În New York ai în permanență un sentiment de déjà-vu. Te vei simți încontinuu ca pe platourile de filmare ale unor filme celebre. La fiecare pas, vei recunoaște o clădire, o intersecție, o sculptură. Orașul nici măcar nu trebuie să încerce să te mai cucerească, pentru că deja iubești New York-ul.

Nici acum, după un an de la călătoria mea, nu mă pot gândi la New York fără să am un gol în stomac. Fără să îmi inunde urechile fundalul sonor tipic orașului, cu claxoane, clădiri în construcție și forfotă. Fără să mi se deruleze pe retină seara în care am admirat luminile podului din Brooklyn, după-amiaza însorită în care m-am jucat cu frisebee-ul în Central Park, dimineața în care am băut cafeaua de la Starbucks lângă Statuia Libertății sau momentul în care mi s-a desfășurat în fața ochilor întregul New York, din vârful clădirii Rockefeller. Și mi se face un dor imens. Cam cât Big Apple de mare.

1.Statuia Libertății

Simți cu adevărat că ai ajuns la New York când zărești Statuia Libertății, cunoscută și ca Lady Liberty. Este simbolul principal al orașului și totodată, al libertății. Este cea care obișnuia să întâmpine imigranții ce veneau pe vapor și le dădea de veste că Visul American e pe cale să înceapă.

Statuia Libertății

Lady Liberty a fost un cadou din partea Franței, pentru marcarea independenței Statelor Unite. De aceea, pe tableta de piatră pe care aceasta o tine în mână este consemnată această dată istorică, 4 iulie 1776. La picioarele statuii sunt niște lanțuri rupte, care simbolizează eliberarea de sub tirania colonizatorilor britanici și obținerea democrației mult-dorite. De asemenea, este de reținut că același Gustave Eiffel care s-a ocupat de simbolul Parisului a avut de-a face și cu structura metalică a statuii, al cărei chip o întruchipează pe Libertas, zeița romană a libertății.

Ca să ajungi la Statuia Libertății trebuie să iei ferryboatul din Battery Park (Lower Manhattan). Prețul călătoriei este de $18 dus/întors, incluzând oprirea la Ellis Island. Dar pentru a urca în coroana statuii, trebuie să faci rezervare din timp și costă cu $3 mai mult. Despre orarul de funcționare și alte detalii poți citi aici.

Statuia Libertății

Lady Liberty

Oprirea la Ellis Island este extrem de interesantă, aș fi stat acolo o zi întreagă. Este vorba de un muzeu al istoriei imigranților, care te trimite înapoi în timp, când milioane de oameni din toate colțurile lumii, dar în special din Europa, s-au îndreptat către America, cu speranțe, idealuri și povești triste lăsate în urmă. Astăzi, aceștia reprezintă mai mult de 40% din populația Statelor Unite.

Ellis Island

Imigranți America

Lăsând skyline-ul New Yorkului în urmă și privind înainte către Statuia Libertății, de care mă apropiam din ce în ce mai mult, am avut câteva momente de fericire pură. Pentru că mi-am dorit dintotdeauna să ajung la New York. Și pentru că am realizat că merită să muncesc, să mă zbat, să dau tot ce este mai bun, să evoluez, să mă autodepășesc. Căci, mai devreme sau mai târziu, ești răsplătit pentru tot efortul.

Skyline New York

New York City

2.Times Square

Primii pași în Times Square te vor bulversa cu siguranță. Reclamele colorate pe care le-ai văzut de-atâtea ori în filme sunt acum în fața ochilor tăi. Și începi să te uiți în toate direcțiile, ca un veritabil Homo sapiens primitiv tocmai ieșit din peșteră. Hmm, noul model de Hyundai. Pfoaa, să nu uit să trec pe la American Eagle, poate au reduceri la tricouri. Trebuie să merg neapărat la un spectacol pe Broadway. Beautiful trebuie să fie bun, dacă are ditamai reclama aia. Ia uite, ciocolata Hershey’s a apărut și în varianta Peanut Butter Family Pack!

