Bangkok este un oraș incredibil, care se remarcă pe harta lumii prin contrastele sale. Vei descoperi, pe de-o parte, zgârie-norii săi ultramoderni și, pe de altă parte, casele care stau să se prăbușească. Vei fi năucit de diferența dintre agitația de pe străzi și calmul din temple. Te vei afla printre thailandezi zâmbitori, dar, în aceeași măsură, și printre mulți europeni sau americani. Te va impresiona atât opulența de pe verticală, cât și simplitatea lumii de pe orizontală. De fapt, cu cât vezi mai mult, cu atât îți dai seama că știi foarte puține lucruri despre acest oraș.

De aceea, îndrăznesc să afirm că Bangkok poate fi cel mai contrastant oraș din lume. Dar, cum sunt departe de a mă numi un globetrotter (working on it), aștept și alte propuneri cu privire la această titulatură.

Ceea ce pot face, însă, este să îți ofer niște sugestii de experiențe pentru atunci când ajungi în Bangkok:

Vizitează templele aflate de-a lungul râului 

Nu poți ajunge în Bangkok și să nu încerci să îi descoperi latura spirituală. De-a lungul râului Chao Phraya sunt situate cele mai importante temple din oraș: The Grand Palace, Wat Pho și Wat Arun.

The Grand Palace este, de fapt, un complex de clădiri, printre care se află și renumitul Temple of The Emerald Buddha. A fost construit în 1782 și, începând de atunci, a avut calitatea de reședință a regilor Siamului și, mai apoi, ai Thailandei.

Întreg complexul este plin de culoare și merită cu prisosință să se numere printre cele mai vizitate obiective turistice din țară. Noi am fost puțin contra-timp și, cum era foarte aglomerat la Marele Palat, am ales să vizităm templul Wat Pho. Dar, nicio problemă, știu că voi mai ajunge cândva în Bangkok, măcar într-o escală! 🙂

Prețul unui bilet este de 500 baht (60 lei).

grand palace
Sursă foto: bangkok.com

Wat Arun (sau Temple of the Dawn) a fost pentru mine mica dezamăgire a Bangkokului, căci era în plin proces de reabilitare. Mi-a părut tare rău că nu l-am putut vizita, pentru că mi se par fascinante treptele abrupte pe care trebuie să le urci pentru a intra în templu, forma sa inedită și poziționarea pe marginea râului. Ca sa nu mai spun despre cât de frumos e luminat noaptea! Dar e pe listă pentru data viitoare!

În mod normal, prețul unui bilet este 100 baht (12 lei). În plus, se află fix vizavi de Wat Pho, deci trebuie doar să traversezi râul cu feribotul între cele două. 

templu in reabilitare

Wat-Arun-Bangkok
Sursă foto: bangkok.com

După cum spuneam, noi nu am avut foarte mult timp la dispoziție, așa că am ales să vizităm Wat Pho, un templu colorat care mi-a plăcut enorm. Mai ales că statuia lui Buddha în poziție culcată (Reclining Buddha) este absolut impresionantă. De fapt, oricât de multe detalii ți-aș oferi, impactul pe care îl vei avea în momentul în care intri în templu va fi foarte mare. Îți spun doar că statuia măsoară 46 de metri lungime și este îmbrăcată în totalitate în foiță de aur!

Templul se află la doar 10 minute de mers pe jos de Grand Palace și este mai puțin aglomerat, pentru că mulți dintre turiști intră doar să vadă statuia gigantică a lui Buddha. Dar tu, pentru că scotocești prin #valiză, vei ști că merită să te plimbi prin întreg complexul,  deoarece este plin de culoare și pentru că te vei încărca cu energie pozitivă.

Prețul unui bilet este 100 baht (12 lei). Mi s-a părut tare simpatic că ți se oferă gratuit și o sticlă de apă rece. Crede-mă, e tot ce ți-ai putea dori pe căldura moleșitoare care învăluie orașul în jurul prânzului.

