Berlin este un oraş cu adevărat fascinant. Deşi nu e cea mai frumoasă capitală europeană pe care o poţi vizita, acesta se remarcă prin caracterul cosmopolit, aerul cool, artiştii tineri şi, cel mai important, prin parcursul său istoric: bombardat pe timpul războiului, dominat de politica hitleristă şi, mai apoi, divizat de zidul construit în timpul Războiului Rece.

Toate acestea fac din Berlin o metropolă plină de viaţă, în care fiecare clădire spune o poveste diferită. Fie că e vorba de stilul baroc al monarhiei, de blocurile socialiste sau de clădirile moderne din centru.

Prin urmare, astăzi scoatem din #valiză o serie de experienţe de care poţi avea parte în Berlin. Lista ar trebui să fie mult mai lungă, dar o vom updata în călătoria viitoare! 🙂

Du-te să vezi Poarta Brandenburg

Ştii că ai ajuns în Berlin când te vezi faţă în faţă cu Brandenburg Tor. Monumentul neoclasic încununat de o cvadrigă din bronz împarte în stânga şi în dreapta un sentiment de grandoare şi eleganţă, însă puţin ştiu că a fost conceput ca poartă a vămii. Da, era una dintre cele 18 porţi care punctau Berliner Zollmauer, zidul ridicat după 1734, când s-a renunţat la fortificaţiile oraşului. Cumva, întreaga istorie a Berlinului se întâmplă în jurul unui zid. 

Desigur, Brandenburg Tor a constituit de-a lungul timpului scena a nenumărate parade şi marşuri, inclusiv a fastuoasei defilări cu torţe, care a punctat venirea lui Mr.Hitler la putere în 1933. Apoi, în timpul Războiului Rece, poarta se afla chiar la graniţa dintre Est şi Vest, devenind practic simbolul unui oraş divizat. Dar căderea Zidului Berlinului în 1989 i-a schimbat total semnificaţia, ajungând peste noapte simbolul unităţii şi centrul manifestaţiilor de bucurie. 27 de ani mai târziu, şi eu m-am bucurat să fiu acolo! 🙂

poarta brandenburg berlin

Vizitează muzeele din Museumsinsel

Cu siguranţă vei pleca din Berlin cu o cultură generală mai vastă, căci trebuie să bifezi şi Museumsinsel. Este vorba de cea mai importantă comoară de artă şi arheologie a Germaniei, concentrată în cinci muzee ( Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bode-Museum şi Pergamon Museum), aflate în extremitatea nordică a Spreeinsel.

Ia-ţi porţia de cultură berlineză, dar nu înainte de a cutreiera oraşul în lung şi-n lat, de a-i descoperi identitatea, de a-i studia oamenii. Cu riscul de a părea ignorantă, aceasta este ordinea pe care eu o recomand. Vei vedea Berlinul adevărat în primul rând pe străzi, pentru ca mai apoi să îţi completezi imaginea de ansamblu cu vizita la muzee. Atunci când plouă şi e frig! 🙂

pod berlin

berliner dome

Plimbă-te prin Alexanderplatz

Aglomerată, haotică, dar plină de viaţă. Cam aşa este Alexanderplatz, piaţa centrală din Berlin, unde vei ajunge inevitabil. Este probabil locul în care simţi cel mai pregnant spiritul cosmopolit al oraşului, mai ales când vezi din orice unghi Turnul de Televiziune luminat noaptea.

În apropiere vei da, însă, peste două clădiri aflate într-un real contrast cu restul pieţei: Marienkirche şi Rathaus (Primăria).

city break berlin

berlin contrast

alexanderplatz berlin

alexanderplatz noaptea

Urcă în Turnul de Televiziune

Turnul de Televiziune din Alexanderplatz, înalt de 365 de metri, este construcţia pe care o observi prima dată din avion, fiind acel element distinctiv din profilul urban al Berlinului. Cu toate că nu excelează la capitolul estetic, mie mi se pare că dă o notă cool oraşului şi că se încadrează perfect în contextul ceva mai nonconformist al Berlinului de astăzi.

