Într-un oraș atât de divers precum Istanbul, nu te vei plictisi niciodată. Moschei, bazaruri, plimbări cu barca pe Bosfor, zona asiatică, apusuri minunate, baclavale și oameni veseli. Chiar ai de unde alege!

E clar, însă, că nu vei avea tot timpul din lume pentru a explora orașul (doar dacă te muți acolo), ceea ce înseamnă că va trebui să îți stabilești niște priorități. Eu îți recomand câteva zone ale orașului pe care n-ai voie să le ratezi:

Sultanahmet

Da, e o zonă turistică. Da, e foarte aglomerată. Da, sunt prețuri mai mari decât în alte locuri ale orașului. Dar ai putea să pleci fără să vezi Moscheea Albastră sau Palatul Topkapî?  Răspuns negativ! E ca și cum n-ai vedea Turnul Eiffel în Paris. Iată, deci, ce găsim prin Sultanahmet, zona fostului Constantinopol:

Hagia Sophia

Hagia Sophia

Hagia Sophia a dus o existență foarte versatilă. A început prin a fi catedrala Patriarhiei de Constantinopol, s-a transformat apoi în moschee după cucerirea otomană, iar în prezent este muzeu. Din exterior, nu pare foarte impunătoare, dar la intrare vei fi cu siguranță uimit. Martoră a trecutului zbuciumat al orașului, însăși istoria sa este un mix de religii. Rezervă-ți ceva timp pentru a admira grandoarea interiorului, merită din plin.

Hagia Sophia

Hagia Sophia

Intrarea costă 30 TL ( 1 liră turcească= 1,5 RON). Programul de vizitare îl găsești aici. Dar te sfătuiesc să te pregătești moral pentru o coadă destul de lungă în lunile de vară.

Moscheea Albastră

Moscheea Albastra

Fix vizavi de Hagia Sophia se află Moscheea Sultanahmet, cunoscută drept Moscheea Albastră pentru interiorul alcătuit din cele 21 000 de plăci de ceramică albastră Iznik. Este moscheea cu cele mai multe minarete din Turcia (șase) și a doua după cea de la Mecca, cu șapte minarete. Interiorul poate fi considerat simpluț, comparativ cu Hagia Sophia, însă vorbim despre o moschee funcțională, în care au loc toate cele cinci slujbe zilnice specifice islamului.  Apropo de asta, dacă vrei să o vizitezi, va trebui să faci un mic slalom printre aceste slujbe, pentru că în timpul rugilor, moscheea este închisă vizitatorilor. Pentru un program orientativ al acestor slujbe, dă click aici.

Moscheea Albastra

Moscheea Albastra

Moscheea Sultanahmet

Moscheea Albastra

Accesul în moschee este gratuit. Dacă ești îmbrăcat sumar, nu-ți face probleme. Te vor înfășura ei din cap până-n picioare. La intrare va trebui să te descalți, dar nu te panica, sunt covoare peste tot :). Dacă te trezești cu o coadă kilometrică la intrare, nu-ți face griji prea mari. Așază-te răbdător la rând, pentru că se mișcă destul de repede.

Palatul Topkapı

Topkapi

Vreme de cam 400 de ani, Palatul Topkapı a fost reședința sultanilor. Vizita la palat este infinit mai educativă decât o pagină din manualul de istorie. Fiecare zid sau decorațiune spune povestea măreției Imperiului otoman și aduce în prezent o epocă apusă în care sultanii erau centrul universului haremului, în care exista o ierarhie de neclintit, iar concubinele erau tratate extrem de aspru (unele nu ieșeau din harem întreaga viață).

Topkapi

Palatul Topkapi

Muzeul în sine aduce în prim-plan opulența Imperiului Otoman. Vei vedea diamantul Kasikci, în formă de lacrimă, de 86 de carate, care luminează toată încăperea prin strălucirea sa. Din păcate, fotografiile nu sunt permise în cadrul muzeului, așa că va trebui să te supui tu însuți riscului orbirii pentru a-l admira.

