Delicii pariziene-ce mâncăm la Paris și cât costă City Break / Cu furculița în jurul lumii / Franța

Când te gândești la Paris, îți vine inevitabil în minte gastronomia locală. Fie pentru că ești un gurmand iremediabil și de-abia aștepți să savurezi toate deliciile pariziene, fie pentru că ai auzit despre prețurile mari din meniurile bistro-urilor și restaurantelor de pe străzile Orașului Luminilor.

Din fericire, scoatem din #valiză un articol care te va mulțumi, indiferent de motivul care te duce cu gândul la Parisul culinar.

Partea I- ce trebuie neapărat să încerci în Paris

Escargots

Adică melci. Poate conservatorul din tine va spune inițial ‘nooo way’. Dar mai gândește-te puțin, chiar sunt delicioși, mai ales că sunt preparați cu mult unt și usturoi. Au un singur neajuns: sunt prea puțini!

În general, îi găsești pe meniurile tuturor restaurantelor și bistro-urilor, la secțiunea entre-urilor. Promit că nu te vor încetini în explorarea orașului! 🙂

escargots Franta

Moules frites

Scoicile nu au cum să lipsească de pe lista deliciilor pariziene pe care trebuie să le încerci. E adevărat, nu e singurul loc de pe lume unde le poți mânca, dar este the french thing to do. Vin la pachet cu niște cartofi prăjiți crocanți și, de multe ori, cu o halbă de bere inclusă în meniu.

scoici

Coq au vin

Da, e exact cum sună, adică cocoș gătit cu vin. E în prim-plan când vine vorba de gastronomia franțuzească, deci pune-l printre priorități. Poate când te întorci acasă vei pune în aplicare rețeta chiar în bucătăria ta! 🙂

coq au vin

Steak frites

Aici e destul de simplu. Friptură de vită cu cartofi prăjiți. Dar te previn, este pregătită mai în sânge, așa că dacă nu crezi că îți va fi pe plac, mai bine zici pas.

friptura de vita cu cartofi prajiti

Fondue

Vai, ce mi-a plăcut brânzica asta topită. Despre ce e vorba mai exact? Despre o oală cu brânză pe care ospătarul ți-o aduce la masă, împreună cu propria sa flacără, care să o mențină caldă și…topită. Primești, desigur, și un platou cu o selecție de mezeluri și bucăți de baghetă crocantă, pe care le înfigi pe un băț (ca la marshmallows) și cu care întingi în oală. Vei găsi preparatul acesta și în meniurile italiene sau elvețiene, în anumite zone.

fondue

Confit du canard

Rață yummy. N-ar fi așa multe de spus aici, doar că oamenii știu ce fac. Am zis deja rață yummy? 🙂

rata caramelizata

Foie gras

Ei bine, aici toată lumea știe despre ce vorbim. Foie gras este un preparat culinar mai high-class, obținut din ficat de gâscă sau rață. Dacă ajungi în Franța, trebuie să îl încerci. Dar îți recomand să faci asta la o piață sau charcuterie (de unde poți cumpăra într-o cantitate mai mică) și nu neapărat la restaurant. Prețurile sunt oricum destul de mari! (ex: 30-40 euro un borcan în magazin).

Foie_gras_

Picioare de broască/ cuisses de grenouille

Serios că sunt bune și e și funny să le mănânci. Ele sunt funny! E clar că te vei ridica de la masă cu zâmbetul pe buze, deci…de ce nu? 🙂 Eu nici n-am mai apucat să le pozez, așa ca a trebuit să fur poza altcuiva care s-a distrat mai puțin.

cuisse_grenouil_crempersil.eps

Sursă foto: academiedugout.fr

Croque monsieur/ madame

Perfect pentru un brunch! Croque-monsieur este un sendviș crocant cu jambon și cașcaval, băgat la cuptor. Croque-madame mai are și un ou deasupra, deci mi se pare o decizie mai corectă!

croque madame

Supă de ceapă

Nu m-aș fi așteptat să îmi placă atât de mult. Asta pentru că are pâine și muuultă brânză care se topește datorită supei fierbinți. Combinația pică tare bine la stomac!

supa de ceapa

Falafel

Știi deja că sunt cam travel nazi și nu agreez ideile care nu reflectă spiritul local. Cu atât mai puțin din punct de vedere culinar! Deci, n-o să mă vezi niciodată, dar aaaabsolut niciodată mâncând pizza în Spania sau paste în Maroc. Și țin să dezaprob orice astfel de alegere făcută de cei cu care călătoresc. Dar, chiar și așa, te asigur, vacanțele cu mine sunt foarte zen! 🙂

În schimb, falafelul din cartierul Le Marais trebuie neapărat încercat. Atât timp cât reflectă caracterul multietnic al unui loc, e permis. Și în New York am mâncat în Little Italy, iar în San Francisco în Chinatown (bine, americanii nici nu prea știu ce e aia gastronomie). Dar ai prins ideea. Le Marais. Falafel. Parisul autentic. De încercat. Neapărat.

falafel

falafel

Croissant beurre au jambon

Recomandat pentru o gustare atunci când ți se face foame pe neașteptate. Croissant cu unt, jambon și cașcaval. Simplu și delicios!

croissan au jambon

Quiche

Foarte posibil să fi mâncat quiche și pe la noi. Dar încearcă-l și acolo unde s-a născut, în inima Franței. Îl recomand pe cel Ratatouille, este foarte bun.

quiche

Bagheta cu unt și gem

Neapărat. Doar știi că nu poți pleca din Paris fără să îți exersezi accentul franțuzesc cerând o baghetă crocantă de la boulangerie, nu? Mai ai nevoie doar de unt sărat și dulceață și gata, totul este minunat!