Times Square

Times Square

Este cu siguranță cel mai aglomerat loc din oraș, dar mie mi s-a părut că tocmai îmbulzeala aia îi dă un farmec aparte. Chinuindu-te să treci prin mulțime către un loc cu o cantitate satisfăcătoare de oxigen, poți constata că îi înfigi un cot în burtă unui chinez, calci pe picior un arab și împingi de la spate o mulatră care cară după ea doi copii plini de împletituri în cap. Pentru că asta înseamnă New York. Un mix de oameni, limbi, culturi, etnii, chipuri, trăsături, obiceiuri, dorințe și vise din toate colțurile lumii.

Times Square

Times Square

Times Square

Times Square

Times Square

Într-una din zilele când am trecut prin Times Square, am avut parte de 20 de minute de dramă tipic americană. Desigur, cineva a hotărât să blocheze tot traficul și să amenințe că se aruncă de pe una dintre clădiri. Sincer, întreaga experiență este hipnotică. N-am putut să mă urnesc din loc (nici eu, nici ceilalți 123434978 de trecători), până când n-am aflat deznodământul. Totul s-a încheiat cu bine, descreieratul de pe clădire a fost convins să ajungă jos pe scări. Exact ca în filme!

68

3.Empire State Building

Empire State of mind la Empire State Building! Să mergi la New York și să nu dai peste Empire State Building la un moment dat, este o imposibilitate matematică. Pentru că încă domină skyline-ul și are un aport semnificativ în conturarea personalității Orașului-Orașelor.

Empire State Building

#Curiozități din valiză:

 • Timp de 41 de ani, între 1931 și 1972, Empire State Building a fost cea mai înaltă clădire din lume. Dar lucrurile se schimbă cu viteza unui Veyron și acum clădirea de 443,2 m (cu tot cu antenă) este departe de acest superlativ. Însă a rămas una dintre cele mai îndrăgite și mai fotografiate construcții din lume.
 • Se pare că, într-o zi cu cer senin, poți vedea întinderea a 5 state americane din Empire State Building: New York, New Jersey, Pennsylvania, Connecticut și Massachusetts.
 • Antena din vârful clădirii este folosită pentru difuzarea majorității canalelor TV și radio din New York.
 • În Empire State Building se întâmplă atâtea lucruri, încât clădirea are propriul său cod postal: 10118.
 • La înălțimi mari, se acumulează energie statică, astfel că uneori cuplurile pot experimenta pe Empire State Building un sărut însoțit de mici șocuri electrice. Poate nu doar electricitatea e de vină!

Empire State Building

Eu n-am apucat să urc în Empire State Building, pentru că am ales Top of the Rock, unde panorama este în aer liber și ai în prim-plan…ghici ce? Chiar Empire State Building. Dar, din punctul meu de vedere, planul perfect arătă așa: să urci în Top of The Rock ziua și să te bucuri de priveliștea oferită de ESB, apoi să admiri luminile orașului noaptea, din Empire State Building. Prețul ascensiunii în ESB până la etajul 102 este de $52. Mai multe info găsești aici.

Top of the Rock

4.Brooklyn Bridge

În fiecare noapte, pe peretele dormitorului meu luminează Brooklyn Bridge (fiind încărcat pe parcursul zilei cu energie solară). Practic, de fiecare data când închid ochii, ultimă imagine înregistrată pe retină este cu podul faimos din New York.

Iată că s-a întâmplat ca, la un moment dat, să îi deschid și să nu mai fiu în dormitorul meu. Ci chiar în Brooklyn. În inima New York-ului. La peste 7 600 km depărtare de casa mea.

Brooklyn Bridge

Trebuie să recunosc că priveliștea podului m-a cam emoționat. Pentru că este greu să conșientizezi că te afli în sfârșit în New York. Dar te ajută locurile de genul ăsta.

Manhattan Bridge

#Sfat din valiză: Traversează podul Brooklyn în preajma apusului, când vei admira skyline-ul în niște culori roșiatice incredibile. Mai mult, până treci din Manhattan în Brooklyn se înserează și este momentul perfect pentru a admira podul și întregul oraș, când se aprind luminițele.

