Moscova se învârte între trei parametri: grandoare, opulență și putere. De cum vei ajunge în capitala Rusiei, te vei simți mic. Mic de tot. Pentru că orașul este construit în stilul caracteristic urbanisticii socialiste, care merge pe ideea “cu cât mai mare, cu atât mai bine”.

Când te gândești la începutul lunii martie, îți vin în minte ghiocei și raze blânde de soare. Ei bine, eu am petrecut un 1 martie mai atipic în 2013. Unul cu -14 °C.  Din îndepărtata Mamă Rusie, mi-am luat adio de la mărțișoare și mi-am concentrat atenția pe toate hainele din #valiză. Nu să fac inventarul, ci să le pun pe mine.

Moscova este ca o incursiune în trecut, râmânând însă bine ancorat în prezentul modernist. Socialismul este încă vizibil într-un mod categoric, în special în zona istorică. Practic, îți poți imagina fără mari eforturi defilările sovietice la scară largă care aveau loc în Piața Roșie, mai ales că tovarășul Lenin stă de pază. Ți-o poți imagina și pe Anna Karenina ducându-se la un bal somptuos și pășind pe zăpadă, în rochia ei elegantă din brocart. Pentru că în Moscova vei regăsi încă atmosfera din romanele marilor scriitori ruși. Și pentru că grandoarea prezentă pretutindeni parcă vrea să strige “nu vă amăgiți, noi conducem lumea”.

Ce-i de văzut prin capitala Rusiei?

Piața Roșie

piata rosie moscova

Aici e punctul zero al Moscovei și al întregii Rusii. De aici pleacă toate marile bulevarde și tot aici au avut loc numeroase evenimente istorice, chiar și încoronarea unor țari. La polul opus momentelor-cheie de pe plan politic se află marile concerte care s-au desfășurat aici, cu artiști precum Shakira, Pink Floyd sau Paul McCartney, Piața este inclusă în patrimoniul UNESCO încă din 1990 și cu siguranță va fi highlight-ul vizitei tale la Moscova. Ah da, și este imensă! Și roșie 🙂.

piata rosie noaptea

Catedrala Sfântului Vasile Blajenîi

turle colorate biserica

Pentru mine, zărirea în premieră a unor construcții emblematice vine la pachet cu un nod în gât și cu un gol în stomac. Mi s-a întâmplat când am văzut pentru prima dată Colosseumul, Domul din Milano, Palatul Westminster cu Big Ben, Empire State Building sau Sagrada Familia. Și când am pășit în Piața Roșie și am zărit de la depărtare catedrala parcă desprinsă din lumea Disney.

catedrala moscova

Biserica adăpostește mormântul Fericitului Vasile (sec. al XV-lea), patronul catedralei, și este celebră pentru cupolele în formă de bulbi de ceapă, foarte viu-colorate. Că tot am vorbit de Disney, te vei simți probabil ca în Hansel și Gretel și te va lovi pentru o clipă pofta să muști dintr-o cupolă. Dar, te asigur, nu e din turtă dulce! Dacă vrei să o vizitezi în interior, prețul este de 250 ruble, dar dacă ești student plătești doar 50 ( 1 rublă=8 bani).

Kremlin

vizita kremlin

Tot în Piața Roșie vei vedea zidurile Kremlinului, un adevărat „oraș în oraș”, care ocupă o suprafață de 28 de hectare, în timp ce zidurile au doi kilometri lungime. Practic, aici este lăcașul puterii rusești absolute, locul de unde Rusia a fost guvernată de-a lungul timpului de țari și comuniști. Bineînțeles că este și reședința președintelui țării.

Pentru a vizita Kremlinul, trebuie să știi că există mai multe opțiuni de bilete și prețuri, despre care poți citi aici. Fie că vrei să vezi doar Ansamblul arhitectural al Kremlinului și bisericile din interior sau și Armoury Chamber (unde vei vedea renumitele ouă Faberge) și The Diamond Fund (bijuterii, coroane, lingouri de aur), nu poți să tai de pe listă Kremlinul. E un must!

