Nu încape îndoială că Sibiu este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Este o recomandarea pe care i-aș face-o fără să clipesc oricărui turist străin, fiind probabil și orașul meu preferat din țară. Dar, ce-ar fi să scoatem din #valiză mai multe informații despre Sibiu?

Așadar, știai că Sibiu….

vizita sibiu

…e la fel de cunoscut și sub denumirea de Hermannstadt, pentru că este cel mai important centru al minorității germane din Transilvania?

De altfel, Sibiu este un oraș multicultural, căci de multă vreme conviețuiesc aici români, germani, evrei și unguri. Fiecare cultură este încurajată să își cultive propriile obiceiuri și să își conserve identitatea, astfel că nu au existat conflicte de niciun fel în această comunitate eterogenă.

…este un oraș medieval cu o istorie de peste 900 de ani?

Prima mențiune documentară a Sibiului apare în anul 1191, când este atestat sub numele de Cibinium (de la râul care îl traversează). Orașul a fost colonizat, deci, în secolul al XII-lea de către sașii din teritoriul Rin-Mosela. Practic, povestea Sibiului poate începe cu „A fost odată ca niciodată…” 🙂

priveliste Sibiu

…are cel mai mare ansamblu urban medieval din România?

Ziduri și turnuri de apărare, case de locuit, clădiri publice și piețe. Toate fac parte din cel mai mare ansamblu urban medieval al României. Și te așteaptă să îl descoperi pas cu pas când ajungi în Sibiu!

turnul sfatului sibiu

…a fost capitala Transilvaniei?

Când Transilvania devine mare principat al Imperiului Habsburgic la sfârșitul secolului al XVII-lea, hop și Sibiu ajunge capitală. Aici au avut sediul importante instituții ale provinciei, precum reședința Guvernatorului Transilvaniei, sediul Mitropoliei Ardealului, sediul Comitetului Național Român, sediul Consiliului Dirigent și al Marelui Sfat Național Român. Un fel de mini-Bruxelles! 🙂

…era pe vremuri împărțit în Orașul de Jos și Orașul de Sus?

Ce îmi plac orașele medievale! La fel ca Sighișoara, pe vremuri Sibiu era împărțit în Orașul de Jos și Orașul de Sus, legătura fiind făcute de niște scări pe care le poți vedea și astăzi.

sibiu scari

…are cel mai vechi muzeu din România?

În anii 1777-1778 este construit un palat în stil baroc târziu, văr primar al palatelor vieneze. Baronul Samuel von Brukenthal s-a ocupat apoi să îl transforme în primul muzeu din România și din această zonă a Europei, deschis publicului în anul 1817. Tu l-ai vizitat?

brukental sibiu

…a fost capitală culturală europeană în anul 2007, împreună cu Luxemburg?

În anul 2007, Sibiu a împărțit titlul de Capitală Culturală Europeană cu Luxemburg. Pentru infrastructură, cultură și spirit. Pe parcursul anului, au existat peste 2000 de evenimente în oraș, din cele mai variate sfere: film, foto, arhitectură, arte vizuale, literatură, muzică, patrimoniu, conferințe etc.

sibiu cel mai frumos oras din romania

…găzduiește în fiecare an Festivalul Internațional de Teatru?

Cele 10 zile ale FIT sunt o explozie de muzică și culoare pe străzile Sibiului, care se umplu cu oameni ce urmăresc fascinați reprezentațiile trupelor de teatru venite din întreaga lume. Eu n-am ajuns până acum, dar chiar mi-aș dori să particip la un astfel de eveniment. Gata, l-am pus pe listă!

…deține, fără îndoială, cele mai multe premiere din România?

Aici au fost atestate primul spital, prima bibliotecă, prima școală, prima farmacie, prima clădire de teatru, primul muzeu, primul hotel, prima fabrică de bere, prima grădină zoologică, prima hidrocentrală, prima bancă cu capital românesc –prima, prima, prima! În situația asta, mă întreb unde în altă s-au mai înregistrat premiere. Sibiu pare că le-a bifat pe toate!

steagul Romaniei Sibiu

…aspiră la titlul de Capitală Gastronomică a Europei în 2019?

După ce a fost Capitală Culturală Europeană în 2007, Sibiu țintește către un nou titlu, care de data aceasta implică multă mâncare delicioasă.  Orașul își dorește să devină în 2019 Capitala Gastronomică a Europei, cu numeroase preparate tradiționale- de la sărmăluțe și mămăliguță din Mărginime, până la hencleș și gulaș. Și eu susțin această inițiativă, pentru că am mâncat foarte bine de fiecare dată când am ajuns la Sibiu. Hmmm, stomacul deja începe să protesteze!

…nu te plictisește niciodată, indiferent de câte ori revii în oraș?