Citește și: Nu pleca din Paris fără să….

bagheta cu unt si gem

Clătită de la o creperie tradițională

Cu ou, jambon și cașcaval. Cu patru tipuri de brânză. Cu nutella și căpșuni. Cu cremă de castane. Cu orice altceva îți trece prin cap.

creperie Paris

clatita sarata

clatita cu nutella si capsuni

Croissant pufos cu unt

Pentru cei care au nevoie de ceva delicios să le facă dimineața mai bună. Pentru cei care obișnuiesc să transforme micul-dejun în brunch. Pentru cei care iubesc croissantele, ca mineeee!

croissant cu unt dimineata

Pain au chocolat/ pain au raisin

Au francezii ăștia un talent la patiserie, de n-ai ce să mai zici! Pain au chocolat provoacă dependență, cu ciocolata aia care se întinde în aluatul crocant și, în același timp, pufos. Aceeași chestie și cu pain au raisin, doar că povestea asta e cu stafide. Și nu pot s-o mai spun încă o dată, pentru că nu mai pot de poftă!

pain au chocolat

pain au raisin

Alte produse de patiserie

Orice altceva. Oriunde vezi o ușă deasupra căreia scrie boulangerie/patisserie. Acolo e paradisul.

Boulangerie

patiserie

IMG_6370

Macarons

N-am ce să spun despre macarons, n-au nevoie de nicio introducere. Colorate, cremoase, minunate, în mii de sortimente. Le vei găsi peste tot, îți vor face cu ochiul cu siguranță din foarte multe vitrine. Nu le ignora!

Desigur, trebuie să încerci macarons de la Laduree, brandul faimos care le-a și inventat. Dar nu te limita doar la atât. Ia-ți macarons de oriunde poftești, toate vor fi delicioase!

macarons

 

macarons Paris

Macarons Laduree

macarons cu capsuni

Turn din macarons

Eclere

Cui nu-i plac eclerele? Și ele tot în Franța au apărut prima oară (simt că am atât de multe mulțumiri de adresat francezilor!), așa că ar fi păcat să nu le guști chiar în Paris. Dar, te previn: sortimentele nenumărate îți vor pune la grea încercare puterea de decizie rapidă!

Eu le-am încercat pe cele de la L’eclair du Genie, care sunt destul de scumpe (21 euro-4 eclere). Dar serios că au fost minunateeeeeeee!

Eclere

Eclere Paris

Creme brulee

Un fel de cremă de zahăr ars. Nu știu dacă o vei găsi ieșită din comun. Dar e bună și e tot a lor!

creme brulee

Măr caramelizat de la Disneyland

Ăsta nu e neapărat un must, dar mi-am reglat eu socotelile cu o amintire tristă din copilărie, când nu aveam voie să îmi iau măr caramelizat de la colțul străzii, din cauza condițiilor neigienice în care era produs.

Gata, 100% happy childhood! 🙂

mar caramelizat

Ciocolata și alte dulciuri

Multe magazine cu ciocolată artizanală și alte dulcegării te vor ispiti la fiecare pas. La un moment dat, o să clachezi, îți spun eu! 🙂

Ciocolată artizanală

DSC_0995

prajituri

dulciuri

Partea a II-a- Prețuri și recomandări

Buuuun, am alcătuit lista deliciilor pariziene ce nu trebuie ratate. Acum, să revenim puțin cu picioarele pe pământ și să vorbim despre prețuri. Într-adevăr, Parisul poate fi un oraș foarte scump. Dar nu mi s-a părut atât de înfiorător precum mă așteptam, din tot ce auzisem. Ca o comparație, Londra mi s-a părut mai scumpă. De ce? Pentru că în Paris ai mai multe alternative low-cost, dacă nu vrei neapărat să cinezi la un restaurant cu vedere la Turnul Eiffel.

Restaurante

Desigur, în locurile foarte turistice, meniurile au scoruri destul de mari, de tipul 30-40 euro de persoană pentru cină. Dar prețurile restaurantelor din Cartierul Latin (un fel de Centrul Vechi al Bucureștiului), spre exemplu, nu mi s-au părut exagerate, existând meniuri la 15 sau chiar 10 euro, cu entre, fel principal și desert. Meniurile de 15 euro au multe preparate tradiționale franțuzești din care poți alege, așa că la o masă poți savura o porție de escargots, urmată de coq o vin ca fel principal și încheiată cu un desert sau brânzeturi. De asemenea, o porție de scoici cu cartofi prăjiți și băutură inclusă costă cam 10 euro. Și sunt foarte multe!

