Istanbul te va cuceri cu… City Break / Turcia

Nu prea ai șanse să pleci dezamăgit dintr-un oraș precum Istanbul. Oamenii, străzile, culorile și gusturile te vor fermeca cu certitudine. Un amalgam minunat, asta înseamnă această metropolă situată pe două continente.

Istanbul este exemplul ăla care demonstrează că prima impresie nu e deloc definitorie. E posibil să nu-ți placă întâiul impact cu orașul, dar nu-ți face griji, mi s-a întâmplat și mie. Și altora. Iar eu pot spune că m-am întors acasă absolut fermecată. Pentru că orașul ăsta te ia prin învăluire, te cucerește treptat și se cam agață de inimioara ta de călător vreme îndelungată.

Te întrebi totuși: de ce o fi atât de minunat? Să îți povestesc cu ce te va cuceri Istanbul:

Cu întinderea și dimensiunile sale

Istanbul

Istanbul este un oraș într-o continuă expansiune, iar ritmul cu care se dezvoltă e cu adevărat amețitor. Am vizitat metropola și acum 4 ani, iar schimbările sunt mai mult decât vizibile. Pe scurt, vorbim despre un oraș care se întinde pe mai bine de 100 km și care pentru mai mult de 14 milioane de suflete înseamnă acasă. Wiki mi-a șoptit că a surclasat Moscova și că este cel mai mare oraș din Europa (chiar dacă trișează cu partea asiatică). Așadar, așteaptă-te la o metropolă prosperă, în al cărei profil stau alături moschei și zgârie-nori.

Cu contrastul dintre Orient și Occident

Istanbul

Te-ai gândit vreodată că poți să te afli într-un oraș în care să te simți ca în țările subdezvoltate și, în același timp, precum în cele mai occidentalizate state ale lumii? Ei bine, lucrul acesta e posibil în Istanbul. În decurs de o zi, îți pot trece prin fața ochilor atât cartiere extrem de sărăcăcioase, cu oameni amărâți, care respectă regulile islamismului cu strictețe, cât și clădiri de birouri sclipitoare, cu oameni de afaceri la patru ace, care se întorc la sfârșitul programului la vila lor luxoasă de pe malul Bosforului. Sau la fel de simplu te poți plimba prin Bazarul de mirodenii și apoi să calci pragul unui mall uriaș.

Personal, ador contrastele. Iar Istanbul le oferă la orice pas!

Cu spectacolul străzii

Turcii sunt extrem de expansivi și deloc plictisitori. Strada spune cel mai bine povestea Istanbulului, trebuie doar să știi să o privești. Vânzătorii ambulanți, chiar dacă uneori devin agasanți, aduc un plus de culoare orașului. Islamul își pune și el amprenta într-un mod fermecător asupra metropolei pline de viață. Există zone extrem de aglomerate, precum Taksim, unde vei vedea o mulțime tare colorată. Și frumoasă. Nu uita să privești în jur și să te bucuri de tot ceea ce vezi!

Taksim

Dondurma

Taksim

Turkish

DSC_0979

Cu poziționarea pe două continente

Recunoaște! E foarte tare să poți spune: Hmm, în seara asta nu prea mai am chef de Europa. Cred că mă duc până în Asia. Și, ca prin magie, peste 20 de minute, te afli pe alt continent.

Ferryboaturile care fac legătura între cele două continente sunt precum tramvaiele, mai ales că folosești același card de transport. Așa că poți oricând să iei cina în Asia, chiar dacă micul-dejun și masa de prânz au fost luate pe tărâm european! :)

Ferry to Asia

Cu nenumăratele moschei

Oriunde întorci privirea, dai peste un minaret. Cum așa? Păi, în Istanbul sunt peste 3000 de moschei, deci e inevitabil. Cea mai mare dintre ele este Moscheea Suleymaniye, dar cele mai renumite sunt moscheile așezate față în față ca într-o confruntare în piața Sultanahmet, respectiv Moscheea Albastră (cu cele mai multe minarete- 6 la număr) și Hagia Sofia (cândva catedrală ortodoxă, iar acum muzeu).

