La vie en rose la Nisa, pe Coasta de Azur Franța / Plajă şi soare

Riviera franceză a fost întotdeauna considerată o destinație de vacanță exclusivistă, a elitelor, pe care nu și-o poate permite oricine. Iată că lucrurile s-au schimbat și, chiar dacă Franța este încă o țară foarte scumpă, un sejur la Nisa este astăzi realizabil fără să stai cu dinții la gard jumătate de an după ce te întorci din vacanță.

În Nisa parcă tot timpul se aude pe fundal La vie en rose a lui Édith Piaf. Asta pentru că încă mai emană parfumul perioadei Belle Epoque, când erau la modă sejururile prelungite la malul mării, iar reprezentanții aristocrației europene se plimbau în tihnă pe Promenade des Anglais. Da, melodia a apărut mai târziu, dar mi se pare din același film.

Planificarea călătoriei

Cazare. Dacă vrei să planifici o călătorie pe Coasta de Azur și ai în plan să explorezi cât mai multe orașe și orășele din această zonă, îți recomand să îți stabilești cartierul general în Nisa, pentru că este situată oarecum central pe harta locurilor de neratat de pe Riviera franceză. Există numeroase hoteluri low-budget și, pentru că este oraș mai mult decât stațiune, prețurile sunt totuși mai prietenoase decât în Cannes sau St.Tropez. Caută pe booking.com sau alte site-uri din aceeași categorie variante de hotel și îți promit că, dacă nu te aventurezi la cele aproape de plajă, prețurile nu vor fi exagerate. Poți, de asemenea, să închiriezi apartamente sau să optezi pentru un hostel, în special dacă vei călători cu un grup. Prețurile la hostel pe www.hostelworld.com pleacă de la 72 RON/ noapte, în funcție de perioadă și de tipul camerei.

Eu am ales Ibis Styles Nice Vieux Port, un hotel de 3 stele- curat, modern, amplasat în partea veche a orașului și bine conectat cu toate punctele importante. Dar trebuie să faci neapărat rezervarea din timp ( ianuarie-februarie) pentru că acum prețurile pentru vara aceasta au explodat, o cameră pentru două persoane/ 7 nopți ajungând la 900 euro.

Avion.Poți opta pentru un zbor low-cost cu Blue Air și, dacă planifici călătoria încă de la începutul anului, ai șansa să găsești tarife extrem de convenabile. O simulare a zborului în momentul acesta cu date de la sfârșitul lui august pe ruta București- Nisa nu depășește 800 RON.  De la aeroport poți lua două linii expres către oraș, care costă 6 euro. Dar acesta nu e deloc departe, ci fix la ieșirea din oraș, așa că dacă aștepți în fața aeroportului autobuzul local 23, vei plăti doar 1,5 euro pentru călătorie.

Transportul în Nisa nu este chiar ieftin, dar devine extrem de convenabil atunci când pleci în afara orașului. Prețul unei călătorii este 1,5 euro, fie că mergi o stație în oraș, fie că vrei să călătorești spre alte orașe de pe coastă, precum Eze sau chiar Cannes. Pentru 10 călătorii vei plăti 10 euro, iar pentru un abonament de 7 zile trebuie să scoți din buzunar 15 euro.

Mâncarea este scumpă în Franța. Trebuie totuși să încerci faimosul fois gras sau un platou cu scoici, dar poți alterna serile la restaurant ( alege unul de pe străduțele mai îndepărtate de promenadă- o cină  pentru două persoane te va costa în jur de 40 euro- un singur fel de mâncare ) cu niște cumpărături de la supermarket sau cu un picnic pe plajă. Seara, cumpără-ți o sticlă de vin franțuzesc ( prețurile din supermarket nu sunt chiar usturătoare- vei găsi chiar și la 3 euro ) și mergi pe plajă, unde vei descoperi că nu ești singurul. Mulți dintre turiști și, mai ales, localnicii optează pentru seri pe plajă. Te vei bucura de sunetul valurilor și de avioanele care aterizează non-stop pe aeroportul de la capătul Promenadei des Anglais. De asemenea, există restaurante cu meniul-zilei de aprox. 10-12 euro și altele cu specific asiatic de tipul all-you-can-eat, care nu îți vor destabiliza prea rău bugetul.

Ce să vezi în Nisa

Am stabilit că Nisa va fi punctul de plecare către alte destinații de pe Coasta de Azur, dar nu trebuie neglijată, așa că îți recomand să îi acorzi măcar două zile.

Plaja din Nisa poate fi dezamăgitoare pentru unii din cauza pietrelor de mari dimensiuni. Pentru mine, acestea n-au contat, pentru că au fost total eclipsate de culoarea de un azuriu ireal a apei. Ia-ți niște papuci speciali pentru plaje cu pietriș și bucură-te de valurile Mării Tireniene.