Podul Brooklyn

Manhattan

Podul Brooklyn

Starbucks

Brooklyn Bridge

5.Central Park

Cine spune că este doar un parc, nu înțelege prea bine contextul. Da, este doar un parc întins pe 3,41 km pătrați. Ca idee, Central Park ocupă o suprafață mai mare decât Principatul de Monaco.

Central Park

Să te plimbi printre joggeri, să te joci cu veverițele simpatice care apar de peste tot, să mănânci un pretzel, să te joci cu freesbee-ul pe iarbă, să te plimbi cu barca, să te relaxezi, să admiri zgârie-norii, să simți spiritul newyorkez. Cam asta poți face în Central Park.

Central Park

Central Park

Veverita

Central Park

Central Park

Central Park

Central Park

Rezervă-ți măcar o jumătate de zi, pentru că vorbim de distanțe uriașe. Și cu siguranță nu vei parcurge tot parcul, dacă nu închiriezi o bicicletă. Central Park este flancat lateral de Upper East Side și Upper West Side, deci îți poți continua ziua în unul dintre cele două cartiere exclusiviste din Upper Manhattan.

6.Rockefeller Center

Ții minte cum în toate filmele din perioada sărbătorilor de iarnă newyorkezii admiră un brad de Crăciun imens amplasat în mijlocul orașului ? Este vorba de celebrul brad de la Rockefeller Plaza, care îmbodobește orașul în fiecare an. Tot aici se află și pationarul faimos unde ți-ai dori să te teleportezi în fiecare an în decembrie.

Rockefeller Center

Pationar New York

Eu n-am fost iarna în New York, dar farmecul zonei se menține year-round. Tot în complexul Rockefeller, constituit din mai multe clădiri, poți urca în Top of The Rock, despre care am vorbit mai devreme. Ascensiunea este mai ieftină decât la Empire State Building, adică $30.

Cât timp aștepți la coadă, se derulează un filmuleț despre istoria Rockefeller Center, cu un fundal sonor care îți ridică nerăbdarea de a vedea New York-ul de sus la cote și mai înalte. Iar apoi se deschide în fața ochilor o priveliște minunată. Întâi prin sticlă, iar, la un nivel mai sus, în aer liber. De aici poți vedea cum Empire State Building domină profilul Manhattanului (acum alături de One World Trade Center, mai nou) și cum Central Park pare interminabil. E de pus pe bucket list!

Top of the Rock

New York

Rockefeller Center

Top of the Rock

7.Grand Center Terminal

Am observat că a devenit virală în ultima vreme o zicală care spune că gara a văzut mai multe săruturi sincere decât starea civilă. Dar imensa Grand Central oare câte a văzut?

Grand Central

Trebuie neapărat să mergi la Grand Central Terminal pentru a observa agitația unei adevărate metropole: oameni grăbiți, cu costume impecabile și #valize cu călătorii trase de colo-colo, trenuri pierdute și revederi emoționante, toate întâmplându-se cu o viteză supersonică.

Grand Central

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal

8.Wall Street

Money, baby! Trebuie să ajungi și în Wall Street, denumire care acum îi este atribuită întregului district financiar din Lower Manhattan. De fapt, este vorba doar despre o stradă, destul de scurtă, de unde a pornit boom-ul bursei de valori din New York.

Wall Street

Nu-ți promit că îl vei vedea pe DiCaprio trăgând liniuțe, dar cu siguranță vei avea un sentiment unic dacă mergi dis-de-dimineață sau la prânz, când peste tot vor fi businessmen la patru ace, cu cifre cu multe zero-uri în minte.

Wall Street

Wall Street taur

Oameni de afaceri

Wall Street

9. 9/11 Memorial/ Memorialul victimelor de la 11 septembrie

Iată un simbol nu tocmail vesel al New York-ului. Din păcate, 9/11 Memorial ne reamintește de atacurile teroriste de la 11 septembrie, care au rămas în istoria orașului, fie că vrem, fie că nu. Deși am rezerve cu privire la varianta oficială a poveștii, indiferent de cine a fost în spatele tragediei, deturnarea turnurilor gemene nu poate fi decât o pată neagră în evoluția New York-ului de-a lungul anilor.

