Lisabona este probabil cea mai însorită capitală europeană, acolo unde zâmbetele și buna dispoziție pot fi puse seama razelor de soare prezente aproape tot timpul. Este și orașul de care te vei îndrăgosti inexplicabil de repede, de îndată ce îți vei da sufletul urcând prima stradă în pantă, imediat ce vei gusta din primul pastel de nata, odată ce vei zări primul tramvai galben și din primele secunde în care vei admira priveliștea de la un miradouro.

Am stabilit deja că o să te întorci acasă cu un nou oraș preferat pe listă, deci ai trecut în etapa următoare. Hai să vedem ce poți face când ajungi la Lisabona:

Plimbă-te cu tramvaiul galben

Fiecare oraș are simbolul său incontestabil, iar acesta este tramvaiul galben pentru Lisabona. Cele mai multe cărți poștale din capitala Portugaliei au în prim-plan simpaticul mijloc de transport în comun urcând pe o stradă în pantă. Dacă vrei să te plimbi cu tramvaiul galben, trebuie să te uiți după ruta cu numărul 28, care trece și prin cartierul Alfama.

Așteaptă-te, însă, la o aglomerație pe măsura popularității acestuia. Alternativ, există tururi speciale cu alte tramvaie colorate, dar care nu îți oferă cea mai autentică experiență.

Personal, n-am ținut neapărat să mă plimb cu tramvaiul galben, m-am mulțumit să îl admir prin oraș. În traducere liberă, să mă agit și să dau la o parte oamenii pentru a-i face cât mai multe poze! 🙂

Pierde-te pe străzile în pantă din Alfama

Cel mai frumos cartier din Lisabona este fără îndoială Alfama. Deși întregul oraș îți va plăcea mult, labirintul de străduțe de aici formează poate cea mai pitorească zonă a Lisabonei. N-ai nevoie de indicații, de plan, de hartă, de ceas!

Vizitează Castelul Sao Jorge

Undeva pe un deal din cartierul Alfama se află Castelul Sao Jorge, care oferă niște priveliști incredibile cu orașul. Deși credeam că este vorba despre niște ruine plictisitoare, fortăreața a fost destul de bine conservată, iar plimbarea pe zidurile sale e o experiență interesantă. În plus, vara au loc concerte în aer liber acolo, așa că s-ar putea să petreci mai mult timp decât ți-ai alocat la castel.

Prețul biletului este 8.5 euro, dar trebuie să ții cont de ora de închidere pentru a nu ajunge prea târziu. Mai multe info aici.

Admiră orașul de la miradouros

După cum știi deja dacă ai mai scotocit prin #valiză, îmi place tare mult să admir orașele pe are le vizitez de undeva de sus. Prin urmare, n-aveam cum să nu mă îndrăgostesc de Lisabona cu ale sale miradouros, adică nenumăratele puncte de belvedere din oraș. Probabil n-o să ajungi la toate, dar pune pe listă Miradouro Das Portas Do Sol (preferatul meu – se află în Alfama), Miradouro de São Pedro de Alcântara, Miradouro da Graca, Miradouro de Santa Catarina.

Du-te într-o excursie de-o zi la Sintra

Sintra este un loc de basm. Sintra este un loc de basm. Sintra este un loc de basm. Sunt cam supărată în momentul acesta pe toate dățile în care a fost folosită această expresie fără să fie cazul, pentru că nu mai are același impact atunci când chiar nu există cuvinte mai potrivite pentru a descrie un loc. Sinta este un loc de basm. Sintra este un loc de basm. Sintra este un loc de basm. M-am gândit că dacă pun asta pe repeat, o să îți dai seama că nu e vorba doar de un clișeu folosit mecanic. De fapt, nu e nevoie să fiu foarte persuasivă prin cuvinte, căci pozele știu să-și facă treaba:

Palatul Pena mi-a împlinit visul pe care îl aveam când eram mică, atunci când cea mai aprinsă dorință a mea era să fac să devină realitate paginile cărților de colorat care îmi umpleau zile întregi. Deși minunată, realitatea înseamnă și prea multă lume, așa că te sfătuiesc să ajungi devreme. Prețul unui bilet costă 7 sau 14 euro, în funcție de zonele palatului pe care vrei să le vizitezi. Mai multe informații găsești aici.

