Ouă roşii, cozonaci aburinzi, cântece religioase şi multă energie pozitivă. Ah, da! Şi deja tradiţionalele SMS-uri care încep cu „Fie ca lumina…”. Mai sunt doar trei săptămâni şi ne vom bucura de toate, pentru că Paştele este foarte aproape!

Deşi bucuria sărbătorii este la fel de mare peste tot în România, există totuşi o mulţime de tradiţii şi obiceiuri care variază de la zonă la zonă. Astăzi vorbim despre câteva dintre ele, pentru a aştepta cu şi mai mult neastâmpăr şi entuziasm sărbătorile pascale.

Maramureş

În Maramureş, dimineaţa primei zile de Paşte începe cu sosirea copiilor la casele prietenilor şi vecinilor pentru a vesti Învierea Domnului. Fiecare gazdă le oferă câte un ou roşu, tradiţia fiind asemănătoare celei a colindatului din preajma Crăciunului. De asemenea, se spune că pentru a alunga discordia, trebuie ca prima persoană care calcă în casă în dimineaţa de Paşte să fie un bărbat.

cimitirul vesel de la sapanta

Transilvania

În Transilvania se lasă cu haine ude. Obiceiul stropitului, preluat de la vecinii unguri, presupune ca băieţii îmbrăcaţi în haine tradiţionale să meargă în familiile în care există cel puţin o fată, pe care o udă cu parfum, pentru a nu se veşteji. În schimbul acestui serviciu, fetele le oferă feciorilor ceva de băut. Sună distractiv! Evident, fetele stropite de Paşte vor avea noroc tot anul, în timp ce băieţii care uită de această datină vor fi urmăriţi negreşit de ghinion!

transilvania

Ţara Moţilor

În Ţara Moţilor, toaca din biserică se duce în cimitir, unde este păzită de nişte feciori straşnici. Dacă aceştia nu reuşesc să o păzească corespunzător, vor trebui să fie gazdele unei mese îmbelşugate. Pe de altă parte, dacă cei resposabili cu furatul acesteia nu îşi ating obiectivul, ei vor fi cei care vor pune bucate alese pe masă. În orice situaţie, se lasă cu un ospăţ pe măsura obiceiului!

baticuri traditionale

Bucovina

În Bucovina, în dimineaţa Paştelui se ia un castron cu apă, pe fundul căruia se aruncă un pumn de monede şi în care se adaugă un ou alb şi unul roşu. Copiii trebuie să îşi spele faţa cu apa şi să îşi atingă obrajii cu ouăle, pentru a avea un an bogat.

peisaj bucovina

manastirea voronet

Banat

În Banat, bucatele de la micul dejun din prima zi de Paşte se tămâie. Ulterior, fiecare membru al familiei primeşte o lingură de Paşti (adică vin şi pâine sfinţită), urmată de un adevărat festin, ce constă în ciolan de porc fiert, ouă albe şi friptură de miel.

Sibiu

Regiunea Sibiului vine cu un obicei tare simpatic, de origine germană. Se ia un arbust de dimensiuni mici şi se împodobeşte cu ouă vopsite şi alte ornamente pascale. Acesta poate fi într-un ghiveci sau chiar într-o vază şi trebuie neapărat aşezat undeva la vedere. Eu sunt destul de familiarizată cu aceste pregătiri de Paşte, pentru că, după câteva călătorii în Germania, mama s-a ocupat să decoreze casa astfel an de an de sărbători. Să fie veselie, nu?

sibiu turn

Argeş

În Argeş, Paştele înseamnă şi covrigi de ou (se numesc aşa pentru că…surpriză, se prepară cu foarte multe ouă). În această zonă nu se pregăteşte pască, aşa că aceşti covrigi au parte de multă atenţie, de regulă fiind împărţiţi cu câte un ou roşu în mijloc. 

Eu am fost tare încântată de acest obicei pe care nu-l cunoşteam, când am petrecut pentru prima dată Paştele la Câmpulung Muscel, acolo de unde este Claudiu. Şi anul acesta tot acolo mă vor prinde sărbătorile pascale, aşa că de-abia aştept să devorez un astfel de covrig!

campulung muscel

covrigi-de-matau-paste-oua-traditii

Paştele este unul dintre momentele în care ne reamintim de valorile româneşti. Agitaţia cotidiană şi viteza cu care se succed zilele la birou ne îndepărtează inevitabil de tot ceea ce înseamnă tradiţional. Însă de Paşte chiar cred că mulţi dintre noi lasă în urmă grijile şi se bucură cu adevărat de obiceiurile pe care le aduce această sărbătoare.

De aceea, consider că este un moment foarte oportun să ne îndreptăm atenţia către nişte cadouri autentice, care să simbolizeze tradiţiile româneşti. Şi unde în altă parte am putea să căutăm aceste cadouri, dacă nu în magazinul online al celor de la Art&Craft?

Prin urmare, hai să scoatem din #valiză nişte pachete special create pentru sărbătorile pascale, foarte potrivite pentru cadouri individuale, dar şi pentru cele corporate- fie că vorbim despre cadouri pentru nişte parteneri străini, fie că ne referim la o atenţie de sărbători pentru angajaţi. Cu toată sinceritatea din lume, dacă aş lucra acum într-o firmă mare, aş fi tare bucuroasă să primesc de Paşte unul dintre pachetele de mai jos! Sper să îţi fie de folos, dacă eşti în căutarea unui cadou autentic românesc.

Pachet tradiţional

pachet de paste

Pachet office

cadou corporate

Pachet folclor

pachet folclor

Pachet Love Romania

cadouri de paste

Pachet Memories from Romania

suveniruri romanesti

Pachet Destination Romania

destinatia romania

Desigur, toate tradiţiile au un numitor comun: ouăle vopsite – fie într-un roşu aprins, fie încondeiate cu măiestrie şi devotament de către gospodinele din Maramureş sau Bucovina. Astfel, împreună cu cozonacul sau pasca, pe orice masă le-ai pune, într-o vilă modernă ori într-o casă modestă, sărbătoarea Paştelui îşi face simţită prezenţa.

gospodina incondeiere oua

oua incondeiate

cozonac

Şi, pentru ca masa ta de Paşte să fie şi mai încărcată de însemnătatea sărbătorii, Art&Craft îţi dăruieşte un ou încodeiat cadou, la cumpărături de peste 150 de lei. Ouăle sunt pictate cu multă migală de gospodinele din Bucovina cu care compania colaborează, deci sunt autentice şi valoroase.

ou cadou

Eu sunt pregătită să mă emoţionez, să mă bucur şi să mă încarc cu energie pozitivă şi anul acesta de Paşte. Tu unde vei petrece sărbătorile pascale?

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.