Tocmai ai ajuns în Cincșor, un sătuc din Transilvania aparent uitat de lume. De cum deschizi portiera, simți mirosul proaspăt al ierbii și te întâmpină o liniște deplină, întreruptă doar de câțiva copii care se întrec cu bicicletele prin sat. Îți doreai de multă vreme câteva zile de odihnă, în care să te regăsești și să ai timp să te bucuri de lucrurile mărunte. Acum că ai ajuns în locul ideal pentru asta, singura dilemă care se ivește la orizont este dacă să te cazezi în fosta școală evanghelică cu biblioteca sa minunată, în casa parohială cu pajiștea întinsă ori în casa țărănească cu bârne din lemn și aspect de cabană. Și iată că toate se află în jurul bisericii fortificate din secolul al XV-lea, centrul cultural și social al vieții săsești de altădată!

cincșor transilvania

case săsești

case de oaspeti

Îți amintești de bucuria simplă a zilelor de vacanță din copilărie? Cam așa este la Cincșor, unde eu m-am odihnit cum nu am mai făcut-o de mult timp. Să fi fost liniștea în care mi-am putut auzi chiar și gândurile, verdele crud al grădinii cu iedera care îmbracă zidurile, mirosul cărților vechi din bibliotecă ori poveștile săsești cele care mi-au dat acea stare de bine incredibilă? Cel mai probabil, toate variantele de răspuns sunt corecte. Da, la Cincșor pare că ai intrat într-o bulă și te-ai izolat de toate grijile vieții agitate pe care am ajuns să o ducem.

relaxare iarbă verde

Povestea caselor de oaspeți este fascinantă, iar noi am ascultat-o cu ochi curioși și plini de admirație, afundați în canapelele albe și moi din sala care era cândva cancelaria școlii evanghelice. Carmen Schuster este o adevărată inspirație, un om care printr-o simplă conversație te determină să îți setezi obiective mai înalte, să îți dorești mai mult de la viață și să faci tot posibilul să lași în urma ta ceva. Ea s-a născut la Cincșor, dar a fost nevoită să părăsească țara împreună cu familia sa în perioada comunistă, refugiindu-se, la fel ca majoritatea sașilor, în Germania, țară pe atunci sinonimă cu libertatea.

Departe de constrângerile comuniste din România, Carmen și-a construit o carieră de success și a ajutat la consolidarea sistemului bancar din Germania de Est. În același context al îmbunătățirii situației economice bancare, s-a întors în România după Revoluție și a ajuns din nou la Cincșor. A găsit acolo un sat aflat în ruină, cu doar câțiva locuitori sași ce formau o comunitate care nu mai putea susține patrimoniul cultural local. Biserica fortificată din anul 1421 se afla într-o stare deplorabilă, așa cum a descoperit și școală evanghelică din 1910 unde a fost elevă, cândva o construcție elegantă cu accente Art Nouveau.

Întoarcerea la Cincșor a însemnat pentru Carmen Schuster schimbarea traiectoriei vieții. În acel moment, și-a spus că nu doar cariera este importantă și a simțit că trebuie să facă ceva în care își pună tot sufletul. A vrut să se întoarcă acasă.

Au urmat ani de muncă asiduă, în care au fost făcute mari eforturi pentru a se păstra autenticitatea clădirilor. Proiectul a început cu restaurarea școlii evanghelice, după care a urmat casa parohială și, în final, casa țărănească, la a cărei anexă pentru evenimente încă se mai lucrează. În tot acest timp, soțul său german a rămas la Berlin, sprijinind-o de la distanță fără urmă de egoism, și spunându-i că e mai bine să fie fericită departe de el, decât nefericită fiindu-i alături și neputând să își realizeze visul. Acum amândoi locuiesc la Cincșor și se ocupă împreună de unele dintre cele mai frumoase case de oaspeți din România.

proiect cincșor

case de oaspeți cincșor

Mi-am dorit să ajung la Cincșor încă de când am văzut primele poze cu biblioteca din fosta școală evanghelică. Dar, știi ceva? În realitate este și mai frumoasă! Pentru că acolo poți vedea cum razele de soare intră timide prin ferestrele mari până la canapele albe și se plimbă mai departe pe covorul roșu, până la șemineu. Acolo poți simți mirosul cărților vechi și te poți urca pe scară pentru a-ți alege una pe care să o citești în hamac. Acolo poți privi pe geam turnul bisericii fortificate, aflată la doar câțiva pași de școală. Acolo vei realiza cu adevărat căt te afli într-o fostă sală de clasă și îți vei imagina cum își ocupau sfioși elevii locurile în bănci, așteptând deja cu nerăbdare să sune clopoțelul. Și tot acolo te vei trezi că s-a făcut seară, citind o carte captivantă, în semi-obscuritatea romantică oferită de lămpile amplasate ici-colo prin bibliotecă.