Dacă încă n-ai ajuns la Sibiu, pune-l pe lista urgențelor. Este cel mai probabil orașul meu preferat din România și, deși am ajuns acolo de vreo patru ori, de-abia aștept să-i cutreier străzile colorate din nou. Pentru că de fiecare dată descopăr un Sibiu mai frumos!

iubesc sibiul

Ce să vezi neapărat în Sibiu

  • Piețele: Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet;
  • Podul Minciunilor;
  • Muzeul Brukenthal;
  • Zidurile și turnurile de apărare – dintre care Turnul Sfatului este cel mai important și mai renumit;
  • Biserica Evanghelică C.A.;
  • Grădina Zoologică;
  • Muzeul Astra- cel mai frumos și mai mare muzeu al satului din țară;
  • Străzile colorate- fericirea înseamnă să te plimbi la întâmplare prin Sibiu & să te bucuri de casele cu ochi și de obloanele colorate.

Piata Mare Sibiu

primarie Sibiu

citybreak sibiu

cele mai frumoase orase din Romania Sibiu

Podul Minciunilor și cele 4 legende

Simbolul orașului este în mod cert Podul Minciunilor, pe care îl găsești în Piața Mică. Este tipul ăla de obiectiv turistic care te convinge să vizitezi un loc printr-o singură poză. De-a lungul timpului, au circulat cam 4 legende legate de numele primului pod de fontă din România, construit în anul 1859.

Podul Minciunilor

Prima legendă și cea mai răspândită spune că podul are urechi și o super-putere: cea a unui detector de minciuni. Astfel, la fiecare minciună rostită de cineva pe pod, acesta începe să scârție din toate încheieturile, balustradele încep să se clatine, iar mincinosul simte că se prăbușește.

O altă legendă vizează îndrăgostiții care se plimbau nestingheriți pe vremuri pe pod și își jurau credință veșnică, fetele declarându-și în fața aleșilor lipsa de prihană. Dacă în noaptea nunții se descoperea că a fost doar o strategie de marketing, acestea erau târâte a doua zi pe pod și aruncate peste balustradă!

Tot de Podul Minciunilor se leagă și povestea numeroaselor târguri care se țineau în Piața Mică. Dacă odată ajunși acasă descopereau că au fost înșelați, cumpărătorii se întorceau în piață, îi luau de gât pe negustorii mincinoși și îi aruncau de pe pod. Mi se pare corect, ar trebui să facem asta și cu politicienii!

Tot pe pod se întâlneau și cadeții de la Academia Militară cu fetele frumoase și nemăritate. Legenda spune că tinerii se întreceau în a le face declarații shakespeariene, pe care le uitau repede, însă. Astfel, fetele așteptau în zadar ca mincinoșii să vină la o altă întâlnire pe faimosul pod.

Eu le cred pe toate, pentru că îmi plac legendele! Și, dacă aruncăm o scurtă privire la turismul din alte țări, ne dăm seama că asta poate fi cheia succesului. Să fie cu Dracula și cu cât mai multe alte legende, zic!

De Podul Minciunilor mă leagă amintiri frumoase, pentru că am mers de mai multe ori în timpul facultății în practică la Sibiu (Facultatea de Geografie-specializarea Turism). Se pare că am fost niște studenți exemplari, căci podul a rămas neclintit! 🙂

studenti in practica

Sibiu în campania „Art&Craft promovează orașele din România”

Pentru că îmi place atât de mult Sibiu, am fost foarte fericită să văd video-urile realizate de Romanian Art&Craft împreună cu Ralu Călătorește, în campania lor de promovare a orașelor din România, despre care am vorbit pe larg aici. Dă play, sigur o să îți placă ce vezi!

Toate produsele din video pot fi găsite în magazinele Art&Craft din aeroporturile din țară, dar și pe www.artandcraft.ro. De-abia aștept prezentarea altor orașe din România și te sfătuiesc să te abonezi la canalul lor de Youtube, unde vei găsi și varianta în engleză a video-urilor, destinate turiștilor străini.

suveniruri sibiu

[line]

Concluzia? Dacă n-ai fost încă la Sibiu, trebuie să îți programezi neapărat un city-break. Dacă ai fost deja, probabil nu trebuie să te mai conving că e obligatoriu să revii. Și poate chiar dai peste un eveniment interesant, dacă tot se întâmplă atât de multe lucruri în orașul ăsta minunat. Eu îmi doresc să ajung la Târgul de Crăciun de la iarnă. Sibiu, ne revedem curând!

următoarea destinație Sibiu

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

  1. Frumos articolul..si la mine Sibiu este orasul preferat. Am fost deja de cateva ori insa niciodata nu e de ajuns. Ma reintorc cu drag de fiecare data 😍.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.