Cu furculiţa în jurul lumii| Savoarea Marocului by chef Joseph Hadad Cu furculița în jurul lumii / Maroc

Ţi s-a întâmplat să te întorci acasă, să despachetezi #valiza şi să ţi se facă dor instant de mâncarea savurată în vacanţă? Ştiu, răspunsul nu poate să fie decât afirmativ! De aceea, de astăzi avem o nouă rubrică pe blog, în cadrul căreia vom invita chefi sau bloggeri de food celebri să ne dezvăluie secretele unor reţete internaţionale care ne vor aduce aminte de călătoriile minunate în care am fost deja sau ne vor stârni interesul pentru a descoperi noi destinaţii.

De ce? Pentru că poate dacă aducem gusturile, aromele ori savoarea unor alte locuri în bucătăria noastră, vom depăşi mai uşor perioadele cvasi-deprimante în care nu călătorim. Cu alte cuvinte, timpul va trece mai repede până la următoarea vacanţă! Aşadar, poţi să le pregăteşti #bagajul papilelor tale gustative. Pleacă într-o călătorie culinară, cu furculiţa în jurul lumii! 🙂


Reţeta propusă de primul invitat, chef Joseph Hadad, are un puternic iz oriental, căci este specific marocană. Aceasta are o istorie de peste 150 de ani, fiind pregătită în copilărie de către bunica sa, iar apoi de mama acestuia. Astfel, pe lângă ingrediente şi arome, reţeta vine la pachet cu amintiri şi nostalgie. De aceea, Joseph Hadad a hotărât să o preia şi să o reinterpreteze, aducând-o în zona gourmet. Propunerea sa este cum nu se poate mai potrivită, în condiţiile în care este foaaarte posibil să plimbăm #valiza prin Maroc anul acesta! 🙂

fez maroc

Sursă foto: lonelyplanet.com

Fructe uscate umplute cu duet de carne de vită și miel

Fructe_Uscate

De ce avem nevoie

Ingrediente pentru 4 porţii

12 prune uscate

 8 smochine

 12 caise

 300 gr carne de miel

 300 gr carne de vițel

 1 bucată de ceapă eschalot

 2 batoane scorțișoară

 ½ linguriță piper negru zdrobit

 1 & ½ lingură muguri de pin

 4 fire de cimbru

 nucșoară

 cuișoare

 curcuma

 1 linguriță miere de albine

 60 gr unt

 sos demiglace de miel

Cum se prepară

Pasul 1: Carnea de miel se toacă împreuna cu cea de viţel cu o sită fină.

Pasul 2: Se topește untul într-o tigaie și se sotează ceapă tocată foarte fin, care ulterior se pune peste carne. Se adaugă piper negru zdrobit. 

Pasul 3: Mugurii de pin se pun la cuptor preîncălzit la 180 grade și se țin 3-4 minute.

Pasul 4: Se adaugă și mugurii de pin în carne, împreună cu frunzele de cimbru, nucșoară, cucuma, miere de albine și un vârf de praf de scorțișoară. La final se adaugă și sare. Se amestecă toate foarte bine, până se obţine o pastă. 

Pasul 5: Fructele uscate se crestează astfel încât să se obţină nişte buzunare. Acestea se umplu cu vârf cu compoziția de carne. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 30 de minute, într-o tavă care a fost unsă cu ulei.

Pasul 6: Se așază pe o farfurie adâncă și se toarnă sos demiglace de miel dulce. Se decorează cu baton de scorțișoară, cimbru și muguri de pin. Se servesc fierbinţi.

Sfat: Ca garnitură, se poate opta pentru orez cu şofran.

Despre Joseph Hadad

Joseph_Hadad

Joseph Hadad este unul dintre cei mai apreciaţi chefi din România. A făcut parte din juriul emisiunii Top Chef şi deţine două restaurante selecte din Bucureşti: Joseph by Joseph Hadad şi Caju by Joseph Hadad.

Acesta s-a născut în Ierusalim, într-o familie cu tradiţie în gastronomie, cu mama de origine marocană şi tatăl tunisian.

Pasiunea pentru lumea culinară apare în anii adolescenței, când tatăl său, bucătar pe un vas de croazieră, îl trimite pe tânărul Joseph, timp de 3 ani, la Școala de Bucătari din Haifa.

De-a lungul timpului, Joseph se dedică exclusiv pasiunii pentru gătit, talentul său fiind remarcat deopotrivă de colegi și de clienți în diverse locații faimoase din întreaga lume: Kempinski Hotel în Germania, Ritz-Carlton Hotel în Boston, Savoy Hotel în Londra, Restaurantele Michelin în Paris și multe altele.

În cei peste 30 de ani de carieră, a avut onoarea să gătească pentru personalităţi precum Bill Clinton, Margaret Thatcher, Robert de Niro, Madonna, Frank Sinatra sau Michael Jackson.

„Nu există zi de la Dumnezeu în care să nu fiu în bucătărie. Iubesc gastronomia de când mă ştiu. Cele mai vechi şi dragi amintiri sunt legate de ingrediente, arome, condimente, ierburi aromatice. Sfatul meu: nu contează de câte ori nu iese. Important este să nu renunţi.”

Cadou din #valiză

Dacă ţi-a plăcut ideea şi reţeta, trebuie să ştii că inspiraţia nu se opreşte aici. Pentru că astăzi inaugurăm rubrica aceasta delicioasă, pe pagina de Facebook a #valizei poţi participa la un concurs, în urma căruia ai şansa să câştigi cartea cu reţete a lui chef Joseph Hadad. Tot ce trebuie să faci este să laşi un comentariu la postarea de pe FB, în care să îmi spui ce preparat ţi-a plăcut cel mai mult din călătoriile tale în jurul lumii. Eu aş putea să fac o listă interminabilă! De altfel, comentariile vor fi şi o sursă de inspiraţie pentru articolele viitoare, cu reţete semnate de alţi chefi la fel de renumiţi. 

Nu este o condiţie obligatorie să dai like paginii Valiza cu călătorii sau celei a lui Joseph Hadad. Însă dacă simţi să o faci, cu siguranţă aprecierea ta va însemna mult. Şi dacă te mai gândeşti şi la un share prin care toţi prietenii tăi să afle de concurs, o să mă rog ca toate caloriile din preparatele delicioase pe care le vei avea de acum înainte în faţă să devină total inofensive! 🙂

Concursul se încheie pe 12 februarie, adică duminică seara la ora 23:00, iar câştigătorul va fi ales prin intermediul site-ului random.org. Numele acestuia va fi anunţat atât pe pagina de Facebook, cât şi printr-un update la acest articol.

carte retete mancare

carte joseph hadad

cu furculita in jurul lumiisavoarea marocului (6)

De data aceasta a fost Marocul. Eu zic să mai scotoceşti din când în când prin #valiză, să descoperi ce reţetă delicioasă de pe alte coordonate geografice s-a mai strecurat printre haine, suveniruri şi amintiri! 🙂

 


Cristina Stoica

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

Comentarii

  1. Poate fi si un desert?

  2. Ma asteptam ca la deliciile marocane sa fie deliciosul tajine,care e mancarea traditionala!!Asa cum deliciosul Adobe e mancarea traditionala in Filipine.Ador mancarea stradala,Mai ales pe cea din Asia si India!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *