Amsterdam este un oraş cu oameni frumoşi, degajaţi, lipsiţi de griji, unde nu vei vedea cute de îngrijorare pe fruntea nimănui. Este locul în care bicicletele au prioritate absolută, în faţa pietonilor dar, mai ales, în faţa maşinilor. Este oraşul boem în care vei vrea să te plimbi o zi întreagă cu barca pe canale, cu soarele (atunci când îşi face apariţia) mângâindu-ţi leneş chipul.

Amsterdam este şi locul în care inhibiţiile şi prejudecăţile sunt reduse la zero, luându-le locul libertatea de exprimare şi lipsa cenzurii de orice fel. Este oraşul unde, la lăsarea întunericului, se aprind felinarele roşii. Este locul unde lalelele de toate culorile îţi vor bucura simţurile şi te vor binedispune. Amsterdam este, de asemenea, un conglomerat de muzee inedite care aşteaptă vizitatori curioşi din toate colţurile lumii. Este un puzzle cu multe piese diferite și colorate, pe care în final vei reuși să îl asamblezi perfect.

Ce te va surprinde în Amsterdam?

Bicicletele

biciclete amsterdam

amsterdam canale biciclete

Aşa cum spune o reclamă autohtonă (enervantă!), biciclete, biciclete biciclete-mii de biciclete! Sunt peste tot, la fiecare colţ de stradă, pe fiecare pod, la orice intersecţie şi, mai ales, în parcări. Dacă treci pe lângă gară (Amsterdam Centraal  şi, practic, nu ai cum să nu treci, vei vedea o parcare de biciclete imensă, care abia îţi va încăpea în câmpul vizual. Cu siguranţă există mai multe biciclete decât locuitori ai oraşului (aprox. 800 000 locuitori vs. 880 000 de biciclete). Pe ploaie, vânt, viscol, furtună, bicicleta este sfântă. Stilul de viaţă al locuitorilor este strâns legat de biciclete, pe care le personalizează după pofta inimii, aceasta fiind şi o modalitate de identificare. Aşadar, pregăteşte-te să vezi biciclete cu şa colorată, cu floricele de tot felul prinse de ghidoane şi alte asemenea brizbrizuri. Când vei auzi un crinchet insistent, vei realiza că te afli pe pista de biciclete, care este de 3 ori mai mare decât trotuarul destinat pietonilor.

plimbare cu bicicleta

#Sfat din valiză : ai grijă la traversare, să nu cumva să te ia pe ghidoane vreun olandez grăbit!

Atmosfera permanentă de vacanţă

oameni relaxati amsterdam

Locuitorii Amsterdamului nu par să aibă vreun loc de muncă sau vreun scop în viaţă. Asta pentru că sunt întotdeauna zâmbitori, străbătând energic canalele oraşului cu bicicleta, fără o grijă pe lume. Dar oare chiar aşa să fie? Desigur că nu. De fapt, toate clădirile de birouri, plus zona industrială se află în afara oraşului, locuitorii Amsterdamului ajungând la serviciu cu trenul sau bicicleta. Aşadar, în oraş rămâne o atmosferă de destindere totală, cu fete îmbrăcate fistichiu pentru petrecerea burlăciţelor, cu bărci pline de masculi zgomotoşi şi băutură cât cuprinde, cu grupuri de prieteni care fredonează în cor o melodie de la party-ul de seara trecută. Este vacanţa aia nebună din tinereţe, despre care vei povesti cu prietenii peste ani şi ani, când veţi ajunge cu toţii cocoşaţi şi melancolici. Pentru că în Amsterdam totul este permis şi nimic nu e interzis!

relaxare amsterdam

DSC_0796

oameni tineri amsterdam

#Experienţă din valiză: am ştiut că am ajuns în Amsterdam încă de la aeroport, când era cât pe ce să ma aplatizeze nişte băieţi care îşi aşteptau prietenul întârziat, pe care au sărit cu muuuult entuzism şi au plecat împreună, acum că trupa era întregită, spre a lua cu asalt oraşul.