Deși palatul colorat este punctul de interes principal din Sintra, dacă arunci o privire pe harta orașului, vei realiza că poți să petreci cu ușurință câteva zile bune vizitând celelalte castele din zonă. Noi ne-am oprit și la Quinta da Regaleira, o reședință-palat cu o grădină superbă, în care a părut că îl însoțim pe Prâslea în căutarea Fântânii Inițiatice – da, chiar așa se numește locul genial după care ne-am tot învârtit și rătăcit. Prețul unui bilet este 6 euro, iar cu informațiile suplimentare vine site-ul oficial.

Cum ajungi la Sintra? Luând trenul de la gara Rossio – biletul costă mai puțin de 5 euro dus-întors, iar călătoria durează în sub o oră. Mai multe scoatem din #valiză într-un articol separat, căci sunt mai multe de povestit despre excursia de-o zi la Sintra.

Petrece jumătate de zi în Belem

Belem este poate unul dintre puținele locuri unde nu poți ajunge pe jos în Lisabona. De fapt, nu este vorba despre o imposibilitate fizică, însă este o distanță destul de mare de parcurs din centrul orașului. Așadar, tot ce trebuie să faci este să te urci într-un autobuz sau tramvai de la Cais do Sodre (sunt multe variante acolo) și să te îndrepți către Belem.

Începe-ți ziua vizitând Torre de Belem, o fortăreață cu rol de apărare la intrarea în portul Lisabonei, care a fost de multe ori punctul de plecare al expedițiilor portugheze din perioada Marilor Descoperiri Geografice. Acum, turnul este sit cultural UNESCO.

Nu știu dacă merită să urci în turn, mai ales că se formează o coadă destul de mare încă de dimineață – însă trebuie să știi că prețul biletului costă 6 euro, iar mai multe info găsești aici. Dacă vrei mai multă liniște, îți sugerez să mergi după-amiaza spre apus, când autocarele cu turiști se îndepărtează de obiectivele cel mai renumite.

Nu departe de Torre de Belem se află Monumentul Descoperirilor, care le aduce aminte vizitatorilor de perioada în care Portugalia domina comerțul maritim al lumii. Monumentul redă multe personalități importante din istoria țării, printre care Henri Navigatorul, Magellan și Vasco da Gama.

Continuă-ți ziua vizitând Monasterio Jeronimos, un lăcaș de cult din secolul al XVII-lea cu o arhitectură gotică absolut spectaculoasă. Trebuie să recunosc că nu mă încântă cu ușurință orice catedrală, însă aceasta chiar mi-a plăcut mult. N-am vizitat-o în interior din lipsă de timp, dar data viitoare sigur voi face asta, mai ales că acolo se află și mormântul lui Vasco da Gama.

Prețul biletului este 10 euro.

Plimbă-te pe promenada cu priveliște către podul 25 de Abril

Dacă tot te afli în Belem, îți recomand să te plimbi mai mult pe promenadă. Vei ajunge la MAATMuseum of Art, Architecture, and Technology ), o construcție extrem de interesantă unde te poți relaxa pe scări privind podul care poate crea confuzii în ceea ce privește destinația.

Prețul biletului la muzeu costă 5 euro, iar priveliștea este gratuită. 🙂

Ponte 25 de Abril seamănă foarte mult cu Golden Gate din San Francisco și este chiar mai lung cu 300 de metri!

Mănâncă pasteis de natas non-stop

Și când spun non-stop, nu e o exagerare! Vei ajunge în Lisabona și vei vedea că n-o să vrei să mai mănânci niciun alt desert, în special dacă le încerci pe cele de la Pasteis de Belem, care sunt într-adevăr cele mai bune. N-am cum să îți explic de ce crusta crocantă si crema de vanilie care aduce aminte de orezul cu lapte din copilărie îți vor face progamul culinar pe întreaga durată a călătoriei! În plus, pasteis de nata au fost inventate în Belem de către călugării de la Jeronimos în 1837!

Deși este tot timpul coadă la Pasteis de Belem, să știi că merge repede și că fiecare minut petrecut așteptând merită din plin. De fapt, pun pariu că vei vrea să te așezi iar la coadă!

Un alt loc unde poți găsi pasteis de nata bune este Fabrica de Nata și Manteigaria.

Admiră oceanul din cel mai vestic punct al Europei

N-ai cum să nu mergi la Cabo da Roca dacă ajungi la Lisabona. Și mai ales dacă îți plac superlativele! Cel mai vestic punct al Europei îți va tăia răsuflarea cu niște peisaje incredibile, iar oceanul te va captiva cu valurile care spulberă țărmul.

Nu e foarte simplu să ajungi la Cabo da Roca, dar eu zic că trebuie să faci acest efort: poți merge până în Cascais sau Sintra cu trenul, de unde trebuie să iei autobuzul încă vreo 30 de minute.

