Ruse este, de regulă, orașul prăfuit de după Podul Prieteniei, pe care îl tranzitezi fără să te uiți în urmă cu regret. Dar mulți nu știu că el ascunde bijuterii arhitecturale și evenimente culturale interesante.

Am făcut cunoștință cu Ruse ieri, cu ocazia Blue Week Festival, eveniment organizat de Danube Competence Center, un cluster din Serbia finanțat de Guvernul Federal al Germaniei, care își propune să promoveze turismul de-a lungul Dunării. Este vorba de un eveniment anual care celebrează Ziua Internațională a Dunării, în cadrul căruia anul acesta Asociația Travel Focus a fost partener.

Așa cum indică și numele, Blue Week Festival se întinde pe parcursul unei săptămâni începând cu data de 27 iunie, cu evenimente în Serbia, Bulgaria și România. La Drobeta Turnu-Severin are loc Bike Fest, un eveniment dedicat pasionaților de ciclism care vor descoperi o pistă ce leagă România de Bulgaria și care își propune să promoveze turismul în zona Porțile de Fier. De asemenea, în Serbia, la Belgrad, se organizează plimbări gratuite cu caiacul pe Dunăre.

Blue Week

Revenind la Ruse, puțini știu despre istoria încărcată pe care orașul o poartă în spate. A fost fondat încă din primul secol Î.Hr., de către împăratul roman Vespasian, sub denumirea de Sexaginta Prista (Portul celor șaizeci de nave). Farmecul orașului constă în clădirile conservate din secolele XIX-XX, în stil baroc sau neoclasic.

Noi am început cu o incursiune în vremurile romane, când pe malul Dunării făceau legea soldații romani. Așa se face că în Piața Romană de la ruinele fortăreței Sexaginta Prista am urmărit defilarea soldaților și redarea unor lupte, jocuri și meșteșuguri din vremurile romane. Practic, s-a dorit ilustrarea vieții de zi cu zi dintr-un oraș roman, cu luptătorii, sclavii, nobilii, actorii stradali și barbarii săi.

Soldati romani Ruse

Soldat roman

Sexaginta Prista

Sexaginta Prista

Romani

Olarit Ruse

Au existat, de asemenea, produse tradiționale bulgărești de tot felul, care au oferit un plus de culoare evenimentului. Am putut plăti chiar și în lei, neavând asupra noastră moneda locală, leva.

Miere Ruse

Suc natural ruse

Ruse

Felicitari bulgaresti

A urmat o plimbare prin centrul orașului Ruse, care m-a surprins în mod plăcut cu arhitectura valoroasă, cu clădiri vechi la orice pas, care spun povestea unui oraș cândva mult mai prosper.

Ruse

Ruse

Ruse

Ruse

Am făcut o vizită la Eco Museum& Aquarium, un muzeu proaspăt deschis în 2014, unde vei descoperi biodiversitatea care s-a format de-a lungul bazinului Dunării, dar vei învăța și despre conexiunile dintre toate organismele vii de pe teritoriul Bulgariei. Un fel de mic Antipa. Ce mi-a plăcut cel mai mult la muzeu a fost întâlnirea cu mamutul Manny, din Ice Age! 🙂

Eco Museum

Mamut Ruse

Piața Libertății este punctul central din Ruse, acolo unde găsești și cele mai importante repere culturale, precum Palatul Justiției, Primăria, Monumentul Libertății sau clădirea teatrului, toate cu elemente arhitectonice plăcute la vedere.

Piata Libertatii Ruse

Parc Ruse

În centrul orașului Ruse vei da cu ochii de celebrul restaurant Happy, asaltat de români pentru prețurile convenabile și porțiile uriașe.

Happy Ruse

Tot aici a avut loc și expoziția de vinuri Blue& Wine, din cadrul evenimentului Blue Week, unde am avut șansa să degustăm o mulțime de tipuri de vin din regiunile Dunării, fiind prezenți reprezentanți din România, Serbia și Bulgaria. Cel mai mult mi-a plăcut un vin de cireșe din Serbia, o combinație interesantă între vin și vișinată.

Blue Wine

Vinuri Dunare

Blue Week Ruse

Blue Week Ruse

Blue Week Ruse

Vinuri Ruse

Vin Ruse

Danube Competence Center dorește crearea unui label comun pentru regiunile viticole din zona Dunării, astfel încât accesul și promovarea acestora pe piața vinurilor să fie mai facile.

Ulterior, noi am optat pentru un prânz la Ciflika, cotat cel mai bun restaurant tradițional din Ruse. Am încercat să alegem din meniul extrem de voluminos doar preparate 100% tradiționale, majoritatea în vase din lut. Ce a urmat a fost un adevărat festin!

Ciflika Ruse

Ciflika Ruse

Ciflika

Paine bulgaria

Ciflika Ruse

Ciflika Ruse

În meniu găsești felurile de mâncare atât în bulgară, cât și în engleză și română. Cele traduse în limba română îți vor smulge un zâmbet cu siguranță, pentru că exprimarea este de multe ori tare amuzantă. Prețurile nu sunt deloc mari, iar porțiile generoase. Spre exemplu, eu am comandat un delicios pui cu cașcaval, ou, ciupercuțe și alte legume, totul preparat într-un vas de lut. Prețul lui a fost cam 10 leva (1 leva e aproape 2 lei), așa cum este la mai toate preparatele.

Am încheiat ziua cu o plimbare pe faleza Dunării, care are nevoie de niște investiții serioase. Poate ieși ceva frumos!

Dunare Ruse

Dunarea Ruse

cris

Blue Week

Așadar, fii cu ochii pe evenimentele interesante care se organizează în Ruse și dă o fugă în oraș când se ivește ocazia. Din București sunt doar 75 de km. E mai mult decât pare din exterior, promit!

P.S. Atenție! E nevoie să iei din nou răbdarea în #valiză. Se lucrează IAR la Podul Prieteniei, așa că ia în calcul o așteptare luuungă la vamă și la traversarea podului. Taxa de trecere este de 13 RON dinspre Giurgiu și de doar 2 euro la întoarcere (9 RON).

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.