deloc), pune Mythos (3-4 euro) pe repeat. Doar n-o să bei Amstel sau Perroni, că ar fi păcat! 🙂

Mythos

Mythos

Mythos

Cina

Concluzia: după ce urci și cobori numeroase scări către plajă, te îndrepți pe drumuri de munte spre cascadă și te lupți cu valurile spectaculoase ale Mării Ionice, cu siguranță te va izbi o poftă de mâncare uriașă. Dar tocmai ți-am demonstrat că asta nu e deloc o problemă, nu? #CuFarfuriaPlinăÎnLefkada


Cristina Stoica

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

Comentarii

  1. RobertD a scris: 28 Aug 2017 - 14:45

    Sincer, la mancare te cred(cu mici exceptii) ca esti femeie, dar la faza:
    „Doar n-o să bei Amstel sau Perroni, că ar fi păcat!” te contrazic.
    As bea Pereoni in loc de Mythos zi de zi.

    • Cristina Stoica Cristina Stoica a scris: 30 Aug 2017 - 22:59

      Cunosc persoane de sex masculin care beau doar Mythos in Grecia. Dar e un blog în care, pe lângă sfaturi, intervine și subiectivitatea. N-are cum sa fie altfel! 😀 Fiecare cititor extrage din text ce îi convine și ce i se potrivește! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *