Știi ce numesc eu misiune imposibilă? Să alcătuiești un top al celor mai frumoase cascade din Islanda! Am stabilit deja în articolul anterior că țara asta incredibilă este extrem de diversă și că n-o să vrei să te mai duci la somn dacă o vizitezi în perioada nopților albe. Dar care sunt cele mai frumoase cascade, dintre cele 30 mari și 10 000 mai mici pe care le vei găsi dacă explorezi fiecare colț al țării?

Topul acesta este alcătuit exclusiv din cascade pe care le-am văzut cu propriii ochi în călătoria în Islanda. Și cred că poate fi destul de relevant, căci am văzut cam toate cascadele importante de pe insulă, cu excepția cascadei Dynjandi, care se află în Western Fjords, zonă pentru care ne-ar mai fi trebuit ceva zile.

Criterii de notare pentru alcătuirea topului: debit, forță,viteză, poziționare, înălțime, cădere, spectaculozitate. OK, OK, o să recunosc că nu sunt în stare să fiu atât de obiectivă și matematică, așa că păstrăm doar ultimul criteriu: spectaculozitate.

8. Cascada din spatele hotelului

Nu e nevoie să mai citești încă o dată, n-ai greșit. Este adevărat, la una dintre cazările din sudul insulei am avut o cascadă chiar în spatele hotelului. Trebuie neapărat să o adaug și pe ea în top, căci reprezintă toate cascadele pe care le întâlnești din întâmplare în Islanda. Din cele peste 10 000 de cascade care există pe insulă, vei vedea o mulțime fără să le fi inclus în itinerariul tău.

Deși nu sunt toate la fel de spectaculoase ca cele mari și renumite, este un sentiment foarte plăcut să vezi o nouă cascadă apărând după o curbă. Și încă una… și încă una!

7. Kirkjufellfoss

Muntele din Game of Thrones, de Dincolo de Zid, este extrem de spectaculos, fiind parcă perfect șlefuit și poziționat la malul mării, să se lupte constant cu valurile și să vină în întâmpinarea fluxului.

Cel mai bun punct de belvedere include, însă, și fântâna. Dar, pentru că nu vorbim despre un debit spectaculos, mai ales în comparație cu alte cascade din Islanda, nu putem să îi dăm un scor prea mare. Însă cadrul acesta este cu siguranță material de cărți poștale!

Unde se află: în estul insulei, la Grudarfjordur pe peninsula Snaefellsness.

6. Gullfos

Cascada de pe Golden Circle, cel mai turistic traseu din Islanda, este deosebită și îți va captiva imaginația, mai ales dacă prinzi și un curcubeu deasupra sa.

Unde se află: în apropiere de capitala Reykjavik, în Golden Circle – de aceea i se mai spune și The Golden Waterfall.

5. Dettifoss

Am recunoscut că, în final, voi lua în considerație doar spectaculozitatea pentru acest top. Dar o să fac o excepție și o să mă uit și la debit, căci acesta face din Dettifoss cea mai mare cascadă din Europa. Forța brută a acestei cascade te va lăsa în tăcere cel puțin pentru câteva minute, deci este cu siguranță și spectaculoasă!

Unde se află: în nordul Insulei, destul de aproape de Godafoss (vezi mai jos).

4. Svartifoss

Coloanele de bazalt impresionante fac ca această cascadă să fie specială și ușor recognoscibilă. Nu are un debit impresionant, dar e clar că natura a avut alt tip de design pregătit pentru această cascadă. Iar fix acest design special a inspirat mai departe arhitectura columnară a bisericii Hallgrimskirkja din Reykjavik și tavanul Teatrului Național.

Numele cascadei înseamnă The Black Waterfall/Cascada Neagră, grație coloanelor de bazalt și a pietrelor de la bază desprinse din perete.

Unde se află: în sud-estul Islandei, în Skaftafell Nature Reserve, parte din Vatnajokull National Park. Traseul până la ea este minunat – însă e nevoie să adaugi cam 1 oră în plus în itinerariul tău, pentru că sunt în jur de 3 km de parcurs, dus-întors.

 

3. Godafoss

Când am pus o poză de la Godafoss pe Facebook, prietenii mi-au spus că arată ca o mini Niagara. Și este adevărat, căci cascada are 12 metri înălțime și 30 metri lățime. Mi-a plăcut tare mult această cascadă din nordul Islandei și te asigur că turcoazul incredibil al apei este mult mai accentuat în realitate.

Unde se află: în nordul insulei, pe Diamond Circle, aproape de Dettifoss.

 

Indicatii de blogger de travel

2. Skogafoss

Am ajuns la Skogafoss când soarele deja se ascunsese după versantul din fața sa, lăsând-o în semi-întuneric. Deși mi-aș fi dorit să o admir în timpul zilei, notele închise de gri și cenușiu au avut farmecul lor în contrast cu căderea apei de la 60 de metri înălțime.

Da, aceasta este una dintre cascadele mele favorite din Islanda și cred că pozele se descurcă mai bine decât cuvintele să explice de ce!

Unde se află: în sudul Insulei, în apropiere de zona Skogar.

1. Seljalandsfoss

Mi-a plăcut enorm Islanda și m-am bucurat de fiecare zi pentrecută pe insulă. Dar dacă ar fi să aleg cel mai impresionant loc, acolo unde am simțit cu adevărat magia țării ăsteia, aș spune că e momentul în care am ajuns la Seljalandsfoss.

Verdele incredibil, căderea elegantă a apei, pe un perete complet vertical, dar și faptul că poți merge în spatele ei și o poți admira din toate unghiurile, toate fac ca Seljalandsfoss să fie cascada mea favorită din Islanda.

Unde se află: în sudul insulei, foarte aproape de cascada Skogafoss.

M-am gândit că ar fi util să pun toate cascadele de mai sus pe hartă, ca să îți faci o idee mai bună despre localizarea lor. Practic, dacă începi traseul din sud, prima pe listă ar fi Gullifoss, urmată de primele două cascade din top, Seljalandsfoss și Skogafoss. Continuând traseul, vei ajunge la Svartifoss, pentru ca mai apoi, în nord, să dai peste Godafoss și Dettifoss. În estul insulei vei da peste Kirkjufellfoss, dar acolo poți ajunge și din sud, dacă planul tău de călătorie nu implică turul Islandei pe Ring Road. Și, evident, peste tot pe traseul tău vei putea admira casscade mai mici sau mai mari, proprietăți private sau parte dintr-un parc național.

Dacă îți dorești să vezi cele mai frumoase cascade din Islanda, îți sugerez să vizitezi țara primăvara sau vara, căci în restul anului unele trasee pot fi închise din cauza gheții sau a condițiilor meteo nefavorabile. Eu îți recomand să mergi în iunie, când lumina nopților albe îți va dezălui cu adevărat magia cascadelor și vei avea o mulțime de timp la dispoziție să le explorezi!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.