Bologna este un oraș autentic, cu clădiri medievale minunate de culoare roșiatică, cu cea mai veche universitate din Europa, cu o gastronomie de luat și la pachet pentru acasă, cu o atmosferă vibrantă, cu mașini de lux și cu 40 km de porticuri care te apără de soare sau vreme rea.

La dotta, la rossa, la grassa. Erudită datorită vechii universități, roșie grație clădirilor și grasă din pricina gastronomiei fenomenale a orașului. Aș mai adăuga la accessibile. Pentru că acum este foarte accesibilă pentru tine, fiind una dintre rutele pe care le are Ryanair din România. De aceea, poți ajunge în Bologna aproape pe degeaba, dacă prinzi o promoție (ex: 9,99 euro/segment).

Despre Bologna nu se știu atât de multe. De aceea, vom scoate din #valiză o listă cu idei de explorare a orașului (neexhaustivă), astfel încât să te bucuri din plin de capitala culinară a Italiei:

Privește orașul de sus, din cel mai înalt turn înclinat al Italiei

De regulă, nu plec dintr-un oraș fără să-l fi văzut de undeva de sus, căci panoramele citadine oferă imaginea aia de ansamblu care poate fi transformată în copertă de album, carte poștală sau… amintire neprețuită. În Bologna, am început fix cu imaginea de ansamblu. Pe modelul let’s check this city out, am rămas din prima surprinsă de priveliștea orașului la apus. Chiar de neprețuit!

Cladiri medievale

Bologna turnuri

Bologna de sus

Apus în Bologna

Ca să stochez imaginile astea în memoria de 64 gb a retinei mele, am urcat în turnul Asinelli (97 m), mai înalt decât mult mai faimosul turn din Pisa. De fapt, cel mai înalt turn înclinat din Italia. Și pentru că în noiembrie soarele e tare grăbit să se ascundă după dealuri (apusul e mai devreme de ora 17), a trebuit să alergăm pe cele 498 de trepte pentru a prinde orașul cufundat într-o lumină roșiatică difuză magnifică. N-a mai contat că mai aveam puțin și rămâneam fără suflu pe scările din lemn puțin șubrede. Priveliștea e de milioane. De euro. Ba nu, de lire sterline! 🙂

Astfel, turnurile Asinelli și Garisenda sunt emblematice pentru Bologna. Nu-ți face griji că nu vei ști să ajungi la ele. Bologna nu este un oraș așa mare. Și, în plus, n-ai cum să nu le observi!

Preț urcare în turn: 3 euro.

Turnul Asinelli

Plimbă-te prin Piazza Maggiore

Piazza Maggiore este piața principală a orașului, locul de întâlnire a localnicilor și studenților, o zonă veșnic aglomerată și plină de viață. Aici vei găsi Basilica San Petronio (intrare gratuită), care la momentul construcției trebuia să fie mai mai mare decât bazilica de la Vatican. Papalitatea a schimbat planurile din motive evidente, dar tot este a cincea cea mai mare biserică din lume. Tot aici se află și Statuia lui Neptun, Palazzo Communale  și Palazzo del Podesta.

Piazza Maggiore

Basilica San Petronio

Statuia lui Neptun

Oameni pe scari Piazza Maggiore

Bologna blogger

Este locul perfect să bei un cappucino sau un expresso dimineața, să asculți muzică live la lăsarea serii sau pur și simplu să savurezi o înghețată delicioasă.

Terasa expresso

Gelato Italia

Noi am nimerit fix în perioada unui târg anual al ciocolății (în fiecare noiembrie), Cioccoshow. Așa că toată piața era plină cu fântâni de ciocolată, prăjituri cu mascarpone, căpșuni cu două tipuri de ciocolată și o tonă de alte astfel de dulcegării. Serios, îți creștea glicemia instant doar plimbându-te prin piață. La un moment dat, după ce ne-am făcut plinul de dulciuri, a trebuit să ne dăm peste mâini, să ne punem mâinile la ochi și să mergem mai departe. Dar este ceva obișnuit în Bologna, doar e capitala culinară a Italiei. La Grassa, remember? 🙂