bibliotecă cincșor

bibliotecă cu scară

cărți vechi

cărți scară

bibliotecă cincșor

bibliotecă mare

floare

carte veche

fotolii bibliotecă

relaxare bibliotecă

geamuri mari biserică

copil conștiincios

cozi împletite

biblioteca de vis

lumină difuză bibliotecă

bibliotecă noaptea

Noi n-am mai prea vrut să mai plecăm la culcare și să ne despărțim de biblioteca fabuloasă și de nenumăratele sale cărți. Însă gândul că vom dormi tot într-o fostă sală de clasă ne-a convins. Pentru că da, camera în care a ajuns #valiza era cândva cea de-a doua sală de clasă a școlii evanghelice!

camere cincșor

pat vechi săsesc

mobilier vechi transilvania

cu valiza la cincșor

Însă nu vei rămâne doar în bibliotecă tot timpul. Căci sala care cândva era cancelaria te îmbie la relaxare, cu muzică franțuzeacă în surdină și fotolii moi. În plus, poți savura oricând o cafea în curte la soare, pentru ca relaxarea să fie deplină!

rafturi cu cărți

decor Cincșor

fosta cancelarie

Cincșor fosta școală evanghelică

curte iarbă verde

Cincșor biserică fortificată

curte școală

casă de oaspeți

Dar să ne mutăm la casa parohială, acolo unde am dat peste niște iriși giganți și o grădină cu zarzavaturi folosite la prepararea mâncării delicioase servite la casele de oaspeți din Cincșor. În plus, pe lângă camerele care cândva erau ale preotului satului, există un hambar acum folosit pentru evenimente de tot felul: nunți, botezuri, teambuilding-uri etc. Dar noi ne-am bucurat de hamacele și șezlongurile întinse pe iarba verde, acolo unde am avut o companie tare plăcută (Fig.nr.X de mai jos). Pentru că la Cinșor și animalele trăiesc în armonie!

casa parohială

fostă parohie casă de oaspeți

hamace grădină

carte în hamac

 carte citită în hamac

irisi mari fantana

iriși imenși

iederă pe casă

Cincșor case de oaspeți

relaxare pe șezlong

șezlonguri pe iarbă

animale Cincșor

animale Cincșor

Casa țărănească recent restaurată are aspectul unei cabane de la munte, oferind camere pe două niveluri. La mansardă, geamurile mari și bârnele din lemn îți oferă un sentiment de izolare și de intimitate în același timp, așa că nu poți să te trezești decât binedispus.

casă săsească

ferestre casă săsească

casa țărănească Cincșor

cameră Cincșor

camere Cincșor

cameră mansardă

Să mai povestim și despre sala de mese, acolo unde cina se ia la lumina lumânărilor, cu muzică pe fundal și cu zumzetul unor oameni care se simt bine unii în compania celorlalți? Totul pare o cină în familie, chiar dacă ai în jurul tău doar necunoscuți, eventual oaspeți străini. Noi ne-am mirat și ne-am bucurat să auzim vorbindu-se atât română, cât și franceză și germană și să ne simțim în același timp ca acasă. De mâncare, nu sunt prea multe de spus: este delicioasă! La Cincșor se folosesc în mare parte ingrediente naturale și produse de la locuitorii din sat, iar gastronomia săsească (care este, de fapt, un mix) e reinterpretată într-un asemenea stil, că lasă toate farfuriile goale. De altfel, acolo se organizează și cursuri de gătit, cu rețete tradiționale săsești sub o formă nouă.

sală de mese

masă frumos aranjată

masă lungă mobilier masiv

cină romantică

mesele la Cincșor

mâncare Cincșor

Cincșor Transylvania Guesthouses, o experiență culturală

Dar casele de oaspeți de la Cincșor nu sunt doar niște simple unități de cazare, căci ansamblul de clădiri are în centrul său biserica fortificată din 1421, restaurată la rândul ei la inițiativa doameni Carmen Schuster, în cadrul asociației Contrafort. Orga barocă din anul 1805, picturile de pe altar realizate de pictorul transilvănean Carl Dorschlag, turnurile situate în cele patru puncte cardinale (dintre care într-unul poți urca) și atmosfera serenă te vor cuceri cu siguranță.