Veșminte fastuoase pentru ceremoniile de la palat, bijuterii din aur masiv, arme obținute din confruntările otomanilor, pietre prețioase – vei avea șansa să le vezi pe toate la Topkapı. Demne de menționat sunt toiagul lui Moise, barba și dinții profetului Mahomed, dar și ceva ce ne aparține- sabia lui Ștefan cel Mare (cu riscul de mă da afară din muzeu, i-am făcut o poză !).

Sabia Stefan cel Mare

Priveliștile din grădini sunt superbe, așa că ia în calcul o plimbare printre copacii verzi și florile viu-colorate. Ai șansa de a admira orașul din toate părțile.

Topkapi

Cu toate acestea, Haremul mi s-a părut mult mai interesant decât muzeul palatului. Eu nu l-am vizionat, dar știu că sunt mulți cei care au urmărit serialul turcesc Suleyman Magnificul, acesta fiind filmat chiar aici. Practic, zona haremului spune cel mai bine povestea palatului și a epocii în care Suleyman domnea, într-o perioadă dominată de tradiții și ceremoniale stricte. Decorațiunile cu ceramică Iznik (ca și cea folosită în Moscheea Albastră) induc o atmosferă pur orientală. Haremul îți va părea un labirint care te va conduce către dormitorul sultanului sau prin pasajul concubinelor, unul din care nu îți dorești să ieși prea repede.

Harem Topkapi

Harem Topkapi

Harem Topkapi

Prețul intrării în palat este de 30 TL, dar pentru Harem trebuie să plătești separat ( încă 15 TL). Știu că taxa totală este măricică, dar chiar trebuie să vezi și haremul. Iată intervalul orar în care poți vizita palatul.

În zona Sultanahmet mai poți vizita Basilica Cistern, denumită și Palatul Scufundat, un muzeu subteran construit de către romani pentru alimentarea orașului cu apă. Principala atracție este reprezentată de cele două capete de Medusa de la baza coloanelor. Intrarea este 20 TL, iar programul îl găsești aici.

Dacă stai aproape de Sultanahmet, vei putea ajunge pe jos la toate obiectivele turistice menționate. Dacă te cazezi în zona Taksim, va trebui să iei funicularul până la Kabataș (1 stație), iar de acolo tramvaiul până la stația Sultanahmet. Călătoria durează în jur de 20-25 minute.

Taksim

Taksim

Cea mai aglomerată zonă din oraș mi s-a părut Taksim. Am ajuns la Istanbul fix în prima zi de Ramazan, așa că odată intrat în mulțime, te simțeai parcă luat de curenții Mării Marmara. Tot aici am întâlnit cea mai animată atmosferă, cea mai colorată adunătură de oameni și cele mai multe magazine.

Zona Taksim este renumită pentru tramvaiul roșu, care adună nostalgic călătorii de pe artera Istiklal Caddesi. Cel mai adesea este plin-ochi, iar oamenii se urcă și din mers.

Tramvai Taksim

Tramvai rosu Istanbul

Istiklal Caddesi este strada de shopping, cu lanțuri de magazine internaționale, inclusiv Koton (care este un concept turcesc). Daca ajungi pe aici, pregătește-ți stomacul pentru impact: câmpul tău vizual va fi ocupat de dulciurile turcești, la care vei saliva în fața fiecărei vitrine. Practic, pe strada asta îți crește glicemia din mers. Tot aici găsești o groază de fast-food-uri turcești și restaurante (care sunt, de regulă, dispuse pe câte trei etaje). De vânzători ambulanți și cântăcioși nu mai vorbesc, sunt peste tot!

Taksim

Cantareti Taksim

Din Istiklal Caddesi se lasă în lateral bazarul de pește, Balik Pazari. Pe lângă pește, vei găsi suveniruri, dar și o groază de restaurante și terase.

