De ce iubim Barcelona City Break / Spania

E deja bine ştiut că Barcelona este unul dintre cele mai îndrăgite oraşe europene. Personal,n-am întâlnit nicio persoană care să se fi întors dezamăgită dintr-o vacanţă în capitala Cataloniei. Dar oare de ce iubim aşa mult Barcelona?

Răspunsul l-am primit chiar de la un locuitor al oraşului, în timp ce admiram spectacolul Fântânii Magice din Montjiuc. Un tânăr spaniol le povestea prietenelor sale venite în vizită în ce constă farmecul Barcelonei. „Barcelona este Paris, dar cu plajă. Este Londra, dar cu plajă. Este Madrid, dar cu plajă”. Şi, în acea clipă, am realizat că este cea mai bună descriere. Barcelona e un oraş complex, cu istorie, cultură, arhitectură deosebită, mâncare delicioasă, oameni veseli..şi plaje! Mai rar te poţi bucura de minunăţii arhitectonice precum Sagrada Familia şi imediat după să te bălăceşti în valurile Mediteranei.

Dar, totuşi…de ce iubim atât de mult Barcelona? Iată doar câteva dintre presupunerile mele:

Pentru arhitectura unică marca Gaudi   

IMG_0783

Da, Antonio Gaudi a fost extrem de talentat. Şi nu este o exagerare să spunem că şi-a lăsat semnătura all over the city. Faptul că s-a inspirit din natură pentru formele sale puternic stilizate dă unicitate creaţiilor ce au fost încadrate în stilul Art Nouveau. Chiar dacă eşti un neiniţiat în arhitectură, tot vei fi capabil să identifici o clădire semnată Gaudi pe străzile Barcelonei. Pentru că ies din convenţional şi se remarcă din mulţime.

IMG_0762

IMG_0772

Dacă vrei să vizitezi La Pedrera, trebuie să ştii că biletul costă 27 euro, iar orarul de funcţionare îl găseşti aici.  În ceea ce priveşte Casa Batllo, tariful este de 21,5 euro, iar mai multe informaţii găseşti pe site.

Cea mai apropiată staţie de metrou: Passeig de Gracia.

Pentru cea mai frumoasă construcţie nefinalizată

IMG_0821

Proiectul căruia Gaudi urma să i se dedice în întregime în ultima parte a vieţii, înainte de a sfârşi lovit de un tramvai, este în derulare de mai bine de 130 de ani. Arhitectul, catolic convins, n-a avut niciodată ca scop finalizarea construcţiei într-un timp record, spunând că “clientul său nu se grăbeşte”. Astfel, acesta a lăsat drept moştenire generaţiilor viitoare completarea construcţiei, care se preconizează a se încheia în 2026 ( când se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Gaudi ).

IMG_0835

#Sfat din valiză: Achiziţionează biletele pentru vizita catedralei online, dacă nu vrei să îţi petreci jumătate de zi stand la o coadă kiiiilometriiiică, în loc să te relaxezi pe Barceloneta. Preţul biletului este de 15 euro.

Cea mai apropiată staţie de metrou: Sagrada Familia.

Pentru panoramele asupra oraşului

Barcelona este frumoasă din orice punct, dar mai ales de la înălţime. Sfatul meu este să nu ratezi şansa de a admira oraşul, în prelungirea căruia se vede marea. De unde?

A) Din Parc Guell

IMG_1938

IMG_1857

Pe lângă creaţiile spectaculoase ale lui Gaudi, Parc Guell mai are şi privelişti minunate. Şi cui n-ar putea să îi placă panorama oraşului, din spatele căsuţelor de turtă dulce? Cu alte cuvinte, în Parc Guell te vei simţi înghiţit de o carte cu poveşti. Şi cred că fiecare dintre noi mai are nevoie să fie copil din când în când! Eu n-am ratat nici această ocazie :) .

IMG_1928

IMG_1989

IMG_1991

Preţ: biletul este 7 euro.

Cea mai apropiată staţie de metrou: eu recomand Lespess, pe linia verde, de unde mai faci 15 minute pe jos, dar există scări care urcă către intrarea parcului de pe Passatge de Sant Josep de la Muntanya. Şi mi se pare că explorezi parcul în ordinea fiească din acest punct.

B) Din parcul de distracţii Tibidabo

IMG_2214

IMG_2271

Nu ştiu dacă ţi-am spus, dar Barcelona este şi fun! Eu zic să îţi rezervi o jumătate de zi şi pentru a te da într-o tiribombă în parcul de distracţii de pe muntele Tibidabo sau doar pentru a admira catedrala şi oraşul.

Pe scurt, vezi muntele Tibidabo din orice punct al oraşului, iar când ajungi acolo vezi toată Barcelona.

