Dacă întrebi o sută de călători ce le vine în minte prima data când se gândesc la Bruxelles, probabil cele mai frecvente cuvinte vor fi: UE, ciocolată, bere, arhitectură flamandă și cartofi prăjiți. Nu-i așa că deja sună tentant de delicios?

Astăzi ne facem lecțiile pentru un city-break la Bruxelles. Adică eu îți povestesc, iar tu notezi. Ca la școală. Doar că nu voi fi o profesoară rea și comunistă care strigă catalogul cu o voce glacială, ci mai degrabă una de gașcă, care dă cu teoria de pământ și te învață chestii practice. Ți-ai pregătit stiloul și călimara? 🙂

[big_title2]#1[/big_title2]

Bruxelles este, neoficial, capitala Uniunii Europene. Pentru că aici își au sediul instituții importante, precum Parlamentul European sau Comisia Europeană. Practic, de aici se dă tonul în UE.

Poți vizita camerele Parlamentului European gratuit dacă trimiți o solicitare cu trei luni în avans (pentru că primesc foarte multe astfel de cereri) sau poți merge doar la Parlamentarium (Visitor Center), unde nu este nevoie de rezervare (intrarea este tot gratuită). Citește mai mult aici.

Parlamentul European

Inima Europei

Bruxelles UE

Parlamentul UE

Comisia Europeana

[big_title2]#2[/big_title2]

În Belgia există trei limbi oficiale: franceză, olandeză și germană. Am învățat încă de la facultate că țara este împărțită în două mari regiuni : în partea nordică-Flandra (cu influențe olandeze) și în cea sudică-Valonia (cu influențe franceze), formându-se o diversitate cultural-lingvistică ce duce deseori la conflicte politice. Olandeza este groaznică, dar, spre norocul tău, în Bruxelles se vorbește mai mult franceză, pentru că este o enclavă majoritar francofonă. Așa că adu-ți aminte (în caz că ai cam uitat) de qu’est-ce que vous avez preparer pour aujourd’hui. Oricum, vei găsi de cele mai multe ori semne și indicatoare bilingve (olandeză/franceză).

[big_title2]#3[/big_title2]

Grand Place sau Grote Markt este punctul zero al orașului și locul în care ajungi inevitabil într-o plimbare prin centru. Este vorba de piața faimoasă în care se asamblează din doi în doi ani la mijlocul lunii august un covor cu flori impresionant, care poate fi admirat timp de 4 zile.

covori de flori bruxelles

Sursă foto: dailynews.com

Eu am fost în septembrie, când piața era, în schimb, acaparată de o sărbătoare mexicană (n-aveam cum să nu prind totuși un eveniment, nu? 🙂 ). În tot restul timpului, Grand Place se remarcă prin arhitectura flamandă deosebită. Aici poți asista la concerte în aer liber și te poți relaxa la o terasă pe timp de vară sau poți cumpăra nenumărate cadouri de la Târgul de Crăciun organizat în fiecare iarnă.

Grand Place Bruxelles

Carnaval mexican

Mancare mexicana

Arhitectura flamanda

[big_title2]#4[/big_title2]

Simbolul Bruxelles-ului este un băiețel care are probleme cu prostata de la o vârstă cam fragedă. Manneken Pis este celebra statuie pentru care toți turiștii se calcă în picioare să o vadă, mulți dintre ei plecând dezamăgiți de dimensiunile sale, așa cum se întâmplă cu multe dintre obiectivele turistice foarte cunoscute. Așadar, te previn pe de acum: băiatul rebel care face pipi este mic! Dar tot merită să dai o raită prin centru să îl vezi, mai ales că uneori este îmbrăcat pentru a marca diverse sărbători. Eu l-am găsit așa cum l-a înzestrat Mama-Natură, dar aștept să îmi spui ce outfit și-a scos din garderobă (care conține mai mult de 900 de ținute) în timpul vizitei tale.

manneken pis

vizita bruxelles

[big_title2]#5[/big_title2]

În Bruxelles vei găsi cea mai veche galerie de shopping acoperită din Europa: Galeries Royales Saint-Hubert, deschise în anul 1847. Seamănă cu galeria Vitorio Emanuele II din Milano, mai ales că și aici te poți delecta cu o porție de window shopping.

Shopping Bruxelles

[big_title2]#6[/big_title2]

Tot în Bruxelles te poți plimba prin toate statele membre ale Uniunii Europene în decurs de doar o oră. Da, ai citit bine! Nu, belgienii n-au inventat teleportarea (încă!). Dar au deschis, în schimb, un parc care cuprinde miniaturi ale unor clădiri-simbol din statele UE. În Mini-Europe faci trei pași între Turnul Eiffel și Big Ben, iar din două sărituri ajungi lângă bărcile din Coppenhaga. Ca să nu mai spun că faci o vizită-fulger și la Palatul Mogoșoaia!

Mini Europa

Big Ben miniatura

Grand Place miniatura

Copenhaga

Casute flamande

Palatul Mogosoaia

Mi-au plăcut și jocurile interactive cu întrebări de cultură generală din geografia statelor Uniunii Europene. Prețul unui bilet la Mini-Europe este de 14, 5 euro și mai multe informații găsești aici.

