Deșertul poate fi descris în multe feluri. Dar de ce să ne străduim degeaba? Pentru că experiența în sine este din categoria acelora inexplicabile. Da, călătoria în deșert este un sentiment! Și, dacă n-am nicio șansă să îl redau prin cuvinte sau imagini, pot măcar să îți spun de ce trebuie să ajungi printre dunele portocalii măcar o dată în viață.

Pentru că senzația pe care o ai prima dată când zărești dunele în depărtare este incredibilă

Să te aștepți la un gol în stomac când vei zări pentru prima dată dunele de nisip în depărtare, pentru că este un sentiment uimitor. De fapt, întreaga experiență va fi foarte greu de asimilat, pentru că efectiv te vei tot întreba încontinuu dacă te afli cu adevărat acolo. Sinceră să fiu, eu încă nu am realizat în totalitate că am fost în Sahara!

cu masina in deșert

dune deșert

Facetune (1)

dune de nisip deșert

Pentru că vei vedea cum arată o așezare din deșert

Dacă ajungi în Merzouga, vei da peste o așezare de culoarea nisipului, unde toate casele creează o uniformitate absolută. Va fi foarte interesant să descoperi cum trăiesc oamenii din deșert și te vei întreba probabil cu ce se ocupă ei toată ziua. Căci nu par a fi multe de făcut în zonă! Dar, cel mai probabil, majoritatea locuitorilor trăiesc din turism și din creșterea cămilelor.

DSC_0339

Pentru că, de îndată ce te apropii de deșert, apar semne de circulație inedite

N-aș vrea să îți stric surpriza, dar nu mă pot abține! La un moment dat, pe drumul spre Merzouga, vei da peste niște semne cu circulație total inedite. Ca să știi de pe acum, e posibil ca o cămilă să îți taie cala, dorind să traverseze drumul. 🙂

furtună deșert

palmieri deșert

semn de circulație cămilă

Pentru că te vei afla în cel mai mare deșert din lume

De mici am învățat că Sahara este cel mai mare deșert al lumii. Încă de pe atunci, infinitatea portocalie ne surescita interesul și ne făcea să visăm că vom ajunge cândva să ne jucăm printre dune. Ei bine, superlativul acesta nu-l va dezamăgi nici pe cel mai greu de impresionat om.

Ești în Sahara. Cel mai mare deșert al lumii. Te afli în Africa. Te înconjoară o infinitate aridă. Fata Morgana. Miraj. Oază. Nisip adus de vânt și adunat sub forma unor dune. Nu-ți face griji, nimănui nu-i vine că este real ceea ce vede!

caravana deșert

deșert Sahara

berber

desert vegetatie

IMG_5727

Pentru că poza pe care ai avut-o atâta timp pe desktop va prinde viață

Cu siguranță fiecare dintre noi a avut la un moment dat un wallpaper cu deșertul Sahara. Fundalul portocaliu care înfățișa dunele netede părea de pe altă lume și te îndemna la visare, lăsând în plan secund mail-urile și tabelurile în Excel, așa-i?

Ei bine, dacă ajungi în Maroc, vei vedea cu ochii tăi cum poza de pe desktop prinde viață!

dune deșert

deșert Maroc

DSC_0577

Pentru că sigur vei îndrăgi cămila care te plimbă pe dune

Este imposibil să nu te îndrăgostești de cămila care te va duce către corturile dintre dune. Ființele astea sunt atât de drăgălașe, încât nu le poți rezista. Mai ales că berberii le pun niște nume foarte simpatice, care știu că îi vor amuza pe turiști. Spre exemplu, câteva dintre numele cămilelor din caravana noastră erau Bob Marley, Ferrari și Scoobi Doo. Cămila mea avea un nume arăbesc greu de pronunțat și imposibil de reținut, așa că eu i-am spus Asi.

