Orașul baroc al lui Mozart are un caracter romantic indiscutabil. Salzburg se remarcă prin numeroase opere arhitectonice, grădini colorate și bomboane delicioase.

N-ai cum să descrii Salzburg fără să apelezi la fraze siropoase și cuvinte dulci . Pentru că orașul este învăluit într-un romantism dens, care te va cuprinde și pe tine, chiar dacă ești cea mai pragmatică persoană de pe pământ. De la fortăreața care se remarcă în profilul orașului din orice unghi, până la parfumatele Grădini Mirabell, la spectaculosul dom din centru, la concertele de muzică clasică în aer liber dirijate de amintirea lui Mozart, la străzile pietonale colorate și pline cu oameni, Salzburg îți va oferi destule argumente pentru a accepta înfrângerea. Și o vei face. Vei fi cucerit. Și vei ridica stegulețul alb.

Pentru a continua în aceeași notă romantică, trebuie menționat că atmosfera orașului situat într-un decor muntos de basm, a contribuit la înflorirea artei: pe malurile râului Salzach au creat Mozart și Schubert.  De aceea, o plimbare prin Salzburg este inevitabil asociată cu muzica clasică, pe care o vei regăsi fie sub forma unui concert în toată regula, fie prin intermediul reprezentațiilor stradale, care oferă un farmec incontestabil orașului.

Care e planul? Ce este pe listă? Ce trebuie bifat? Chiar și o plimbare la întâmplare prin oraș te va aduce în fața obiectivelor turistice importante.

Mirabellgarten

Mirabellgarten

Palatul și Grădinile Mirabell sunt o oprire obligatorie în Salzburg și se pare că sunt considerate cele mai frumoase grădini în stil baroc din Europa. Trebuie să recunosc, o plimbare prin grădini te va face să intri în atmosfera opulenței și grandorii Imperiului habsburgic. Dar nu, n-o să îți apară brusc o coroană pe cap, așa că singura variantă este să te bucuri de aranjamentele florale și statuetele în stil baroc ca un banal un muritor de rând 🙂 .

Parcul înconjoară Palatul Mirabell (sau Altenau), construit în 1606 ca o dovadă a iubirii prințului arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau pentru soția sa, Salome Alt. Se pare că acest cadou și-a făcut treaba, căci cei doi s-au pus pe făcut copii serios. Rezultatul? 15 progenituri, dintre care au supraviețuit doar 10!

Grădinile dau culoare orașului Salzburg, așa că o plimbare printre aranjamente florale și fântâni baroce nu poate fi decât relaxantă. Mirabellgarten au devenit faimoase odată cu celebrul film Sunetul Muzicii, în care copiii cântă și dansează pe marginea apei.

Intrarea este liberă, iar accesul este posibil zilnic, până la asfințit.

Gradinile Mirabell

Mirabell

Gradinile Mirabell

Mirabellgarten

Gradinile Mirabell

Mirabellgarten

Gradinile Mirabell

O plimbare de-a lungul râului Salzach

De la Mirabellgarten, o plimbare de-a lungul râului Salzach este practic inevitabilă, dacă vrei să ajungi în centrul istoric al orașului, pentru că trebuie să treci peste un pod la un moment dat. Cel mai probabil vei da peste podul Makartsteg, devenit un simbol al iubirii, căci și aici îndrăgostiții agață lacăte colorate pentru posteritate. Sau până vor fi date jos, așa cum s-a întâmplat și cu cele de pe Pont des Artes din Paris la începutul lui 2015. Și, pentru că mă amuză superstițiile: ăsta nu poate fi un semn bun pentru relație, nu? 🙂 Una peste alta, priveliștea este de milioane!

Salzburg

Lacate indragostiti

Salzach

Salzburg

Fortăreața Hohensalzburg

Festun Hohensalzburg este punctul de reper al orașului și locul de unde poți avea o priveliște de 360 de grade asupra Salzburgului. Și doar ne place să admirăm orașele de sus, nu?

Este cea mai mare și mai bine conservată fortăreață din Europa, fiind inițial construită în anul 1077. Interiorul se remarcă astăzi, printre altele, prin expunerea unor piese de mobilier în stil gotic și o întreagă colecție de armament. Interesant este că, în istoria îndelungată de peste 900 de ani a fortăreței, n-a fost niciodată cucerită de trupele inamice. De-a lungul timpului, a servit drept cetate fortificată, reședință temporară a prinților arhiepiscopi, dar și închisoare. Prințul arhiepiscop Wolf Dietrich a fost ținut captiv în fortăreață timp de mai bine de 5 ani, până la moartea sa, de către nepotul și succesorul său, Markus Sitticus.

În bastion se desfășoară frecvent evenimente artistice, în camerele medievale sau în aer liber având loc concerte aproape zilnic. Poți ajunge la fortăreață pe jos (dacă ești în formă) sau cu funicularul. Prețul biletului este de 11,30 € cu funicularul inclus și 8 € fără niciun mijloc de locomoție. Mai multe informații despre vizită găsești aici.