Nu uita că trebuie să te descalți înainte să intri în temple și, de asemenea, că trebuie să ai umerii și picioarele acoperite. Dacă ești îmbrăcat mai sumar, nu-ți face probleme. Cineva de la templu va avea grijă să te înfășoare bine înainte de a ajunge la intrare. 🙂

temple thailanda

wat pho buddha culcat

templu budist interior

culori temple

vizita bangkok

ce sa faci in bangkok

templu bangkok

decoratiuni budiste

ce sa vezi in bangkok

citit in palma

pe jos in templu

Plimbă-te cu barca pe râu

Poți ajunge la temple cu barca pe râul Chao Phraya. Există o mulțime de companii are oferă day-trips cu bărci express de tip hop on-hop off, din care poți coborî în diverse puncte ale traseului. Însă eu te-aș sfătui să îți organizezi propriul itinerariu, mai ales că bărcile normale sau feriboturile care doar traversează râul sunt exagerat de ieftine. Noi am dat 15 baht (1,7 lei) pentru o plimbare scurtă, dar cuprinzătoare, până la pier-ul cel mai apropiat de Grand Palace și What Pho. Însă simplele traversări ale râului, așa cum am fi făcut-o dacă Wat Arun nu ar fi fost în reabilitare, sunt și mai ieftine.

Singurul dezavantaj al bărcilor normale este că probabil va trebui să aștepți puțin la coadă, împreună cu alți turiști entuziasmați. Însă vei avea loc pe barcă și te vei bucura în voie de imaginile contrastante care ți se vor derula în fața ochilor: hoteluri luxoase, case dărăpănate, apoi iar clădiri moderne, urmate de locuințe gata să se prăbușească. Da, Bangkokul este destul de dificil de asimilat și se va juca cu mintea ta, până când îi vei înțelege extremele ce îl definesc.

plimbare pe rau bangkok

hotel pe rau

mahalale bangkok

cu barca pe rau

hoteluri luxoase bangkok

case pe rau

chinatown bangkok

Alege un hotel cu view

Nici nu este dificil să dai peste un hotel care are o priveliște frumoasă de pe rooftop, mai ales având în vedere că piscina de la ultimul etaj este un element distinctiv al unităților de cazare din Bangkok. De altfel, ar fi complicat fără ea, dacă ne gândim la umiditatea din aer și căldura înăbușitoare. Nu îți imagina că toate hotelurile cu super view sunt foarte scumpe, deci nu exclude din start această variantă.

Noi am stat la un hotel micuț, cu servicii destul de bune. Este vorba de Hotel Icon, bine situat lângă o stație a skytrain-ului, cu camere moderne și curate, cu personal extrem de amabil și cu o super priveliște de la micuța piscină aflată la ultimul etaj. Cât privește prețul, noi am dat 50 de euro pe noapte pentru o cameră dublă. Este drept că am rezervat prin Amoma.com cu reducerea de angajat de 10% a lui Claudiu, însă cred că și pe booking.com ai șanse mari să îl găsești la un preț convenabil, dacă faci rezervarea din timp.

Tot ce pot să spun este că merită toți banii să te întorci seara la hotel și să te relaxezi la piscină, cu orașul frumos luminat în fața ochilor tăi.

skyline bangkok

palmier thailanda

terasa bangkok

mic dejun bangkok

Mănâncă de pe stradă

Știu că pentru mulți poate părea periculos să mănânci street food, din cauza condițiilor neigienice în care se presupune că este pregătită mâncarea. Însă ești în vacanță, e nevoie de puțină relaxare. Evident, trebuie să alegi doar preparatele care ți se par apetisante, după ce ai analizat puțin stilul lor de pregătire. Dar eu îți recomand să nu pleci din Bangkok fără să încerci măcar o dată din mâncarea de pe stradă, s-ar putea să ți se pară mult mai bună decât cea de la restaurant.