Peste Istanbul

Taksim

După ce ajungi în capătul bulevardului, coboară pe străduța extrem de pitorească Galip Dede, ce duce către Podul Galata și trece pe lângă turnul cu același nume. Mi-a plăcut extrem de mult atmosfera, cu străzi laterale în pantă, cu magazine de instrumente muzicale, cu suveniruri tare simpatice și cu multe pisici.

Beyoglu

Beyoglu

Beyoglu

Podul și Turnul Galata

După cum am spus mai sus, se poate ajunge aici din zona Taksim, urmărind bulevardul Istiklal Caddesi. Dar e posibil să te afli în partea opusă, în Sultanahmet. De acolo, urmezi linia tramvaiului până pe malul Bosforului, în Eminönü, de unde se iau ferryboat-urile.

Podul Galata

Vei da nas în nas cu podul Galata și cu minunățiile de bărcuțe unde se vinde pește proaspăt perpelit. Ca să fiu mai clară, fix înainte să urci pe pod trebuie să treci pe la bărcile unde poți savura un sendviș cu macrou la grătar. E un must al plimbării pe podul Galata și îți potolește foamea la un preț mic (8 TL).

Sendvis cu macrou

Macrou la gratar

Cu burta plină, te poți bucura liniștit de traversarea podului, care este, evident, și pietonal. Dacă te uiți în dreapta, vei avea parte de priveliștea asupra zonei Beyoğlu, cu turnul Galata ieșind în evidență printre celelalte clădiri. De asemenea, vei trece pe lângă o groază de pescari amatori, care vin zilnic să se relaxeze la o partidă de pescuit în apele Bosforului. Unii dintre ei sunt îmbrăcați chiar elegant. Dar ai grijă să nu te pescuiască pe tine la aruncarea undiței! 🙂

Podul Galata

Pescari Galata

Pescar Galata

Pentru că vii din sens opus, va trebui să urci pe străduța Galip Dede până la Turnul Galata. Eu te sfătuiesc să ajungi fix înainte de apusul soarelui, pentru a admira orașul în tonuri roșiatice. Probabil va fi coadă la intrarea în turn, dar vizita unui oraș vine mereu la pachet și cu astfel de momente de așteptare, nu? Intrarea este de 25 TL și se poate vizita până la ora 20.30 în lunile de vară.

Turnul Galata

Turnul Galata

Pe terasa de la ultimul etaj se ajunge cu liftul, care te va duce fix în restaurant. Personal, nu văd de ce ai opta să mănânci acolo, pentru că priveliștea este obturată total de oamenii care admiră orașul de la înălțime. Poate doar dacă ai un crater în stomac și foamea nu-ți mai dă pace.

Eu încerc să văd toate orașele pe care le vizitez și de la înălțime. Este vorba despre o altă perspectivă, poți analiza detaliile de sus, vezi orașul ca un întreg și ajungi să îl înțelegi pe deplin. Profilul Istanbulului mi s-a părut foarte frumos, pentru că moscheile îi dau o notă orientală distinctă. Dacă în alte orașe sunt câteva clădiri reprezentative pe care le recunoști de la înălțime, în Istanbul găsești cam în orice unghi ceva interesant. În plus, apele albastre ale Bosforului aduc un farmec aparte priveliștii.

Istanbul

Istanbul Bosfor

Palatul Topkapi

Istanbul Galata

Iar culorile apusului sunt minunate.

Turnul Galata apus

 Croazieră pe Bosfor

Ai străbătut orașul în lung și lat, te-ai plimbat cu tramvaiul roșu, ai urcat în turn, ai mâncat baclavale. E timpul să vezi Istanbul de pe apă. Croaziera pe Bosfor îți va dezvălui o altă față a orașului, una mai occidentală, cu poduri moderne și case elegante. În același timp, vei face cunoștință cu palate opulente și foste reședințe ale sultanilor.

Croaziera Bosfor

Panorama asupra orașului vechi este fantastică, iar briza și soarele de pe vapor te vor face să uiți că vizitezi, de fapt, un oraș.

