Străbatem mii de kilometri în vacanțe, intrăm în contact cu oameni și culturi diverse, gustăm dintre cele mai tradiționale mâncăruri, ne minunăm de infrastructuri futuriste, ne facem selfie-uri în locuri celebre. Dar, de multe ori, pacea, liniștea și fericirea pură le găsim tot acasă. Iar Țara Hațegului este unul dintre locurile care te fac să te simți exact așa: acasă.

Recunosc, sunt tare egoistă când vine vorba de călătorii. Atât de egoistă, încât mi-aș dori să descopăr simultan cinci orașe de pe 3 continente diferite. Adică, dacă eu sunt în vacanță în Maroc, iar tu îmi spui că urmează să te plimbi pe străzile din Praga, mă cam trage de mânecă invidia!

În contextul dorinței mele avide de călătorii, trebuie să recunosc că cel mai mult mă relaxez totuși acasă. Cutreierând dealurile verzi ale României. Savurând o pară aurie culeasă cu prepeleacul direct din pom. Admirând căpițele de fân, asemenea unor fete mândre cu păr bălai, atent pieptănate pentru plimbarea în sat. Cunoscând oameni cu suflet cald.

Dar nu pe Valea Prahovei. Nici la Mamaia. Ci în acele locuri cu adevărat autentice, care îmi aduc aminte cumva de simplitatea copilăriei. Așa este Țara Hațegului.

Verdele României

Pere aurii

Pâine de casă

Cozonac

Localnică Hațeg

Căpițe de fân

Satul Prislop

Bunic în Hațeg

Fetiță la poartă

Zmeură

Fructe țară

Covrigi Prislop

Țara Hațegului

Langoși

Langoși cu brânză

Căpiță de fân

Țara Hațegului

Peisaje românești

Dacă am stabilit de ce trebuie să vizitezi Țara Hațegului, mai rămâne să scoatem din #valiză locurile pe care merită să le treci în itinerariu:

Hațeg

Dacă nu poți sta departe de orașe, alege ca bază de campare orașul Hațeg, pentru că de aici poți să explorezi cu ușurință împrejurimile. Noi am căutat pe fugă unde să ne cazăm, așa că am ales Hotel Ferdinand, care oferă servicii destul de bune. Dar, în mod normal, aș căuta ceva mai autentic și mai uitat de lume, în natură 🙂 .

Orașul Hațeg

Hațeg

Orașul Hațeg dealuri

Orășelul nu impresionează cu mare lucru la prima vedere. Dar vei observa treptat o curățenie exemplară. Și o atenție la detalii în amenajarea locurilor publice demnă de laudă. Plus oameni veseli, săritori și zâmbitori.

Amintirile legate de Hațeg au în prim-plan o căutare disperată după un tort festiv la ora 7 seara, căci era ziua de naștere a mamei mele. Cum la supermarketuri nu am găsit nimic potrivit, am mers la singura cofetărie deschisă până mai târziu. Desigur, nu mai aveau niciun tort întreg, așa că ne-am gândit să improvizăm unul din mai multe felii diferite. Rezultatul ? Un tort atipic, dar delicios, căci prăjiturile hațegancelor sunt renumite.

Tort zi de naștere mama

Biserica din Densuș

Biserica din Densus, cu hramul Sfântului Nicolae este un monument istoric, care datează din secolul al XIII-lea. De ce e acest lăcaș de cult deosebit? Pentru că este cea mai veche biserică românească în care se mai țin încă slujbe, datorită construcției din marmuri și coloane culese de la Sarmizegetusa, din pricina altarului bisericii, situat pe directia sud (în timp ce toate bisericile ortodoxe au altarul spre est) dar și pentru că pe pereţii vechi străjuiesc picturi bizantine vandalizate în trecut de cotropitorii turci, care le-au scos ochii sfinţilor pictaţi.

Biserica din Densuș

Densuș

Biserica Sf.Nicolae

Biserică din piatră

Picturi de sfinți

Toacă biserică

Biserică Țara Hațegului

Biserica în care se țin slujbe neîntrerupt de șapte secole e situată la zece kilometri de Haţeg, în apropierea şoselei Haţeg – Caransebeş.

Sarmizegetusa

Mă simțeam puțin vinovată că până la 24 de ani nu fusesem la Sarmizegetusa, așa că plimbarea prin Țara Hațegului a rezolvat și problema asta. Orice român trebuie să meargă măcar o dată la cetatea Sarmizegetusa, acolo unde cândva a fost capitala provinciei Dacia Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Despre ce vorbim? Despre niște ziduri păstrate încă din Antichitate, construite de romani. Am întâlnit mulți vizitatori americani, cărora nu le venea să creadă că este atât de veche cetatea, crezând că este o greșeală de tipărire. I-am asigurat că nu. Și le-am spus să stea mai mult prin România, căci n-or să regrete.

