San Francisco este cel mai prietenos oraș din SUA. Pe lângă simbolurile precum Golden Gate, Alcatraz, tramvaiul cu cablu, căsuțele victoriene sau clădirea-piramidă, metropola americană are un vibe unic, datorită oamenilor. Prin urmare, iată ce experiențe n-ai voie să ratezi când ajungi aici:[line]

1. Traversează podul Golden Gate și bucură-te de priveliști

Golden Gate este unul dintre cele mai celebre poduri din lume, în special datorită culorii roșiatice ce sfidează ceața care se instalează cu frecvență în golf. A fost inaugurat în 1937 și măsoară cam 2,7 km lungime, legând orașul San Francisco de Sausalito și, în general, de Marin County.

Podul Golden Gate

Dacă ești o persoană energică, traversează podul pe jos (aproape 6 km dus-întors) și bucură-te de priveliștile minunate ale golfului San Francisco. Dar, pregătește-te psihic: podul Golden Gate deține recordul sinuciderilor din întreaga lume! Peste 1500 de oameni au hotărât să își pună capătul zilelor sărind de pe pod, ceea ce înseamnă o medie de o persoană la mai puțin de 3 săptămâni. Poți prinde, în schimb, și o zi miraculoasă: 30 dintre sinucigași s-au salvat, cu sau fără voia lor.

După intense documentări, am stabilit că două dintre cele mai bune puncte de panoramă ale podului sunt :

Fort Point- la capătul dinspre oraș- priveliște de jos

Priveliște de jos pod

Battery Spencer- la celălalt capăt, spre Sausalito- priveliște de sus (nu face ca mine și încearcă să ajungi aici după-amiaza, dacă vrei ca lumina pentru poze să fie potrivită)

Cel mai faimos pod din lume

2. Mergi într-o mini-croazieră către faimoasa închisoare Alcatraz

În San Francisco poți vizita închisoarea din care se spune că n-a evadat nimeni niciodată. Dar oare chiar așa să fie? Asta vei afla în timpul turului, după ce inspectezi celulele în care cândva au stat închiși unii dintre cei mai faimoși infractori ai lumii. Dar, cum am scris un întreg articol despre vizita la Alcatraz, te invit să deschizi un alt buzunar al #valizei aici.

alcatraz

3. Dă o tură cu faimosul cable car

San Francisco n-ar mai fi San Francisco fără faimosul cable car, tramvaiul din lemn care coboară vesel dealurile abrupte ce duc spre ocean. Dar mie mi se pare suficient să îl admiri, căci o călătorie presupune să aștepți la o coadă interminabilă și apoi, dacă ești suficient de norocos să prinzi un loc în cable car, să dai din coate printre turiști cu selfie-stickuri.

Eu am considerat că n-are niciun rost să stau o jumătate de zi la coadă pentru cable car, când aș fi putut să explorez orașul ăla minunat între timp. Cu siguranță ar fi fost o experiență tare drăguță, dar parcă prea turistică, în condițiile date. Mai ales că locuitorii orașului acum optează pentru alte tipuri de mijloace de transport în comun.

Dar poate data viitoare turiștii vor fi mai încântați să meargă pe jos, iar eu voi avea loc în cable car. Prețul călătoriei este 6 dolari și mai multe info despre istorie și rute găsești aici.

Tramvai vechi

Suvenir San Francisco

[line]

4. Întoarce-te în timp și admiră căsuțele victoriene

Undeva pe un deal, în Alamo Square, poți admira cel mai bine contrastul dintre căsuțele victoriene și zgârie-norii tipic americani. Hmmm…tocmai am avut o revelație: este, probabil, locul meu preferat din San Francisco!

Painted Ladies este denumirea sub care sunt cunoscute căsuțele victoriene și eduardiene construite în secolul al XIX-lea, în mai mult de trei culori. De fapt, mie căsuțele din întreg orașul mi s-au părut adorabile. To die for!

San Francisco oraș minunat

Căsuțe victoriene

Case San Francisco

5. Împrietenește-te cu leii de mare de la Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf este o mare zonă turistică, aflată de-a lungul portului și cuprinde mai multe pier-uri, dintre care se remarcă faimosul Pier 39. Ce găsești aici? Pe scurt: o mulțime de restaurante, fast-food-uri, carusele, un acvariu, suveniruri, vată pe băț colorată, magazine pline cu șosete amuzante, magazine dedicate oamenilor stângaci, o scară cu trepte care simulează sunetele clapelor de pian atunci când pășești pe ele, înghețată, concerte în aer liber și oameni veseli.

Barci port mic

Pier 39 San Francisco

Apus peste pod

Carusel

Ciocolate suvenir

Magazin magie

Parc distractii

Plus niște ființe taaaare leneșe. Adică niște lei de mare care privesc atât de galeș apusul, încât îți vine cheful de tolăneală doar uitându-te la ei.

Foci lei de mare

#Recomandare din valiză: devorează niște crabi uriași la unul dintre restaurantele din zonă sau încearcă un crab sandwich din piață.

Mănâncă crab

Crab

Fructe de mare sendvis

6. Du-te să vezi cea mai întortocheată stradă din lume

Lombard Street pare să fi fost proiectată de un om în stare avansată de ebrietate. Dar nu genul ăla pus pe scandal, ci tipul funny, căruia îi vin cele mai năstrușnice idei după ce dă gata câteva pahare.

Ei bine, băiatul ăsta petrecăreț a cam pus în dificultate șoferii care vor să coboare pe una dintre cele mai întortocheate străduțe din lume. Fie vorba între noi, însă, nu mi s-a părut că se grăbește nimeni să ajungă la ședința importantă de la birou sau să își ia copiii de la școală, pentru că strada a devenit mai degrabă un obiectiv turistic. Dar zău că e distractiv! 🙂

Cea mai intortocheata strada din lume

Strada in panta

7. Admiră orașul de sus

Dacă ai mai scotocit prin #valiză, știi deja regula de bază: nu plecăm din niciun oraș fără să îl admirăm de sus. Și da, și săritul cu parașuta se pune! 🙂

San Francisco nu m-a dezamăgit nici la capitolul panorame urbane, așa că mergi și tu la Twin Peaks, dealul de pe care poți admira întregul oraș californian. Uneori, chiar și unei persoane care nu prea tace îi este greu să descrie anumite emoții, așa că… dau legătura imaginilor.

twinpeaks

Priveliște San Francisco

San Francisco de sus

8. Mănâncă ciocolată în Giradelli Square

Ghiradelli Square se află tot în zona Fisherman’s Wharf și e locul unde fericirea atinge cote record. De ce? Pentru că aici vei găsi muuuultă ciocolată. Este vorba de un brand de referință în industria dulcegăriilor, și anume Ghiradelli (probabil brainstormingul pentru alegerea numelui n-a durat prea mult). Eu sunt o dubioasă când vine vorba de ciocolată, pentru că nu toate tipurile de cioco îmi plac, însă altele mi se pare delicios-de-devorabile. Ei bine, ciocolata Ghiradelli mi-a mângâiat papilele gustative și m-a făcut să conștientizez încă o dată că sunt în San Francisco.

Despre înghețata Ghiradelli, nici nu mai vorbesc. Doar o să îți arăt. Știu, acum înghiți în sec. #viațaegreu

Inghetata cu ciocolata

DSC_0465

9. Du-te la shopping în Union Square

Union Square este centrul centrului. Adică cea mai importantă piață din Downtown San Francisco, zona cu zgârie-nori. Oamenii mi s-au părut mult mai relaxați și zâmbitori decât în alte metropole americane, astfel că SFO s-a dovedit o junglă urbană mai mică și mai puțin violentă.

În zona Union Square vei găsi o groază de magazine ale brandurilor americane (și nu numai), ca de exemplu un Macy’s imens. Prin urmare, aici poți merge la shopping simțind cu adevărat că ești într-un oraș american.

Union Square

Inimă San Francisco

Shopping SUA

10. Bea o cafea în Downtown, printre zgârie-nori

După shopping, poți savura o cafea urbană, printre zgârie-nori. Nu sunt cei mai impresionanți din SUA, dar cu siguranță păstrează atmosfera unui oraș tipic american. Dintre aceștia, se remarcă în skyline-ul orașului Transamerica Pyramid, cea mai înaltă clădire din San Francisco (260 m).

Terasa cafea

Piramida San Francisco

Starbucks Suc

11. Mergi să vezi apusul de pe Baker Beach

Se dă următorul scenariu: podul Golden Gate, valurile Pacificului și un apus minunat. Nu că sună deja a nominalizare la Oscar?

Ia-ți păturica, un vin bun și admiră cum soarele aruncă tonuri roșiatice peste tot Golful San Francisco.

Valuri Pacific

Golden Gate de pe plajă

Apus pe plajă

Apus la Pacific

12. Ia prânzul în Chinatown

Știai că în San Francisco se află cea mai mare comunitate asiatică din afara AsieiChinatown este un oraș în oraș, în care vei avea impresia că ai greșit vacanța. Asiaticii se simt ca la ei acasa și fac parte din farmecul multicultural al metropolei americane. Asta și pentru că diversitatea etnică se află puternic înrădăcinată în ADN-ul orașului!

Într-una din zile, ia prânzul în Chinatown. Este o alternativă ieftină și mult mai sănătoasă față de fast-food-urile americane. În plus, dacă n-ai ajuns în Asia până acum, poate fi o experiență culturală tare interesantă!

Chinatown

DSC_0213

Meniu chineză

Mâncare chinezească

Chinatown noaptea

13. Savurează un ceai aromat la Japanese Tea Garden

Pentru că există atât de mulți ochi oblici în San Francisco, influențele asiatice se reflectă în caracterul orașului. În Golden Gate Park, o imensitate verde care mi s-a părut mai mult o pădure, se află Japanese Tea Garden.  Este vorba de o grădină amenajată armonios în stil japonez, unde poți savura un ceai sau poți lua o gustare, înconjurat de liniște și verdeață.

