Există o idee preconcepută cum că Târgu Mureș nu are prea multe de oferit. Dar dacă te uiți mai atent, vei descoperi un oraș curat și liniștit, cu multă energie pozitivă și clădiri tare frumoase. Mai mult, vei da peste o veritabilă atmosferă medievală, peste oameni zâmbitori și cafenele cool. Deci, ce poți face când ajungi în Târgu Mureș?

Plimbă-te prin centru și admiră clădirile frumoase care îți ies în cale

În Târgu Mureș totul este aproape. Da, este genul ăla de oraș care îți oferă sentimentul de intimitate și te face să uiți de haosul junglei urbane pe nume București. Într-o simplă plimbare prin centrul orașului vei ajunge în fața unor clădiri uimitoare. Nu, n-o să te teleportezi într-o secundă la Vatican, dar vei da cu ochii de Biserica Buna Vestire, construită între anii 1926-1936 după modelul Basilicii San Pietro. Clădirea Prefecturii, Casa Banyai, Casa cu Arcade ori Sinagoga- toate te vor impresiona cu impozanța lor, multe aflându-se de-o parte și de alta a Pieței Trandafirilor.

biserica buna vestirecladire colorata tg murescladire colorata târgu mureșclădiri târgu mureșprefectura târgu mureșsinagoga târgu mureșhotel concordia târgu mureș

Vizitează Palatul Culturii

Ți-a apărut în câmpul vizual un acoperiș cu mozaicuri colorate? Ei bine, ești în fața Palatului Culturii, o clădire în stil Belle Epoque care te anunță că ești în Târgu Mureș. Nu de alta, dar este un simbol incontestabil al orașului. Numele nu a fost ales la întâmplare, pentru că astăzi clădirea construită în doar doi ani (1911-1913) găzduiește mai multe instituții de cultură, printre care Filarmonica de Stat, Biblioteca Județeană, Muzeul de Artă, Galeriile de Artă, Muzeul de Istorie, pe care îți sugerez să le vizitezi.

Interesant este că vitraliile au fost propuse să reprezinte Europa la expoziția de artă decorativă de la San Francisco din 1914, dar din cauza izbucnirii primului război mondial doar schițele acestora, care au fost și premiate, au fost trimise la expoziție. În timpul celui de-al doilea război mondial, vitraliile au fost depozitate în subsolul clădirii pentru a fi ocrotite.

Sigur n-ai cum să ratezi clădirea, dar poate te duci chiar și la un spectacol! 🙂

palatul culturiipalatul culturii târgu mureșspectacole palatul culturiipalatul culturii târgu mureșcultură târgu mureș

Ia-ți porția de cofeină la Atelierul de Cafea

Cum sună 40 de tipuri de cafea și 30 de sortimente de ceaiuri? Dar atmosferă interbelică și decor tematic? Mie mi-a plăcut tare mult la Atelierul de Cafea. Însă ai grijă ce îți comanzi, să nu cumva să ai palpitații dacă bei o cafea prea tare. Nu glumesc! 🙂

atelierul de cafeaatelierul de cafea târgu mureșcafele din jurul lumiiceașcă de cafea

Răsfoiește o carte veche la bibliotecă

La Biblioteca Teleki-Bolyai vei găsi peste 200 000 de volume într-o clădire în stil baroc din secolele XVIII-XIX și multe file îngălbenite de timp. Pentru că aceasta deţine una din cele mai bogate colecţii de carte veche din Transilvania, fiind o bibliotecă ştiinţifică, enciclopedică, constituită în epoca iluminismului de către cancelarul Transilvaniei, Teleki Samuel.

Intrarea este gratuită, dar trebuie să știi că luni este închis, iar în weekend vei putea răsfoi cărțile vechi doar până la ora 13. Din cauza programului scurt, eu n-am ajuns, deși mi-aș fi dorit tare mult.

bibliotecatelekitargumures_wm

 • Sursă foto: hailabord.ro

Bucură-te de liniște în cetatea medievală

Poate că nu știai, dar Târgu Mureș are și o cetate medievală! Pe măsură ce parcurgi Piața Trandafirilor, vei simți cum secolele ți se derulează în fața ochilor și te oprești în secolul al XVII-lea.