Îți va trece prin fața ochilor palatul Dolmabahçe, construit de către sultanul Abdulmecid în stilul palatelor imperiale austriece, când Topkapı s-a dovedit neîncăpător. Între timp, a intrat în scenă eroul național al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk, cel care a modernizat țara și a încheiat perioada sultanatelor. Aici, primul parlament al Turciei și-a ținut ședința inaugurală, iar Ataturk a susținut primul discurs în calitate de președinte, urmând să locuiască în palat până la sfârșitul vieții (este, de altfel, și ultimul locuitor de la  Dolmabahçe). Ceasul din camera în care a murit cel mai iubit conducător turc încă indică ora 09:05, când acesta s-a stins din viață. Prețul unei vizite este de 30 TL dar, dacă vrei să vezi și haremul, mai adaugă 10 TL. Orele de funcționare sunt chiar aici.

Palatul Dolmabahce

De asemenea, vei avea șansa să admiri podurile care au o caracteristică unică: leagă cele două continente. Alături de apa albastră a Strâmtorii Bosfor, imaginea cu podul va fi una de copertă în albumul vizitei la Istanbul.

Pod Bosfor

Croaziera Bosfor

Fortăreața Rumeli apare și ea în peisaj în această plimbare. A fost folosită pentru a controla căile comerciale și transportul de pe Bosfor, dar și ca închisoare. În prezent, găzduiește Muzeul de Arheologie. Dacă vrei să mergi la picnic în fortăreață, trebuie să îți reconfigurezi planul, pentru că este interzis accesul cu mâncare (doar apa este permisă).

Fortareata Rumeli

Casele de pe malul Bosforului te vor surprinde prin rafinamentul lor și te vor face să vrei să te muți la Istanbul. Da, și eu parcă m-aș vedea cu un iaht în fața vilei și cu o piscină înconjurată de palmieri!

Case Bosfor

Croaziera Bosfor

Case Bosfor

Vapoarele care pleacă în Bosphorus Cruise pot fi luate din zona Eminönü. Eu am ales circuitul scurt (2 ore), al cărui preț este de 12 TL.

Bazarele din Istanbul

Este locul ideal unde îți poți duce copilul să învețe culorile! Bine, e și cel mai probabil loc în care ai putea să îl pierzi. Lăsând gluma la o parte, un tur al bazarelor e un must în Istanbul. E vorba mai degrabă despre o experiență culturală decât despre achizițiile în sine.

Bazar Mirodenii

Bazarul de Mirodenii (Spice Bazaar) sau Bazarul Egiptean este la vreo 15 minute de mers pe jos de Sultanahmet (trebuie să urmărești linia de tramvai). Încă de la intrare vei înțelege în sfârșit termenul de bazar. O agitație greu de găsit în altă parte, cu o mulțime pestriță, cu vânzători agasanți care aproape îți bagă pe gât mostrele de rahat și …cu mirodenii care ar asezona toate felurile de mâncare gătite de toți bucătarii din galaxie timp de un secol!

Spice Bazaar

Bazar Mirodenii

Bazar Mirodenii

Mie mi s-a părut un spectacol fermecător, viu și extrem de interesant. De aici chiar ai ce să cumperi, spre deosebire de Marele Bazar. Așa că fă-ți loc în #valiză pentru un ibric, pentru niște ceai turcesc sau pentru un set de cești de cafea cu motive orientale.

De la Bazarul de Mirodenii mai faci 10 minute pe o pantă cam înclinată până la Marele Bazar. Drumul ăsta mi s-a părut destul de kitchos, parcă eram în Europa noastră din Colentina (bănuiesc că asemănarea e de înțeles, bazarul din Turcia e Mama Europelor).

Marele Bazar (Grand Bazaar) surprinde plăcut prin arhitectura sa deosebită, care invocă trecutul comercial plin de succes al Turciei. Prețurile sunt cam mari, iar marfa în mare parte de proastă calitate. Ori am nimerit într-un moment nefavorabil al zilei, ori este mult mai pustiu decât Bazarul de Mirodenii. Nu am regăsit același freamăt specific bazarelor și nici același entuziasm al cumpărătorilor, ci mi s-a părut mai degrabă turistic. Atmosfera este totuși una specială, prin prisma decorului și a câtorva mărfuri autentice. Este una dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume, cu 61 de străzi și peste 3000 de magazine.