Targ de ciocolata

Pops de ciocolata

Fă un tur culinar prin Quadrilatero

Nu-ți imagina că trebuie să îți însemnezi pe hartă vreun traseu anume, să cauți nume de străzi pe clădiri sau să ceri îndrumare. Quadrilatero se află chiar în lateralul Piazzei Maggiore, unde vei descoperi un mic rai al gurmanzilor. Și eu sunt o foodie, așa că am tot dat rotocoale printre tarabele cu legume și fructe proaspete, care contrastau tare frumos cu clădirile medievale roșiatice, m-am minunat văzând câte tipuri de paste pot exista și am savurat un aperitivo (selecție de brânzeturi și mezeluri locale), împreună cu un pahar de prosecco, alături de localnicii extrem de expansivi și sociabili. Italia tipică. Nu turistică. Tipică!

Pentru că sunt atâtea de povestit despre lumea gastronomică fascinantă a Bolognei, urmează un episod separat. Te previn prietenește de pe acum: nu uita să mănânci bine înainte să citești articolul! 🙂

Mortadela Bologna

Mercato Quadrilatero

Paste bolognese

Pahar de prosecco

Vizitează Teatro Anatomico, locul unde s-au disecat primele cadavre în scop științific

Deci Bologna găzduiește cea mai veche universitate din Europa, fondată în anul 1088. A doua din lume, după cea din Maroc (Fez, anul 859). N-ai cum să ignori aerul erudit al orașului, mai ales că fiecare clădire are o poveste de spus. Și nu cred că am mai văzut atâtea librării în vreun alt oraș!

De aceea, trebuie să vizitezi Archiginnasio, prima clădire oficială a Universității din Bologna, construită între 1562-1563. Înainte de a fi dată în folosință, cursurile se țineau în case private sau închiriate, în biserici sau chiar în piețe. Aici poți vedea Teatro Anatomico, unde s-au disecat primele corpuri în scop științific, studenții bătându-se pentru un loc în amfiteatrul din lemn de cedru. Oficial vorbind, că doar știm ce făceau cu ceva timp înainte Leonardo și Michelangelo pe ascuns. La cursuri, trebuia să fie prezent tot timpul un episcop, pentru a se asigura că tehnicile de disecție acceptate de Biserică nu erau încălcate.

Prețul biletului: 3 euro.

Archiginnasio

Teatrul astronomic disecare cadavre

Bologna Universitate

carti vechi universitate

Simte atmosfera studențească în zona Universității

Ai văzut vechea universitate. E timpul să vezi Universitatea din Bologna de azi și să faci o comparație. Să te întorci în prezent. Dacă iei la pas Via Zamboni, te vei trezi înconjurat de studenți, grafitti și mult entuziasm. De-a lungul străzii, de-o parte și de alta se află facultățile la care învață studenți din toate colțurile lumii. Pentru că vorbim despre o universitate de mare prestigiu, în special prin prisma vechimii sale, unde au studiat Petrarca, Copernicus, Erasmus din Rotterdam și chiar Giorgio Armani.

Ceea ce m-a surprins a fost libertatea de exprimare pe care studenții o au aici. Zona este literalmente pliiiină de grafitti, multe dintre ele forme de protest împotriva sistemului. Am intrat și în una dintre facultăți, unde…surpriză: tot grafitti! Nu am putut să nu mă întreb oare ce sancțiune ar fi fost aplicată la noi pentru un mic desen în incinta Universității din București. Atmosfera generală este de relaxare, ca peste tot în Bologna. Adică #goodvibes pentru toată lumea. Mi è piaciuto!

Grafitti Bologna

Via Zarconi Bologna

Universitatea din Bologna

Grafitti universitate

Descoperă un mic colț din Veneția

În Bologna subterană există o rețea labirintică de canale din Evul Mediu, prin care se alimenta vechea așezare. Acestea au fost acoperite pentru a se ridica noi clădiri și pentru a facilita circulația autovehiculelor. Dar dacă ajungi pe un poduleț de pe Via Piella și privești printr-o fereastră decupată, vei descoperi un mic colț din Veneția. Mie îmi plac secretele, așa că mi-a plăcut și Piccola Venezia, cum este supranumită zona ascunsă a Canalului delle Moline.

