Timpul trece foaaarte repede când ești în vacanță. Mai ales când vine vorba de un city-break la Amsterdam. De aceea, cel mai bine este să îți faci un mic plan de acasă cu ceea ce îți propui să vizitezi cu prioritate.

Amsterdam este un oraș mic, pe care îl pot parcurge la pas fără probleme chiar și cei mai leneși dintre noi. Dar pe cât de mititel este, pe atât de multe chestii îți vor lua ochii și vei ajunge să crezi că acele ceasului tău au luat-o razna, pentru că nu vei ști când a trecut timpul.

Eu vin astăzi cu o variantă de explorare a orașului în trei zile. Este o opțiune de traseu subiectivă, dar bazată pe experiența vizitării Amsterdamului doi ani la rând. Desigur că există norocoși care pot să hoinărească printre străduțe și pe canale mai mult de atât. Dar am sesizat că mulți oameni aleg o vizită mai scurtă, așa că am încercat să comprim atracțiile Amsterdamului în trei zile pline. Iată rezultatul:

ZIUA 1

E clar că în prima zi trebuie să iei pulsul orașului. Multe dintre unitățile de cazare sunt situate pe lângă gară, Amsterdam Centraal, locul de unde începe nebunia. Este și punctul în care vei face cunoștință cu Amsterdamul, pentru că aici ajunge trenul de la aeroportul Schipol (călătoria nu durează mai mult de 15 minute și costă 5,10 euro/ sens).

De aici, intri direct în agitație, e numai bună pentru primul impact cu orașul, chiar în zona Cartierului Roșu (ziua, e posibil să nici nu-ți dai seama unde te afli, dacă nu apare vreo mademoisellă în vitrină). Pe acest traseu vei întâlni și două biserici gotice impunătoare (paradoxal, nu? ): Biserica Veche sau Oude Kerk, respectiv Biserica Nouă- Niew Kerk.

canale amsterdam

biserica amsterdam

palat olanda

Piața Dam. Inevitabil, toate drumurile vor duce în această piață. Este epicentrul plimbărilor prin Amsterdam, precum și cel mai aglomerat loc din oraș. Reprezentativ pentru piață este Palatul Regal (Koninklijk Palace), care nu mai aparține coroanei, dar încă mai au loc aici recepții importante. Chiar lângă se află o altă biserică în stil gotic- Nieuwe Kerk, în care merită să arunci un ochi.

În piață vei da nas în nas și cu un mall- Magna Plaza, dar și cu Muzeul Figurilor de Ceară Madame Tussauds, care cere o vizită, dacă n-ai fost deja în Viena, New York, Hong Kong sau Londra. În Dam Square vei găsi agitație, turiști care își dau întâlnire, mimi amuzanți și veselie.

dam square amsterdam

mimi amsterdam

Contiună traseul pe Nine Streets, zona de shopping a Amsterdamului. Chiar dacă n-ai în plan să-ți cumperi nimic, o plimbare pe aici este obligatorie, măcar pentru magazinele cu brânză în toaaate combinațiile-cu chilly, ierburi, pesto, gouda etc. (care au mostre gratuite!!!). Aglomerația va fi, însă, nelipsită.

nine streets amsterdam

brânză gouda

Begijnhof. În plimbarea primei zile vei întâlni o piață mică și cochetă, numită Spui, cu o mulțime de terase și, ocazional, târguri. Aici se află și Begijnhof, una dintre cele mai vechi curți interioare din Amsterdam, datând de la începutul secolului al XIV-lea. Aceste clădiri au fost construite pentru Begijntjes, o grupare religioasă de călugărițe catolice. Este deschis zilnic între 8 și 17, iar intrarea este gratuită.

#Sfat din valiză : orientează-te către o poartă masivă, în fața căreia vei vedea grupuri de turiști care își ascultă atent ghidul. Altfel, e complicat de identificat curtea interioară.

IMG_6393

Croazieră pe canale. Tot pentru prima zi consider potrivită o plimbare cu barca pe canale, care e ca o introducere în atmosfera Amsterdamului. Vei vedea orașul dintr-o altă perspectivă, de pe apă, și te vei bucura de căsuțele flamande și podurile vechi, în timp ce ghidul audio îți va povesti despre oraș.

Este o variantă de a vedea orașul mai repede și poți identifica în acest mod locurile pe care ai vrea să le explorezi la pas în zilele următoare. Sunt o groază de companii care vând astfel de plimbări cu barca, dar ai grijă să nu le iei de la agențiile care organizează tururi, pentru că sunt mai scumpe. Le poți cumpăra online de aici. În orice caz, prețul nu trebuie să depășească 17-18 euro, altfel te poți considera păcălit.