N-are rost să înșir ce fel preparate vei găsi pe la tarabe, pentru că am ocupa tot articolul numai cu acest subiect. De aceea, ne mutăm foarte curând în altul nou-nouț, în cadrul căruia vom vorbi doar despre mâncarea thailandeză! 🙂

street food bangkok

stand cu mancare

fructe thailanda

pad thai

piata de noapte

inghetata

inghetata cocos

Urcă-te în skytrain

O altă experiență frumoasă este plimbarea cu skytrain-ul (BTS). Ai ghicit, este vorba de un tren suspendat care își face loc printre zgârie-nori și îți oferă o priveliște frumoasă a orașului de la înălțime, cu contrastele sale cu tot.

Asigură-te că parcurgi și stațiile de pe linia Silom, căci pe acel traseu se vede cel mai frumos profilul orașului. Te-aș sfătui, în schimb, să eviți orele de vârf (07:00 – 09:00 și 16:00 – 19:00), când probabil nu va fi la fel de simplu să te bucuri de priveliște. Prețurile sunt stabilite în funcție de numărul de stații și pornesc de la 15 baht (sub 2 lei).

skytrain thailanda

thailanda din metrou suspendat

cladire cabluri

tren suspendat bangkok

Vizitează o piață plutitoare

Ești în Bangkok, deci e absolut obligatoriu să vizitezi o piață plutitoare. Noi am ales să mergem la Damnoen Saduak Floating Market, aflată la 80 de kilometri de oraș. Deși astăzi cei care fac cumpărături sunt într-o mult mai mare măsură turiști decât localnici, mie mi s-a părut totuși o experiență autentică. De ce? Pentru că barca te va plimba printr-o zonă cu vegetație luxuriantă, după care în orizont se vor profila casele localnicilor, situate pe canal. Imediat ce apar primele locuințe, vei observa și gențile, tablourile cu elefanți colorați, eșarfele și alte astfel de suveniruri. Dar adevărata explozie de culoare începe odată cu bărcile cu fructe, iar agitația tipică unei piețe te va molipsi cu siguranță. La un moment dat, am trecut pe lângă o doamnă care vindea mango sticky rice, însă barcagiul n-a văzut semnalele mele disperate la timp și am lăsat în urmă zona în care se afla. Tocmai când începeam să mă resemnez, am văzut-o pe bătrânica simpatică începând să vâslească cu forță, cu un gest care parcă spunea „Las’ că vin eu la tine!”. Și da, trebuie să încerci neapărat mango sticky rice! 

Piața plutitoare a fost unul dintre locurile mele preferate din Bangkok, chiar și așa turistică cum a ajuns. Plimbarea cu barca costă 2000 de baht (noi am fost patru, deci 500 de fiecare, adică cam 60 de lei). Însă excursia poate arăta și altfel: poți să iei autobuzul din Bangkok, de la Southern Bus Terminal, să mergi pe jos până la piață și doar să privești de sus, de pe pier, agitația pieței plutitoare. Singurul meu regret acesta este, că n-am putut vedea totul de sus, însă nu cred că este posibil în cadrul unui tur cu barca. Dacă știi tu că se poate, aștept pontul ca sa fac un update! 🙂

cu barca pe canale

palmieri multi

blogger de calatorii

calatoare

piata plutitoare thailanda

fructe piata

vizita la piata plutitoare

pe canale

piata plutitoare thailanda

asia colorata

mango sticky rice

Bea un cocktail la unul dintre skybar-urile uimitoare

În Bangkok există extrem de multe skybaruri, poate mai multe decât în orice alt oraș din lume. Cu toate acestea, cel mai renumit dintre ele este Sirocco Skybar Lebua din State Tower, pentru că a apărut în The Hangover 2. Deși am fost în mari dubii în momentul alegerii, noi am optat pentru Vertigo Moon and Bar, căci mie mi s-a părut mai frumos și am sperat că va fi mai puțin aglomerat.