Înconjurată de un zid de apărare, cetatea se întinde pe o suprafaţă de 4,3 hectare pe care au fost ridicate 7 bastioane unite prin ziduri, cinci dintre bastioane aparţinând breslelor: tăbăcari, croitori, măcelari, fierari, dogari. Celelalte două bastioane au fost denumite Bastionul Porţii şi Bastionul Mic. Odata cu ocuparea Transilvaniei de catre austrieci, constructiile din interior au fost demolate.

În cetate vei găsi totuși Biserica Reformată, care a rămas şi astăzi intactă, şi Clădirea Manutanţei, unde pot fi admirate câteva lucrări fotografice.

cetatea medievală târgu mureșcetatea medievalătârgu mureș turismcetate târgu mureșcetatea medievală târgu mureșcetatea medievală relaxaretârgu mureș relaxare

La coborârea din cetate am căutat renumita scară Rakoczi, desemnată de Bored Panda cea mai frumoasă scară din lume. Cei de la Digital Transilvania şi Asociaţia Green Art Tour au avut ideea vopsirii scărilor Rákóczi cu un model digital din pixeli cu motive populare ardeleneşti, în primăvara anului 2014. Eu am găsit-o acum mai ștearsă decât mi-aș fi dorit, deși încă se putea observa farmecul ei de odinioară (as in acum doi ani). Dar nu este nimic din ce nu ar putea repara o mână de vopsea pentru reîmprospătare!

scara rakocziscara rakoczi târgu mureș

Relaxează-te într-un bistro colorat

Sunt foarte multe locuri cool în Târgu Mureș unde poți ieși la un suc, să te relaxezi și să socializezi. Unul dintre ele este J’ai Bistrot, care s-a deschis și în București. Eu am ajuns undeva în zona căminelor de studenți, undeva mai departe de centru, într-un loc foarte simpatic: La Frog. Colorat, cu bărci și leagăne, vesel și cu multă bună dispoziție de dat. E de pus pe listă!

la frog târgu mureșbar târgu mureșcafenea târgu mureș

Mănâncă gogoși de la Donuterie

Știi gogoșile alea pentru care se stă la coadă în Cluj? Cele care au fost anul ăsta la Electric și la Untold? Ei bine, primul magazin a apărut, de fapt, în Târgu Mureș. Și, ca orice persoană care a locuit o perioadă în State, am dezvoltat o pasiune pentru gogoși. Prin urmare, Donuteria a fost unul dintre locurile pe care le-am pus pe listă în Târgu Mureș, dar din păcate magazinul era închis toată luna august, pe motiv de mare, soare și concediu.

Acum trebuie să mă mulțumesc cu amintirile din Cluj (când am stat la coadă pe ploaie) și să aștept să se deschidă un magazin și în București! Dar tu să treci pe acolo când ajungi în Târgu Mureș. Sunt chinuitor de delicioase gogoșile alea! 🙂

Gogosidonuterie tg mureș

Fă o plimbare în natură pe Platoul Cornești

Platoul Cornești este o zonă verde de relaxare, situată pe un deal de unde se vede orașul printre copaci. Alei de promenadă, piste de alergare, locuri de joacă pentru copii și mult loc pentru un picnic la iarbă verde. Locuitorii orașului vin aici weekend de weekend, dar și vizitatorii din zone mai îndepărtate se îndreaptă către oaza de verdeață din Târgu Mureș. În special pentru a vizita Grădina Zoologică, aflată tot pe deal.

platoul corneștipistă de alergare târgu mureșcăsuța din pădureparc târgu mureș

Vizitează Grădina Zoologică

Știai că Grădina Zoologică din Târgu Mureș este cea mai mare din România? Da, se întinde pe 40 de hectare și adăpostește peste 500 de animale din 80 de specii diferite. Într-adevăr, asta înseamnă că îi dă clasă celei din Băneasa. Eu nu sunt mare fan al grădinilor zoologice, dar ar putea fi o excursie frumoasă în special pentru cei mici.

Prețul intrării pentru un adult este de 15 lei, iar pentru copii 3 lei. Mai multe info pe site-ul lor, de unde se poate observa clar că grădina zoologică este bine administrată.

zoo târgu mureștigru zoo târgu mureș

 • Sursă foto: zootargumures.ro

Ia cina la un restaurant tradițional

La Laci Csarda vei avea în farfurie preparate demne de tradiția cu renume a bucătăriei ardelenești. Restaurantul este probabil cel mai autentic loc în care poți lua cina în Târgu Mureș. Așteaptă-te, deci, să găsești în meniu ciorbă de fasole Jokai servită în pâine de casă, specialități de ciolan cu iahnie de fasole, renumitul gulaș, platou țărănesc și desertul Somloi Galuska. Eu îți recomand și paprikașul de pui, a fost absolut delicios.