IMG_2229

Temple de Sagrat Cor, un exemplar al stilului neo-gotic, cu statuia lui Iisus în vârf. Urcă în cel mai înalt punct al catedralei, de unde ai de asemenea o privelişte frumoasă asupra oraşului.

IMG_2242

Preţuri: vizitează site-ul pentru tarife, ele sunt diferite în funcţie de cât de mult vrei să explorezi din parc.

Cum ajungi:

  • Cu autobuzul T2 din Placa de la Catalunya- aproape 6 euro dus-întors-circulă doar când este întreg parcul deschis
  • Cu tramvaiul albastru ( de la Avinguda de Tibidabo) + funicular = cam 12 euro, adică dublu.

#Sfat din valiză: dacă nu stai prea bine cu bugetul, ia-ţi pacheţelul la tine, pentru că sus, pe lângă o grămadă de restaurante, sunt şi măsuţe la care îţi poţi lua prânzul adus de acasă.

C) Cu funicularul până la Castelul Montjiuc -de unde poţi admira oraşul în voie. Noi n-am mai reuşit să ajungem, dar e în plan pentru data viitoare.

Cea mai apropiată staţie de metrou: Paralel- de acolo iei funicularul, care costă 11,50 euro dus-întors.

Pentru culorile din Mercat de la Boqueria

IMG_0542

Piaţa asta e genială. Serios, n-ai cum să nu treci pe aici, chiar dacă nu te consideri un gurmand. Mai ales că e uşor accesibilă din bulevardul Las Ramblas. Chiar e o desfătare pentru simţuri şi vei pleca de-acolo sigur cu o bucată de jamon serrano, cu o porție de tortilla pentru micul-dejun sau măcar cu un suc natural de papaya.

IMG_0544

IMG_0548

IMG_0554

IMG_0546

IMG_0573

IMG_0578

#Sfat din valiză: încearcă să ajungi dimineaţa, când toate produsele sunt proaspete şi vei regăsi agitaţia tipică unei pieţe ( deşi se menţine pe tot parcursul zilei, doar e Barcelona ).

Pentru străduţele pline de farmec din Barrio Gotico

IMG_0718

IMG_0723

Hmmm…da, găseşti şi asta în Barcelona. Aici, singurul meu sfat este să arunci harta. Bine, bag-o în geantă, că s-ar putea să mai ai nevoie de ea mai târziu. Ideea este să nu-ţi mai pese de oră, trasee prestabilite şi de nimic altceva. Bucură-te de străduţe, schimbă direcţia la întâmplare, ia-o ca pe un joc într-un labirint din care nu trebuie neapărat să ieşi. Vei da la un moment dat cu ochii şi de o catedrală gotică spectaculoasă, pe numele ei Santa Creu. Trage un ochi înăuntru, sigur vei fi impresionat!

IMG_0727

Pentru Barceloneta

IMG_1271

Cel mai frumos sentiment în Barcelona este să te trezeşti catapultat din mijlocul operelor lui Picasso (Muzeul Picasso) sau dintr-o casă a lui Gaudi direct pe plajă. Simţi că ai dat peste un praf magic care te-a trimis departe, într-un alt oraș. Pentru că intervine atmosfera de staţiune, cu costume de baie şi cocktailuri cu umbreluţă, care n-are nicio legătură cu ce-ai văzut şi făcut în ziua respectivă. Încă n-am ajuns la Rio de Janeiro, dar mi-am permis să mă simt ca acolo, pentru că ambele oraşe sunt destinaţii cosmopolite la care se adaugă farmecul plajei.

IMG_0453

IMG_0455

IMG_1249

IMG_0917

Barcelona are mai multe plaje, dar cea mai apropiată de centrul oraşului este Barceloneta. Ca să ajungi aici, trebuie să iei la pas Ronda Litoral, un bulevard străjuit de palmieri, unde a filmat şi Shakira videoclipul Loca. În rest, povestea e despre valuri, soare şi distracţie!

Pentru că este un oraş viu

IMG_0480

N-ai să vezi niciodată Barcelona pustie (poate doar la 7 dimineața, căci spaniolii nu sunt tocmai matinali). Şi nici tristă. Pentru că oraşul ăsta e dominat de o veselie molipsitoare. Doar plimbă-te pe Las Ramblas şi ia-ţi porţia de zâmbete. Vei vedea oameni relaxaţi, mimi amuzanţi şi râsete pe fundal.

IMG_0485

IMG_0472

La acest caracter vibrant al oraşului contribuie semnificativ locuitorii ( nu le voi spune spanioli, căci ei se consideră doar catalani- dar e valabil la nivelul întregii ţări). Personal, mă simt extrem de aproape de spanioli, căci îi văd sinceri, exuberanţi şi relaxaţi. Plus că au o energie debordantă şi ştiu să se bucure cu adevărat de viaţă. O fiesta ici-colo, o ieşire la tapas, una cervecita (o berică) şi deja viaţa e mai frumoasă. Nu ştiu în câte locuri vei vedea la 10-11 seara în cursul săptămânii copii din zone rezidenţiale zbenguindu-se în parc de mama focului. Asta e Spania şi îmi place la nebunie!