Joc capitale

[big_title2]#7[/big_title2]

Ce am reținut din articolele trecute? Că n-ai voie să pleci dintr-un oraș fără să îl vezi de sus! În cazul ăsta, oportunitatea ți-o oferă cea mai mică parte a unui element chimic. Ai ghicit, Mendeleev ar fi mândru de tine: este vorba despre un atom. Structura din oțel construită pentru Expoziția Mondială din 1958 oferă priveliști minunate asupra orașului de la 102 m înălțime și, mai ales, asupra inimii Europei, unde există cea mai mare concentrație de instituții administrative ale UE.

Atomium Bruxelles

Bruxelles de sus

Vizita în sine nu este uimitoare. Vei vedea un mic muzeu cu imagini din anii ’50 și un restaurant panoramic. Punctul forte al Atomium-ului este liftul, care își schimbă culorile cu repeziciune, de parcă ai fi în mijlocul unei reacții chimice!

Lift

Urcare cu liftul

Bruxelles semn welcome

Atom din otel

Prețul de intrare este în jur de 12 euro, site-ul oficial spune că va republica tarifele curând. Informații despre program vezi aici.

[big_title2]#8[/big_title2]

Bruxelles este un oraș foarte verde. Că doar e nevoie de creiere oxigenate care să conducă Uniunea Europeană, nu? 🙂 Prin urmare, vei putea să te plimbi prin parcuri precum Warandepark, Parc Leopold sau Le Cinquantanaire.

Parc Le Cinqantenaire

[big_title2]#9[/big_title2]

Recunosc, îmi place să am grijă de silueta mea și mă străduiesc să îmi fac timp pentru mersul la sală. Dar în fața cartofilor prăjiți, fandările și abdomenele devin o amintire vagă. Mai ales dacă sunt în vacanță. Cu toții îi cunoaștem sub denumirea de french fries. Însă ei au apărut pentru prima oară în Belgia. Cu un milliard de sosuri din care poți alege, cartofii prăjiți din Bruxelles îți vor face cu ochiul la fiecare colt de stradă.

Cartofi prajiti

Olandezii au influențat arhitectura belgiană, fiind practic din aceeași familie flamandă. Dar au primit ceva la schimb: cartofii prăjiți, pe care îi găsim și în Amsterdam pe toate drumurile, unul dintre locurile unde se vând numindu-se chiar Manneken Pis. Din punctul meu de vedere, a fost un târg profitabil de ambele părți!

Ca idee, Belgia are de 7 ori mai puține restaurante Mc Donald’s decât SUA. Oare de ce ? 🙂

[big_title2]#10[/big_title2]

Diamonds are a girl’s best friend. Serios??? spuse ciocolata, expusă mândră în toaate vitrinele din Belgia. Cum să faci o fată să îți remarce existența? Oferă-i o ciocolată. Cum să o cucerești definitiv? Du-o la Bruxelles! 🙂

Belgia este, prin definiție, raiul ciocolatei. Aici se produc 220 000 de tone de ciocolată pe an, ceea ce înseamnă cam 22 kg de ciocolată pentru fiecare locuitor al țării. Noroc că vin vizitatori din toate colțurile lumii care pleacă cu câte o tonă de cioco în #valiză.

Ciocolata belgiana

Praline belgiene

Ciocolata Bruxelles

Recunosc, am cheltuit până la ultimul cent pe ciocolată, până în ultimul moment al călătoriei. Noroc că n-am mai avut bani și că a trebuit să plec, altfel mă întorceam cu ciocolată pentru tot cartierul. Dar nu pot fi învinovățită așa de tare, pentru că este extrem de dificil să te plimbi nepăsător pe lângă vitrinele încărcate cu praline, care mai de care mai delicioase. Și se pare că nu sunt singura care crede asta. Pentru că Aeroportul Internațional din Bruxelles înregistrează cele mai mari vânzări de ciocolată din întreaga lume!

#Recomand magazinele Leonidas și Godiva (care se bucură de mare succes și în New York), dar nu prea poți da greș cu niciun tip de ciocolată în Belgia.

Godiva

Chiar și cea mai acră persoană din lume poate fi îndulcită în Belgia, căci tot aici se găsesc trei mari tipuri de waffle/gaufre: Liege waffles (cel mai des întâlnite), Brussels waffles (mai mari, rectangulare și savurate cu toppinguri diverse, precum căpșuni sau înghețată) și galattes (mai subțiri, mai pufoase, consumate în general la micul-dejun, uneori cu gem). De-abia aștept să se inventeze totuși teleportarea, acum aș avea câte un waffle în fiecare mână. Știi, pentru echilibru! 🙂

Waffles Belgia

Gaufre cu topping

Waffle cu capsuni

[big_title2]#11[/big_title2]

 Cum să faci un tip să îți remarce existența? Împarte o bere cu el. Cum să îl cucerești definitiv? Du-l la Bruxelles! 🙂

Belgia este, prin definiție, raiul berii. Aici se produc mai mult de 800 de tipuri de bere, cu o concentrație de alcool de până la 10% (spre exemplu, berea Duvel– pe care o găsim și la Mega, care este tot un concept belgian). În medie, fiecare locuitor bea cam 84 de litri de bere pe an. Pe cale de consecință, există 180 de berării în țară, de la fabrici de bere mari precum Stella Artois, până la microberării.