Nu, n-o să mi se șteargă niciodată din memorie imaginea cu gâtul lunguieț al lui Asi, pe fundalul portocaliu al dunelor. Și nici bucuria pe care o simțeam când mă aplecam din când în când să o mângâi pe blana încâlcită și aspră. Și nici cum a stat ea cumințică să facem selfie împreună! 🙂

cap de cămilă

cămilă deșert

cămile simpatice

selfie cu camila

selfie cu cămila

Pentru că vei afla cât de incomod este să mergi pe cămilă

Well, deși te vei atașa iremediabil de cămila ta, trebuie să te pregătești pentru o reală tortură. N-am să te mint, călătoria cu animalele simpatice ale deșertului nu este cea mai confortabilă din lume. Și da, durerea în zonele moi se va prelungi și în zilele următoare.

Dar cum nimic nu e ușor în viață, mi se pare că nu este loc de lamentări. Prețul ăsta este infim comparativ cu întreaga experiență, iar amintirile vor fi mai amuzante!

cu cămila prin deșert

este incomod pe cămilă

caravana camila

Pentru că îți vei afunda tălpile în cel mai fin nisip din lume

După ce cobori de pe cămilă, trebuie neapărat să te descalți. Doar așa vei vedea cât de plăcut este să îți afunzi tălpile în nisipul portocaliu din Sahara și vei putea număra pașii parcurși, admirând urmele pe care le lași în spate. Te vei simți cu adevărat liber și departe de orice griji!

talpi in nisip

urme de tălpi in deșert

vant in desert

Pentru că vei urca un alt fel de munte

Pe noi, ghizii berberi ne-au lăsat într-un punct de unde puteam urca pe cea mai înaltă dună din zonă. Deși în poze dunele nu par foarte înalte, în realitate urcușul nu este dintre cele mai simple. De aceea, vei avea impresia că urci pe un munte, doar că din nisip!

Dacă nu ești chiar într-o formă fizică de invidiat, vei ajunge sus cu pulsul accelerat și plin de sudoare. Însă priveliștea te va face să uiți complet de efortul depus!

urci pe munte în deșert

escaladare dune deșert

desertul sahara

Pentru că vei admira un apus deosebit    

Alege-ți un punct de unde să admiri cum coboară soarele după dune. În funcție de cum cade lumina, vei vedea nisipul colorat într-o mulțime de nuanțe de portocaliu și te vei trezi ca un spectator care se uită pe scenă cu nerăbdare, în pauza dintre două acte artistice. În cazul de față, ziua cu razele de soare care pictează frumos deșertul în portocaliu, și noaptea, care aduce cu sine o expoziție de stele.

Răsăritul este și mai spectaculos, însă a doua zi a fost înnorat și noi nu ne-am putut bucura de el.

#Recomandare din valiză: fă efortul de a pleca dimineața de la basecamp, astfel încât să vezi primele raze de soare care se ridică deasupra deșertului. Este o experiență mistică!

apus deșert

apus deșert

IMG_6083

Pentru că te vei da cu sandboard-ul

De regulă, la basecamp-uri ai posibilitatea să te dai pe dune cu sandboard-ul. Tarifele sunt undeva la 10 euro de persoană, dar nouă ne-au dat două plăci gratis de îndată ce am ajuns. E drept că erau cam șubrede, dar ne-am distrat cu ele. Trebuie doar să găsești panta potrivită și poziția în care să prinzi mai multă viteză. Este foarte tare experiența, trebuie să o încerci!

sandboard deșert Maroc

Pentru că vei dormi în cort, în mijlocul dunelor

Poate că ai mai dormit și altă dată în cort, la mare sau la munte. Însă doar simplul gând că te afli în mijlocul deșertului Sahara este absolut uluitor, așa că experiența va fi una total inedită.

În cort există preșuri tradiționale și paturi înalte. Însă va trebui să renunți la confort pentru o seară,  căci nu va fi în niciun caz ca la hotel. Evident, sunt și opțiuni de basecamp-uri mai scumpe, care îți asigură mai multe facilități, așa că trebuie să pui în balanță ceea ce îți dorești: condiții de lux sau un preț prietenos.