Pentru port

IMG_0410

În Port Vell, un pod pietonal din lemn, Rambla de Mar, a fost construit pentru a face legătura între Las Ramblas şi Maremagnum, un complex cu magazine, cinematografe, baruri şi restaurante. Chiar în spatele complexului Maremagnum este un cinematograf IMAX şi Barcelona Aquarium.

IMG_0631

IMG_0676

IMG_0695

Pe cel din urmă l-am vizitat contra sumei de 20 euro şi ne-a plăcut tare mult. N-am reuşit să ne împrietenim cu rechinii, dar apropierea este primul pas!

Pentru Camp Nou

IMG_1810

Că tot este FC Barcelona din nou câştigătoarea Ligii Campionilor în 2015, declar un must vizita la stadionul Camp Nou. Este impresionant să vezi atâtea trofee, să parcurgi istoria echipei şi să vezi cât de iubit este Messi. Cel mai mult mi-a plăcut, pe lângă stadionul în sine, zona cinematografică unde rulează momente de aur ale echipei şi reuşite intrate în istorie. E clar că şi fundalul sonor ajută, dar întreaga experienţă e chiar emoţionantă. În fine, este vorba de Camp Nou. Nu cred că trebuie să insist prea mult cu descrierea, e clar că merită vizita din plin!

IMG_1709

IMG_1698

IMG_1766

Cea mai apropiată staţie de metrou: Collblanc sau Badal.

Preţ: turul stadionului costă 23 euro ( vei vedea inclusiv capela unde se roagă jucătorii înainte de meciuri ).

Pentru Fântâna Magică de la Montjiuc

IMG_2141

Spectacolul minunat are loc între Placa Espana şi Palacio Nacional. Nu sunt multe de spus despre o fântână colorată care dansează în ritmurile muzicii, de la arii de Beethoven până la We are young. Cert este că trebuie să ajungi mai devreme dacă vrei să prinzi un loc bun pe scări. În rest, nu trebuie decât să te bucuri de o seară cu adevărat magică! Programul îl găseşti aici.

IMG_2046

IMG_2088

IMG_2035

Pentru mâncare

Tapas. Taaaapas. Taaaaa-paaaas! Şi paellaaaa! Şi tortillaaa! Şi fructe-de-mareee!

IMG_2331

Serios, te vei răsfăţa în Barcelona cu o groază de delicii culinare.

Poţi lua o cină romantică pe Las Ramblas, dar atenţie! Preţurile sunt destul de mari- în jur de 50 euro pentru două persoane (un singur fel de mâncare plus băutură). Dar cu cât te îndepărtezi de faimosul bulevard, cu atât preţurile devin mai prietenoase, aşa încât poţi mânca pe săturate la jumătate de preţ.

IMG_2312

IMG_1319

IMG_1677

Mănâncă neapărat tapas! Mai exact, planchos. Noi am găsit un bar excelent unde n-am ştiut ce să alegem mai întâi, iar preţul era per „băţ”. Adică, cu câte beţe rămâneai în farfurie după devorarea cinei, atât plăteai ( 1 buc- cam 3 euro ).

IMG_2336

Pentru excursiile de-o zi

O altă chestiune tare e că poţi vedea şi alte locuri frumoase în apropierea Barcelonei. Sunt o grămadă de opţiuni pe Costa Brava şi nu numai, dar eu mă voi opri asupra a 3 recomandări, pentru a vorbi din experienţă.

1. Lloret de Mar- cea mai mare şi mai renumită staţiune de pe Costa Brava, despre care am povestit pe larg aici.

BeFunky_BeFunky_IMG_1438.jpg

2. Tossa de Mar- o staţiune extrem de pitorească, tot de pe Costa Brava, cu căsuţe albe şi golfuleţe intime. Se află în imediata apropiere a staţiunii Lloret de Mar, dar, cu toate acestea, sunt extrem de diferite.

IMG_2380

3. Mânăstirea Montserrat- un peisaj spectaculos, cu o mănăstire ascunsă în munţi, despre care urmează să povestim cât de curând.

IMG_1022

Pentru sangria

Ce mai este de spus? Doar că sangria = allegria și în Barcelona!

IMG_1310

Pentru toate acestea și pentru multe altele, n-ai cum să nu iubești Barcelona. E un oraș care se imprimă pe suflețelul tău de călător și rămâne acolo muuult timp. Hai, că mi s-a făcut tare dor!

P.S. Fă abstracție de la data care apare extrem de enervant pe fiecare imagine. Până să-mi dau seama ce se întâmplă, s-a terminat vacanța! Promit că n-o să-ți mai supăr retina cu astfel de greșeli de amator :) .


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>