Dar nici să fii zen nu mai e chiar gratis în ziua de azi, așa că intrarea costă 8 dolari. Mai multe info aici.

Grădină japoneză

Grădină verde

Budism

Ceai japonez

14. Explorează un cartier cu vibe cool

Dacă prinzi o dumincă în oraș, du-te la o piață locală cu produse proaspete (Farmer’s Market). Mulți dintre locuitorii din San Francisco pun preț pe o alimentație sănătoasă și de aceea vei găsi o groază de locuri cu vibe cool pentru micul-dejun. Sau pentru un brunch.

Piața locală

Brunch terasă

Cafea senvis mic-dejun

Pe de altă parte, multiculturalitatea face ca gastronomia orașului să fie foarte ofertantă. Bogdan, ghidul nostru român de la compania Google (povestim curând despre vizită) care locuiește în San Francisco, ne-a recomandat zona Mission. Acolo am dat peste Pakwan, un loc cu mâncare pakistanezo-indiană delicioasă și ieftină. Și tot în Mission există cea mai bună și mai mare quesadilla, la Taqueria El Farolito. După cum îți poți imagina, locurile astea n-au nicio treabă cu luxul, dar sunt extrem de autentice.

Mâncare indiană

Quesadilla mare

DSC_0773

Mission este o zonă foarte animată seara, când barurile se umplu cu oameni foarte cool. Toți sunt extrem de zâmbitori și prietenoși și nimeni nu iese în oraș să se laude cu noua mașină ori cu geanta de designer, indiferent de câte zerouri are suma din cont. Pentru că ei sunt mai isteți și s-au prins de-o treabă: înainte de orice, suntem oameni. Toți.

În schimb, în SoMa (South of Market), lucrurile sunt puțin mai apropiate de realitatea din România: e mai cu cluburi, mai cu fițe. Dar eu sunt convinsă că te-ai distra mult mai bine în Mission!

#Recomandare din valiză: dacă ajungi și ziua în zona asta, relaxează-te în Dolores Park. În weekend, parcul este asaltat de-a dreptul de locuitorii orașului. De aici, se vede foarte drăguț skyline-ul orașului, printre palmieri.

Parc palmieri

Parc zgârie-nori

Pentru a înțelege mai bine atmosfera dezinhibată a orașului, îți mai povestesc ceva: la sfârșit de săptămână își face apariția în parc un tip pe nume Truffle Man, care vinde ciocolată cu marijuana, cu diverse arome, precum pecan, mocha, cocos, rom jamaican sau expresso. Tipic San Francisco! 🙂

Tot în San Francisco există și cea mai mare comunitate de gay din lume, așa că nu există om pe care orașul ăsta să nu îl facă fericit!

15. Plimbă-te la întâmplare și suprinde spiritul orașului

Fără sistem de navigație. Fără hartă. Fără Google Maps. Fără un plan. Privește în jurul tău și învață să vezi. San Francisco este un oraș cu personalitate. Ar fi păcat să nu te prinzi de asta în graba bifării a cât mai multe obiective turistice.

Feel the vibe!

Autostradă America

Case San Francisco

Case colorate

Casă mov palmieri

Oraș America

Indicatoare rutiere

Oraș american

Pod noaptea

San Francisco noaptea

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

10 COMENTARII

 1. Eu chiar am inghitit in sec la inghetata aia Ghirardelli. Si am mai pus ochii pe ceva, pachetul ala de 5 ciocolatele, dintre care aia crispy imi suna cel mai bine ^_^
  Frumos San Fransisco, si ai si un stil frumos de a povesti. Imi aduc aminte de cand am citit despre vizita la inchisoarea Alcatraz, atunci te-am si descoperit de altfel.

  • Ioana, mă bucur că ți-a plăcut articolul și sunt fericită că ai descoperit și deschis #valiza. San Francisco este minunat și chiar simt un gol în stomac de fiecare dată când îmi amintesc ce frumos a fost acolo.

   Cât despre ciocolățelele alea, trebuie să mărturisesc că și eu le-am ratat. Dar sunt sigură că ar fi fost delicioase! 🙂

 2. ce nu scrie aici ,sau nu mi amintesc sa fi citit ,este ca vara sunt 21 grade maxim , pe 29 iunie au fost 15 grade maxim , macar a doua zi a fost mai cald ,macar am fost in california de ziua mea ,d

 3. Buna Cristina
  Multumim pentru sfaturile de calatorie. Am facut un tur al Californiei si ceea ce am citit aici a fost de un real ajutor.
  Prima data am fost in San Francisco in 2004 doar in trecere pentru cateva ore.Ce am putut sa vad atunci a fost Fishraman’s wharf, Ghirardelli Square si Pier 39. Acum am avut mai mult timp…

  Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.