#Sfat din valiză: Dacă e soare afară, optează pentru o barcă semi-descoperită. Dar dacă vremea este capricioasă, caută una în care să nu te plouă și optează pentru un loc în spate de tot, unde vei avea dublă- priveliște, ca mine :).

croaziera pe canale

IMG_6524

IMG_6573

Cele mai multe tururi pe canale încep și se încheie în zona muzeelor- Museumplein. Asta înseamnă că vei fi aproape de Heineken Experience. După croazieră, vei fi probabil însetat. Așa că ar fi o idee bună să vizitezi fosta fabrică a unuia dintre cele mai cunoscute branduri de bere din lume. Mie chiar mi-a plăcut experiența, pentru că muzeul este interactiv și nu te vei plictisi nicio secundă. Nu voi da mai multe detalii, fabricsa trebuie descoperită pe cont propriu. Pot să spun doar că vei bea bere pe săturate! 🙂

Prețul intrării este de 18 euro, dar dacă le cumperi online economisești 2 euro. Mai multe informații aici.

fabrica heineken

bere heineken

Red Light District. Știu, ai mai fost o dată pe acolo, dar nu noaptea. Și cum să nu vezi și tu care-i treaba cu faimosul Cartier Roșu chiar din prima seară? Dă o tură printre felinarele roșiatice și printre fetele care stau frumos expuse în vitrine, așteptându-și următorul client. Dacă perdeaua este trasă, e clar că cineva a ales.

IMG_6736

IMG_6734

ZIUA 2

Începe a doua zi în forță cu o porție de cultură. Cele mai mari și mai renumite muzee din Amsterdam sunt Rijksmuseum și Van Gogh. Dintre cele două, el îl recomand pe cel din urmă, pentru că deține cea mai mare colecție de tablouri pictate de Van Gogh din lume. Mai mult, vei putea observa evoluția artistului și vei afla mai multe despre viața acestuia. Prețul intrării este de 17 euro, dar ar fi bine să achiziționezi biletul online, dacă nu vrei să pierzi timpul așteptând la coadă.

#Recomandare din valiză: Pentru a fi pregătit cu toate informațiile despre pictor înaintea vizitei, recomand lecturarea cărții despre viața acestuia: Bucuria vieții de Irving Stone. Vei vedea cu alți ochi tablourile lui Van Gogh!

muzeul van gogh

Dacă tot ești în zonă, trage-te în poză la semnul I AMSTERDAM. Oricând te-ai duce, este foarte aglomerat, așa că postează-te în fața „a”-ului, îngrămădește-te sub „m” sau urcă-te pe” r”. Dar nu te aștepta să poți prinde toate literele în poză.

IMG_6793

Bănuiesc că între timp ți s-a făcut foame, așa că îndreaptă-te către Albert Cuypstraat ( strada se află chiar în spatele muzeului Heineken Experience), unde vei găsi cea mai mare și mai aglomerată piață din Amsterdam. Te  va ajuta să îți formezi o imagine de ansamblu a orașului, pentru că îi dă un plus de culoare și cu siguranță te va activa senzorial. De ce? Pentru că mâncarea este ieftină, variată și bună. Poți opta pentru hering, copănele de pui la rotisor, stroopwafels proaspete, poffertjes (clătite mici olandeze) și multe alte bunătățuri! Vom vorbi mai multe în articolul dedicat mâncării în Amsterdam.

piata amsterdam

DSC_0574

clatite amsterdam

DSC_0583

Plimbare cu bicicleta. Nicio vizită la Amsterdam nu e completă fără o plimbare cu bicicleta. Eu recomand companiile Green Bikes și Yellow Bikes, mai ales că vei avea o bicicletă colorată. Sfatul meu este să te plimbi prin Vondelpark, cel mai mare parc din Amsterdam, unde să îți iei și mici pauze de odihnă pe iarba proaspătă și verde. De asemenea, ar fi bine să te îndrepți către zonele rezidențiale mai liniștite, pentru a evita aglomerația, dar și pentru a explora părți ale orașului pe care nu ai apucat să le străbați la pas.

Prețurile sunt cam de 6,5 euro/ 3 ore sau 9 euro / întreaga zi la Green Bikes pentru bicicletele cu frână de pedală. Cele cu frână de mână sunt puțin mai scumpe.

vondelpark

DSC_0735

plimbare cu bicicleta

Știu că te-a obosit plimbarea cu bicicleta, dar mai dă o tură prin oraș, ai timp să te odihnești acasă. Plimbă-te prin Rembrandtplein, piața unde este redat prin statui unul dintre cele mai faimoase tablouri semnate Rembrandt, Rondul de Noapte. Acesta poate fi admirat în original la Rijksmuseum. Când se lasă întunericul, du-te să admiri podurile frumos luminate ce traversează canalele Amsterdamului.