Și dacă ai ajuns la Cabo da Roca, trebuie să mergi la una dintre cele mai frumoase plaje din câte există: Praia da Ursa. Traseul până la plajă este destul de anevoios și nu îl recomand celor care au frică de înălțime, însă odată ce ai ajuns acolo te vor încerca niște sentimente unice. Mai ales că, deși din ce în ce mai cunoscută, plaja este departe de a fi asaltată de turiști. Dar mai multe despre excursia la Cabo da Roca într-un articol viitor!

Du-te la plajă în Cascais și Estoril

Dacă mergi vara la Lisabona, am vești bune: poți ajunge la plajă într-o jumătate de oră! Trenul cu direcția Cascais și Estoril nu costă mai mult de 5 euro dus-întors, iar în cele două stațiuni vei găsi o atmosferă de vacanță vibrantă.

Eu am fost doar în Cascais, un orășel frumos de la malul mării unde merg mulți britanici. Știu că ceea ce îți recomand aici este doar o excursie de-o zi, dar nu te limita doar la a face plajă. Plimbă-te pe străduțe, pe promenadă și du-te la Boca da Inferno dacă vrei să în fața ochilor un peisaj absolut spectaculos.

Desigur, există o mulțime de plaje în apropiere de Lisabona, un alt motiv pentru care am rămas total fermecată de capitala Portugaliei. Însă cele mai simplu de accesat sunt cele de pe linia de tren către Cascais, în special dacă n-ai în plan să închiriezi o mașină.

Mănâncă sardine

E clar că poți pune semnul egal între Portugalia și sardine, așa că le vei găsi peste tot. Există chiar și magazine întregi care vând exclusiv sardine, deci n-ai încotro: trebuie să le încerci și tu!

Pe lângă sardine, meniurile restaurantelor sunt construite în jurul unui cuvânt pe care îl vei tot întâlni: bacalhau. Codul este peștele cel mai folosit în bucătăria portugheză și se prepară în atât de multe feluri, încât se spune că poți mânca un dish diferit în fiecare zi a anului. Nu trebuie să petreci 365 de zile în Lisabona pentru a încerca toate tipurile de cod, dar nu rata crochetele și bacalhau à braz. Nu uita nici de fructe de mare și de toate celelalte mâncăruri tradiționale delicioase, precum polvo à Lagareiro (pe bază de caracatiță), arroz de marisco și francesinha, un fel de burger portughez.

Ia prânzul la Mercado da Ribeira

Experiența de la Mercado da Ribeira nu este așa cum te aștepți, deși a fost deschisă în 1892. În prezent, vei da mai degrabă peste niște street food cu accente puternice gourmet, căci în 2014 piața fost preluată de revista Time Out. Acesta este unul dintre locurile unde am mâncat cel mai bine în Lisabona (deși e greu să dai greș în general), însă nu te aștepta ca prețurile să fie mici doar pentru că este o piață. Există și clasicele tarabe cu fructe și legume, dar n-o să le mai găsești dacă ajungi după ora 2.

Eu mi-am comandat un fel de bruschetă cu pește, bacon și ou care a costat în jur de 12 euro. Și a fost delicioasă!

Petrece în Bairro Alto până dimineața

Dacă ajungi la Elevador da Bica, acolo unde vei da peste un tramvai galben care staționează, vei observa mulți tineri adunați în fața barurilor din jur.

De acolo începe Bairro Alto, zona cu cele mai multe baruri din oraș, unde am văzut cele mai multe petreceri de burlaci și de burlăcițe ever. În orice seară ai merge n-ai cum să fii dezamăgit, căci sigur cineva petrece cu caipirinhas în amble mâini – pentru echilibru, desigur. Dar când vine weekendul se declanșează haosul, pentru că atunci ies în oraș și localnicii, așa că practic nu vei mai avea loc să treci pe stradă.

Pe scurt, dacă îți dorești să petreci în Lisabona, Bairro Alto e locul unde trebuie să ajungi neapărat. Atmosfera este tare frumoasă, în special pentru că se stă afară, în fața barurilor, și toată lumea se distrează împreună. Dar trebuie să știi că portughezii mănâncă destul de târziu, așa că încep să petreacă și mai târziu, căci pe la 10-11 oamenii încă sunt la restaurante, cu o porție de fructe de mare în față și cu un pahar de vin de Porto lângă.