biserică fortificată Cincșor

biserică Cincșor

interior biserică săsească

ușă biserică

turn biserică fortificată

turism biserici fortificate

curte biserică

Așa cum în vremurile când comunitatea săsească era mult mai numeroasă (acum în sat au mai rămas doar vreo 20 de sași) biserica reprezenta centrul cultural și social în viața satului, și acum se dorește ca lăcașul de cult să fie o experiență culturală autentică în vizita la Cincșor. De aceea, aici se organizează tot felul de evenimente: concerte, brunch-uri ori tabere de pictură. Spre exemplu, pe 15 iunie va avea loc un concert de muzică clasică în cadrul bisericii cu intrare liberă, iar în toamnă va fi organizată o tabără de pictură cu artiști din toate colțurile lumii.

Un alt eveniment care va avea loc la Cincșor, de această dată în fosta școală evanghelică și în casa parohială, este despre cultură și filozofie, despre înțelepciune și dezvoltare personală, fiind un curs ținut de Theodor Paleologu. Te poți înscrie până pe 15 octombrie 2017, iar mai multe detalii găsești aici.

Cincșor Transilvania

Dar Carmen Schuster nu s-a oprit doar la casele de oaspeți, ci a inițiat și Asociația Pro Turism Țara Făgărașului, o organizație care își propune să promoveze zona de la poalele munților Făgăraș, acolo unde patrimonial săsesc este încă prezent prin intermediul bisericilor fortificate. Însă asociația nu mizează doar pe biserici în inițiativa de a resuscita turismul din zonă, ci mai ales pe natură, căci peisajele deosebite din Țara Făgărașului au un potențial foarte mare. Ce-i drept, nouă ni se tăia respirația de fiecare data când vedeam munții masivi înzăpeziți din spatele caselor săsești și după turnurile bisericii fortificate.

Munții Făgăraș

De altfel, prin intermediul proiectului Descoperă sufletul Transilvaniei și împreună cu NO stress, chiar în weekend-ul acesta a avut loc evenimentul Bike&Like, un tur ciclist al bisericilor fortificate. Partea de bike a implicat peste 90 de kilometri pedalați în 2 zile, în timp ce partea de like a însemnat 4 obiective turistice bifate: Cetatea Făgărașului, Biserica Fortificată Bărcuț, Biserica Fortificată Selistat și, desigur, Biserica Fortificată Cincșor. Mie mi se pare genul de evenimente de care avem nevoie în România și cu siguranță este o inițiativă care trebuie aplaudată.

Da, sunt recunoscătoare că am cunoscut-o pe doamna Carmen Schuster, care cu un zâmbet cald,  o strângere de mână sinceră și o discuție plăcută, mi-a transmis din optimismul, entuziasmul, determinarea, pragmatismul și serenitatea care o caracterizează. La fel de bucuroasă sunt că am cunoscut-o și pe Irina, o fată veselă și caldă care se ocupă de marketing, evenimente și ca totul să fie în ordine în permanență la casele de oaspeți. Nu, nu întâlnești zilnic niște oameni care să îți transfere instantaneu energia lor pozivită și cu care te simți de îndată în largul tău!

Te avertizez de pe acum: la Cincșor te vei crede într-o vizită la o rudă pe care o îndrăgești, acolo unde nu simți nevoia să încui ușa de la cameră, unde te poți plimba în voie prin încăperi sau prin curte, acolo unde totul se petrece natural și acolo unde ospitalitatea e indusă, nu impusă. Vei fi primit cu multă bucurie și toată lumea va avea grijă să ai parte de niște zile liniștite, în care să te odihnești și să îți reîncarci bateriile. Mai mult decât atât, va fi o escapadă culturală despre care cu siguranță vei vrea să povestești mai departe și de care îți vei aminti cu drag!

școală Cincșor

[line]

Dacă vrei să afli mai multe despre camere și facilități sau să îți faci o rezervare, intră pe site sau pe pagina de Facebook a camerelor de oaspeți. Și nu uita să te bucuri de fiecare clipă de liniște, odată ce ai ajuns la Cincșor! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.