Marele Bazar

Grand Bazaar

Aur Istanbul

Perne bazar

Geanta Istanbul

Üsküdar, Asia

Dacă mergi într-un oraș așezat pe două continente, ar fi păcat să vezi doar partea europeană, nu? Mai ales că zona asiatică este mult mai autentică, mai fermecătoare și mai interesantă din punct de vedere cultural.

Uskudar

Dacă mă întrebi ce mi-a plăcut cel mai mult din toată vacanța la Istanbul, răspunsul va fi după-amiaza petrecută la Üsküdar . De ce? E destul de simplu: aici totul este mult mai autentic, mai intim și mai sincer. Nu că am ceva cu ei, dar nu prea vezi turiști cu ochi oblici perindându-se pe străduțele astea. Islamul este mult mai evident, iar caracterul occidental nu prea își face simțită prezența în peisaj. M-am bucurat de piețele cu pește proaspăt, de magazinele de cartier și de oamenii cu fețe zâmbitoare. De Orient în adevăratul sens al cuvântului.

Uskudar Asia

Istanbul Asia

Uskudar piata

De asemenea, baclavalele sunt la jumătate de preț! Ca să nu mai spun că gustul nu se compară. Baclava lovers, mergeți în Asia! Și prețul sucurilor naturale e mult mai mic. Practic, totul este mai bun și mai ieftin.

Pe lângă atmosfera tipic orientală greu de transpus în aceste rânduri, m-a cucerit definitiv faleza din Üsküdar. Plimbarea până la Maiden Tower (Turnul Fecioarei) te face să iubești și mai mult Istanbulul. Aici am văzut pescari prinzând câte 10 peștișori odată, cu încântarea citindu-se pe chipurile lor. Iar panorama asupra podului Bosfor și a zonei vechi, cu Turnul Galata și Sultanahmet dă verdictul: te afli în locul perfect.

Uskudar

Pescar Istanbul

Uskudar

Asia apus

Ca să nu mai spun despre pernele cu motive orientale pe care te poți lăfăi în timp ce îți bei ceaiul și privești apusul. Apropo, încearcă să ajungi și aici înainte de apus. Las imaginile să îți explice mai bine de ce.

Uskudar Asia

Asia apus

Ceai Istanbul

Apus Uskudar

Turnul Fecioarei are propria sa legendă: se spune că unui împărat i s-a prezis că fiica sa cea iubită va fi mușcată de un șarpe veninos la împlinirea vârstei de 18 ani. De aceea, împăratul a construit turnul din mijlocul Bosforului, astfel încât șarpele să nu ajungă niciodată la fiica lui.

Turnul Fecioarei Istanbul

La Üsküdar ajungi cu ferryboat-ul din Eminönü sau din Karaköy. Prețul este de 2,15 TL pe sens, iar călătoria nu durează mai mult de 15 minute.

Istanbul noaptea

În ceea ce privește transportul public, îți recomand Istanbulkart, mai ales dacă stai mai departe de zonele turistice. Cardul costă 7 TL gol și trebuie să îl alimentezi cu suma de bani pe care o consideri necesară, dar ai reduceri care justifică achiziționarea lui. Spre exemplu, un jeton la funicular costă 4 TL, dar cu cardul vei da doar 2,15 TL. De asemenea, primești o reducere la al doilea mijloc de transport folosit în decurs de 120 de minute. Cardul poate fi folosit și pentru mai multe persoane, deci merită.