Am ajuns la fix pentru a admira apusul și pot spune că a fost incredibil de frumos. În plus, skybarul este atât de deschis, încât conceptul de panoramă de 360 grade capătă sens mai mult decât oriunde.

Evident, pentru a lua cina sunt destule mese disponibile, căci prețurile nu sunt pentru oricine. La bar, în schimb, este foarte aglomerat, însă cred că vei reuși să te strecori pe undeva și să savurezi un cocktail sau o bere. Prețurile sunt de 5 ori mai mari decât într-un bar normal, dar eu zic că merită să bugetezi o astfel de experiență (un cocktail este cam 500 baht, deci în jur de 60 lei). E unul dintre momentele alea în care ți-ai dori să poți păstra pentru mult timp imaginile pe hardul tău intern!

bangkok

skybar bangkok

priveliste bangkok

deasupra bangkokului

apus peste bangkok

cocktail skybar

cladiri bangkok

admirand bangkokul de sus

bangkok skybar

apus bangkok

bangkok de sus

Plimbă-te cu un tuk tuk colorat

Experiența amețitoare cu tuk tuk-ul este un must. Nu spun că ar trebui să optezi doar pentru acest mijloc de transport, căci este mai scump decât taxiul și, de multe ori, șoferii profită de entuziasmul tău pentru explorarea orașului într-un mod cât mai autentic. Însă măcar o dată trebuie să te urci într-un tuk tuk!

#Sfat din valiză no.1: alege un tuk tuk frumos colorat.

#Sfat din valiză no. 2: alege-ți  o bară și ține-te bine de ea! 🙂

tuk tuk colorat

tuk tuk thailanda

tuk tuk bangkok

Du-te la shopping într-unul din mall-urile din Siam Square

Dacă îți place să mergi la shopping în vacanțe, în Bangkok ai nimerit cum nu se poate mai bine. Siam Square este punctul central al orașului, acolo unde nu vei ști în ce mall să intri mai întâi. Mai mult decât atât, există mall-uri pentru toate buzunarele, iar foodcourt-urile sunt minunate, cu mâncare de toate tipurile. De altfel, mall-ul face parte din stilul de viață thailandez, în special în ceea ce privește tinerii.

Noi am mers la Central World, al zecelea cel mai mare mall din lume, care nu este chiar în Siam Square. A fost o experiență interesantă, mai ales că în fața centrului comercial era un concert. În plus, nenumăratele etaje ale mall-ului sunt într-o oarecare măsură impresionante.

Alte mall-uri renumite sunt MBK (are un etaj plin cu electronice), Emporium și Siam Paragon.

mall bangkok

mall foarte mare

oameni in mall

cires inflorit

Dă o tură prin Lumpini Park

Lumphini Park, denumit după locul de naștere al lui Buddha din Nepal, este oaza de verdeață din mijlocul Bangkokului. Când simți că atmosfera devine cu adevărat înăbușitoare (deși e posibil să simți asta mai tot timpul), mai ai o șansă pentru o gură de aer proaspăt dacă dai o tură prin parc.

De altfel, acolo au loc tot felul de activități antrenante, precum clase de aerobic în aer liber sau concerte. În plus, poți să te plimbi pe lac cu hidrobicicletele, iar priveliștea cu zgârie-norii din spatele vegetației este o perspectivă care va completa imaginea Bangkokului.

lumpini park bangkok

parc bangkok

plimbare prin parc

oaza de verdeata

familie la picnic

Du-te să afli povestea mătăsii la casa lui Jim Thompson

Jim Thompson este americanul care a salvat industria mătăsii în Thailanda. Cel puțin, așa este cunoscut omul care a fost trimis în timpul celui De-al Doilea Război Mondial în Asia. El a pus bazele Thai Silk Company Limited, o companie care a scos din mizerie și a oferit o sursă de venit unor mii de thailandezi.