Suleymaniye

Moscheea Albastra

Aya Sophia

Moscheea Albastra

Cu casele luxoase de pe malul Bosforului

Dacă optezi pentru o croazieră pe Bosfor (și te sfătuiesc să o faci), vei avea șansa să admiri locuințele turcilor bogați. Vilele par a fi departe de zona aglomerată a Marelui Bazar sau de agitația de pe Istiklal Caddesi. Aici nu-și au locul în descriere decât cuvinte precum lux, opulență și conturi bancare grase. Toate aceste construcții elegante dau un aer sofisticat orașului, iar plimbarea cu vaporul pe Bosfor va fi o adevărată încântare.

Bosfor

Bosfor

Bosfor

Cu tramvaiul roșu din Taksim

Ești într-o mulțime pestriță. Abia ai loc să pășești pe strada arhiplină. Deodată, se aude claxonul unui tramvai. Te întrebi de unde a mai apărut și pe unde o vrea să treacă. Te uiți în spate și vezi celebrul tramvai roșu, simbolul Taksimului, care plimbă pasagerii dintr-un capăt în altul al bulevardului Istiklal Caddesi, artera de shopping extrem de aglomerată din inima Istanbulului. Aerul vintage și oamenii care urcă din mers în tramvai te vor transpune în trecut și te vor fermeca cu siguranță.

Taksim tram

Tramvai Taksim

Cu apusurile sale minunate

Când soarele iese din tură, orașul capătă dimensiuni magice. Alege un loc potrivit pentru a privi apusul și bucură-te de profilul deosebit al metropolei, cu moschei din loc în loc.

#Recomandare din valiză: urcă în Turnul Galata aproape de ora apusului și privește cum coboară soarele peste oraș. Sau fă o plimbare pe malul asiatic și admiră partea europeană cufundată în roșul romantic al asfințitului.

Galata tower

Uskudar

Cu prezența pisicilor în cele mai neașteptate locuri

Iubitorilor de feline, faceți-vă bagajul pentru Istanbul! În orașul ăsta sunt pisici peste tot…repet, peste tot! Aproape că ți-e greu să nu calci din întâmplare vreuna, la câte sunt. Pregătește-te să le găsești în cele mai negândite locuri. De sub mesele restaurantelor, la scările de la metrou și până în vitrinele magazinelor. Eu sunt o cat person, așa că pentru mine, a fost un motiv în plus să îndrăgesc Istanbulul. Haide, că sunt tare drăgălașe!

Pisici Istanbul

Pisici Istanbul

Pisici Istanbul

Pisici Istanbul

Cu podurile de peste Bosfor

New York are Brooklyn Bridge. San Francisco are Golden Gate. Istanbul are Ataturk Bridge. Și podul Galata. Și podul Faith Sultan Mehmet. Și multe altele.

Podurile au un rol foarte important în metropolă, pentru că leagă cele două continente și întregesc astfel orașul. Mai mult, oferă priveliști spectaculoase, în special noaptea, când sunt luminate. Tot în croaziera pe Bosfor ai șansa să le studiezi mai bine.

Pod Bosfor

Pod Bosfor

Podul Galata este și pietonal și se află printre preferințele turiștilor, pentru panorama minunată pe care o oferă. N-ai cum să îl străbați fără să observi pescarii ce se delectează zi de zi cu undița aruncată în apele Bosforului. Dacă tot ești în zonă, trebuie neapărat să încerci sendvișul cu macrou preparat la grătar pe bărcuțele de sub pod. Costă doar 8 TL și este delicios!

Pod Galata

Cu minunatele culori din bazar

N-ai fost la Istanbul dacă n-ai trecut și printr-un bazar. Eu recomand cu căldură Bazarul de mirodenii, pentru o explozie de culori și gusturi. Așa cum indică și numele, vei găsi tone de mirodenii, rahat în toate combinațiile (cu cocos, rodie, fistic, alune, migdale etc.), baclavale, o mulțime de sortimente de ceai, dar și multe alte minunății.