Restaurant franțuzesc

În ultimă instanță, poți da oricând fuga la un fast-food grecesc să îți iei un gyros de 6 euro sau alte mâncăruri rapide care nu te vor lăsa lefter și nici înfometat, dacă nu stai așa bine la capitolul bugetului.

În plus, patiseriile te așteaptă la orice colț de stradă și îți poți potoli foamea cu un quiche (3 euro), cu un croissant cu jambon și fromage (2-3 euro) sau cu un sendviș (4-5 euro). O clătită cu ou, jambon și cașcaval costă în jur de 3-4 euro. Și dacă vrei ca gustarea să fie însoțită de o cafea au lait, mai adaugi pe nota de plată încă vreo 2 euro.

#Dereținut: prețurile scad gradual- cel mai scump este să stai afară la terasă, prețurile sunt mai mici în interior, iar dacă îți iei comanda la pachet, vei plăti și mai puțin. Acum, trebuie doar să pui în balanță ceea ce îți dorești mai mult: să faci economie sau să te bucuri de soare la terasă. 🙂

Ca o alternativă, poți oricând să dai năvala într-o fromagerie (selecții vaste de brânzeturi), charcuterie (cu tot felul de mezeluri și chiar mâncare gătită) sau la tarabele cu legume, pește și fructe de mare (dacă stai mai mult timp și vrei să îți gătești). Prețurile sunt rezonabile, deci nu vei da faliment.

fructe Paris

fromagerie

Fructe de mare Paris

DSC_0254 IMG_6373

Supermarketuri

În supermarket, lucrurile chiar sunt roz. Am cumpărat o sticlă de apă la 1,5 l cu 0,20 de cenți! Nu e ceva la care te-ai aștepta în Paris, nu? Două croissante costă 1-1,5 euro, o baghetă între 30 și 75 de cenți, o sticlă cu vin între 3 și 10 euro și senvișuri măricele la 3 euro. Sau o formule, o combinație simpatică de salată cu dressing, grisine și chiar și un biscuițel, care costă 3-4 euro.

salată pui

Recomandări din #valiză

Ia micul-dejun la Angelina

Este vorba despre un salon parizian cu foarte mult șarm, unde vei descoperi poate cea mai bună ciocoaltă caldă din lume. Micul-dejun costă destul de mult (20 euro/pers), dar îl poți împărți cu altcineva care să își ia eventual doar o cafea. Și în aceeași zi te poți duce să încerci falafelul din Le Marais, ca să echilibrezi balanța! 🙂

Salon parizian

mic-dejun frantuzesc

mic-dejun Paris

Ciocolata calda Paris

Bea o cafea la Les deux Magots, cafeneaua pe care o frecventau scriitorii

Hemingway, Fitzgerald, Joyce, Gertrude Stein, toți și-au făcut veacul prin cafenelele din cartierul St.Germain. Acolo poți merge și tu, să te umpli de inspirație și să simți atmosfera anilor nebuni ai Parisului (anii ’20), cu jazz și mulți artiști. Una dintre cafenele este Les deux Magots, iar alta la fel de renumita Cafe de Flore. Înainte de a pleca la Paris, uită-te la filmul Midnight in Paris, ca să te bucuri și mai mult de experiență.

Cafenea scriitori Paris

Cafe de Flore

IMG_6810

Bea vin seara pe malul Senei, pe treptele de la Sacre Coeur sau la Turnul Eiffel

Ai trei alternative la dispoziție și toate includ vinul. Că doar ești în Paris, nu? Iar aici, să bei vin pe oriunde apuci, face parte din stilul de viață parizian. Pe malul Senei se strâng foarte mulți tineri seară de seară să socializeze și să ciocnească pahare de vin. Aceeași poveste se întâmplă și la Turnul Eiffel, doar că acolo intervin niște luminițe care strălucesc în fața ochilor tăi din oră în oră. Iar de pe treptele Catedralei Sacre Coeur, se luminează tot orașul în fața ta. Deci, îmi doresc tare mult să îmi spui întoarcere că ideile din #valiză s-au transformat în amintiri frumoase! 🙂

vin pe Sena

13161083_1207010886000468_844676261_o

Oprește-te la orice terasă care îți face cu ochiul

Pentru că n-am văzut nicăieri altundeva atâtea restaurante și terase. E drept, sunt departe de a fi cutreierat întreaga lume, dar sunt sigură că Parisul deține un record al teraselor greu de bătut. În asemenea condiții, trebuie doar să te așezi la soare la terasa care îți face mai mult cu ochiul. Și să te bucuri de farmecul parizian!

Terasa Paris

Paris restuarante

Paris

Cartierul Latin

Terasa Paris

Le paradis

Acum n-ai decât să te urci în primul avion spre Paris și să încerci toate minunățiile culinare pe care le-am tocmai scos din #valiză. Mai ales că ai aflat că nu totul este atât de scump precum se spune. Și îți spun sigur că nu te vor dezamăgi! 🙂


Cristina Stoica

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

Comentarii

  1. Mon dieu! Mi-ai facut o pofta!… :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *