Poduri faimoase, catedrale gotice, străzi în pantă și clădiri colorate. Înșiruirea aceasta de cuvinte ar putea descrie multe orașe europene. Dar, dacă adaug și berea în ecuație, vei ști sigur că vorbesc despre Praga.

Dând aburii alcoolului la o parte, capitala Republicii Cehe este un oraș incredibil de frumos, cu o istorie extrem de interesantă, cu un centru medieval superb, cu o viață de noapte animată, cu mâncare tradițională din belșug și cu multe locuri de bifat, chiar și într-un city break de weekend.

Du-te în Old Town Square

Toate drumurile duc la piața centrală din orașul vechi. Stând pe una din băncile de lângă fântână, vei avea o priveliște de 360 de grade a pieței și vei realiza că acesta este cel mai animat loc din Praga.

Un urs panda imens face poze cu un grup de copii în stânga ta, niște tineri par extrem de indeciși în fața cabanelor cu mâncare, iar un grup de asiatice de vârstă mijlocie încearcă să facă poze cu catedrala în fundal aruncând o eșarfă colorată în aer (așa cum probabil au văzut în reviste), care cade fără vlagă, însă, pe ciment, înainte ca ele să imortalizeze momentul diafan.

Se întâmplă atât de multe lucruri în piața din orașul vechi, încât pot spune cu siguranță că este cel mai bun loc pentru a observa oamenii. Cu muzică live pe fundal, desigur.

Așteaptă ora fixă la Ceasul Astronomic

În Old Town Square vei da și peste Ceasul Astronomic, în fața căruia se înghesuie zeci de turiști cu câteva minunte înainte de începutul fiecărei ore. De ce? Căci atunci când clopotul anunță ora fixă, figurinele prind viață: un schelete trage de o sfoară care aduce pe rând la fereastră niște personaje grotești, menite să sperie publicul.

Bottom line, atât timp cât nu ai așteptări foarte mari și ești prin zonă, o să ți se pară simpatic. 🙂

Traversează Charles Brigde

Charles Bridge este unul dintre cele mai frumoase poduri pe care le vei vedea vreodată. Deși e extrem de aglomerat pe parcursul întregii zile, încearcă să te bucuri de plimbare și să admiri fiecare statuie aflată de-a lungul său.

Podul leagă orașul vechi de Mala Strana și este foarte frecventat de turiști, atât pentru arhitectura sa deosebită, cât și pentru faptul că se află pe traseul dintre Old Town Square și Prague Castle.

Urcă la Prague Castle

De îndată ce traversezi Charles Bridge, drumul te va duce către cea mai vastă incintă fortificată din lume (conform Guiness Book of Records), acolo unde locuiește președintele Republicii Cehe. Prague Castle datează din secolul al IX-lea și a fost în trecut și reședința regilor Boemiei.

Noi am prins din întâmplare și schimbarea gărzii, care se întâmplă în fiecare zi la ora 12.

Te poți plimba prin curtea castelului gratuit, însă dacă vrei să vizitezi interiorul clădirilor trebuie să plătești – prețurile variază în funcție de ce vrei să vezi, mai multe detalii aici.

Nu rata grădinile din sudul complexului, cu priveliști foarte frumoase către oraș. Eu aș fi petrecut jumătate de zi acolo doar admirând acoperișurile roșii ale clădirilor colorate, căci este unul dintre locurile mele preferate din Praga.

Admiră mânăstirea St.Vitus

Stilul gotic este cel mai probabil favoritul meu. Iar catedrala St.Vitus din Praga, care datează din secolul al XIV-lea, este una dintre cele mai impresionante pe care le-am văzut până acum. Chiar dacă ai în plan să treci repede pe lângă ea, detaliile incredibile te vor reține pentru a le analiza pe îndelete.

Aceasta se află în incinta complexului de fortificații, dar pentru a-i vizita interiorul și a-i admira vitraliile superbe trebuie să achiziționezi bilet. Mai mult detalii poți afla aici.

Plimbă-te pe străduțele din Mala Strana

Majoritatea turiștilor se duc până la castel și se întorc în orașul vechi, traversând din nou Charles Bridge.

Tu să nu faci la fel și să rămâi mai mult timp în Mala Strana, căci e locul perfect unde să te pierzi pe străduțe și să pui lista cu obiective turistice deoparte.

