Cu toții am văzut cel puțin o imagine a curioaselor blocuri de piatră din Anglia. Stonehenge este încă un loc învăluit în mister, care trebuie văzut de cei mai curioși dintre noi măcar o dată în viață.

Îți place Sherlock Holmes, nu? Ei bine, astăzi vei fi mai mult de atât. Vei fi un Sherlock Holmes arheolog! Pentru că vom scoate din #valiză un loc mistic… plin de mister…care stârnește controverse și semne de întrebare neîncetat. Fundal sonor: tunete, fulgere, o bufniță în copacul de lângă geamul tău. Oare de ce a fost construit ansamblul neolitic de la Stonehenge? Cu ce scop? Și…de către cine? Ploaie torențială dezlănțuită. Un urlet de lup în depărtare. Vântul îți trântește violent geamul !!!

Serios, acum. Care-i treaba cu pietroaiele imense din mijlocul Angliei?

Stonehenge

Totul arată de parcă o populație de titani ar fi încercat să ridice un templu din bolovani uriași, dar nu l-ar fi terminat. O horă împietrită, inițiatică, o ghicitoare al cărei înțeles straniu le scapă majorității vizitatorilor. Înainte de a alege să vizitezi Stonehenge, este obligatorie o autoanaliză. Ești genul de persoană care înțelege cu adevărat greutatea istoriei, care poate admira niște structuri ce au rămas în picioare în pofida scurgerii unei imense perioade de timp? Poți face legătura între fascinantul mister din spatele structurii preistorice și edificiul în sine atunci când îl ai în fața ochilor? Pentru că dacă răspunsurile sunt negative, tot ce vei vedea la Stonehenge vor fi niște cataroaie. Și vei fi dezamăgit.

Menționez că, dacă mica autoanaliză nu vine cu răspunsuri afirmative, nu trebuie să te simți jignit. Pur și simplu arheologia is not your cup of tea :). E doar un exercițiu din care afli dacă merită să bați drumul până la Stonehenge doar ca să bifezi un obiectiv turistic. Suntem diferiți și avem preferințe distincte. Din fericire!

Un lucru e cert: Stonehenge este cea mai importantă construcție preistorică din Europa. Cu aproximativ 5000 de ani în urmă, oamenii de la sfârșitul neoliticului s-au trezit cu poftă de construit și au așezat aici niște blocuri uriașe, într-un cerc cu diametrul de 113 metri. Inelul de piatră este înconjurat de șanțuri paralele, iar intrarea este marcată de lespezi grele. O mie de ani mai târziu, la începutul Epocii Bronzului probabil, au fost aduși primii monoliți, niște blocuri lungi, prismatice, de gresie, cântărind cam 26 de tone fiecare.  Practic, nimic din ce nu poți căra pe umeri în fiecare zi :). A fost construit un inel de stâlpi din piatră, care avea aproximativ 4,5 metri înălțime, uniți în partea superioară cu lespezi orizontale. De-a lungul secolelor, tot mai mulți monoliți au fost plasați în cercul de piatră, iar prin secolele XVII-lea sau XV-lea î.Hr., a fost ridicat chiar și un templu.

Stonehenge

Anglia

Stonehenge

În forma sa completă, Stonhenge a constat la un moment dat în două inele de piatră, unul exterior și unul interior, mai mic. Mai spre centru, se aflau cinci porți dispuse în formă de potcoavă. Porțile erau alcătuite din câte trei pietre, tăiate din bucăți mai mari de stâncă, așa-numițiii trilithoni, care ieșeau în evidență deasupra întregului ansamblu, putând fi văzute și azi. Chiar în centru, era plasată o singură piatră, cea mai mare, o piatră-altar, împresurată de pietre mai mici, dispuse în cerc.

Cele mai multe dintre pietrele folosite par să fi provenit de la o distanță apreciabilă de Stonehenge. Cercetările geologice demonstrează că ele au fost aduse tocmai din Munții Prescelly și din Pembrokeshire (vestul Țării Galilor), deci de la o distanță de circa 300 km. Bucățile de rocă, lungi de câte 10 metri, au fost probabil trase pe trunchiuri de copac până la apă și încărcate apoi pe plute (este posibil să fi fost folosit râul Avon din apropiere de Stonehenge). Pentru a plasa lespezile-acoperiș peste pietrele verticale, este posibil ca inginerii preistorici să fi folosit schele din lemn și o metodă specială de ridicare.

Salisbury

Stonehenge

Recent, oamenii de știință au descoperit 15 monumente neolitice complet necunoscute anterior în subteran în jurul monumentului megalitic. Pe baza acestor noi informații, se crede că Stonehenge s-ar fi aflat pe o rută a procesiunilor creștine, foarte circulată în urmă cu 4000 de ani. Practic, se consideră că Stonehenge nu era o construcție izolată în mijlocul unui peisaj dezolant, așa cum s-a crezut mult timp, ci se găsea într-o zonă cu activitate umană intensă.