Piccola Venezia Bologna

Urcă la Sanctuarul San Luca prin cel mai lung portic din lume

Când am urcat în Turnul Asinelli, am admirat profilul sanctuarului San Luca pe un deal din depărtare și mi-am propus să ajung acolo. A devenit și mai interesant când am aflat că se ajunge pe jos, prin cel mai lung portic din lume, de aproape 4 km și cu 666 de arcade, construit între 1674-1793. Sanctuarul a fost construit pentru a găzdui o icoană miraculoasă a Fecioarei Maria, iar porticul pentru a-i apăra de capriciile vremii pe cei ce urcau la biserică.

Porticul San Luca

Priveliste Bologna

Traseul în sine, deși lung, te umple de energie pozitivă și te tot întrebi când se va sfârși porticul. Este și o bună oportunitate de a anihila caloriile acumulate din toate deliciile culinare ale Bolognei, mai ales că mulți dintre localnici aleg să urce scările către San Luca în timpul joggingului de dimineața sau când își scot cățelul la plimbare. Dacă n-ai așa mult timp la dispoziție, poți să scurtezi traseul și să urci doar pe o porțiune de 2 km, mergând până în apropierea stadionului cu autobuzul 20 sau 21. În cazul acesta, vei ajunge sus cam în 30 minute.

Sus, biserica se vizitează gratuit. Eu am găsit o liniște desăvârșită, întreruptă la un moment dat de un grup imens de elevi gălăgioși aflați în excursie. Am mai văzut oameni ce căutau un moment de încărcătură spirituală, alții care se bronzau în curtea verde a sanctuarului sau care luau o gustare.

Sanctuarul San Luca

Verde Italia

Sanctuarul San Luca blogger

Sanctuarul San Luca

În lunile de vară, poți urca în cupola sanctuarului, de unde ai o priveliște completă asupra orașului. În rest, va trebui să te mulțumești, ca și mine, doar cu o panoramă laterală și cu multe vile drăguțe tipic italienești, pe margine.

De altfel, Bologna este renumită pentru porticurile sale, pe care le vei vedea în tot orașul, nu doar pe drumul către Sanctuarul San Luca. Unii spun că au fost construite pe o lungime așa de mare datorită expansiunii produse de centrul universitar înfloritor, alții zic că de vină ar fi fost reducerea impozitului, direct proporțională cu dimensiunile porticului din fața casei. Oricum, este vorba, însumat, de peste 40 km de porticuri, care te scapă și de ploaie, și de soarele dogoritor din timpul verii. Practic, Bologna te invită la plimbare pe ploaie, vânt sau caniculă. Și sigur o să-ți placă.

Porticuri Bologna

Du-te la shopping, doar ești în Italia

Ok, Bologna este un oraș mic, probabil nu sunt foarte multe magazine de haine. Say what?? Sunt extrem de multe! Tot în zona Quadrilatero de lângă Piazza Maggiore, inclusiv în Galleria Cavour, vei găsi toate oportunitățile de window shopping pe care ți le imaginezi, cu magazine de lux cărora le pierzi numărul. Dar, dacă vrei un reality check, plimbă-te pe Via dell’Independenza, un bulevard foarte lung, cu o mulțime de magazine de-o parte și de alta. Moda este prezentă și în Bologna, așa că ia-ți avântul de shopping!

Shopping Bologna

Fă o vizită la Muzeul Lamborghini din afara Bolognei

Dacă ești pasionat de mașini, ai ajuns unde trebuie. Sigur Ducati, Ferrari, Lamborghini și Maserati îți sună cunoscut. Asta pentru că Italia este renumită pentru fabricarea unor automobile de lux, fix în zona Emilia Romagna, unde se află și Bologna. Cum mi-am propus să ajung la Ferrari World din Abu Dhabi, a sunat mai tentant Muzeul Lamborghini din Sant’Agata Bolognese. Doar că ne-a fermecat atât de tare Bologna, încât n-am mai apucat să vedem decât muzeul din aeroport. Bine și-atât, nu? 🙂

Lamborghini

Lamborghini albastru

Muzeu Lamborghini

Dar dacă tu ai mai mult timp la dispoziție, trebuie să știi că sunt doar 35 km până acolo. Și, dacă nu ai o mașină, poți lua autobuzul  576 de la Bologna Autostazione (faci cam o oră). Prețul biletului la muzeu este de 13 euro și găsești aici mai multe detalii.