Porțiile sunt imense, iar prețurile destul de mici (mai ales comparativ cu cele București). Este tot timpul aglomerat, așa că cel mai bine ai face rezervare, să nu cumva să ajungi acolo și să nu ai loc.

restaurant unguresclaci csarda restaurantmâncare târgu mureșpaprikaș de pui

Cazare în Târgu Mureș

În Târgu Mureș se află cel mai cool hotel din România: Hotel Privo. Prin ce se deosebește de celelalte hoteluri? Prin faptul că în acest concept hotelier, istoria și modernismul se completează reciproc, stând practic umăr lângă umăr. Din clădirea nouă din sticlă în stil minimalist poți păși mai departe în eleganta vilă Csonka în stil Seccesion, trișând cu noțiunea timpului.

Mi-am dorit tare mult să ajung aici, pentru că acest contrast vechi-nou m-a atras dintotdeauna și nu l-am mai întâlnit în cadrul unui hotel până acum. Nici nu e de mirare că Privo a câștigat și premii internaționale, dar despre asta vom povesti mai pe larg în curând, când scoatem un review complet din #valiză. Fă-ți rezervare pe booking.com sau direct pe site-ul hotelului.

hotel privo târgu mureșcameră hotel privohotel târgu mureș

[tline]

palatul culturiitârgu mureștârgu mureștârgu mureș

Dacă nu te-am convins cu planul pentru oraș, află că sunt multe de văzut și în împrejurimi. Târgu Mureș este foarte aproape de multe locuri frumoase pe care le poți include în itinerariul tău:

 • Sighișoara -53 km/ 1 oră;
 • Satele săsești din Transilvania – la doar o oră și jumătate de Târgu Mureș se află minunatele sate unde poți descoperi cultura săsească. De altfel, în perioada 10-15 august 2016 a avut loc Săptămâna Haferland, un festival aflat la a patra ediție, prin care se promovează o zonă de poveste și valorile săsești deopotrivă. În sate ca Fișer, Rupea, Viscri, Saschiz, Roadeș, Meșendorf sau Cloașterf au loc activități foarte interesante, precum slujbe în biserici fortificate, proiecții de filme, baluri tradiționale săsești sau expoziții foto. Este o zonă pe care și eu doresc să o descopăr cât mai curând, mai ales că au apărut acolo în ultima vreme niște unități de cazare absolut senzaționale.
 • Bisericile fortificate din Transilvania– tot în apropiere de Târgu Mureș se află niște obiective turistice incluse pe lista patrimoniului UNESCO. Bisericile fortificate de la Biertan și Valea Viilor se adaugă celor din satele de mai sus (Viscri și Saschiz) și, împreună cu alte 3 puțin mai îndepărtate (Prejmer, Câlnic, Dârjiu), formează renumitul grup de situri rurale fortificate. Eu am fost tare fericită să le pot vizita într-o practică din facultate și te sfătuiesc să o faci și tu cât mai curând.
 • Cluj-Napoca – 110 km/ 2 ore- am vizitat Cluj când am fost la Untold și am povestit despre întreaga experiență aici;
 • Salina Turda – 82 km/ 1 oră și jumătate – cea mai impresionantă salină din România;
 • Sovata și Praid– 55 km/ 1 oră – stațiuni renumite pentru turismul balnear;
 • Rezervația de bujori de stepă – 50 km/ 1 oră – o destinație minunată pentru primăvară, în perioada aprilie-mai.

salina turda

Târgu Mureș în campania „Art&Craft promovează orașele din România”

Ca o completare sau o subliniere a sugestiilor mele, dă play video-ului realizat de Romanian Art&Craft împreună cu Ralu Călătorește. Și te sfătuiesc să te abonezi la canalul lor de Youtube, au niște proiecte tare frumoase!

Toate produsele din video pot fi găsite în magazinele Art&Craft din aeroporturile din țară, dar și pe www.artandcraft.ro. Despre campania lor de promovare a orașelor din România am scris mai pe larg aici.