De sus vei avea parte de cea mai spectaculoasă panoramă a capitalei germane şi a împrejurimilor acesteia, dacă ai noroc de o zi senină (iarna, şansele sunt mai mici decât să câştigi la 6 din 49). Poţi merge chiar să iei cina la restaurantul rotativ de la înălţime, dacă bugetul tău face faţă preţurilor la fel de high.

Preţul pentru platforma de observaţie: 13 euro. Mai multe info aici.

turnul de televiziune berlin

Devorează un pretzel

E clar că la un moment dat te vei trezi cu un pretzel în mână, doar eşti în Germania! Fie el clasic, cu caşcaval sau tăiat pe jumătate şi servit cu unt! Yummm 🙂

pretzel germania

Ține un moment de reculegere la Holocaust Memorial

Memorialul Holocaustului a fost inaugurat în 2005, fiind dedicat evreilor victime ale naziştilor. Holocaustul, cu toate ororile sale, a adus în prim-plan ideea morţii în masă şi, prin urmare, nu putea fi sugerat printr-un monument tradiţional. De aceea, a fost proiectat un câmp ondulat, acoperit cu peste 2 700 de blocuri din beton, cu înălţimi de la câţiva centimentri şi până la 4 m.

holocaust memorial berlin

Acest câmp ondulat sugerează instabilitatea unui sistem care, crescând prea mult, pierde orice legătură cu raţiunea. Nu există intrare sau ieşire şi nici repere, inducându-se astfel sentimentul de dezorientare, ca într-un labirint. O altă interpretare ar fi cea a unui imens cimitir, ridicat special pentru acei evrei ucişi şi aruncaţi în gropi comunale.

În colţul sud-estic se află la subsol un Centru de informare, unde poţi afla mai multe despre progamul care a dus la exterminarea a circa 6 milioane de evrei. Deşi atât de simplu în alcătuirea sa, memorialul are un impact destul de mare asupra vizitatorilor. Pentru că reuşeşte să transmită un sentiment. De groază, compasiune, uimire sau incitare. Ori toate cele de mai sus!

Intrarea este gratuită.

memorialul holocaustului

memorialul holocaustului berlin

Admiră grafitti-urile de pe zidul Berlinului în East Side Gallery

După cum probabil ştii deja, monstruoasa construcţie care se întindea pe mai bine de 150 de km şi care a divizat timp de 28 de ani Berlinul a fost demolată în 1989, odată cu căderea socialismului. Însă o porţiune de 1,3 km a fost transformată în 1990 de peste 100 de artişti din 21 de ţări, devenind cea mai mare galerie de artă outdoor din lume. Ce vei descoperi? O serie de mai bine de 100 de graffiti-uri originale şi sugestive, o expresie artistică a speranţei de libertate. Pe mine m-a făcut să realizez mai profund impactul pe care zidul şi regimul socialist l-au avut asupra locuitorilor Berlinului. I am telling you, este o bucată de istorie greu de asimilat!

Zidul este protejat de un gard împotriva tentativelor de vandalizare, însă nu se percepe nicio taxă pentru a-l admira. Te poţi plimba în voie şi analiza fiecare graffiti, devenit chiar o operă de artă.

zidul berlinului

zidul berlinului graffiti

1

east side gallery

4

nelson mandela

graffiti berlin

checkpoint charlie

Una dintre picturi ilustrează celebrul sărut fraternal socialist (socialist fraternal kiss), care sugerează conexiunea specială de pe vreme aceea dintre statele socialiste. La întâlnirile dintre reprezentanţii a două ţări comuniste, ritualul consta într-o îmbrăţişare urmată de trei săruturi pe obraji. În cazul liderilor care se simţeau foarte apropiaţi, sărutul era direct pe gură. Acest obicei a murit odată cu căderea socialismului în Europa, însă în Asia încă se păstrează îmbrăţişarea fraternală socialistă, varianta fără săruturi.