Templul Beri

Bere belgiana

[big_title2]#12[/big_title2]

Bruxelles este locul în care s-a născut în 1929 faimoasa actriță Audrie Hepburn, devenită un fashion icon în special după filmul Mic Dejun la Tiffany (ecranizare a cărții cu același nume, ce poartă semnătura lui Truman Capote). Din păcate, eu n-am ajuns la casa ei din Rue Keyenveld 48, dar am adus-o la mine acasă, în dormitor.

Audrey Hepburn

Și în această privință, există ceva interesant de povestit despre Bruxelles pentru ambele sexe. Dacă Audrie Hepburn captează atenția feminină, trebuie să specific că tot aici s-a născut și Jean-Claude Van Damme.

[big_title2]#13[/big_title2]

Cazarea în Bruxelles nu este extraordinar de scumpă. Îți recomand să faci o căutare pe booking.com, vei găsi prețuri bune la hoteluri situate central. Dacă ai un buget redus, găsești aici hosteluri care au prețuri ce încep de la 15 euro/ noapte.

Eu am stat la Hotel Izan Avenue Louise, unde mi-a plăcut atmosfera și stilul clasic. Plus că este bine situat, destul de aproape de centru.

Hotel Izan Avenue Louise

[big_title2]#14[/big_title2]

Din Bruxelles poți ajunge extrem de ușor în alte orașe din Belgia, pentru că țara este mică, iar infrastructura de transporturi foarte bună. Până în Bruges (în curând pe blog) faci o oră, până în Ghent/Gent cam 30 de minute, iar până în Antwerp/Anvers puțin peste o oră. Ca să nu mai spun că la o jumătate de oră de Bruxelles se află Leuven, un oraș universitar extrem de simpatic și plin de viață, unde poți vizita și berăria Stella Artois. Prețul unui bilet de tren către aceste orașe costă între 15-27 euro dus-întors. Mai există varianta Go Pass 10, care costă 50 de euro pentru tinerii sub 26 de ani și îți oferă 10 călătorii către orice stație de tren din Belgia.

Bruges

Ghent cu barca

Leuven

Poți merge chiar și la Amsterdam, pentru că din Bruxelles faci cu trenul puțin peste două ore. E chiar o idee bună să legi un city-break în Bruxelles cu unul în Amsterdam, mai ales că zborurile sunt mai scumpe către Olanda, iar un bilet de tren până acolo din Bruxelles costă cam 50 euro dus-întors. Am scris aici ce poți face 3 zile în capitala nonconformistă a Olandei.

[big_title2]#15[/big_title2]

Belgia (și, implicit, Bruxelles) nu este o destinație nesigură. Ca și în Paris, viața merge înainte, oamenii locuiesc în continuare acolo, așa că nu trebuie să te lași descurajat/ă de ceea ce se tot vehiculează în media. E adevărat, călătoriile în zone precum Egipt ar cam trebui amânate pentru perioade mai pașnice. Dar Europa este o altă poveste. Am văzut mulți prieteni care au mers în Bruxelles fix după amenințările teroriste, pentru că își cumpăraseră bilete prin promoțiile masive ale Ryanair. O prietenă chiar s-a mutat acolo recent. Așadar, lucrurile au reintrat în cursul normal. Nu știm ce va urma, dar asta este valabil pentru orice alt loc din lume. În condițiile astea, n-ar mai trebui să ieșim din casă. Și, atunci, ce facem cu valiza pregătită pentru următoarea călătorie?

Am vizitat Belgia acum trei ani, când făceam parte din EGEA (European Geography Association for students and young geographers), iar Congresul Anual a fost organizat la Leuven. Btw, o parte din imagini îl au ca autor pe Ciprian Caraba, care făcea, de asemenea, parte din entitatea Egea București pe atunci.

Concluzia? Lecția de astăzi ne-a învățat, cred eu, că Bruxelles este o destinație perfectă de city-break. Aștept niște ciocolată la întoarcere! 🙂

[nggallery id=9]

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

10 COMENTARII

   • :)) Corect! Ahhh…plus toaleta aia publica luxoasa. Cu oglinzi pe tot peretii si muzica si neoane mov. E in centru. Cred ca e singura toaleta publica in care am intrat fara sa am nevoie :)) Bruxelles este orasul meu favorit! O combinatie de nou cu vechi perfecta. Nu ma satur de el…

 1. Buna Chris,
  Plec la Bruxelles la jumatatea lui mai.
  Imi poti spune cate ceva despre muzee de arta din oras/ castele din apropiere de vizitat.
  Am revazut amintirile tale din Portugalia si am decis ca trebuie sa revad locurile!
  Sper sa am aceleasi imbolduri dupa Bruxelles.
  Te pup
  La cat mai multe calatorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.