DSC_0794

cort deșert

preșuri deșert

gustări deșert

Pentru că vei lua cina alături de oameni din toate colțurile lumii

Cel mai probabil vei împărți corturile cu oameni veniți din toate colțurile lumii. Noi am cunoscut la basecamp un cuplu din Barcelona, o familie din Austria, o tânără din Republica Dominicană și un tip din California. De îndată ce ne-am strâns la masă și mai apoi în focului, am început să povestim, să facem schimb de păreri, să împărtășim din experiențele noastre din jurul lumii, să glumim, să ne bucurăm împreună de o seară minunată.

Ghizii noștri berberi au fost 6 frați simpatici, dintre care doi se numeau Mohamed, iar pe altul în chema Hamed. Confuz, așa-i? 🙂 Ei bine, cel mai paradoxal lucru mi s-a părut că ei intră zilnic în contact cu oameni din toate colțurile lumii, care vorbesc o mulțime de limbi diferite de a lor și de la care află multe informații despre alte locuri, fără să fi plecat vreodată în viața lor din Sahara. Practic, prin intermediul turiștilor, ei cunosc lumea!

cină deșert

mancare marocana

Pentru că vei cânta la tarabană cu berberii și vei dansa în jurul focului

După cină, atmosfera devine și mai frumoasă în deșert. Berberii scot tarabanele și fac un adevărat spectacol în jurul focului, așa că te vei trezi dansând și bucurându-te de o noapte memorabilă.

foc tabara berberi deșert

Pentru că stelele ți se vor părea mai strălucitoare ca niciodată

Deșertul Sahara este unul dintre locurile cele mai potrivite pentru admirarea stelelor. E drept, nu se compară cu Atacama, dar dacă prinzi o noaptea senină, stelele ți se vor părea mai strălucitoare ca oricând. Pentru că nu se întâmplă tot timpul să te afli înconjurat de dune de nisip, în mijlocul pustietății, într-o liniște absolută, având tot timpul din lume să admiri stelele și să te bucuri de calmitatea pe care ți-o oferă izolarea.

Carul Mare te așteaptă să îl identifici și din deșert! 🙂

stars_in_morocco_2-960x636

Pentru că va fi o experiență magică

Mai e ceva de adăugat? Eu cred că nu!

DSC_0427

Unde să mergi în deșert în Maroc

Întâi de toate, trebuie să menționăm că deșertul nu începe și nici nu se termină cu dunele de nisip uriașe pe care le știm cu toții. De fapt, din întreaga regiune sahariană, deșertul nisipos de tip erg ocupă numai o zecime. În alte zone există stânci rotunjite de apele care cândva curgeau prin acele locuri, reminiscențe ale relief vulcanic sau vaste suprafețe aride, care se întind cât vezi cu ochii.

În plus, trebuie să reții că zona spectaculoasă a deșertului Sahara, acolo unde te vei plimba cu cămila printre dune de nisip imense și vei avea parte de o experiență autentică, este departe – atât de Marrakech, cât și de Fes. Și când spun departe, mă refer la peste 550 de kilometri!

De aceea, dacă vezi anunțuri cu excursii de-o zi în deșert din Marrakech, să știi că nu se referă la adevărata experiență sahariană, pentru că este fizic imposibil să te încadrezi într-o singură zi. Acele excursii se rezumă la un itinerariu în zonele aride mai apropiate și, eventual, într-o palmerie (o pădure de palmieri), acolo unde te poți plimba cu cămila. Prin urmare, citește cu atenție ce oferă tururile organizate pentru a evita o dezamăgire!

Dacă vrei să ai parte de experiența autentică a deșertului, trebuie să ajungi la Erg Chebbi sau la Erg Chibaba, locurile cele mai spectaculoase din Sahara de pe teritoriul Marocului. Un erg este o acumulare de nisip adus de vânt, dispus sub forma unor dune înalte.