882270_565612850140278_1680585103_o

kremlin noaptea

Mausoleul lui Lenin

Da, chiar Vladimir Ilici Venin. Te primește la el, cuminte și îmbălsămat cum e acum. Se pare că liderul sovietic a fost atât de îndrăgit de poporul său spălat pe creier, încât la moartea lui, guvernul rus a primit mai bine de 1 000 de scrisorici din toată Rusia, în care se cerea ca Lenin să nu fie îngropat, ci să rămână conservat cumva pentru generațiile viitoare. Mi se pare interesantă toată chestiunea, dar am rezervele mele în a crede că este expus chiar „originalul”.

Mausoleul este închis lunea și vinerea, dar în restul zilelor fondatorul Partidului Bolșevic poate fi vizitat între orele 10 și 13. Intrarea este liberă, dar pregătește-te pentru o coadă lungă. Nu sunt permise fotografiile, nu te vor lăsa înăuntru nici măcar cu telefonul mobil sau orice alt fel de bagaj.

GUM-ul

Un mall pare parcă nelalocul lui, în contextul pur socialist al Pieței Roșii, nu? Dar el, totuși, există. Și, bineînțeles, e imens, așa cum le place rușilor. Trebuie să dai o raită prin GUM, este la îndemâna oricui vizitează Piața Roșie. Mai ales că găsești și de mâncare la prețuri cât de cât rezonabile.

mall rusia

magazinul GUM moscova

Stațiile de metrou

harta metrou Moscova

Nu te lovești prea des cu sentimentul vizitării unui muzeu atunci când intri la metrou. Ei bine, la Moscova multe dintre stații sunt adevărate bijuterii arhitecturale. Se pare că opulența n-a ocolit nici măcar mijloacele de transport, astfel că metroul a devenit o atracție turistică în sine. Acesta cuprinde nu mai puțin de 195 de stații, iar cea mai adâncă dintre ele se află la 74 m sub nivelul solului. Bineînțeles că a fost strategică construirea metroului la o adâncime atât de mare, deoarece pot servi drept buncăre în cazul unui conflict militar. Practic, până ieși la suprafață, ai timp să citești cel puțin un articol din ziar.

metrou moscova

Iată unele dintre cele mai frumoase stații ale metroului moscovit:

Komsomolskaya

statie metrou moscova

Novoslobodskaya

metrou moscova

Mayakovskaia

881899_565613060140257_1268061957_o

Arbatskaya

892044_565613046806925_950416913_o

Teatrul Bolshoi

teatrul bolshoi

Teatrul Bolshoi (bolshoi=mare) parcă spune o poveste despre vremurile când mersul la Operă era apogeul vieţii sociale, alături de participarea la baluri. Este un etalon cultural al Moscovei, fiind recunoscute la nivel internațional spectacolele de operă și balet ce au loc aici. După cum vezi, chiar și numele teatrului stă sub semnul grandorii rusești.

Universitatea de Stat din Moscova M.V.Lomonosov

Universitatea de Stat Moscova

Hmm..dar nu e? Parcă pare cunoscută clădirea…Nu, nu e Casa Presei Libere. Dar sunt clădiri gemene, într-adevăr. Însă nu e surprinzător, judecând după istoricul comunist comun al celor două țări. Universitatea de Stat din Moscova este una dintre cele mai vechi, dar și cea mai mare și mai importantă instituție academică a țării. Și când spun cea mai mare, spun că ocupă peste 300 de hectare. Puțin mai mult decât Universitatea din București, nu?

Partea interesantă este că fix în clădirea principală se află și campusul ( sau unul dintre ele). În universitate, studenții au tot ce le trebuie, așa că am auzit chiar de la ei că pot să nu iasă cu zilele în oraș. Au chiar și o florărie, dacă vor să își îndrepte vreo greșeală față de profesoare. Este inutil să spun că biblioteca, aflată vizavi de clădirea principală, depășește ca dimensiuni Universitatea noastră, nu?

Tot vizavi de Universitate se află o pârtie de ski. Păăăi, cum? Moscova nu e situată într-o zonă muntoasă! Și ce dacă? Oamenii tot au făcut o pârtie la coborărea unei pante domoale către râul Moscova, plus telescaun. Așa se face că tocmai când ieșeam din clădirea universității, m-am ciocnit de niște studenți care se întorceau cu plăcile de snowboard în campus. Nimic din ceea ce nu vezi zilnic la Poli!