Du-te să vezi Casa Dansatoare

Deși poate n-o să te impresioneze foarte mult, Casa Dansatoare este o construcție interesantă, care necesită câteva minute de studiere pentru a înțelege viziunea arhitectului.

Bottom line, este un simbol al orașului și trebuie văzută! 🙂

Sursa foto 2: prague.eu

Caută sculpturile lui David Cerny

Lucrările celebrului sculptor ceh sunt amplasate peste tot prin oraș, așa că va fi o reală bucurie să le identifici în plimbările tale prin Praga. Probabil cea mai faimoasă sculptură a sa este capul lui Franz Kafka, aflat în fața mall-ului Quadrio.

Admiră clădirile elegante și colorate

Deși știam că Praga este un oraș superb, nu mă așteptam să mă aud spunând încontinuu: Uite cât de frumoasă este clădirea asta. Și cea de lângă. Ah, da și aia roz de pe colț, cu dantelă.

Sincer, orașul ăsta trebuie analizat cu lupa!

Du-te să vezi zidul lui Lennon

Deși aparent un zid comun cu graffiti, zidul lui Lennon din Praga este un simbol al libertății. Primele desene și versuri din cântecele formației Beatles au apărut pe zid după asasinarea artistului în 1980. Pentru că la vremea aceea simbolurile occidentale erau interzise în Cehia de către regimul comunist, graffiti-urile au venit ca un protest la adresa regimului. Deși această mișcare s-a vrut a fi suprimată, după Revoluția de Catifea și căderea comunismului, zidul a devenit o atracție pentru activiștii din întreaga lume.

Plimbă-te prin parcul Letna

Dacă vrei să te relaxezi și să admiri priveliștea orașului în același timp, trebuie să te duci în parcul Letna, situat pe o colină de pe malul stâng al Vltavei.

Și, dacă tot ai ajuns acolo, dut-te să bei o bere cu localnicii la bistro-ul din parc. O să îți placă!

Mănâncă preparate tradiționale

Praga este 100% destinație foodie. Pe lânga faptul că există o mulțime de preparate tradiționale delicioase, multe dintre restaurante și terase arată într-un mare fel. În plus, grație faptului că în ultimii ani sunt din ce în ce mai mulți expați în Praga, au apărut o mulțime de localuri cool pe care le poți testa.

Dacă vrei să mănânci preparate tradiționale, trece pe listă vepro-knedlozelo, gulas, smazeny syr (brânză pane), svickova, kulajda, bramboracky (clătite din cartofi), nakladany hermelin (brânză la borcan). Unul dintre cele mai bune pub-uri tradiționale din Praga este Lokal, unde vei găsi garantat mâncare autentică în meniu.

Prețurile sunt decente chiar și în zonele foarte turistice, un fel principal costând în jur de 250 de coroane (10 euro). Berea este foarte ieftină, așa că nu vei plăti mai mult de 80 de coroane (3 euro) pe o halbă.

Îți recomand să te așezi la o terasă de pe lângă canalele din Mala Strana, sunt extraordinar de viu colorate – în special toamna!

Alege o croazieră pe Vltava

Dacă vrei să admiri clădirile de pe ambele maluri ale Vltavei în același timp, îți sugerez să alegi o croazieră pe râul care traversează Praga. Personal, n-am făcut asta, însă oamenii de pe vasele de croazieră păreau că se distrează. 🙂

Prețul pentru o croazieră de o oră este în jur 13 euro. Mai multe informații găsești aici.

Plimbă-te pe malul râului

Dacă nu-ți surâde ideea de a explora orașul din barcă, pune-ți în #valiză cei mai comozi pantofi. Plimbările de-a lungul râului sunt extrem de relaxante, mai ales că evadezi din mijlocul turiștilor care se înghesuie în orașul vechi.

Pe malul râului vei găsi o mulțime de lebede prietenoase, așa că pregătește-te de o adevărată escapadă în natură.

Du-te la Muzeul Kafka

Muzeul Kakfa este, practic, un omagiu adus scriitorului ceh. Dacă i-ai citit cărțile, vizita la muzeu va fi cu adevărat interesantă, mai ales că vei vedea prime ediții, scrisori, jurnale și desene originale.