Spice Bazaar

Bazar Mirodenii

Rahat

Nici Marele Bazar n-are cum să fie tăiat de pe listă. E imposibil! Arhitectura te va trimite în vremurile Istanbulului vechi, când conceptul de bazar chiar se referea la negoț, produse ieftine și varietate. Părerea mea este că în prezent a rămas doar o atracție turistică mai mult decât un loc de shopping. Dacă vrei totuși un covor, îl găsești aici. Îți lipsesc din garderobă niște eșarfe din cașmir? Treci prin bazar. Lampa lui Aladdin este și ea prezentă sub formă de suvenir. Dar, pe lângă toate acestea, vei găsi și genți fake, kitsch-uri și prețuri mari. În plus, negociatul e cam de domeniul trecutului. Vânzătorii devin chiar iritați dacă ceri un preț mai mic. Însă e o experiență culturală tare interesantă, te asigur!

Marele Bazar

Grand Bazaar

Aladdin

Bazarul Egiptean

Cu mâncarea delicioasă

Dacă nici turcii nu mai știu ce să-ți pună în farfurie, atunci cine? N-o să ai timp să încerci toate felurile de mâncare pe care ți le oferă cu generozitate bucătăria turcească, dar există o data viitoare. Încă de pe stradă vei vedea o groază de vânzători ambulanți care te ademenesc cu castane și porumb copt, înghețată turcească (dondurma) sau kumpir (cartof umplut cu de toate). Pentru că gusturile din Istanbul sunt infinit de delicioase, vom povesti mai multe într-un articol separat. It will be legen..wait for it…dary! :)

Turkish kebap

Castane coapte

Simit

Dondurma

Cu luminițele de Crăciun aprinse tot anul

Nu e glumă! Pe Istiklal Caddesi, artera de shopping din Taksim, seară de seară se aprind luminițele. Așa se face că vei trece pe sub un fulg de zăpadă frumos luminat chiar la 20 de grade Celsius. În orice caz, zona este foarte animată, iar luminițele contribuie la atmosfera de permanentă sărbătoare.

Istiklar Caddesi

Taksim

Cu spiritul antreprenorial al turcilor

Oamenii ăștia nu ratează nicio oportunitate de a face bani. Identifică în doi timp și trei mișcări o nevoie și o transformă în business. Așa se face că, stând la coadă la Turnul Galata, pe o căldură dogoritoare, te trezești față-n față cu un vânzător de pepene roșu pe care-l taie sub nasul tău. Și mirosul îți învăluie pe loc toate simțurile. În momentul ăla, ai senzația că nimic nu e mai important în viață ca pepenele roșu. Și bagi mâna în buzunar după portofel. Trebuie să mănânci din pepenele ăla neapărat!

Pepene

Sau: ești pe Insula Buyukada, urci o pantă abruptă de 900 m până la Mânăstirea Sf. Gheorghe (Aya Yorgi). Transpirația nu întârzie să apară, genunchii ți se înmoaie de la efort și te simți extrem de deshidratat. Pe la jumătatea urcușului, în mijlocul aleii, găsești un vânzător de apă plată rece ca gheața. Doar atât. Apă plată. Te gândești că mori dacă nu îți inunzi gâtul cu o sticlă de apă proaspătă și bună. Și cumperi.

DSC_0991

Exemplele sunt extrem de numeroase, probabil nu mi-ar ajunge spațiul a cinci articole. Cert este că oamenii au businessul în sânge. Și le iese. Chiar dacă la un moment dat li se pune eticheta de agasanți, nu rămân ei în pierdere.

Cu traficul din oraș

Glumesc, traficul te va scoate din minți. În special dacă vii cu mașina la Istanbul. Cele 5 benzi pe sens nu sunt, de cele mai multe ori, suficiente. Așa că nu-i o raritate să te trezești într-un trafic de tip bară-la-bară, crezând că nu mai ajungi niciodată la destinație. Ca să nu mai spun că turcii nu țin cont de nicio regulă de circulație. Nu opresc la trecerile de pietoni, nu semnalizează, parchează total anapoda, merg pe contrasens, claxonează non-stop. Într-un cuvânt: HAOS! Așa că ia-ți răbdarea în #valiză, vei avea mare nevoie de ea în traficul din Istanbul!