Căsuţele olandeze extrem de înguste

amsterdam case

Străbătând oraşul, vei vedea peste tot căsuţe tipic flamande, extrem de colorate şi pline de istorie, multe dintre ele datând încă din secolul al XVII-lea. Arhitectura unitară a oraşului îi oferă, din punctul meu de vedere, un farmec aparte. Unele dintre case sunt extreme de înguste şi te vei gândi: oare ce poate încăpea într-o astfel de locuinţă? Au şi ei loc să stea la masă ca oamenii ? Cât de îngust să fie patul? Ce să mai vorbim de dulapuri de haine, oare şi le ţin pe jos?

De fapt, dacă vei privi cu atenţie, vei vedea că în spatele căsuţei extrem de înguste se extinde o clădire mai lată şi mai încăpătoare. Deci, sunt sigură că locuitorii Amsterdamului au loc şi de-o întâlnire cu prietenii, ce-i drept mai restrânsă. Scara este, totuşi, de regulă extrem de îngustă şi întortocheată, aşa că vei vedea în partea superioară a fiecărei căsuţe câte un cârlig. Te vei întreba la ce foloseşte. Oare agaţă colivii cu păsări? Nu, pe acolo leagă frânghiile utilizate pentru urcarea mobilei în case. E singura modalitate de a-şi schimba dulapul din bucătărie ce stă să cadă sau de a-şi instala noul fotoliu în living!

case inguste amsterdam

#Recomandare din valiză: vizitează cea mai îngustă casă din Amsterdam, aflată pe strada Kloveniersburgwal, la numărul 26- cam la intrarea în Red Light District. Nu e la fel de ușor de găsit precum Rijkmuseum, dar dacă ai o hartă, sigur te vei descurca!

Mirosul tipic al Amsterdamului

coffeeshop amsterdam

ciuperci amsterdam

Deja ştim cu toţii că marijuana este legală în Amsterdam. Este unul dintre motivele pentru care oraşul atrage atât de mulţi vizitatori. Ştim, de asemenea, că există foarte multe coffeeshopuri, acele cafenele-baruri special amenajate în care se poate cumpăra/consuma iarbă de toate tipurile şi denumirile posibile (în care, în schimb, este interzis fumatul tutunului!).

Dar eu nu mă aşteptam să miroasă a marijuana aproape peste tot. Fie că treci prin faţa unui coffeeshop, fie că te intersectezi cu cineva care fumează iarbă pe stradă, mirosul specific te va lovi cu siguranţă la fiecare cinci paşi. E drept, asta se întămplă mai mult în zona Cartierului Roşu, unde sunt şi coffeeshopurile mai numeroase, dar putem generaliza la nivelul întregului oraş. Acum, nu te gândi că vei admira un tablou de Vermeer la Rijksmuseum adulmecând miros de iarbă. Dar cred că ai prins ideea!

Vremea

DSC_0948

Dacă pleci de acasă cu aşteptări legate de vreme similare cu Costa del Sol, chiar dacă vizitezi Amsterdam vara, vei fi mega-dezamăgit. Conceptul de vară în Olanda este relativ, pentru că temperaturile depăşesc rar 25 grade C. Dar poţi avea șansa unor zile însorite, chiar şi primăvara, când soarele va fi prietenos şi te poţi şi bronza într-o plimbare pe canale sau la picnic în Vondelpark. Totul ţine exclusiv de noroc, pentru că vremea în Amsterdam e ca un joc la aparate.

ploaie amsterdam

city break amsterdam

#Experiență din valiză: am studiat prognoza cu câteva zile înainte vizitei de la începutul lunii mai, dar în fiecare zi situaţia se prezenta diferită – ba se preconiza soare, ba furtună, ba nori cu un soare scump la vedere. Ca să nu mai spun ce diferenţe existau de la un site meteo la altul.  Aşadar, vei afla doar în ziua respectivă adevărul. Cert este că, dacă plouă, chiar şi torenţial, este foarte posibil să dureze maximum 15-20 minute şi, în următoarele 15 minute, vei şi uita că ai deschis umbrela, pentru că te va orbi un soare arzător şi totul va fi uscat, datorită sistemului de canalizare impecabil al oraşului. Dar peste o oră-două, s-ar putea să se repete schema. Vorbesc acum de sezonul primăvară-vară, pentru că situaţia se schimbă radical iarna, când ajungi să patinezi pe canalele înghețate.