sarutul fraternal socialist

Plimbă-te de-a lungul râului Spree până la podul Oberbaum 

Odată ce termini de admirat Zidul Berlinului plin cu graffiti, vei ajunge foarte aproape de podul Oberbaum. Mie mi-a plăcut tare mult acest pod cu turnuleţe şi arcade neogotice construit la final de secol XIX, mai ales datorită contrastului cu metroul galben care trece pe deasupra sa. Se încadrează perfect în peisajul berlinez!

podul oberbaum

oberbaum bridge berlin

city break berlin

metrou galben berlin

pod rosu berlin

Vizitează Trabi Museum sau fă turul orașului cu un trabi

Ce Mercedes, Porche, BMW, Audi sau Volkswagen? Trabi e baza! Într-adevăr, este un simbol incontestabil al vremurilor sovietice. Însă pentru noi, est-europenii, nu e chiar atât de impresionant, pentru că suntem obişnuiţi cu prezenţa micuţului automobil şi pe străzile noastre. Trebuie să ştii, însă, că poţi vizita muzeul Trabi World sau poţi face turul oraşului într-un….trabi!

Preţul pentru muzeu: 5 euro.

Preţul pentru închirierea maşinii este destul de măricel: cam 80 euro de persoană. Mai multe info aici.

trabant colorat

trabi museum berlin

i heart trabi

trabi suveniruri

trabi berlin

Dă-ți check-in la Checkpoint Charlie

Este greu de crezut că, nu cu mult timp în urmă, un zid imens împărţea Berlinul în două. Cei rămaşi în zona Estică, socialistă, duceau o existenţă plină de constrângeri şi propagandă. Prin urmare, au existat o mulţime de tentative de evadare. Checkpoint Charlie este cel mai cunoscut punct de trecere dintre Berlinul de Est şi de Vest, folosit între 1961 şi 1990 de personalul Aliaţilor, jurnalişti şi cetăţeni străini.

Mulţi oameni au fost ajutaţi să evadeze, căci devenise o adevărată afacere să dai o mână de ajutor est-berlinezii să scape de socialismul de peste zid. Per total, în jur de 5000 de oameni au reuşit să treacă în RFG, apelând la mijloace care mai de care mai inventive: tuneluri săpate pe sub zid, traversarea cu ajutorul cablurilor aeriene, compartimente secrete făcute în maşini etc. Cu toate acestea, în cei 28 de ani de separare se estimează că au fost omorâţi de-a lungul Zidului 150 de oameni şi cel puţin 800 de-a lungul graniţei est-germane.

Acolo se află acum o copie a primului post de pază, un panou cu un soldat american şi unul sovietic, o barieră din saci de nisip şi mai mulţi gardieni care îţi cer 3 euro ca să faci poză cu ei. Şi, dacă ai citit tot ce-ai găsit despre Războiul Rece pe zidurile muzeului din apropiere, simţi că e nevoie de o amintire vizuală, căci parcă ai intrat în atmosfera socialisto-capitalistă.

Checkpoint Charlie nu a fost botezat după o persoană, cum tind să creadă majoritatea oamenilor, ci după litera C din alfabetul fonetic NATO ( era punctul de trecere nr.3, după Alpha şi Bravo), un cod folosit în transmisiile telefonice care asociază un anumit cuvânt fiecărei litere din alfabetul limbii engleze şi fiecărei cifre de la 0 la 9.

checkpoint charlie

checkpoint charlie berlin

razboiul rece

kennedy berlin

brad craciun america

Urcă în cupola Reichstagului

Minunăţia asta de clădire neorenascentistă a fost ridicată la final de secol al XIX-lea, ca simbol al unităţii naţionale şi al aspiraţiilor de mărire ale noului Imperiu German. Ulterior, prin 1933, Sala centrală a fost devastată de un incediu pe care Mr.Hitler, numit de o lună cancelar, l-a pus pe seama comuniştilor.