Explorează și alte orașe apropiate

Bologna poate fi punct de plecare către alte orașe frumoase din Italia, mai ales dacă ai un buget mai mic, pentru că este un oraș mult mai ieftin decât vecinele pline de turiști. Așa că iată ce trebuie să ții minte: în Florența sau Verona ajungi cu trenul într-o oră, iar drumul către Veneția și chiar Milano este puțin mai lung, dar nu durează mai mult de două ore.

Sfaturi-fulger din #valiză

 • Urmărește promoțiile Ryanair, pentru că eu am călătorit la Bologna cu 20 euro dus-întors. Cam cât până la Claudiu acasă, la Câmpulung.
 • Ia aerobusul din aeroport către centru, nu are sens să te complici cu taxi-urile. Pleacă din 15 în 15 minute, costă 6 euro pe sens și ajunge în zona gării centrale în 20-30 de minute.
 • Caută-ți cazare pe booking.com, sigur găsești ceva convenabil, chiar și cu puțin timp în avans.
 • Încearcă să explorezi orașul pe jos, farmecul costă în descoperirea străduțelor tipice Italiei. Dacă trebuie totuși să mergi cu autobuzul, trebuie să știi că o călătorie costă 1,5 euro.
 • Rezervă-ți două-trei zile pentru Bologna. O zi este prea puțin, iar în mai mult de trei zile o persoană activă se poate plictisi, dacă nu explorează și împrejurimile. Și n-aș vrea ca orașul ăsta minunat să-și piardă farmecul în ochii tăi!

Așadar, fii cu ochii pe promoțiile de la Ryanair. Pregătește-ți accentul de italiano vero. Urcă-te în avion. Bea un expresso. Bucură-te de la dolce vita în Bologna!

Bonus: mai multe imagini în galerie! 🙂

[nggallery id=8]

 

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

8 COMENTARII

 1. Wowwwww, nu credeam ca e asa frumoasa Bologna. De Craciun o am si eu in program, am ales-o pt ca este in Patrimoniul UNESCO si vreau sa adun cat mai multe din cele 50 ale Italiei. Sper sa fie deschis turnul in ziua de Craciun ca si mie imi place sa vad orasele de la inaltime. Acum abia astept! Seara frumoasa!

  • Și pentru mine a fost o surpriză frumoasă. Să te duci neapărat, merită fiecare pas făcut, chiar dacă nu este la fel de cunoscută ca Florența sau Verona. Mi-a plăcut să văd că italienii au cultul Crăciunului foarte dezvoltat. Cel puțin în Bologna erau o mulțime de magazine cu decorațiuni de Crăciun, iar eu m-am dus abia la începutul lunii noiembrie. Așadar, cred că ai ales o perioadă magică. Enjoy! 🙂

  • Buna ziua!
   Am citit comentariul dumneavoastra si eram curios daca oviectivele turistice au fost deschise si daca da, ce program de functionare au avut? Va multumesc frumos!

   • Buna, Nicu.

    Desi nu am fost de Craciun in Bologna, cel mai probabil atractiile turistice sunt inchise doar pe 25 decembrie, iar pe 24 au program mai scurt. Poate ne spune Alina mai multe! 🙂

  • Sunt sigură că vei mai ajunge în Bologna, mai ales că acum plimbarea presupune costuri atât de mici. Mi se pare un oraș italian autentic, cu atât mai mult cu cât turiștii nu se îngrămădesc la cozi la obiectivele turistice, iar prețurile nu sunt umflate de faima turistică. Te pierzi ușor printre localnici și studenți…deocamdată! 🙂

 2. Salutare!

  Ai scos din valiză o mulțime de informații ce-mi vor fi cu siguranță utile în excursia pe care planuiesc să o am în Bologna, acum că ți-am citit articolul! 🙂

  Mulțumesc și la cât mai multe călătorii minunate-ți doresc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.