*Imaginile de mai sus au fost surprinse în aceeași zi, la un interval de maximum 2 ore.

Cartierul Roşu sau Red Light District 

red light district

Pe lângă canalele pitoreşti pe care s-a dezvoltat oraşul, Amsterdam plusează cu o notă de originalitate: nicăieri altundeva nu vei găsi Cartierul Roşu sau De Wallen, cum îl numesc olandezii. Te vei aştepta probabil la o zonă cu o cotă de destrăbălare ce tinde spre infinit, un loc al desfrâului şi al pornografiei care te va dezgusta cu siguranţă dacă eşti femeie, o parte periculoasă şi nesigură a oraşului în care trebuie să mergi doar însoţit. Ei bine, sunt aici pentru a-ţi dărâma miturile de acest gen. Totul se întâmplă controlat, sub incidenţa legii, fără pericole, fiind o zonă extrem de animată atât ziua, dar mai ales seara, cu turişti de tot felul, până la cupluri de bătrânei care se plimbă ţinându-se de mână.

cartierul rosu amsterdam

E clar că nu mi-aş plimba copilul prin Red Light District, dar nici nu este aşa cum crede lumea. În plus, să nu ne ascundem după deget, prostituţia este un fenomen de largă amploare, doar că aici olandezii au ales să dea cărţile pe faţă. Gândind la rece, mie mi se pare o schemă chiar deşteaptă, pentru că Amsterdam şi-a creat un brand extrem de sonor şi atractiv. Și dacă tot există persoane care aleg astfel de plăceri, măcar să apeleze la nişte tipe cu toate analizele la zi, aşa cum sunt cele din bordelurile Cartierului Roşu, care sunt supuse unor reguli de funcţionare foarte stricte. Până la urmă, o plimbare printre străduţele înguste cu femei ce se vând în vitrinele cu lumini roşiatice este o experienţă culturală interesantă. Multe dintre ele arată extrem de bine ( şi cu părere de rău, trebuie să spun că multe sunt românce ), dar va fi amuzant să treci prin faţa unor negrese imense, cu hălci în loc de picioare, care vor bate cu pumnii lor puternici în geam pentru a te ademeni. În final, gusturile nu se discută, nu?

10298900_771746656193562_6847076054951134779_n

#Sfat din valiză: nu face poze fetelor din vitrine decât de la depărtare sau deloc, pentru că devin extreme de violente și te poţi trezi cu un băiat cu ceafa lată care îţi va arunca aparatul în canal. Aşa circulă zvonul, dar n-aş fi vrut să vorbesc din experienţă de data asta!

Numărul impresionant de muzee

rijkmuseum

Eşti pasionat de muzee? Atunci locul tău este la Amsterdam! Oraşul a ajuns la un număr de peste 60 de muzee (am citit şi de 400, dar mi se par prea multe) şi, astfel, înregistrează cea mai mare densitate de muzee din lume. De la celebrul muzeu al lui Van Gogh, până la Muzeul Marijuanei şi al Haşişului, olandezii n-au scăpat nicio ocazie de a transforma chiar şi un obiect în muzeu. Muzeul Sexului, Muzeul Genţilor, Muzeul Torturii, Muzeul Lalelelor, you name it! Există chiar şi un muzeu fondat de un olandez bogat pentru a păstra pentru posteritate amintirea pisicii sale-The Cat Cabinet.