P1080137

Tarabele cu suveniruri din zona Pieței Roșii

suveniruri rusia

Serios, n-ai cum să nu te întorci acasă cu o cutiuță muzicală sau cu o matryoshka. Și ai de unde alege! Fiecare tarabă spune o poveste despre Rusia, fă-le o inspecție! 🙂

matrioska rusia

Dacă până acum am tot povestit despre opulența pe care am întâlnit-o la Moscova, am simțit nevoia să fac o comparație, să nu rămâi cu impresia că așa este în toată Rusia. Am avut ocazia să vizitez Tver, un oraș aflat la 200 km de Moscova, unde m-a lovit realitatea. Practic, în afara celor două metropole (Moscova și St.Petersburg), în Rusia găsești destulă mizerie, sărăcie și tristețe. Nu sună încă destul de comunist? Mai încerc cu imaginile.

P1070904

magazin comunist

Cum ajungi la Moscova

Cu avionul

Companiile aeriene Tarom și Aeroflot operează curse directe către Moscova, cu o durată de cam 2 ore și jumătate. Prețurile sunt în jur de 150-200 euro, dar poate prinzi o promoție.

Cu trenul

Daaa, cu trenul! Eu așa am ajuns. Ce-i drept, este o experiență frumoasă și amuzantă într-un grup mare de prieteni, așa cum a fost în cazul meu, dar destul de obositoare în rest. Durează cam două zile și jumătate, însă nu te întâlnești în fiecare zi cu un pat suprapus legănat pe șinele trenului, unde îți savurezi și plăcinta cu varză de la Chișinău, plus bomboanele Bucuria de la desert ( atunci încă nu le găseai peste tot și la noi ), unde conversezi în româno-rusă cu un moșuleț de peste Prut, unde cineva împinge prin vagoane un cărucior cu alimente ca în Harry Potter și unde, în miez de noapte, la granița cu Rusia, tăbară peste tine un patruped care te miroase de stupefiante. Dacă te uiți puțin în jur, nu știi sigur dacă te duci în vacanță sau într-un lagăr de concentrare. Dar, lăsând fițele la o parte, e o experiență culturală tare interesantă.

DSC00084

tren catre moscova

Diferența de preț dintre avion și tren nu este, însă, prea mare, așa că nu merită să alegi trenul decât dacă ții neapărat să ai parte de experiența în sine. Noi am făcut, de fapt, drumul din trei bucăți: București-Iași, Iași-Chișinău și Chișinău-Moscova.

Cum obții viza pentru Rusia

Totul se întâmplă pe bază de invitație. Dacă ai pe cineva cunoscut acolo, nu trebuie decât să îți trimită o invitație. Dacă te duci în scop pur turistic, nu-ți face griji. Mai toate unitățile de cazare se ocupă cu trimiterea de invitații, contra-cost însă. Dacă pleci cu o agenție de turism din România, se vor ocupa ei de asta. Toate informațiile despre viză le găsești pe site-ul consulatului.

!!! #Sfat din valiză: încearcă să înveți caracterele chirilice și câteva cuvinte de bază în rusă, pentru că engleza nu îți va fi de mare folos la Moscova. Peste tot este scris doar în litere chirilice (chiar și McDonald’s), așa că printează-ți măcar alfabetul chirilic, pentru că nu te vei descurca altfel. Mai ales la metrou. Găsești alfabetul aici și câteva expresii uzuale în rusă aici.

O vizită la Moscova este o experiență tare interesantă. Rușii mi s-au părut reci, grăbiți și foarte masivi. Rusoaicele sunt, desigur, foarte frumoase și cochete, îmbrăcate în fuste, cu dresuri subțiri la -20°C . În oraș este încă puternic oglindit regimul sovietic, care se luptă cu occidentalizarea. E clar că rezultă un contrast frumos, care face din Moscova…Moscova!

moscova magica

IMG_5761

DSC00349

P1070766

rusia zapada

rusia iarna
case rusia

Le-am arătat ruşilor cum se face o mămăligă adevărată! 🙂

cum se face mamaliga

rusoaice autentice

Acestea fiind spuse, до свидания! 

 

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.