Numele victimelor care au murit în urma atacului din 11 septembrie 2001 sunt gravate pe memorial. De asemenea, unul dintre copacii din piața memorială, cunoscut drept Survival Tree (Copacul Supraviețuirii) a fost recuperat de sub dărâmăturile unuia dintre turnuri. Acesta a ars aproape complet, însa avea o crenguță înca vie atunci când a fost dezgropat. Departamentul parcurilor din New York a reușit să îl salveze și în decembrie 2010 a fost replantat în piață. Poți vizita muzeul gratuit, însă se percepe o taxă de rezervare de $2. Mai multe info despre program aici.

9/11

Memorial 11 septembrie

Eu m-am oprit pentru câteva minute și am încercat să îmi imaginez ce făcea fiecare dintre newyorkezii aflați în clădiri în momentul prăbușirii turnurilor gemene: câți dintre ei aveau un conflict cu șeful departamentului, câți erau enervați că trebuie să stea din nou peste program, câți se luptau cu o imprimantă care nu mai mergea, câți se gândeau ce să gătească la cină, câți se pregăteau să meargă la spectacolul de balet al fetiței, câți navigau pe Internet pe furiș în loc să lucreze, câți sufereau după o despărțire recentă de iubit/ă, câți dintre ei își doreau să fie mai degrabă pe plaja cu palmieri de pe desktop. Din păcate, niciunul dintre ei n-a mai apucat să facă nimic din toate acestea, iar micile supărări cotidiene s-au dovedit nesemnificative în raport cu întreaga tragedie. De aceea, momentul de reculegere mi-a readus aminte că trebuie să ne bucurăm de viață în ansamblul ei și să lăsăm detaliile să fie doar…detalii. To live life to the fullest.

10.Chrysler Building

O altă emblemă a orașului este clădirea Chrysler, care aduce un plus de farmec skyline-ului prin arhitectura sa deosebită, în stil Art Deco.  Denumirea provine de la Walter Chrysler, fondatorul corporației Chrysler, acum parte din Fiat Chrysler Automobiles.

Chrysler

Chrysler building

11.Sculptura LOVE

Ideea Pop-art-ului LOVE îi aparține artistului Robert Indiana, fiind realizată în mai multe orașe americane, precum Philadelphia sau New Orleans. Sculptorul modernist mizează pe imagini simple, iconice, în special numere și cuvinte scurte, ca EAT sau HOPE. Fenomentul a luat amploare la nivel mondial, dar cea mai renumită sculptură LOVE rămâne cea din New York, unde îndrăgostiții se îngrămădesc la poze. Daaa, nici noi n-am făcut excepție de la regulă! 🙂

Sculptura LOVE

12.Taxiurile galbene

Chiar sunt peste tot! Pe fiecare arteră importantă a orașului. La fiecare intersecție. În dreptul fiecărui hotel de lux. Carosabilul este ocupat în proporție de 50% de celebrele taxiuri galbene. Și e frumos. Și e colorat. Și e New York.

Taxiuri galbene New York

13.Vânzătorii ambulanti cu hot-dog, bagels și pretzel

Nu știu dacă te uiți la Suits, dar eu l-am avut tot timpul în minte pe Harvey, cu eleganța, stilul și aroganța caracteristice, coborând din clădirea Pearson& Specter pentru a savura un hot-dog de la vânzătorii ambulanți, în timp ce discută cu Mike despre how awesome he is.

Înainte să ajung la New York, îmi imaginam că sunt doar câteva astfel de chioșcuri numite halal, amplasate din loc în loc. Ei bine, nu! E greu să găsești o zonă a Manhattanului care să nu fie asaltată de vânzătorii ambulanți, în mare parte de origine indiană/pakistaneză. Eu îți recomand să încerci tot ce vând, de la hot-dog și pretzel, până la bagel cu cream cheese, face parte din spiritul orașului !