Cât timp naziştii s-au aflat la putere, propaganda a fost la ea acasă. Dar clădirea a rezistat chiar şi raidurilor aeriene din cel de-al Doilea Război Mondial, care considerau Reichstagul principala ţintă. Astfel, în mai 1945, sovieticii şi-au înălţat steagul deasupra ei, să se vadă din avion că Germania a fost în sfârşit înfrântă.

Între timp, clădirea a fost refăcută şi i s-a adus un aer modern, prin intermediul cupolei din sticlă, la care se ajunge pe o platformă în spirală. De sus, poţi admira întregul oraş şi te poţi bucura de arhitectura futuristă.

#De reţinut: intrarea este liberă, însă trebuie să îţi faci rezervare online în avans aici. Şi când spun în avans, nu glumesc. Altfel, va trebui să te mulţumeşti doar privind-o din exterior.

reichstag berlin

cupola berlin

Plimbă-te prin Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt este una dintre cele mai frumoase pieţe din Berlin, datorită complexului arhitectonic format din Konzerthaus (sala de concerte) şi cele două biserici, franceză şi germană, cu domuri gemene – Deutscher Dom şi Französischer Dom. Va fi tare interesant să o admir şi goală pe timp de vară, pentru că am văzut-o doar găzduind cea mai frumoasă piaţă de Crăciun din Berlin. Magic!

gendarmenmarkt berlin

  • Sursă foto: Pinterest

piata de craciun berlin

Mănâncă un curry wurst

N-ai cum să pleci din Berlin fără să încerci un curry wurst. E un must culinar! Deşi mă îndoiam că va fi pe placul meu, s-a dovedit până la urmă experienţă gastronomică reuşită! 🙂 Se zvoneşte că cel mai bun este la Curry 36, dar noi am găsit prin toate pieţele de Crăciun căsuţe unde se vindea, alături de o porţie zdravănă de cartofi prăjiţi.

curry wurst berlin

Pierde-te pe aleile de la Hackesche Höfe

Hackeschen Hofe este un complex de clădiri art nouveau legate printr-un labirint de opt curţi, cu magazine, restaurante şi cafenele. Este interesant măcar să dai o raită pe acolo, mai ales că nu vei şti dacă să o iei la stânga sau la dreapta! 🙂

magazine berlin

magazine labirint

shopping berlin

hofe markt berlin

Dă o tură prin Berlinul vechi în Nikolaiviertel

Berlinul de altădată a dispărut sub bombele din cel de-al Doilea Război Mondial, însă te mai poţi bucura de un colţ istoric, plimbându-te prin Nikolaiviertel. Este vorba despre o zonă cu case cochete şi străzi pietruite, aflate în jurul Bisericii Sf.Nicolae, un lăcaş de cult din secolul al XIII-lea.

Cel mai pitoresc loc din Berlin este un proiect din anii ’80 al autorităţilor RDG, care şi-au dorit să reconstruiască inima istorică a oraşului. Mie mi-a plăcut!

nikolaiviertel berlin

berlinul istoric

case traditionale berlin

berlin istoric nikolaiviertel

nikolai kirsche

berlin vechi

Admiră arhitectura futuristă în Potsdamer Platz

Potsdamer Platz este zona cu clădiri moderne, care arată o altă faţă a Berlinului – una care a lăsat socialismul în urmă şi a făcut loc unui caracter cosmopolit. Aici vei da peste multe magazine, cazinouri şi cinematografe. De altfel, la Theater am Potsdamer Platz defilează în fiecare an în februarie o mulţime de celebrităţi, cu ocazia Festivalului Internţional de Film.

berlin modern

postdamer platz berlin

berlin noaptea

cladiri moderne

Tot aici se află şi Sony Center, cel mai îndrăzneţ complex din Postdamer Platz, care cuprinde clădiri de birouri, apartamente de lux, cinematografe, magazine şi restaurante. Toate sunt grupate în jurul unei pieţe cu acoperiş în formă de cort, din sticlă şi oţel, care era tare frumos împodobită de Crăciun când am vizitat-o eu.

sony center berlin

Savurează o cafea la Einstein Kaffee

Cum să te afli în Germania, să vezi o cafenea cu numele ăsta şi să nu intri? Mai ales dacă ai nevoie de o ciocolată caldă cu marshmallows să te încălzeşti şi o prăjitură cu gust de Snickers.