Pe lângă fascinația pe care o oferă povestea mătăsii și casa tipic asiatică a lui Jim Thompson, povestea este condimentată de dispariția lui din 1967, în timpul unei vacanțe în Malaysia. În mod curios, echipele de investigație nu au putut să îi dea de urmă și nici în momentul de față nu se știe exact ce s-a întâmplat.

Noi n-am reușit să ajungem aici, însă mi-aș fi dorit să am în fața ochilor casa asta cu aer exotic și să aflu mai multe despre povestea mătăsii în Thailanda.

Prețul unui bilet este 150 baht (sub 20 lei), iar mai multe informații găsești aici.

jim-thompson-bangkok

casa lui jim thompson

Jim-Thompson-House-Museum-800
Sursă foto: bangkok.com

Nu rata Chatuchak, cea mai mare piață de weekend din lume

Dacă prinzi un weekend în Bangkok, ai program de mers la piață. Și nu la orice piață, ci la cea mai mare piață de weekend din lume. Chatuchak Market ocupă în jur de 13 hectare și este deschisă în fiecare weekend între orele 9 și 18.

Da, Pablo Picasso a zis că orice îți imaginezi este real. Ei bine, orice îți imaginezi este la Chatuchak! Cu alte cuvinte, vei găsi absolut tot ce îți trece prin cap la această piață: de la haine, mâncare, suveniruri ieftine (!!) și până la piese de mobilier. De recomandat este să îți rezervi o jumătate de zi, mai ales că zona cu mâncare pare că nu se mai termină!

#Sfat din valiză: încearcă să ajungi cât mai devreme, pentru că în jurul prânzului începe să se aglomereze, iar căldura îți va crea neplăceri.

#Sfat din valiză 2: ia-ți pantofi comozi. Cu plăcere! 🙂

chathuchak piata bangkok

umbrele colorate

piata de weekend

stand cu mancare

cea mai mare piata din lume

esarfe matase

sapunuri suvenir

Bucură-te de propria ta experiență de tip Hangover pe Khao San Road

Khao San Road este raiul backpackerilor, deci vei găsi acolo o atmosferă internațională și mulți tineri din toate colțurile lumii. Mai mult decât atât, sunt extrem de multe baruri, terase și restaurante, care mai de care mai frumos luminate, plus multe tarabe cu street food.

Partea care amintește de filmul Hangover vine după lăsarea serii, când strada este plină cu oameni care petrec de la un capăt la altul, căci barurile devin neîncăpătoare. Dar asta nu înseamnă că în timpul zilei nu vei vedea vizitatori sorbind dintr-un bucket (în care se servesc cocktailuri), mai ales că acolo nimeni nu pare să fie judecat pentru asta!

Nu uita: what happens in Bangkok, stays in Bangkok! 🙂 Asta dacă nu nimerești în oraș de Buddha Day, când nu se vinde alcool absolut nicăieri. Mi s-a părut incredibilă și de neclinit credința lor, în condițiile în care nu contează absolut deloc pierderile de natură financiară. Nu se comercializează alcool nici măcar în supermarketuri!

khaosan road

petrecere bangkok

strazi noaptea bangkok

lumini colorate

terasa bangkok

bar bangkok

Mănâncă insecte

Ei bine, trebuie să ai o listă cu lucruri de făcut într-o viață. Dacă nu ai alcătuit-o deja, ar cam fi cazul! Pe a mea se afla și provocarea de a mânca insecte ciudate în Bangkok. Deși nu am putut merge atât de departe încât să optez pentru o cină alcătuită din viermi, mi-am ales un greiere crocant și un scorpion bine înfipt pe băț. Trecând peste detaliile înfricoșătoare și foarte puțin apetisante, concluzia este că am bifat o experiență inedită. Dacă aș repeta-o? Nu cu greierele, mai bine îl lăsăm doar să cânte în întuneric. Dar scorpionul a fost ok-ish, l-aș vedea în combinație cu o porție de risotto…tot negru! 🙂