Și ajungem la întrebarea-cheie: de ce a fost construit edificiul monolitic de la Stonehenge? Iată câteva ipoteze formulate de-a lungul timpului:

  1. Delimitarea unei zone sacre sau a unui loc ritual de întâlnire;
  2. Un altar închinat Soarelui;
  3. Calendar astronomic– care urmărea evoluția Soarelui și a Lunii și marca schimbarea anotimpurilor. Practic, un fel de computer care calcula cu exactitate eclipsele de soare și de lună;
  4. Cimitir și templu sacru– datorită miilor de oseminte descoperite care au relevat utilizarea incinerării înainte de îngropare ;
  5. Monument care celebra pacea și unitatea civilizației britanice, pe atunci foarte unită;
  6. Teren de vânătoare sacru– zona din jurul monumentului a fost un teren de vânătoare de-a lungul unei rute de migrație a vechilor bouri;
  7. Loc de vindecare– multe dintre scheletele îngropate aici sau în apropiere au avut urmele unor boli sau răni, ceea ce poate însemna că oamenii veneau aici în speranța vindecării.

Desigur, lista poate continua la nesfârșit. Au existat ipoteze stupide, amuzante și chiar din sfera paranormalului (ex: monument construit de extratereștri). Practic, toată lumea și-a dat cu părerea cu privire la scopul construcției de la Stonehenge. Concluzia? Nimeni nu știe adevărul. Și asta dă un farmec aparte pietrelor de lângă Salisbury.

Ghidul audio pe care îl primești la intrarea în complex îți oferă o groază de informații, dar adevărul este că vei pleca de acolo tot nelămurit. Că doar de-aia este un mister!

Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge

De la intrare, poți lua un shuttle sau poți merge pe jos pentru a te bucura de câmpiile înverzite ale Angliei. Dar, te avertizez: plimbarea durează 30 minute doar dus. Mai există varianta ca shuttle-ul să te lase la mijlocul distanței, pe o potecuță, și de acolo să mergi pe jos până la monument. Noi așa am făcut. Și m-am simțit exact ca în cărțile lui Thomas Hardy, care redau o Anglie simplă, cu reguli stricte și cu distanțe imense între așezările omenești. Apropo de asta, în romanul Tess d’Urberville acțiunea chiar are loc la un moment dat la Stonehenge. Așadar, dacă n-ai apucat să citești cartea clasică a literaturii englezești, îți recomand să o faci înainte de excursie. Vei vedea totul diferit, prin prisma lecturii tale.

Anglia

Anglia

Anglia

Anglia

Anglia

Nu știu cum e vara, dar la sfârșitul lui aprilie era un vânt tare neprietenos pe lângă pietrele din neolitic. De aceea, te sfătuiesc să iei ceva de înfofoleală după tine. Ah, și coafura nu prea va rezista, îți zic eu!

Stonehenge

Stonehenge

Lângă Centrul de Informare Turistică, sunt câteva căsuțe care redau stilul de viață de la sfârșitul neoliticului. Mi s-a părut o idee drăguță, deși seamănă puțin cu Muzeul Satului.

Stonehenge

Stonehenge

Tot la intrarea în complex există și un restaurant unde poți lua prânzul sau o gustare, în caz că nu îți iei ceva la pachet să savurezi lângă ansamblul megalitic. Noi ne-am gândit la un sendviș :).

Stonehenge

Cum ajungi la Stonehenge?

Noi am mers într-o excursie de-o jumătate de zi din Londra. Există varianta închirierii unei mașini, dar și o grămadă de companii care vând astfel de tururi, așa că vei găsi sigur ceva pe placul tău. De regulă, vizita la Stonehenge este inclusă într-un itinerariu mai complex, împreună cu castelul Winsdor și Bath. Desigur, o opțiune ca aceasta este și mai costisitoare.

Pentru că ne aflam pentru prima dată în Londra și nu am vrut să pierdem prea timp, am ales excursia doar cu Stonehenge, de la agenția Golden Tours. A costat 44 de lire online, dar nu știu dacă vei găsi ceva mai ieftin. Eu am fost mulțumită de serviciile lor, iar autocarul a fost foarte confortabil. Plus că șoferul e multi-tasking și îți mai povestește câte ceva pe traseu. Între Londra și Stonehenge sunt cam 140 km, așa că dacă nu întâmpini probleme în trafic, în mai puțin de 2 ore te plimbi pe câmpiile din Wiltshire.

Dacă mergi cu mașina personală sau închiriată, trebuie să știi că accesul în complexul de la Stonehenge costă £14.50. Mai multe detalii aici.

Stonehenge

Dacă îți plac misterele și arheologia, fă cumva și du-te la Stonehenge. Poate te întorci cu propria ta teorie despre structura mistică din neolitic! 🙂

 

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.