Albert Einstein s-a născut în 1879 în orăşelul nemţesc Ulm şi, pe deasupra, era şi evreu! S-a stins din viaţă în 1955 la Universitatea Princeton din SUA, departe de persecuţiile naziste care tocmai se încheiaseră, însă continuă să fie un ambasador german al tuturor timpurilor.

einstein cafe berlin

ciocolata calda cu marshmallows

Du-te la shopping în cel mai mare magazin din Europa – KaDeWe

Aparent, Kaufhaus des Westens este cel mai mare centru comercial din Europa continentală, fiind înfiinţat în 1907 şi întinzându-se pe mai bine de 60 000 m2. Desigur, este vorba în mare parte de magazine exclusiviste. Însă, dacă bugetul tău include şi o sesiune de shopping, KaDeWe e o oprire obligatorie.

#Sfat din valiză: dă o raită la zona de food. Nu vei şti ce să îţi comanzi mai întâi, în special dacă vorbim de dulciuri!

kadewe berlin

complex comercial berlin

tarta cu capsuni

Plimbă-te la întâmplare prin cartierele cool ale Berlinului

Nu trebuie neapărat să ai o ţintă fixă, să îţi stabileşti un traseu în Google Maps sau să te îndrepţi către un anume loc. Pentru a cunoaşte Berlinul cu adevărat, plimbă-te la întâmplare prin cele mai cool cartiere, cu graffiti-uri şi mulţi tineri pe străzi. Vei da peste o mulţime de galerii de artă şi oameni boemi, iar atmosfera sigur îţi va fi pe plac. Unele dintre cele mai hipsterish cartiere sunt Kreuzberg şi Neukölln.

berlin autentic

cladiri colorate

tineri berlin

cladire interesanta

berlin verde

tineri berlin

cladiri colorate berlin

parc berlin

flori colorate

blocuri berlin

berlin colorat

Mănâncă un burger

Ca să meargă bine berea berlineză, nu de alta. Sunt o mulţime de locuri unde poţi mânca un burger delicios, însă noi am dat peste un restaurant cu influenţe asiatice. Ne-a plăcut la nebunie atmosfera cool de la Shisho (îl găseşti în Mitte), cu mulţi localnici tineri şi cu un design minimalist. Chiflele sunt homemade, iar combinaţia de creveţi şi ingrediente proaspete au făcut ca gustul burgerului să fie mai deosebit şi mai guilt-free. Ca să nu mai zic de cartofii dulci şi cei în spirală, se potrivesc la fix!

Preţuri: între 5 şi 8 euro un burger. Mai multe info aici.

locuri cool berlin

oameni tineri berlin

burger si cartofi dulci

bere berlineza

Vizitează Schloss Charlottenburg

Schloss Charlottenburg este locul care te face să priveşti mai departe de clădirile socialiste şi de accentele naziste din trecutul oraşului. Urmărind timeline-ul în ordine invers cronologică, ne oprim la epoca barocă a Germaniei. Vei descoperi clădiri impresionante, interioare ticsite cu capodopere şi o grădină superbă. Cu alte cuvinte, vei intra în lumea monarhiei Brandenburg-Prusia.

#Recomandare din valiză: interesează-te în timpul vizitei tale despre povestea Camerei de Chihlimbar. Sunt unele detalii pe care mi-aş dori să le afli la faţa locului, pentru ca bucuria călătoriei să fie mai mare.