DSC_0527

apus amsterdam

IMG_3295

ZIUA 3

Începe cea de-a treia zi cu o plimbare pe Singel, pe unde te vei bucura de serenitatea canalelor mai puțin umblate.

vizita amsterdam

IMG_6339

Piața cu flori. Olanda înseamnă lalele. Vei avea ocazia să vezi acest echivalent desfășurându-se în fața ochilor tăi la Piața cu flori, unde plimbarea pe canalul Singel te va duce negreșit. Ce vei găsi acolo? O explozie de culori, desigur. Cel mai indicat este să ajungi primăvara, când lalelele sunt înflorite și gata de luat acasă. Dar bulbi găsești pe tot parcursul anului. Cu miile. Și o grămadă de suveniruri de luat în valiză!

piata cu flori amsterdam

flori primavara

lalele olanda

Intră într-un coffeeshop. De curiozitate. Poți să îți comanzi ceva inofensiv, chiar și un milkshake. Doar să vezi și tu cum este. For fun. Că e Amsterdam. Dar vezi că în mai toate coffeeshopurile este interzis consumul tutunului. Pe principiul ori marijuana, ori nimic! 🙂

IMG_6369

Jordaan. Cel mai cunoscut cartier rezidențial din Amsterdam este Jordaan. Preferată de artiști și de locuitorii mai boemi ai orașului, zona te va câștiga cu străduțele labirintice, curțile interioare ascunse, cafenelele și galeriile de artă.

DSC_0431

IMG_6476

Cel mai renumit obiectiv turistic din Jordaan este Casa Annei Frank, fetița evreică ce a ținut un jurnal în timpul ocupației naziste, când, împreună cu familia sa, a stat ascunsă în această casă pe parcursul a doi ani, pentru ca, în cele din urmă, să devină printre cele mai cunoscute victime ale Holocaustului. Prețul intrării este de 9 euro, iar mai multe informații despre muzeu găsești aici.

casa annei frank amsterdam

#Recomandare din valiză: vin din nou cu sfatul de a citi cartea înainte de vizită. Jurnalul Annei Frank nu are o acțiune incredibilă, dar vei înțelege de ce fetița a ajuns o personalitate. Este, în schimb, o incursiune în lumea evreilor oprimați din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și te va ajuta să înțelegi mai bine contextul întregii lor existențe. Și chiar și al Amsterdamului de altădată.

În continuare, sfatul meu este să te relaxezi puțin și să cauți o terasă frumoasă pe canal, unde să savurezi o bere olandeză.

IMG_6575

IMG_6868

Și, în final, ia-ți rămas-bun de la oraș așa cum ai început, prin forfota din Cartierul Roșu și de pe Damrak (arteră principală la vest de Red Light District). Și, poate, cu o porție mare de cartofi prăjiți!

DSC_07011

Sper că traseul meu te va ajuta să descoperi Amsterdamul. Dar, nu uita! Chiar dacă planifici încă de acasă vizita, trebuie să lași străduțele să îți spună propria lor poveste. Fă mici abateri de la traseu și plimbă-te la întâmplare. Bucură-te de oraș cu adevărat!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

26 COMENTARII

 1. hi !
  Laudabil efortul tau de a descrie si merita un bravo, insa pentru un blog e un pic cam sec. Iar fotografiile …
  Schimba stilul naratiunii si da fotografiilor un pic de …picanterie.
  oricum, e doar un sfat…de la un pseudo blogger 🙂

 2. Am lecturat cu placere. Mie imi place stilul scrisului tau. Nu Mi se pare sec si nu obliga cititorul la descrieri exagerate. O sa am doar o zi in Amsterdam. Sper sa sa fie una reusita.

 3. Peste doua săptămâni plec la Amsterdam. Am ascultat sfatul tău și am citi cele doua cărți. Ai avut dreptate.altfel vad scump lucrurile.recomand cu căldură cele doua cari.

 4. O prezentare foarte frumoasa, felicitari! De fiecare data cand ma gandesc la o „escapada” intru sa arunc o privire pe blogul tau, m-a ajutat de feicare data 😀

  As de gand sa vizitez Amsterdamul in perioada 8-11 martie, nu stiu daca e ok pentru peisaje si toate cele. Tu in ce perioada ai fost?

  Multumesc si succes in continuare!

 5. Buna, vreau sa vizitez si eu Amsterdam pentru fix 3 zile, ai idee de vreun hotel intr-o zona placuta ? Vreo recommdare ? Mersi mult, chiar o sa parcurg aceasi pasi.

  • Buna, Manuela. Nu as putea sa iti dau nicio recomandare, pentru ca in primul rand conteaza bugetul. Dar iti recomand un hotel cu priveliste la un canal, asa vei simti ca esti in Amsterdam 🙂 Cele aproape de gara au preturi mai accesibile.

 6. Multumesc mult Cristina.Am apelat la prezentarea ta,pentru ca o sa fim si noi in aprilie pentru 3 zile in Amsterdam pentru prima data.Mi-a placut prezentarea ta,e chiar limpede…pe înțelesul tuturor.O sa fie ghidul nostru cînd vom ajunge.
  Foarte mult mi-a placut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.