Dar, să nu uităm, priveliștea asupra orașului este superbă!

Funicular Salzburg

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Austria

Hohensalzburg

Hohensalzburg

Hohensalzburg

Hohensalzburg

Hohensalzburg

Hohensalzburg

Salzburg

Altstadt

Centrul istoric al orașului sau Altstadt este inclus pe lista siturilor patrimoniului UNESCO. Clădiri medievale și baroce, străduțe colorate cu cafenele primitoare, trăsuri cu aer imperial, catedrale gotice impunătoare, dar și o mulțime de magazine sunt ceea ce vei găsi într-o plimbare prin centrul vechi al Salzburgului.

Getreidegrasse este una dintre cele mai aglomerate străzi, pe care n-ai cum s-o ratezi în vizita orașului.

Salzburg

Salzburg

Craciun Salzburg

Pentru că la Salzburg este tot timpul Crăciunul

Austria

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Domul

Este vorba despre o catedrală în stil baroc, construită în secolul al 17-lea și dedicată Sfinților Rupert și Virgil. Pe locul domului de astăzi a existat o biserică creștină încă din anul 774, așa că zona are o încărcătură sacră semnificativă. Domul a avut de suferit de pe urma urma mai multor incendii, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o bombă a căzut chiar prin cupolă. De asemenea, se spune că în această catedrală a fost botezat Wolfgang Amadeus Mozart.

De altfel, în Salzburg vei întâlni peste 68 de biserici. De ce? Pentru că orașul a aparținut Bisericii și a fost administrat vreme îndelungată de arhiepiscopi, cam până în 1700.

Catedrala Salzburg

Dom Salzburg

În Piața Domului se desfășoară iarnă de iarnă și Târgul de Crăciun, așa că este un loc aglomerat în orice anotimp.

Casa lui Mozart

Se poate spune fără exagerare că Wolfgang Amadeus Mozart a marcat existența orașului Salzburg. Familia compozitorului locuia la al treilea etaj al casei de pe Getreidegasse, la numărul 9, unde și Mozart a petrecut 26 de ani din viață, între 1747 și 1773. Mozart a fost un copil-minune: a susținut concerte de la vârsta de 6 ani, iar la numai 13 ani purta deja onorabilul titlu de capel-maistru al prințului arhiepiscop. Chiar dacă s-a stabilit mai târziu la Viena, Salzburg nu l-a uitat pe Mozart și îl venerează și astăzi prin toate mijloacele posibile.

Vizit casei lui Mozart poți vedea mobila din acea perioadă, documente, tablouri, dar și vioara la care faimosul compozitor a cântat în copilărie. Biletul costă 10 euro, iar casa poate fi vizitată zilnic între 9 și 17:30 ( în lunile de vară, programul se extinde până la ora 19). Dacă îți este dor de Mozart, îl poți asculta aici!

Casa Mozart

Mozart

Mozart

Cafeneaua Tomaselli

Pentru că totul în Salzburg este legat cumva de existența lui Mozart, trebuie să pui pe listă cafeneaua Tomaselli, unde se spune că acesta mergea cu regularitate. Un alt motiv pentru care cafeneaua se remarcă din mulțime este vechimea acesteia, fiind deschisă în anul 1705, fapt ce îi oferă titulatura de cea mai veche cafenea din Austria. Și mai este și încărcată cu flori, așa cum casele austriece ne-au obișnuit deja.

Tomaselli

Nu uita de bomboanele Mozart când ești în Salzburg. De fapt, nu prea ai cum să uiți, pentru că sunt peste tot!

Bomboane Mozart

Bomboane Mozart

Palatul Hellbrunn

Prințul arhiepiscop Markus Sittikus a ordonat construirea unei reședințe de vară între anii 1612 și 1615. Ce a rezultat? O bijuterie arhitecturală renascentistă, cu jocuri de fântâni care își păstrează scopul recreativ și de divertismentși în zilele noastre. Vizita costă 10,50 euro, iar mai multe detalii afli aici.

hellbrunn

În lunile iulie și august, la Salzburg are loc anual un festival dedicat muzicii, așa că dacă ești un iubitor de muzică clasică și nu numai, ar fi indicat să îți planifici vizita în această perioadă. De asemenea, în noiembrie și decembrie, orașul devine magic odată cu deschiderea Târgului de Crăciun.

Poți vizita Salzburg în cadrul unui sejur în Tirol sau Bavaria, dacă vrei o pauză citadină de la comuniunea cu natura :). Reversul medaliei spune că din Salzburg poți vizita cu ușurință Bavaria, fiind situat foarte aproape de granița inexistentă cu Germania. De asemenea, de aici nu-i decât un pas până la peisajele alpine de vis din Austria. Organizează-ți prioritățile și fă un itinerariu frumos!

Așadar, oricare ar fi perioada în care vizitezi Salzburg, pregătește-te pentru un oraș romantic, care așteaptă să fie descoperit pe fundalul sonor al simfoniilor lui Mozart. Când îți faci bagajul? 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.