Sarmizegetusa

Templul zeiței Nemesis

Cetatea Sarmizegetusa

Ulpia Traiana

Ziduri Sarmizegetusa

Ce m-a impresionat a fost echipa de arheologi americani ce săpau de zor printre ruinele cetății, căci se vedea pasiunea și determinarea lor de fiecare dată când lopata atingea pământul. De ce au trebuit să vină oamenii ăștia de peste ocean ? Poate pentru că noi nu suntem în stare să ne apreciem valorile ? Oricum, m-am simțit ca pe platourile de filmare de la Hollywood 🙂 .

Poartă lemn

Arheologi americani

Săpături arheologice

Cetatea Sarmizegetusa

Trebuie să reții că există două situri: Sarmizegetusa Ulpia Traiana și Sarmizegetusa Regia. Mai multe informații despre localizare, preț și program găsești aici.

Prislop

Nu voi comenta nimic despre cum a devenit o afacere scăpată de sub control mormântul lui Arsenie Boca. Despre cum oamenii vin cu miile, fără să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat un pelerinaj. Nici despre aplicația cea nouă de smartphone, în care părintele Arsenie Boca se roagă pentru ce vrei tu. Sau despre câți bani ies de pe urma întregii chestiuni. Nu voi vorbi în general despre religie, căci mi se pare că este un subiect extrem de intim. O alegere personală. O discuție a ta doar cu tine.

Vreau doar să îți spun că în Țara Hațegului se află și Mânăstirea Prislop, cu mormântul lui Arsenie Boca, acolo unde este posibil să găsești un moment de imbogățire spirituală într-o zi de luni sau marți, când nu te calci în picioare cu atâta lume. Căci mânăstirea este amplasată într-un cadru natural tare frumos, de unde poți pleca un om mai liniștit.

Mânăstirea prislop

Arsenie Boca

Prislop Arsenie Boca

Peșteră Prislop

Biserică Prislop

Crini albi Arsenie Boca

Rezervația de zimbri

Hei, tu, iubitorule de animale! În Țara Hațegului poți hrăni niște zimbri simpatici, chiar în rezervația lor. Mi se pare că o după-amiază în compania zimbrilor este o idee bună de notat pe programul de vacanță, pentru că Rezervația de zimbri de la Hațeg este printre puținele locuri din Europa unde mai trăiește zimbrul, fiind vorba de o specie aproape dispărută (bison bonasus).

Rezervația de zimbri

Rezervatia de Zimbri Hateg-Slivuț se întinde pe o suprafață de 50 de hectare, acoperite cu păduri de carpeni, stejari și brazi. Zimbrișorii au fost aduși aici din Polonia în anul 1958 și, de atunci, reprezintă cu mândrie specia care mai are doar puțin peste 3000 de exemplare în toată lumea.

Preț bilet: 6 RON.

Zimbri Hațeg

Zimbri

Căni zimbri

Zimbru maro

Zimbrișori Hațeg

Popasul Zimbrul Hațeg

Geoparcul dinozaurilor

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este o arie protejată de tip parc natural administrată de Universitatea din Bucureşti, care se întinde pe o suprafaţă de peste 100.000 de hectare.

geoparcul-dinozaurilor

Pe teritoriul său se află cam 80 de sate, grupate în zece comune, plus oraşul Haţeg. Și chiar sunt dinozauri? Doar dacă ne imaginăm că suntem în Jurassic Park. Dar este totuși vorba de niște situri cu resturi de dinozauri din Cretacicul Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Haţeg sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, de mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. See? Nici n-avem nevoie de Steven Spielberg! 

Muzeul Satului Hațegan

Ca să te bucuri în totalitate de Țara Hațegului, ia în calcul și o vizită la Muzeul Satului Hațegan din Peșteana, unde o căsuță tradițională din lemn îți va spune povești hațegane. Este un muzeu mic, în care unul dintre localnici a strâns obiecte din lumea veche a satului. Mai autentic de atât nici că se putea!

Muzeul_Satului_Hategan_de_la_Pesteana

În Țara Hațegului încă găsești valori autentice românești. Și e tare plăcut să cutreieri locuri care să te facă mândru de țara ta. Nu mă crede pe cuvânt, du-te și convinge-te! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

    • Cred că e clar pentru oricine că avem o țară tare frumoasă. Trebuie doar să învățăm să o respectăm mai mult. Țara, dar și pe noi înșine! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.