Insula Capri este una dintre acele destinații către care se îndreaptă sume semnificative din conturile bancare ale milionarilor din întreaga lume. Este locul unde aleile care duc către mare nu se remarcă doar prin flori, ci și prin magazinele brandurilor de lux. E o bucată de Italie exclusivistă, care atrage vizitatorii prin peisajele sale incredibile, prin piazzettele pline de viață și prin golfurile unde acostează zilnic sute de iahturi elegante. În Capri, te vei plimba pe străduțe cu lămâi încărcați, te vei minuna zărind în depărtare stâncile care răsar din Marea Tireniană, îți vei găsi un golfuleț liniștit unde să stai la soare, te vei undui la unison cu barca ce înconjoară insula și…te vei alarma la vederea unui portofel din ce în ce mai subțire! 🙂

Acestea fiind spuse, e clar că un sejur pe insulă nu este destinat turismului de masă, a.k.a. muritorilor de rând. Deși prețurile din orașul Anacapri sunt ceva mai prietenoase, tot excursiile de-o zi rămân alternativa cea mai populară printre cei care vizitează Coasta Amalfi sau Napoli, de unde feribotul ajunge sărind peste valuri în mai puțin de două ore. Prin urmare, hai să vedem împreună ce poți face într-o zi în insula Capri:

Urcă cu funicularul în orașul Capri

Odată ce ai ajuns cu feribotul sau cu hydrofoil-ul în Marina Grande, portul insulei, poți lua funicularul până în capitală, Capri Town. Este un mod frumos de a începe plimbarea pe insulă, mai cu seamă că, pe măsură ce urci spre orașul de sus, ți se va deschide o imagine superbă în fața ochilor.

Un bilet pentru funicular este 1,8 euro, atât cât costă orice călătorie pe insulă, inclusiv cu autobuzul. Dacă ai de gând să te plimbi mai mult, ar fi de preferat să te orientezi către un day-pass (UNICO Capri -8,6 euro).

funicular Capri

priveliște Capri

Plimbă-te pe străzile exclusiviste din Capri Town

Orașul Capri este o destinație ultra-elitisto-exclusivistă, unde vei da peste mulți milionari în euro bucurându-se de vacanță. Străzile sale imaculate cu multe flori abundă în magazine ale brandurilor celebre, în hoteluri luxoase și în restaurante cu stele Michelin. Cuvinte-cheie: sofisticat, elegant, glamorous.

Funicularul te va duce aproape de Piazzetta, cel mai dinamic punct al insulei, acolo unde bogații și celebritățile savurează adesea un espresso la una dintre numeroasele cafenele din piață, alături de grupurile de turiști care se îmbulzesc să descopere insula într-un tur de-o zi.

Într-adevăr, Piazzetta are un farmec tipic italienesc, pe care nimeni nu-l poate contesta. Dar asigură-te că ajungi devreme să îl descoperi, căci după ora 11 piața devine un haos inimaginabil, insula fiind clar depășită din punct de vedere al infrastructurii și al spațiului de numărul foarte mare de vizitatori. Asta se întâmplă în multe alte locuri din lume și, din păcate, te împiedică să te mai bucuri la fel de mult de călătorie. Mai ales când stai la o coadă interminabilă timp de o oră pentru a te urca în autobuz!

Cu toate acestea, e o reală plăcere să te plimbi pe străduțele pitorești din Capri Town și să simți atmosfera de vacanță nelipsită pe fiecare metru pătrat!

Capri Town

Piazzetta Italia

Blogger de călătorii

cladiri Italia

străduțe înguste Italia

Capri Italia

flori insula Capri

poarta deschisa

magazine Capri

Alee Capri

orașul Capri

Aglomerație Capri

înghețată Italia

Vizitează Grădinile Augustus

La capătul unei alei elegante din orașul Capri vei găsi intrarea la Grădinile Augustus, unde trebuie neapărat să ajungi în plimbarea ta pe insulă. Nu neapărat pentru florile și statuile decorative pe care le vei găsi acolo, ci mai degrabă pentru priveliștea incredibilă asupra stâncilor faimoase care au învins în lupta cu valurile mării Tireniene, Faraglioni.

Prețul unui bilet este modic (1 euro), deci n-ai niciun motiv să spui pas acestui punct de pe insulă. Încearcă să ajungi aici dimineața sau după-amiaza, căci, după Piazzetta, este probabil cel mai aglomerat loc de pe insulă, unde se îngrămădesc toate grupurile de turiști.

priveliști Capri

Grădinile Augustus Capri

Capri grădini

priveliște Capri

stânci Capri

insula Capri

o zi în insula Capri

pod cu flori

flori insula Capri

Coboară pe via Krupp

Tot din Grădinile Augustus vei avea o panoramă incredibilă asupra unui drum care șerpuiește spre mare. Via Krupp a fost ideea unui neamț bogat de la începutul secolului al 20-lea, care și-a dorit să coboare liniștit de la hotelul său, Grand Hotel Quisiana, la Marina Piccola, acolo unde probabil își ținea și iahtul.