Știi deja că sunt mult mai multe de văzut în această metropolă minunată. Cartiere precum Fener sau Faith, spre exemplu, sunt pe lista mea pentru data viitoare. Dar începe cu zonele de mai sus și vei avea o vacanță orientală cu iz occidental. Sau invers 🙂 . Istanbul’u sevyiorum!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

26 COMENTARII

  • Pentru că așa este. Un moment de neatenție a dus la încurcarea bazarelor. Dar am rezolvat. Mulțumesc de atenționare! 🙂

  • Ana,

   Depinde cate obiective turistice vrei sa vizitezi. Eu zic sa iti faci o lista, sa vezi cat ar costa toate impreuna si sa compari cu prestul pass-ului :).

 1. Buna!
  As avea si eu o intrebare.
  In afara de avion si cazare ( pe care le-am luat deja) cam cat m-ar costa un sejur de 5 zile?
  Adica, cati bani mi-ar trebui de cheltuiala, ce preturi sunt pe acolo
  Adica punem asa:
  Transport
  Vizitat muzee si cam ce ar mai trebui de vizitat pe acolo
  Si cadouri din bazar pentru cativa prietni
  Cam cat m-ar costa toate astea?

 2. Frumos. am citit tot ce ai scris despre Istanbul. Programez acesta calatorie din decembrie. data este 28 aprilie-30 aprilie. de sambata pana luni. ca si obiective fiind cazat langa Moskea Albastra, ma gandeam in ordine Mos. Sulleymanie, turnul fecioarei cu faleza din Uskudar, suntem morti dupa baclava 🙂 si ciaiul turcesc, intoarcere la cisterna Basilica, duminica Aya Sofia, moscheea albastra, turnul Galata si nu stiu pt. ce ne am mai incadra ca si timp. ajungem sambata dimineata la 10 in Istanbul si plecam luni la ora 18:00 ma gandeam pt. luni ceva plimbare sau acvariul din zona aeroportului Ataturk. poate mai vii cu ceva sugestii. mentionez ca preferam mai mult peisajele si zonele frumoase decat vizitarea in interior a unor obiective cum ar fi Palatul topikapi sau altele. taksim? merita vizitata piata sau ce mai e in zona? mersi frumos.

  • Piata Taksim este o zona de shopping mai mult, depinde de ceea ce vreti sa vedeti. As recomanda plimbarea pe Bosfor, excursie in Insulele Printilor si explorarea zonei asiatice. Cam ce scrie in articol 🙂 .

 3. Se pare ca visul meu devine realitate desi merg pt un tomograf special(pet-CT) la ACIBADEN. Vreau 4 zile de vis iar tu ma vei ajuta. Ai scris minunat!!! Cand voi sti sigur despre cazare o sa-ti scriu. Pupici.

  • Draga Mihaela,

   Ma bucur ca articolul meu ti-a fost de folos. Sunt aici daca ai intrebari! 🙂

   Sanatate multa!

   Cu drag,
   Cristina

 4. Multam’ tare tare fain pentru acest minunat articol, Cristina . Peste o ora si jumatate pornesc spre Istanbul si sunt extrem de curioasa si de emotionata. Iti sunt foarte recunocatoare ca m-ai lasat sa cotrobai prin ” Valiza ta de calatorii ” ; am gasit acolo informatii, imagini si impresii care-mi vor fi extrem de utile in urmatoarele zile. Am luat notite, asa incat datorita tie sunt oleaca mai stapana pe mine si am convingerea ca Istanbulul e categoric altceva … decat ceea ce am vazut eu pana acum . Iti multumesc inca o data si fie sa-ti implinesti toate dorintele ( nu numai pe cele privind calatoriile prin lumea larga 😉 ) Servus !

 5. Bună, Cristina,
  Imi poti spune in ce zona v ati cazat voi?
  Noi nu stim ce sa alegem intre zona Taksim sau Sultanahmet
  Multumesc frumos

 6. Am parcurs cu sufletul la gură povestirea ta,mai ales ca plănuim o mini vacanta la Istanbul in septembrie. A mai intrebat cineva mai sus,în ce zonă sa cautam cazare ,Sultanahmed,Taksim ? Noi am gasit cv in FATIH! Multumesc si vacante placute !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.