Istanbul

Cu insulele din apropiere

Un mare atu al orașului e reprezentat de Insulele Prinților, care sunt nouă la număr, însă ferry oprește doar la patru dintre ele. Cele mai vizitate sunt Heybeliada și Buyukada, fiind o idee tare bună de day-trip din Istanbul. Vara, insulele sunt căutate și pentru plajele micuțe pe care locuitorii orașului, dar și turiștii, le iau cu asalt. În acest context, evită să mergi într-o zi de duminică, dacă nu ești mare fan al aglomerației și al îmbulzelii. Noi vorbim curând despre Buyukada, așa că ține aproape!

Insulele Printilor

Insulele Printilor

Buyukada

Cu impactul cultural puternic

Chiar dacă este un oraș destul de orientat către Occident, în Istanbul plutește o atmosferă tipic islamică. Femei cu văl pretutindeni, bărbați cu atitudine de masculi feroce care își beau ceaiul, fără vreo prezență feminină pe zonă, și moschei la fiecare pas.

Istanbul

Istanbul

Beyoglu

Apropo de moschei, musulmanii țin cinci slujbe pe zi, așa că strigătul de chemare la rugăciune (muezzin) te va surprinde în orice colț al orașului te-ai afla. E un sentiment tare interesant să te afli în drum spre Marele Bazar, pe fundalul sonor al chemării la slujbă. La fel de interesant este să te trezească această chemare, ceea ce este extrem de posibil dacă hotelul se află în preajma unei moschei.

Eu am ajuns în Istanbul fix în prima zi a Ramazanului din 2015. Ramazanul/ Ramadanul este a noua lună din calendarul musulman, fiind celebrată drept luna în care Mohamed a primit de la Allah primele revelații din Coran. Timp de 30 de zile, începând cu răsăritul soarelui şi terminând cu asfinţitul, oricărui musulman îi este interzisă mâncarea, băutura, fumatul, parfumul şi relaţiile sexuale. La apusul soarelui, islamicii încheie postul de peste zi prin iftar, masa de seara. Aceasta este luată, de regulă, într-o comunitate. Fie în familie, fie la moschee, fie la restaurant (restaurantele pregătesc meniuri speciale de iftar).

Ceea ce m-a impresionat au fost corturile imense amplasate de către municipalități în zone-cheie ale orașului (Sultanahmet, Taksim, Uskidar etc.), unde se oferă mâncare pentru persoanele nevoiașe sau pentru cei în trecere, care nu au unde să ia masa de iftar. M-a uimit organizarea și modul civilizat în care turcii așteptau la cozi kilometrice să ia masa de seara, în condițiile în care nu sunt chiar recunoscuți pentru ordine și disciplină. N-am putut să nu mă gândesc că la noi n-ar mai fi existat nici cortul.

Ramazan

Iftar

Ramadan Istanbul

O altă chestiune care a marcat vizita mea la Istanbul din timpul Ramazanului au fost tobele din mijlocul nopții. Pe strada pe care era hotelul, în apropiere de Taksim, în fiecare noapte la ora 2:00, trei copii îmbrăcați ca Aladdin băteau la niște tobe imense și cântau ceva asemănător chemării la moschee. Pur și simplu era imposibil să nu te trezești, oricât de adânc ar fi fost somnul tău. Astfel, în fiecare noapte, începeau tobele asurzitoare, o amintire tare frumoasă a nopților de Ramazan.

Concluzia? Istanbul este un oraș superb, de o diversitate nemaipomenită. Oricât de mult ți-aș povesti aici, atmosfera o poți trăi doar la fața locului. Deci, ce mai aștepți? Eu am scos din #valiză amintirile mele din Istanbul. E rândul tău!

Istanbul

 


Comentarii

  1. Sincer, am fost cam dezamăgită de marele Bazar. Mult kitsch și multe fake-uri. Și prețuri uriașe. Aceleași mărfuri le găsești în oraș la prețuri mai rezonabile. Am scos și eu din valiză câteva amintiri din Istanbul și le-am povestit pe blog.

    • Cristina Stoica Says: 25 iunie 2015 - 22:43

      Sunt total de acord.Doar că merită văzut pentru nostalgia vremurilor trecute.De-abia aștept să citesc amintirile de pe blog! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>