insecte de mancat bangkok

insecte de mancare

Fă cunoștință cu Disneyland-ul nocturn al adulților

Bangkok n-ar mai fi Bangkok fără această latură întunecată. De fapt, nu e chiar așa întunecată, căci neoanele roșiatice îți vor ataca cu violență vederea din toate părțile. Dar, dacă ar trebui să fim sinceri, probabil e unul dintre motivele pentru care capitala Thailandei este cel mai vizitat oraș din lume. Unde în altă parte are turismul sexual  o mai mare amploare?

Dacă vrei să explorezi cu adevărat Bangkokul, trebuie să dai o raită și prin cele mai renumite zone printre cei care caută o noapte de senzație, adică Nana Plaza și Cowboy Soi. Trebuie doar să îți lași pudoarea acasă, căci acolo ping pong show nu implică o paletă și o minge de tenis de masă. (???) Noi n-am fost prea curioși să vedem un astfel de spectacol, dar trebuie să știi că vei fi asaltat din toate părțile de comercianți care vând bilete. Nici în momentul de față nu știu exact ce implică toată treaba, însă promit că o să depășesc această etapă ignorantă a vieții mele și o să mă uit pe youtube!

Ca să nu mai zic de doamnele și domnișoarele care stau în linie așteptând să fie alese, de parcă ar fi în meniul vreunui restaurant. Nu, nimeni nu țipă pick me, pick me –deși ar fi fost fun! Dar fii cu băgare de seamă dacă te bate gândul să faci vreo alegere: feminitatea capătă noi valențe în Bangkok, așa că nu vei putea intui întotdeauna dintr-o privire cine este sub acoperire! 🙂

nana plaza

turism sexual thailanda

thailandeze bangkok prostituate

viata de noapte bangkok

Du-te la piața de flori

Foarte aproape de templele cele mai cunoscute (Grand Palace și Wat Pho) se află Piața de Flori sau Pak Khlong Market, un alt loc unde vei da peste o explozie de culoare. De asemenea, acolo vei găsi numeroase aranjamente florale tipic thailandeze. Merită să dai o tură prin piață, mai ales că este într-o zonă foarte autentică, unde vei vedea acea parte a Bangkokului aflată la polul opus zonei cu hoteluri luxoase.

piata de flori

flori thailanda

flori piata

trandafiri rosii mici

flori de la piata

flori colorate

Explorează trecutul la Ayutthaya

Fosta capitală a Siamului este acum parte din patrimoniul cultural UNESCO. Și pe bună dreptate, căci vei găsi acolo o mulțime de temple care datează din secolul al XIV-lea și care te vor lăsa cu gura căscată.

Deși orașul a fost distrus de armata burmeză în secolul al XVIII-lea, ruinele sale au supraviețuit trecerii timpului. Prin urmare, tot ce ai de făcut este să te urci într-un tren cu destinația Ayutthaya! Prețul biletului este foarte mic (în jur de 5 lei pe sens), iar călătoria durează cam două ore.

Pentru că a fost o excursie incredibil de interesantă care mi-a plăcut tare mult, vom scoate din #valiză un articol separat, în care îți voi spune cum să planifici pas cu pas o zi minunată la Ayutthaya.

ayutthaya excursie bangkok

temple budiste

temple thailanda

istorie thailanda

religia budista

Du-te la un meci de box- muay thai

Muay thai este sportul național thailandez, fiind un stil de luptă care implică doar pumnii, picioarele, coatele și genunchii. De fapt, ce-ar mai rămâne? Cert este că thailandezii sunt înnebuniți după muay thai, fiind o parte importantă a culturii lor. Mai ales că stilul acesta de luptă le-a fost de mare folos în timpul invaziei Birmaniei.