P1040816

Promenade des Anglais

P1020928

Da, ai ghicit. Numele provine de la englezii care obișnuiau să vină pe Coasta de Azur în secolul al XVIII-lea, pe vremea când remediul oricărei boli era un sejur la malul mării. Aceștia se cazau într-un număr foarte mare la hotelurile luxoase din stațiune și scăpau, astfel, de iarna grea din Anglia. Sugestia lor de a construi un loc de promenadă a fost primită cu căldură de autoritățile locale, care au fost inspirate tot de englezi pentru denumire.

Astăzi, pe Promenade des Anglais vei vedea joggeri, oameni care își plimbă cățeii, skateri, artiști, dansatori, bătrâni care se țin de mână și …călători fericiți.  N-ai cum să mergi în Nisa fără să străbați acest traseu. Dacă cei 7 km ți se par prea obositori, te poți întoarce cu autobuzul.

Hotel Negresco

P1040353

E un sentiment frumos să cauți informații despre unul dintre cele mai renumite și luxoase hoteluri din Nisa pe internet și să apară în dreptul constructorului numele unui român. Henri Negrescu și-a luat viața în mâini la 15 ani și a plecat la Paris, de unde a ajuns pe Riviera Franceză directorul Cazinoului Municipal din Nisa. Acesta s-a hotărât să înfrumusețeze faimoasa Promenade des Anglais cu încă un hotel luxos și rafinat, așa că în 1912 a dat startul construcției. Hotelul Negresco rămâne un reper al orașului, dar, după cum se vede în imagine, îi cam lipsește un “R” ( sper că între timp l-a recăpătat ).

Place Massena

P1000171

Place Massena este cea mai mare piață din Nisa, separând vechiul oraș de cel nou. Desigur, este un loc foarte aglomerat, cu numeroase restaurante și magazine, dar și cu spectacole de stradă care mai de care mai interesante, așa că vei vedea mulțimi pestrițe de oameni urmărind cine știe ce mim sau chiar compatrioți bronzați de-ai nostri în concert. Tot aici vei putea admira o statuie a lui Apollo, iar iarna este locul în care se desfășoară târgul anual de Crăciun.

Orașul vechi

P1030064

Orașul vechi sau Le Vieux Nice n-are nevoie de descriere. Dacă vrei să te pierzi pe străduțe colorate cu rufe atârnate la ferestre, cu biserici în stil baroc, cu magazine de înghețată în zeci de sortimente și cu cafenele ce servesc croissanturi pufoase cu unt, acum știi unde trebuie să ajungi. Eu m-am bucurat tare mult de atmosfera vibrantă a orașului vechi și am încercat să cutreier cât mai multe străduțe. Cheia e să te plimbi la voia întâmplării!

Portul orașului

P1010655

Plimbă-te printre iahturile luxoase care pleacă spre alte destinații de pe Riviera Franceză sau doar ies în larg pentru o zi pe mare și intră în atmosfera exclusivistă a milionarilor. Nu este nici pe departe cel mai mare port pe care l-am văzut, dar merită o plimbare, în special noaptea. Este localizat în Vieux Nice și e, de asemenea, punct de plecare spre Corsica cu ferryboatul.

Colline du Chateau

P1010879

Recunosc, am lăsat the best of the best la sfârșit. Priveliștea asupra orașului de pe această colină este unul dintre motivele pentru care te duci la Nisa, așa că să nu îndrăznești să o ratezi!

Vei spune : ok, dar unde e castelul? Ei bine, a existat cândva și un castel, dar a fost distrus de trupele franceze în anul 1706. Va trebui să te mulțumești doar cu niște ruine, dar nu-ți face probleme- ai alte lucruri de admirat. Pe de-o parte, vei privi de sus portul despre care am vorbit mai devreme, iar pe de altă parte Promenade des Anglais, cu restul orașului și superba Mare Tireniană de un turcoaz incredibil în apropierea malului. Pe deasupra, te poți răcori cu rafalele proaspete ale unei cascade la înălțime.

Colina castelului măsoară aproximativ 92 de metri altitudine. Poți ajunge sus la pas ( aprox.15 minute ), ori urcând scările de la capătul estic al străzii Rosseti, cu trenulețul turistic sau cu liftul de sub turnul Bellanda.

Ce mai poți vedea în Nisa

E clar că am trecut în revistă doar ce nu trebuie ratat sub nicio formă în Nisa. Dar mai există numeroase alte atracții turistice în oraș, care merită luate în seamă, mai ales dacă optezi pentru o călătorie în afara sezonului estival, când nu este vreme de plajă:

Muzeul de Artă și Istorie de la Palatul Massena

P1040717

Alte atracții din Nisa

Catedrala Rusească- cea mai frumoasă catedrală ortodoxă din afara Rusiei

Muzeul Matisse- gratuit

Observatorul astronomic

Muzeul Național Marc Chagall

Muzeul de Istorie Naturală

Catedrala Notre Dames de Nice

Ar fi trebuit să te conving deja să pui pe listă Nisa pentru călătoriile viitoare. Dacă nu, mă voi strădui mai mult cu alte destinații de pe Coasta de Azur, precum Eze, Cannes sau St.Tropez, pe care le vom aborda în curând în alte articole.

À bientôt, mes amis!

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>