Prețul biletului este în jur de 8 euro, iar mai multe informații găsești aici.

Urcă în turnul primăriei

Dacă îți dorești să vezi orașul de sus, trebuie să mergi în Old Town Square, unde poți urca în turnul primăriei. Priveliștea este minunată, mai ales în perioada piețelor de Crăciun!

Prețul biletului este 250 coroane cehe (adică undeva sub 10 euro). Mai multe info aici.

Sursă foto: blog.radissonblue.com

Plimbă-te prin Cartierul Evreiesc

…unde vei găsi o mulțime de clădiri frumoase, plus sinagogi. În zonă există și foarte multe restaurante, în caz că este timpul să iei prânzul sau cina când te afli prin acea parte a orașului.

Dar Cartierul Evreiesc nu este despre clădiri frumoase și restaurante. Este despre un trecut trist, de care simbolurile Holocaustului îți amintesc la tot pasul.

Ia micul-dejun la Cafe Louvre

Cafe Louvre este unul dintre cele mai elegante restaurante din Praga, având în spate o istorie de peste o sută de ani. De ce să iei micul-dejun aici? Pentru că meniul de brunch este apetisant, iar prețurile sunt decente. Dar, mai important, pentru că vei începe ziua în cafeneaua pe care o frecventau cândva Einstein și Kafka.

Noi n-am făcut rezervare, însă ți-aș recomanda să te ocupi de asta pentru a avea siguranța că nu pierzi timpul așteptând să se elibereze o masă. Poți arunca un ochi pe meniu aici.

Savurează un trdelnik

When kurtos calacz meets ice cream…sincer, ce poate să sune mai bine de atât? Dacă nu ești fan înghețată sau dacă nu vrei să îngheți de frig, există o mulțime de alte variante: nutella, frișcă și căpșuni, you name it!

Testează berea locală

În caz că nu știai, cehii beau cea mai multă bere din lume (cam 160L pe an pe cap de locuitor). Prin urmare, do what the locals do. Trebuie să testezi neapărat berea locală, mai ales că este foarte ieftină, în comparație cu alte capitale europene.

Pilsner Uruquell a fost prima marcă de bere oficială, însă te asigur că oferta este extrem de vastă.

Explorează orașul și pe timp de noapte

Trebuie neapărat să dai o tură de oraș și noaptea, căci luminile fac ca peisajul să fie magic. Mai ales în Old Town Square și pe Charles Bridge, de unde se văd castelul și catedrala luminate.

Sfaturi din #valiză

  • Caută-ți cazare în centrul orașului pe airbnb.com. Sunt o mulțime de variante, iar vibe-ul este mult mai autentic.
  • De la aeroport poți ajunge în oraș cu autobuzul (Airport Express), care costă în jur de 3 euro și te lasă la gara centrală din Praga. Alternativ, poți lua un Uber care costă în jur de 18 euro până în centru.
  • Ține calculatorul pe aproape dacă vrei să monitorizezi îndeaproape prețurile din Praga. Moneda locală este coroana cehă, iar ca idee un euro = 25 coroane cehești.
  • Ia-ți încălțăminte cât mai comodă, căci peste tot prin centru este piatră cubică. Așadar, gândește-te de două ori înainte să alegi orice tip de tocuri. Da da, vorbesc din proprie experiență aici.
  • Încearcă să îți programezi călătoria în timpul săptămânii, dacă îți permite programul. Praga este foarte vizitată de turiști din toată lumea și riști să te cam calci în picioare cu o mulțime de alți călători în weekenduri. Mai ales vara!
  • Evită restaurantele foarte turistice din centrul orașului. Sunt scumpe, iar mâncarea nu este chiar tradițională. Evident, asta nu înseamnă că trebuie să te duci la periferia orașului într-o expediție gastronomică, ci doar să te abați puțin de la traseele cele mai frecventate de turiști.
  • Încearcă să îți găsești cazare aproape de centrul orașului. Este mult mai relaxant să poți merge peste tot pe jos și să știi că te afli la doar 10-15 minute de patul în care vei cădea lat după explorarea atâtor locuri frumoase.

Praga este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Desigur, pot fi subiectivă când afirm asta, dar nu cred că mă vei contrazice odată ce ajungi acolo. 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.