Dacă îți surâde ideea de a fi spectator la un astfel de meci, Bangkok este orașul pe care îl cauți. Un bilet costă între 1000 și 2000 de baht (cam 200-250 lei), iar mai multe informații poți găsi aici.

box thailandez muay thai
Sursă foto: AsiaWebDirect

Vizitează un templu noaptea

Da, vizitarea unui templu noaptea este diferită de cea din timpul zilei. Noi am nimerit fix în mijlocul unei rugăciuni și a fost o experiență inedită. Mai ales că luminile oferă un caracter mistic și mai pronunțat, iar tu vei fi foarte curios să vezi tot ce se întâmplă.

#Recomandare din valiză: oricât de entuziasmat ai fi, încearcă să nu îi deranjezi pe cei care se roagă.

templu budist

statuie buddha

zen budism

templu noaptea

Experimenteaza traficul haotic

Fie că vrei, fie că nu, la un moment dat vei fi blocat în trafic în Bangkok. Nu degeaba este clasat pe locul întâi în topul celor mai aglomerate orașe din lume! De aceea, ar fi înțelept să eviți renumitul rush hour și să te deplasezi prin oraș pe cât posibil în alte intervale orare.

În timpul orelor de vârf, cel mai potrivit mijloc de transport este un scuter-taxi. Da, există și te va duce cel mai rapid la destinație, căci se strecoară prin mulțime cu o viteză amețitoare!

Sunt o mulțime de alternative în ceea ce privește transportul în Bangkok. Avem BTS- trenul suspendat, metrou, bărci, autobuze fără ferestre, scutere, tuk-tuk-uri și taxiuri.

Dacă grupul tău este format din cel puțin 3 persoane, poate fi mai convenabil să mergi cu taxiul decât cu trenul suspendat sau metroul. Doar ține minte să negociezi prețul, dacă taximetristul nu vrea să pornească aparatul (ceea ce se întâmplă destul de frecvent).

#Sfat din valiză: atunci când îți faci programul, ia în calcul traficul din Bangkok. Chia dacă distanțele nu par atât de mari, s-ar putea să fie traffic jam și să dureze mai mult decât planificasei să ajungi la destinație.

***

Cum nu puteam să plecăm din Bangkok fără peripeții, noi aproape am pierdut avionul către Krabi din cauza traficului. Programul nostru prevedea o întoarcere liniștită de la Ayutthaya, fiind chiar în grafic când am coborât din tren. Cu toate acestea, ne-am trezit într-un taxi blocat în trafic, care nu înainta absolut deloc. Inițial, nu ne-am stresat, însă cum lucrurile nu s-au îmbunătățit sub nicio formă și noi ne aflam pe aproximativ aceleași coordonate de o bună bucată de vreme, nu ne-a rămas decât să coborâm din taxi și să alergăm pe străzi către hotel. Exact ca în filme. Singura diferență este că totuși nu m-am descălțat de sandalele care mi-au făcut niște bătături îngrozitoare! Apoi, la hotel am creat un haos total, astfel încât să ne cheme un taxi cât mai repede, iar pe taximetrist l-am mințit că avem avionul mai devreme, să se implice pe cât posibil să ne ducă la aeroport în timp util.

Mai mult decât atât, am făcut și un mic accident cu un taxi în Bangkok. Evident, n-aveam cum să îl ratăm tocmai noi. Și pentru că taximetristul era ocupat să negocieze cu cel care l-a lovit din spate, ne-a lăsat mai departe de gară decât ar fi trebuit, așa că am pierdut trenul pe care ne gândeam că îl vom prinde lejer. De-asta zic că durata transportului în Bangkok este imprevizibilă! 

trafic bangkok

masini bangkok

motociclete noaptea

scuter taxi

Plimbă-te la întâmplare pe străzi 

Este o recomandare nelipsită din articolele urbane ale #valizei, căci doar așa ajungi să descoperi un loc cu adevărat. Prin urmare, plimbă-te pe străzi la întâmplare astfel încât să înțelegi cu adevărat Bangkokul. Da, este un oraș pe care, fie îl iubești, fie îl urăști. Dar eu cred că tot haosul său își va face cumva loc în inima ta călătoare, cu templele colorate, oamenii zâmbitori și contrastele aflate la tot pasul.