Pentru a-ți imagina mai ușor cum începea o zi obișnuită din viața excentricului german, coboară și tu pe drumul întortocheat care te va duce până la marea în nuanțe de albastru intens.

drum spre mare intortocheat

Fă plajă la Marina Piccola

Plajele de pe insula Capri sunt foarte puține la număr, mulți dintre cei care vin în vacanță pe insulă închiriind bărci cu care acostează oriunde își doresc. Marina Piccola este, așa cum dezvăluie și numele, un golf micuț unde poți face plajă cât este ziua de lungă, admirând în același timp stâncile Faraglioni, care se zăresc în depărtare.

O altă veste bună este că Marina Piccola se află pe partea însorită a insulei, fiind locul unde temperatura apei este cea mai ridicată. Se pare că, uneori, chiar și în mijlocul iernii, unii dintre localnici vin să stea la soare în micuțul golf. 

Există două plaje mici și aglomerate lângă Scoglio delle Sirene, în rest putând opta doar pentru zona de beach club, cu șezlonguri și umbrele de închiriat, care sunt până la 20 de euro de persoană.

La Marina Piccola poți ajunge lejer pe jos, coborând pe Via Krupp. Dar, dacă nu vrei să mergi pe jos, poți lua un autobuz din orașul Capri. Sau din Anacapri, dacă vii de-acolo!

plaje Capri

Marina Piccola Capri

Cumpără-ți un parfum emblematic pentru insulă

Totul a început în anul 1380, odată cu sosirea neașteptată pe insulă a reginei Giobanna d’Angio. Luat prin surprindere, călugărul stareț de la Mânăstirea Sfântului Giacomo s-a grăbit să creeze un aranjament din cele mai frumoase flori de pe insulă. După trei zile florile au fost aruncate, însă mireasma apei în care au fost păstrate le-a plăcut mult călugărilor, fiind considerată astfel primul parfum din Capri.

Călugării din secolul al XIV-lea nici nu bănuiau că au dat startul unei tradiții de secole, continuată prin brandul Carthusia i profumi di Capri, astăzi o parfumerie apreciată în întreaga Italie. Parfumurile sunt făcute din plante și fructe culese de pe Monte Solaro, așa că poate fi o amintire foarte frumoasă de pe insulă, pe care să o iei în #valiză.

parfum Capri

parfum Capri

Parfumerie insula Capri

parfumuri italienești

Plimbă-te prin Anacapri

Orașul Anacapri, situat în cealaltă parte a insulei, este mai liniștit și mai autentic. Ritmul vacanței este mai lent aici, unde și prețurile sunt mai prietenoase. Prin urmare, dacă vrei să eviți mulțimile de turiști din capitala insulei, acum știi unde trebuie să mergi.

N-o să îți spun mai multe, pentru că Anacapri este genul acela de oraș pe care îl descoperi doar plimbându-te la întâmplare pe străzile sale pitorești. Pune-l pe listă, mai ales dacă îți dorești o atmosferă mai liniștită!

catedrala Anacapri

obiective turistice Capri

străzi din Anacapri

arhitectura italieneasca

banca colorata

flori Capri

curte cu verdeață

usă Italia

Urcă cu Telescaunul pe Monte Solaro

Odată ce ai ajuns în Anacapri, trebuie neapărat să urci cu telescaunul pe Monte Solaro. Ascensiunea durează în jur de 10 minute, iar tu vei ajunge într-un punct panoramic incredibil, de unde nu vei mai vrea să întorci. Nu vei admira doar golfurile turcoaz, stâncile care ies din apă sau orășelele albe, ci și vulcanul Vezuviu, golful Napoli și toate insulele din jur. Sus. există și o terasă unde poți savura o cafea cu o priveliște rară.

#Sfat din valiză: ar fi bine să nu ai în picioare șlapi, căci dacă aș fi adunat toți papucii pe care i-am ochit căzuți pe munte, aș putea să-mi deschid lejer o tarabă pe plajă. Stay safe, ia-ți sandale! 🙂

Dacă ai mai mult timp la dispoziție și îți plac plimbările pe munte, poți coborî pe jos. Vei face în jur de 40 de minute, dar cred că va merita efortul. Nouă nu ne-a permis timpul să explorăm mai mult din Monte Solaro, așa că am luat telescaunul și la întors. Prețul unui bilet round-trip este 10 euro.

telescaun Anacapri

priveliște din telescaun

orașul Anacapri

priveliste insula Capri de sus

Monte Solaro Capri

priveliște Monte Solaro

Capri de sus

priveliște Capri

Insula Capri si Coasta Amalfi

Flori Capri

Anacapri de sus

telescaun Capri

Vizitează Villa San Michele

Un alt motiv pentru care trebuie să ajungi în Anacapri, pe lângă priveliștea de pe Monte Solaro și autenticitatea orașului, este Villa San Michele. Aceasta există datorită unui medic suedez, Axel Munthe, care s-a îndrăgostit de insula Capri și care și-a dorit să numească acasă un colț verde aflat la peste 300 de metri deasupra mării, pe locul unde cândva s-a aflat o altă vilă elegantă, în timpul Imperiului Roman.