muzeul lalelelor

muzeul marijuanei

fabrica heineken

Casele-bărci de pe canale

canale amsterdam

stil de viata boem

Da, oamenii chiar locuiesc pe bărci în Amsterdam. Şi mi se pare absolut superb! Dacă alegi o croazieră pe canale (şi trebuie!), vei trece pe lângă multe astfel de locuinţe. Eu m-am bucurat de fiecare fereastră cu perdele colorate, pe care am încercat să trag cu ochiul în interior, de toate ghivecele cu flori de lângă uşă, de măsuţele cu scaune şi şezlongurile de pe ponton şi, în general, de stilul de viaţă boem pe care l-am admirat.

casa pe canale amsterdam

#Recomandare din valiză: există posibilitatea să te cazezi pe o barcă la Amsterdam. Şi preţurile pot fi convenabile, mai ales dacă călătoreşti în grup. Încearcă o căutare aici şi aici.

Oraşul fără cerşetori

DSC_0484

Serios, n-am văzut nici picior de cerşetor. Ah, ba da, doar cerşetori de ţigări. Ne-au abordat vreo trei tipi care păreau în suferinţă, pentru că îşi cheltuiseră toţi banii şi nu mai aveau tutun. Dar cerşetori în adevăratul sens al cuvântului, deloc! Nici gunoi sau haos nu prea vei vedea. La cât de tranzitat este oraşul şi la cât de multe petreceri au loc, totul este extrem de bine organizat. Până la urmă, asta nu trebuie să te surprindă, este un stadiu de normalitate, de care noi suntem cam departe.

Contrastul dintre agitaţie şi linişte

aglomeratie amsterdam

poduri amsterdam

În Amsterdam găseşti de toate pentru toţi. Există zone extrem de aglomerate şi agitate, pline de turişti, precum Red Light District, piaţa Dam, strada de shopping Nine Streets, practic întreaga zonă cu densitate mare de atracții turistice. Dar mai departe, dacă explorezi cartiere precum Jordaan, De Pijp sau zona pieţei Rembrandt, vei găsi multă linişte, bărci care se plimbă alene pe canale, oameni care îşi udă florile la ferestre şi terase cu olandezi care îşi beau cafeaua în tihnă. Dacă vrei să îţi încarci bateriile, caută pe hartă cartierele mai sus menţionate şi plimbă-te la nimereală pe străduţe şi canale. Dacă vrei să te relaxezi pe un ponton privind bărcile care trec pe sub poduri, orientează-te către astfel de zone. De aici, show-urile erotice din Cartierul Roşu sau foşnetul pungilor de cumpărături de pe Nine Streets ţi se vor părea la kilometri depărtare. Şi contrastul acesta este un motiv în plus pentru care Amsterdam  este un oraş cu personalitate.

terasa amsterdam

amsterdam primavara

DSC_0442

bicicleta colorata

excursie amsterdam

Cu siguranță orașul te va surprinde cu multe alte caracteristici ale sale. Dar n-am terminat de povestit! Acum că am intrat împreună în atmosfera tipică a Amsterdamului, vom alcătui în articolul următor un traseu de explorare a oraşului, cu atracţii şi activităţi interesante, astfel încât vizita la Amsterdam să fie una de pus la păstrare cu drag în valiza cu călătorii!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

  1. Nu este chiar asa dar oricum mult mai bine ca la noi .Iar in privinta oamenilor care circula pe strazi nu sunt chiar fara griji .Totul aici se plateste chiar destul de piperat .In privinta transportului de persoane este foarte bine pus la punct dar tot la niste preturi deloc iefine.

    • Este doar un mod de a vedea lucrurile. Cu siguranta peste tot in lume sunt oameni cu griji. In schimb, in ceea ce priveste preturile, sunt raportate la salarii. De aceea, chiar daca noua ni se par mari, ei si le permit. Nimeni nu prea traieste cu grija zilei de maine, in schimb! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.