Noi am ales să vedem Erg Chebbi, acolo unde vei ajunge în Merzouga, orașul de la marginea dunelor. Dacă vrei să ai o experiență inedită, trebuie să te cazezi în corturile din deșert. Dar există și varianta riadurilor sau hotelurilor din Merzouga, dacă pur și simplu nu agreezi ideea unui cort. Arhitectura tipic marocană te va cuceri și vei simți că ești cu adevărat în orient! Imaginile de mai jos sunt de la Kasbah Panorama, un hotel frumos situat pe un deal de unde se văd dunele.

cazare desert

cazare traditionala marocana

cazare deșert

desert hotel

Pentru noi, întreaga experiență a costat numai 35 de euro, incluzând prânzul luat la riad-ul celor 6 frați care dețin afacerea, acolo unde ne-am putut lăsa mașinile și am avut la dispoziție un duș și camere pentru a ne pregăti bagajul pentru deșert, plimbarea cu cămila două ore dus și încă două întors, cină și mic dejun înapoi la riadul familiei și, evident, cazarea în corturile dintre dune. Mi se pare un preț foarte avantajos, așa că pe ei îi găsești aici.

Desigur, există o mulțime de agenții care organizează excursii din Marrakech, dar trebuie să propună cel puțin două zile pentru ca experiența să fie de tipul acesta. Citește părerile altor călători care au apelat la acele servicii înainte să te hotărăști!

#Sfaturi din valiză:

 • Ia-ți haine groase la tine, pentru că noaptea este destul de răcoare. Deși în cort nu va trebui să îți pui 7 straturi de haine pe tine, așa cum eram eu pregătită să o fac, dimineața când vei pleca înapoi spre Merzouga cu cămila va fi frig.
 • Evident, trebuie să îți pregătești un bagaj mai mic pentru noaptea petrecută în deșert. Doar n-o să pui #valiza pe cămila cea drăgălașă, este de ajuns că te cară pe tine! De aceea, ar fi foarte util să ai un rucsac la tine.
 • Este esențial să îți acoperi capul pentru plimbarea cu cămila, căci va dura 2 ore până vei ajunge la corturile dintre dune, timp în care soarele arzător al deșertului ar putea să îți creeze neplăceri. Pune în #valiză și loțiunea de plajă cu factor de protecție ridicat. Și ochelarii de soare! 🙂
 • De asemenea, este indicat să poți pantaloni lungi pentru a nu îți irita pielea la contactul cu blana cămilei. În grupul cu care am călătorit nu prea s-a respectat această recomandare, dar nu am întâmpinat probleme.
 • Nu uita să scuturi tot timpul încălțările înainte să le pui în picioare la ieșirea din cort, să nu cumva să se strecoare în ele vreun scorpion sau vreo mini-reptilă. Noi n-am văzut nicio vietate pe parcursul excursiei în deșert, dar este mai bine să fii precaut.
 • Pleacă în excursia din Sahara cu aparatura electronică încărcată la maximum, pentru că nu există prize în corturi decât la basecamp-urile scumpe, din categoria luxury. Te-ar ajuta o baterie externă dacă faci poze mai mult cu telefonul, căci despre semnal nu poate fi vorba.
 • Alege perioada potrivită să vizitezi deșertul. După cum probabil îți imaginezi, vara este mult prea cald, iar disconfortul termic poate să îți creeze probleme. Pe de altă parte, iarna poate fi destul de frig pe parcursul nopții, dar se poate întâmpla și ca drumul spre deșert să fie blocat din cauza ninsorii. Da, în Maroc! De aceea, ideal ar fi să călătorești în perioada martie-iunie sau septembrie-noiembrie.
 • Dacă ai timp, stai mai mult de o noapte în deșert. Crede-mă, experiența este uluitoare și vei vrea oricum să te întorci cândva!