Admiră arhitectura în Baixa

Baixa este zona joasă din Lisabona, unde se află majoritatea hotelurilor și, pe cale de consecință, majoritatea turiștilor. Explorarea orașului n-ar fi completă fără a admira arhitectura din această zonă, cu piețele sale ample și bulevardele largi, cu magazine de-o parte și de alta.

Baixa n-a avut tot timpul noroc de soare și vreme bună. În 1755 cartierul a fost devastat de unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată, urmat de un tsunami la fel de nimicitor. Astăzi, în centrul Lisabonei vei găsi turiști relaxați, stând la terasă cu o caipirinha în mână și admirând clădirile colorate care au înlocuit ruinele lăsate în urmă de dezastrul natural.

Punte de interes în Baixa: Rua Augusta, Piața Rossio, Liftul Santa Justa (prețul biletului este 5.15 euro), Praça do Comércio și Largo da Carmo cu biserica Carmo.

#Sfatdinvaliză: plimbă-te și prin cartierul Chiado. Deși nu se remarcă neapărat prin obiective turistice renumite, este o zonă la fel de boemă și de frumoasă. O să îți placă!

Du-te să bei un pahar de vin portughez pe strada roz

Strada roz nu mai este chiar roz, deși ar fi frumos să își recapete culoarea aprinsă care a făcut-o celebră pe Instagram. Cu toate acestea, este un loc tare simpatic unde să te așezi după-amiaza la unul dintre cele câteva baruri și să bei niște vin portughez. Sau sangria, în cazul nostru! Peisce e Sol este un bar cu specific pescăresc, unde meniul vine pe o undiță, iar interiorul este decorat cu mincioguri și alte instrumente de prins pești. Ți-l recomand cu drag pentru că este diferit, iar sardinele din vitrină pot ateriza cu ușurință în farfuria ta, dacă între timp ți se fac foame.

Se pare că strada roz este și locul unde trebuie să mergi pentru after party, când barurile din Bairro Alto se închid (în jur de 3 dimineața). Eu recunosc că n-am reușit să văd mulțimea din Bairro Alto dispersându-se, așa că nu-ți rămâne decât să verifici informația pe cont propriu! 🙂

Admiră apusul de pe un rooftop cu priveliște frumoasă

Sunt multe locuri frumoase de ieșit în Lisabona, unele dintre ele mai turistice și tradiționale, altele mai puțin cunoscute, frecventate mai mult de localnici. Aș spune că Park Rooftop Bar încă se află în cea de-a doua categorie, căci am întâlnit mai mult tineri care păreau că locuiesc în Lisabona, fie ei portughezi sau studenți din alte țări. Barul aflat deasupra unei parcări are niște priveliști foarte frumoase, așa că te sfătuiesc să mergi acolo la apus și să comanzi o caipirinha.

Traversează râul Tejo pentru a admira orașul de pe malul opus

De la Cais do Sodre (unde se află și Mercado da Ribeira și de unde începi să urci către Bairro Alto) poți lua feribotul care traversează râul.

Unii turiști merg să vadă statuia lui Iisus, care este probabil singurul obiectiv turistic dintr-o zona altfel destul de tristă. Însă nu e nevoie să petreci prea mult timp acolo, este suficient să te așezi pe o bancă și să admiri orașul, cupolele sale colorate, să urmărești linia promenadei, să identifici cartierele de pe coline și să te bucuri de briză.

Prețul biletului la feribot este de doar 1.5 euro, așa că n-ai aproape nimic de pierdut!

Vizitează orașul în timpul sărbătorii Santos

Pe 13 iunie se sărbătorește în fiecare an Santo Antonio. Noi n-am știut și am ajuns fix cu o zi după, însă am avut bucuria să vedem o Lisabona tare colorată, cu decorațiuni de feista pe fiecare străduță. Dintr-un anumit punct de vedere, noi românii ne asemănăm cu portughezii, căci peste tot erau grătare aburinde și mese întinse pe stradă. Dar atmosfera generală de veselie și decorațiunile din hârtie creponată și beteală legănate de vânt au o mare semnificație în definiția văzut-o eu vara aceast: îmi aduc aminte cum știu portughezii să se bucure de viață.

Tot vara aceasta a fost și Campionatul European, motiv pentru care în Praca do Comercio, cea mai mare piață din oraș, a fost amenajată o zonă pentru cei pasionați de fotbal, cu un ecran imens și multe van-uri cu street food. Mai mult decât atât, noi am prins meciul dintre Spania și Portugalia (3-3) din grupe când s-a declanșat o adevărată sărbătoare pe străzi, dar și Brazilia-Elveția (1-1), prilej cu care mi-am dat seama cât de mulți brazilieni sunt în Lisabona (un aspect altfel destul de logic, dar la care nu m-am gândit niciodată).