Povestea construirii vilei este spusă chiar de suedez, în Cartea de la San Michele. Prețul unui bilet la Villa San Michele costă 8 euro, dar priveliștile sunt fabuloase!

villa San Michele

Mănâncă salată sau sendviș caprese

Ești în Capri, deci știi ce ai de făcut: trebuie neapărat să mănânci o salată sau un sendviș caprese! Simplitatea ingredientelor este ceea ce face acest sendviș atât de popular, în special în perioada verii. Știi tu un alt loc mai bun unde să îl mănânci, decât pe insula unde a fost creat? 🙂

Dacă comanzi și o bere artizanală din Capri, care se bea cu suc de lămâie, atunci prânzul este complet!

senvis caprese

Fă plajă la Marina Grande și plimbă-te prin port

Dacă ți-a mai rămas niște timp la dispoziție înainte să iei feribotul înapoi spre Sorrento sau Napoli, poți face plajă la Marina Grande. Nu este cea mai ofertantă porțiune de nisip pe care ai văzut-o vreodată, însă apa este foarte limpede și turcoaz, în ciuda proximității portului.

Alternativ, te poți plimba pe străduțele pitorești și colorate. În caz că n-ai ales încă niciun suvenir din insula Capri de pus în #valiză, este ultima ta șansă! 🙂

Marina Grande Capri plaja

esarfe colorate

suveniruri colorate

magneti colorati

Du-te cu barca la Grota Azzura sau fă un tur al insulei

Noi n-am avut timp să mai mergem și la Grota Azzura (data viitoare!), dar poate tu te organizezi mai bine și reușești. Dacă vrei să vezi cea mai albastră nuanță de apă care există, atunci merită să vizitezi grota. Aceasta se află în nord-vestul insulei, unde poți ajunge cu autobuzul sau taxi-ul, ori poți lua barca din Marina Grande.

Odată ce ai ajuns acolo, trebuie să știi că vei sta la coadă pentru a intra în grotă și vei mai plăti 14 euro de persoană pentru vizita propriu-zisă, în plus față de plimbarea cu barca. Prețul unui tur pe apă care începe din Marina Grande este în jur de 14-15 euro. Alternativ, închirierea unei bărci private timp de două ore costă 150 de euro.

Dacă ai mai mult timp și stai mai multe zile, poți opta pentru un tur al insulei pe apă. Prețurile încep de la 20 de euro/persoană, în funcție de durata plimbării cu barca.

Sursă foto: capri.com
Sursă foto: capri.com

Plimbă-te cu clasicul taxi decapotabil

Unul dintre simbolurile insulei Capri este taxi-ul decapotabil, colorat de cele mai multe ori în nuanțe aprinse de roz. Deși este destul de scumpă o cursă (scurtă), te va scăpa de mulțimile care așteaptă să ia autobuzul și vei ajunge mult mai repede la plajă.

În plus, dacă sunteți mai multe persoane, prețul de 20-25 euro se va împărți și nu va face o gaură atât de mare în bugetul de vacanță.

taxi decapotabil

taxi Capri

Alte atracții de pe insulă

Pentru cei cu mai mult timp sau care vor petrece un întreg sejur pe insula Capri, mai scoatem din #valiză câteva locuri pe care nu trebuie să le rateze:

  • Villa Jovis
  • Arco Naturale
  • Farul Punto Carena
  • Villa Lysis
  • Migliera
  • Pizzolungo

Cum ajungi în Capri

Dacă nu ești vreo celebritate care ajunge pe insulă cu elicopterul, nu-ți face griji: mai ai alte opțiuni! Poți lua feribotul din Napoli, Sorrento sau Amalfi ori poți merge cu barca din Positano. Cu toate acestea, trebuie să știi că în zilele cu valuri mari, ambarcațiunile de mici dimensiuni anulează cursele către insulă, fiind necesar să te îndrepți către porturile mai mari, de unde pleacă feriboturile.

Noi am luat hydrofoil-ul la dus din Sorrento și ne-am întors cu un feribot, cu care am făcut puțin mai mult. Prețurile sunt diferite și le găsești aici, împreună cu orarul curselor pe mare. În sezonul de vârf, îți recomand să cumperi biletele online, pentru că s-ar putea să te trezești pe dinafară la fața locului.

bilete feribot Capri

port Capri

port Sorrento

iahturi Sorrento

Așadar, dacă bugetul nu-ți permite să te cazezi pe insula Capri, nu-ți face griji! Poți vedea o mulțime de locuri frumoase într-o excursie de-o zi, cu condiția să fii matinal și entuziasmat! Nu uita: este vital să ajungi cât mai devreme, astfel încât să nu te intersectezi cu grupurile de turiști care aglomerează insula. Doar așa te poți bucura cu adevărat de la dolce vita în Capri! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

    • Florin, e adevarat ca drumul e inchis, dar doamna de la bilete ne-a zis ca multi oameni coboara oricum. Probabil trebuie sa fiu mai clara in articol :). Eu nu am coborat, dar am vazut oameni care au gasit o varianta sa coboare. N-am vrut sa instig la incalcarea regulilor chiar pe fata :))).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.