Tot crezi că n-ai ce face în Târgu Mureș? Articolul din #valiză ar cam trebui să te pună pe gânduri și să îl pui pe listă, mai ales că sunt atât de mult locuri frumoase în apropiere! 🙂

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

21 COMENTARII

 1. Foarte frumoasa prezentare. Felicitari Cristina Stoica, din partea unui Tg-Muresean get-beget.
  Poate era bine, ca fiecare poza sa aiba si un text de identificare a imaginii.

 2. Cristina Stoica ,poate tu esti rasfatata si intretinuta de amantul sau concubinul tau cine stie dar…..faci o prezentare la nivel mediu si pentru un buget de o zi putin cam de lux !!!!
  Ai dat cu muci-n fasole la recomandarea hotelului cam aiurea dar….mai ai de invatat din viata !!!!!!!

  • 1. Iau în calcul doar comentariile scrise corect gramatical;
   2. Nu bag în seamă răutățile;
   3. Nu am scris pe nicăieri că acesta este un blog doar despre vacanțe low-cost, așa că fac recomandări pentru toate bugetele;
   4. Cred că oricine este liber să aleagă conținutul pe care îl consumă online. De ce să comentăm neconstructiv, când putem să căutăm mai departe ceva pe placul nostru?
   5. Tot oricine mai are de învățat în viață la orice vârstă! 🙂

  • Amice , pentru nu a da cu muci(?) in fasole am sa fiu scurt: esti un bou ! Spre deosebire de autoarea minunatului articol eu sunt mai dur si mai direct si raspynd si celor ce sunt agramati. Pune tu un „i” la mucii mei , asa , ca sa te simti confortabil.

   • Si ‘DA” Crsitina Stoica, Tg. Mures este un oras asa cum îl descrii, cald si minunat (eu fiind sibianca).
    Oare de ce? … Pentru că este locuit intr-o măsură destul de mare de conationalii nostri maghiari !! Care stiu SĂ RESPECTE pe ei insisi si locul in care trăiesc . Si AU BUN SIMȚ, NU FURA SI LUCREAZĂ CU SERIOZITATE.
    Spre deosebire de Sulea de exemplu … oare el sau ea (acest SULEA) cărei etnii apartine ?? Ghici ghicitoarea mea, nu va fi greu 😓

     • hehe, orasul este plin de tigani si, ca atare, este plin de zoaie, jeg, gunoaie si resturi alimentare in putrefactie. Curatenia apare doar in perimetrul smeckerilor de la primarie (Trandafirilor si platoul Cornesti); in rest, o inimaginabila indiferenta si infectie – personalul (90%) rrom de la igienizare (hilara asociere de vorbe) mimeaza aiuritor munca, deranjand frunzele de pe jos.

 3. Foarte frumoasa prezentare a orasului. Din pacate se pare ca din poporul cald si primitor, apar tot mai des unele figuri, sper eu razlete, care nu pot sa nu ” arunce” niste rautati. Ma uit in jurul nosttu si vad tari care traiesc din turism, dar spre deosebire de noi, stiu sa promoveze orice poate interesa catusi de putin pe cineva. Calatorie placuta, ce poate fi mai frumos decat sa vezi lumea si sa impartasesti impresii cu cei care ar dori sa vada si ei multe locuri frumoase,dar nu au posibilitatea sa o faca.

  • Multumesc tare mult! Rautati vor exista mereu, dar nu-i o problema atat timp cat le lasi sa treaca pe langa tine. Calatorii minunate si cat mai multe experiente frumoase!

 4. Daca nu puneai poza cu tine in halat de baie, nici nu puteam aprecia hotelul! Sau poate este cate un asemenea exemplar in fiecare camera??? :)))))))

 5. Buna!Frumoasa prezentarea ta!Traind aici,am si uitat sa mai fiu atenta la orasul meu,iar tu mi-ai reamintit cat de frumos este!!felicitari!si succesc in continuare!

 6. Ma bucur ai prezentat asa de frumos orasul ( sunt din targu mures). Mai mult decat atat ca ai si mentionat ce se poate face in jurul orasului. Eu am inceput sa organizez 2 tururi de 1 zi cu plecare din Targu Mures, 1 dintre ele include si 2 biserici sasesti.

 7. Prezentare frumoasa. Chiar lucrez la configurarea unui traseu de concediu pt la vara , care include si un popas in Targu Mures, unde am mai fost, insa numai o zi . Acum vreau sa ma cazez o noapte pt a avea timp sa vizitez cat mai multe obiective ; de mare ajutor prezentarea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.