cladiri frumoase bangkok

bangkok modern

taxi bangkok

grafitti elefant

piata bangkok

piata bangkok

strazi bangkok

strazi bangkok

cladiri frumoase bangkok

Alte lucruri interesante despre Bangkok

 • Are cel mai lung nume de oraș din lume. Deși este cunoscut sub denumirea de Bangkok, localnicii folosesc Krung Thep, varianta prescurtată a numelui: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasit.
 • Toate templele imprimate pe monedele thailandeze se află în Bangkok:

           moneda de  1 baht – Wat Phra Kaew (Temple of the Emerald Buddha);

           moneda de 2 baht – Wat Saket (Temple on the Mount);

           moneda de 5 baht – Wat Benjamabophit (The Marble Temple);

           moneda de 10 baht  – Wat Arun (Temple of Dawn);

 • Este orașul cu cea mai ridicată temperatură din lume, cu o medie anuală de 28 de grade Celsius. Între martie și mai, această medie poate crește până la 34 de grade. Ar fi bine să ocolești această perioadă!
 • Cel mai mare cartier chinezesc din lume se află tot în Bangkok. Dar pentru că am vizitat Chinatown-urile din New York și San Francisco, am spus pas celui din capitala Thailandei.
 • În trecut, în Bangkok existau mult mai multe canale, orașul fiind foarte similar Veneției. Dar unde ar mai fi fost construiți zgârie-norii, dacă nu s-ar fi pavat o mare parte din aceste canale?
 • Red Bull a fost creat în Thailanda în anul 1976 de Chaleo Yoovidhya, un thailandez de rând care s-a mutat în capitală pentru a face bani. E suficient de menționat că în momentul morții sale din 2012 era al treilea cel mai bogat om din țară!
 • În mod normal, cablurile de electricitate la vedere ar fi un șoc cultural. Dar, ghici ce? Pentru noi e o chestiune familiară.

cabluri thailanda

 • Locuitorii Bangkokului vor să aibă tot timpul freza pusă la punct. Altfel nu îmi explic de ce există frizerii fix pe peronul gării, o chestiune care m-a surprins incredibil de tare. E adevărat, există o logică: dacă pierzi trenul, măcar faci ceva util cu timpul tău, cât îl aștepți pe următorul. Și mai ajungi și prezentabil la destinație!

frizerie pe peron

 • Thailandezilor le place rozul, astfel că vei vedea o mulțime de taxiuri și de scutere roz în Bangkok. Chiar și autobuze!

scuter roztaxi roz

Bangkok este un amalgam de culori, de experiențe senzoriale, de oameni, de trăiri, de contraste. Are un caracter unic și tocmai de aceea trebuie să îl vizitezi cândva. Cât mai curând, îți doresc eu!

[line]

Pozele din Thailanda au fost făcute cu un Canon 750D, pus în #valiză de Canon România.

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

4 COMENTARII

 1. Buna,
  O intrebare: cum ai ajuns la piata plutitoare si cat a costat? Si doi, ai spus ca ai mers cu barca putin prin zona palatului, pur si simplu sunt multe pe acolo? Sau sunt anume barci?

  Merci

  • Buna, Livia. La piata plutitoare am ajuns cu taxi-ul, care ne-a asteptat acolo. Am negociat inainte pretul si a fost mai ok, fiind 4 persoane! 🙂

   Pe rau poti merge cu multe barci, unele sunt tururi ale agentiilor si dureaza mai mult (chiar si de tipul hop on/hop off), iar in cazul altora e mai mult vorba despre o simpla traversare pe malul celalalt si sunt foarte ieftine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.