Din nefericire, eu am găsit un schloss aflat în reabilitare şi nu m-am putut bucura atât de mult de grandoarea vremurilor baroce. Dar este un motiv în plus să revin! 🙂

Preţ intrare: 12 euro. Mai multe informaţii aici.

schloss berlin

charlottenburg berlin

schloss charlottenburg

Simte magia sărbătorilor de iarnă la piețele de Crăciun

Da, este un subiect tare delicat în această perioadă. Însă sunt de părere că nu trebuie să ne lăsăm dominaţi de teamă, pentru că acesta este exact obiectivul lor. Nu putem pune viaţa pe pauză, de aceea sunt convinsă că în Berlin încă sunt mulţi oameni care socializează bând un pahar de vin fiert cu rom sau căutând decoraţiunile perfecte. Prin urmare, în Ajunul Crăciunului, după ce terminăm de făcut cozonaci, îl vom aştepta pe Moşul scotocind prin #valiză după cele mai frumoase pieţe de Crăciun din Berlin, în următorul articol. Pentru că avem nevoie de magia sărbătorilor să mergem mai departe într-o lume care se schimbă de la zi la zi!

patinoar piata de craciun

casuta piata de craciun

berlin piete de craciun

Sfaturi din #valiză

  • urmăreşte promoţiilor companiilor aeriene, pentru a prinde preţuri bine la biletele de avion. Eu am zburat cu Ryanair şi am dat doar 20 de euro pe bilet, dus-întors. De la aeroportul Schönefeld te urci direct în metrou şi ajungi foarte uşor în centru.
  • în funcţie de zonă, preţul unui bilet la metrou (U-Bahn) este între 2 şi 3,5 euro. Eu îţi recomand să îţi faci abonament pe o zi sau pe mai multe, mai ales dacă te cazezi ceva mai departe de centru. Nu uita să validezi biletul înainte să te urci în tren, altfel rişti să primeşti o amendă scrisă în germană.
  • dacă vizitezi Berlinul iarna, trebuie să fii pregătit psihic pentru o zi foarte scurtă. În prima dimineaţă când m-am uitat pe geam la ora 8, am fost şocată să văd că este încă noapte. Iar de pe la 14:30 începe să se simtă din nou venirea nopţii, pentru ca la 15:30 (cu indulgenţă) să fie deja beznă. Dar este de înţeles, având în vedere că oraşul este mai aproape de ţările nordice.
  • nu te aştepta să găseşti ordinea exemplară din Bavaria, altfel vei fi dezamăgit. Berlin este o adevărată metropolă, care a mai şi trecut prin multe de-a lungul istoriei sale. Prin urmare, vei da peste cartiere în care influenţele socialiste încă sunt extrem de vizibile sau vei ajunge în zone unde ordinea este o noţiune abstractă. Dar şi acestea sunt locuri care completează imaginea oraşului şi îi creează o identitate aparte. Pentru că Berlin este foarte contrastant. E altfel.

berlin vizita

U bahn berlin

berlin baroc

pod peste spree berlin

biciclete berlin

cladire colorata berlin

universitate berlin

berlin morgenpost

pasaport rfg

cladire berlin

gogoasa berlineza

mercedez benz berlin

calatorie berlin

berlin alexanderplatz

Desigur, sunt mult mai multe lucruri de experimentat în Berlin. Data viitoare am planificat să ajung în capitala germană vara, când voi putea să mă relaxez până noaptea târziu într-un biergarten, să vizitez Palatul Sanssouci din Postdam, să mă plimb prin Tiergarten şi prin Tempelhof, fostul aeroport transformat în parc. Dar am lăsat special atât de multe pe listă de bifat, pentru că îmi doresc să revin cât mai curând la Berlin. Poate voi vedea şi soarele!

Concluzia? Nu-ţi rămâne decât să îţi iei #valiza şi să pleci spre Berlin! 🙂

metrou berlin

cu valiza la berlin

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

5 COMENTARII

  1. Iti multumesc din suflet pentru un articol foarte detaliat despre capitala Germaniei! Urmeaza si eu sa plec in luna martie asa ca am salvat pagina pentru a bifa obiectivele turistice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.