Concluzia? Nu prea mai este timp pentru concluzii, căci ai multe de făcut. Trebuie să îți organizezi cât mai repede călătoria în Maroc, pentru că deșertul este o experiență pe care să o pui pe lista priorităților. 

plimbare cu camila în deșert

deșert maroc

deșert Maroc

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

13 COMENTARII

 1. „Pentru că vei afla cât de incomod este să mergi pe cămilă”…… Dar pe elefant? … direct pe spate, nu pe bancuta!

  Foarte frumoase pozele, noi am prins ploi si inundatii… acolo in Sahara!! iar din pacate nisipul ud nu ne-a permis sa ne distram prea tare…

  • Pe elefant se merge direct pe spate? Eu am vazut numai bancute pana acum! 😀

   Sunt sigura ca vei mai ajunge in desert si ca data viitoare vei avea parte de vreme mai buna! 🙂

 2. Buna!
  Pentru excursia din desert nu imi este clar unde te’ai cazat- ati stat la acel Riad Kasbah sau ati dormit in corturi? Se poate rezerva de pe booking.com si iti lasi lucrurile in acel riad, iar noaptea o petreci in cort?
  Multumesc

 3. Buna!!
  Luna viitoare, dupa Paste vom merge si noi in Maroc… suntem 6 persoane. Intrebarea mea este daca din Marrakech ati plecat cu excursia organizata, sau din Merzouga??

  • Buna, Madalina.

   Noi am facut un road trip prin toata tara, asa ca am ajuns cu masina inchiriata din Marakech in Merzouga. Acolo am luat excursia, despre care am scris in articol:

   „Pentru noi, întreaga experiență a costat numai 35 de euro, incluzând prânzul luat la riad-ul celor 6 frați care dețin afacerea, acolo unde ne-am putut lăsa mașinile și am avut la dispoziție un duș și camere pentru a ne pregăti bagajul pentru deșert, plimbarea cu cămila două ore dus și încă două întors, cină și mic dejun înapoi la riadul familiei și, evident, cazarea în corturile dintre dune. Mi se pare un preț foarte avantajos, așa că pe ei îi găsești aici: https://www.facebook.com/Merzouga.Excursions.OveringhtCameltrekking/

   Daca mai ai intrebari, pe mine aici ma gasesti! 🙂 Calatorie minunata!

 4. Si noi vom pleca tot in week-endul de dupa Paste. Insa am fi vrut sa luam o excursie din Marrakesh catre Merzouga si ulterior catre Fez, insa nu am gasit foarte multe agentii care organizeaza astfel de excursii (si ce am gasit aveau review-uri cam proaste). Ai cumva vreo recomandare de astfel de ghid care ofera excursii organizate? Multumesc

  • Buna, Marina. Din pacate, n-as putea sa iti recomand nicio agentie, caci n-as vorbi in cunostinta de cauza, avand in vedere ca noi am condus pana in Merzouga si am luat excursia de acolo. Dar daca citesti review-urile, sunt sigura ca o sa te ajute sa te decizi.

   Calatorie minunata! Sunt aici daca mai ai nevoie de info pe ultima suta de metri! 🙂

 5. Salutare Cristina,

  Am cateva intrebari cu privire la calatoria voastra in desert. Cum v-ati intalnit cu acesti frati? Toate aceste aspecte privind intalnirea in Merzouga si plecare efectiva in desert ati discutat-o in prealabil pe facebook/email?

  Multumesc!

 6. Draga Andreea,

  I-am contactat pe Facebook, unde ne-au dat numarul de telefon. Am sunat cand am ajuns in Merzouga si ne-au spus unde sa mergem la cazare, sa luam pranzul si sa ne luam bagajele. Apoi ne-am urcat pe camile si am pornit spre dune :). Am platit la fata locului.

  Sunt aici daca mai ai alte intrebari.

  Cu drag,
  Cristina

 7. Buna Cristina,
  Imi poti spune, te rog de unde ati inchiriat masina si cum v-ati descurcat cu traseul (gps/net). Noi oscilam intre masina si mers cu trenul. Vom sta 12 zile si am vrea sa facem un tur.
  Mersi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.