Halal

Bagel

Pretzel

14.Numerotarea străzilor și a bulevardelor

Planul New York-ului, rectangular și extrem de bine pus la punct, este deja cunoscut de toată lumea. Numerotarea străzilor și a bulevardelor a devenit iconică pentru stilul de viață newyorkez. Dacă în București îți dai întâlnire la Lupoaică sau în fața magazinului Unirea, în New York îți stabilești drept reper W 28th-6th Avenue, adică intersecția străzii W 28 cu bulevardul 6  🙂 . Cele mai faimoase bulevarde sunt 5th Avenue, Madison Avenue și Broadway.

Plan New York

Madison Avenue

15.New York City

Da, New York, orașul-orașelor este în sine un simbol. Un simbol al diversității. O lume în miniatură. Cum spune și Alicia Keys, concrete jungle where dreams are made of. Nu este nimic din ce nu poți face în the Big Apple. Este probabil orașul în care te poți integra și adapta cu cea mai mare ușurință. Pentru că există un loc pentru fiecare dintre noi în New York City. Chiar dacă Visul American nu este ușor de atins, chiar și o simplă vizită la New York te va inspira. Cu siguranță, perspectiva ta asupra lumii va deveni mult mai amplă, iar ambițiile vor părea mai ușor de îndeplinit.

New York

New York City

NBC News

Madison Square Garden

New York

Manhattan

Poți vorbi zile în șir despre New York. Dar nu vei putea nicicând transmite în cuvinte și nici chiar în imagini ce reprezintă orașul ăsta. Este un amalgam de sentimente. Diverse și profunde. Care rămâne acolo, în #valiză, forever and ever after.

P.S.1. Mulțumesc adorabilei Costina pentru o parte din poze. Mai multe imagini frumoase suprinse de ea găsiți pe Facebook, pe pagina Imagine.Create.Show.

P.S.2. Data viitoare dăm o tură prin cartierele din the Big Apple. Brooklyn, here we come!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

5 COMENTARII

  • Am stat 6-7 zile în NYC și am locuit în Brooklyn, am căutat cazare pe airbnb.com. Voi scrie în curând un articol despre variante de cazare mai ieftine, precum acest site sau couchsurfing :). Poți să cauți orientativ pe site, dar cred că e cam devreme pentru o rezervare. Succes cu organizarea călătoriei!

 1. eu voi sta 2 zile jumatate – imi poti recomanda te rog mult cele mai importante obictive din punctul tau de vedere?
  citesc cu mult interes blogul tau si te felicit pt tot ce faci!

  • Andreea, îți mulțumesc pentru apreciere și mă bucur că îți face plăcere să scotocești prin #valiză. Dacă aș fi în locul tău, programul meu ar arăta cam așa:

   Ziua 1: vizită la Statuia Libertății (este foarte turistic, dar e totuși NYC și ai o priveliște fabuloasă cu skyline-ul orașului), o mică plimbare prin Central Park, traversarea podului Brooklyn (de preferat la apus), iar seara impactul cu Times Square.

   Ziua 2: Plimbare prin Lower Manhattan- 9/11 Memorial și zona Wall Street, apoi o raită prin SoHO (are un vibe foarte boem și cool în același timp) și Chinatown (sunt apropiate), după care Top of the Rock ( prefer priveliștea de acolo pentru că este în aer liber și apare și Empire State Building în peisaj). Și este mai ieftin decât ESB.

   Ziua 3: doar plimbă-te la întâmplare pe străzi în Midtown- în zona sculpturii LOVE, în zona clădirii Flatiron, pe lângă Madison Square Garden, relaxează-te în Bryant Park și bucură-te de atmosfera orașului.

   Desigur, sunt mult mai multe de văzut și experimentat din spiritul newyorkez. Dar poți începe astfel. Oricum, ești o norocoasă că ajungi în Big Apple.

   Dacă mai ai întrebări, sunt aici. Călătorii frumoase! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.