Bucură-te de vibe-ul orașului

N-am cum să te conving doar citind acest articol că te vei îndrăgosti iremediabil de Lisabona. Pot doar să te previn că asta se va întâmpla cu siguranță, căci n-am auzit pe nimeni întorcându-se dezamăgit de acolo. Și nu e neapărat vorba despre obiectivele turistice, despre vremea însorită, despre mâncarea delicioasă, despre casele cu azulejos sau despre nenumăratele plaje din împrejurimi. Portugalia are un vibe al ei care te va face să vrei să te întorci. Și curios este că vei ști asta chiar dinainte de a te urca în avion înapoi către casă!

Ce trebuie să mai știi

  • Ruta București-Lisabona este operată de Blue Air, Wizz Air și Tap Portugal (companie de linie). Uneori cea din urma poate avea prețuri mai bune, așa că îți recomand să verifici toate zborurile.
  • De la aeroport poți ajunge în centrul orașului cu metroul. O călătorie costă 1.40 euro, iar un abonament de o zi 6 euro. Noi am mers foarte mult pe jos, așa că ne-am pus bani pe cartelă pe sistemul pay as you go. Nu uita că, deși este din hârtie, nu trebuie să o arunci! Costă doar 50 de cenți, dar se adună câțiva euro dacă trebuie să o cumperi de fiecare dată :).
  • Cele mai multe hoteluri se află în Baixa-Chiado, dar în era Airbnb-ului îți recomand să cauți un apartament boem cu priveliște frumoasă.
  • Nu prea poți da greș cu mâncarea în Lisabona, așa că îți recomand să te așezi la masă oriunde, atât timp cât pare autentic, o afacere de familie. Prețurile nu mi s-au părut atât de mici precum auzisem, probabil din cauza numărului mare de turiști au crescut, așa că vei plăti pentru mâncare la fel ca în Spania, spre exemplu (10 euro pentru un preparat tradițional, puțin mai mult dacă e pe bază de pește sau fructe de mare).
  • Dacă ai mai mult timp la dispoziție și ai de gând să vizitezi multe obiective turistice, îți recomand Lisboa card. Are destul de multe gratuități, așa că ai putea să economisești achiziționându-l.
  • Pregătește-te să vorbești în portugheză fie că vrei, fie că nu. Portughezii nu prea știu engleză, iar spaniola nu pare fi o idee prea bună, având în vedere că nu sunt cei mai buni prieteni cu vecinii lor.

Personal, știu că mă voi mai întoarce în Portugalia, chiar dacă am fost deja de două ori, în Lisabona și în Algarve. Îmi doresc neapărat să vizitez Porto, să explorez orășelele pitorești din nord și să iau la rând plajele de pe coasta Atlanticului. Și să mă bucur de atmosfera minunată din țara asta însorită și colorată!

Te anunț de pe acum că Lisabona nu este un oraș impecabil și e chiar haotic pe alocuri. Poate o să te întrebi inițial de ce e toată lumea fermecată de o capitală cu clădiri scorojite, cu blocuri semi-comuniste în afara centrului istoric, cu grafitti-uri decolorate și cu trenuri prăfuite. Acordă-i doar câteva ore și o să înțelegi despre ce e vorba. Ești o victimă sigură!

Ai nevoie de un rezumat? Soare mult, străzi în pantă, case cu azulejos, rufe întinse la balcon, tramvaie galbene, pasteis de nata, catedrale spectaculoase, poduri ca în San Fran, plaje minunate, castele colorate, sardine, miradouros, caipirinhas și multe zâmbete. Îți zic eu, o să îți placă mult Lisabona!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

4 COMENTARII

    • Draga Andreea, ma bucur mult ca spui asta! 🙂 Nu stiu daca e foarte relevant, pentru ca eu am zburat din Londra la Lisabona, iar biletele de avion sunt mai ieftine. Depinde si de ceea ce iti propui sa faci, unde te cazezi etc. Pentru vacanta mea, costul total a fost de 600 euro. Sper sa te ajute, dar sunt aici daca mai ai intrebari!

  1. Super! Este un pret decent avand in vedere ca ai vizitat multe obiective turistice. Si eu imi doresc foarte mult sa ajung in Lisabona. Ma poti ajuata cu o recomandare de cazare? Merci frumos:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.