Primul an la Londra. 365 de zile petrecute într-un oraș extrem de multicultural, unde simt că descopăr întreaga lume în fiecare zi. O mulțime de momente frumoase, la fel de multe provocări și un parcurs la care sincer nu m-am așteptat, cu tot optimismul pe care l-am pus în #valiză la plecarea din România.

Ca să înțelegi mai bine contextul, trebuie să citești articolul pe care l-am scris anul trecut, după doar trei luni petrecute aici. Pe scurt, povestea a început când m-am hotărât că am nevoie de o altfel de experiență academică ca să mă simt împlinită, așa că am aplicat la King’s College, una dintre cele mai prestigioase universități din lume, pentru un master în International Marketing. E adevărat, îmi doream și o schimbare, căci e destul de dificil pentru o călătoare să locuiască într-un singur loc toată viața. Și am plecat fără un plan concret, știind însă cu siguranță că această alegere va duce către o experiență frumoasă.

A fost un an greu, foarte aglomerat, cu extrem de puțin timp liber, dar cu enorm de multe satisfacții. Probabil că nu multă lume își imaginează că în spatele pozelor și articolelor pe care le postez regulat se află un job full time extrem de solicitant, care mă face să stau de multe ori peste program și săptămâni în care n-am nicio zi liberă, pentru că în weekend-uri mă duc la facultate.

Sunt întrebată adeseori cu ce mă ocup și cum de am un program așa flexibil, care îmi permite să călătoresc atât de des. Adevărul este că am un job normal, cu 25 de zile de concediu pe an, așa că fac eforturi foarte mari să îmi organizez călătoriile, uneori alegând zboruri foarte matinale luni dimineața când plec în escapade de weekend, ca să merg direct la birou. I know, crazy traveller!

N-o să încep să mă lamentez despre cât de dificil și obositor este să ai săptămâni fără nicio zi liberă, pentru că îmi asum toate alegerile și nu regret nicio secundă. Dar voiam să știi că nu e cazul să mă invidiezi așa de tare, pentru că viața mea nu este cu siguranță o continuă vacanță! 🙂 Însă iubesc tot ce fac, mă implic total în fiecare proiect pe care îl încep și lucrurile nu se vor schimba prea curând!

Ceea ce vreau să spun, însă, este că tot ceea ce mi s-a întâmplat până acum în viață n-a fost deloc noroc pur, căci am muncit foarte mult să îmi ating obiectivele. Dar că atât timp cât te dedici total unui vis (să-i spunem mai degrabă plan, să nu aiba nimeni nevoie de batistă), pentru mine e clar că la un moment dat vei putea spune că ai reușit tot ce ți-ai propus. Sincer, în afară de tine însuți/însăți, cine sau ce ar putea să te împiedice?

Pe scurt, a fost un an minunat, iar higlight-urile au fost:

Găsirea casei

Despre ce trebuie să știi când te muți la Londra am scris mai multe aici.

Prima casă pe care am avut-o a fost un studio cozy în Wimbledon. Între timp ne-am mutat în Streatham Hill, într-un one-bedroom apartment care arată ca o cabană cu o scară interioară de lemn, aflat pe o străduță cu case victoriene perfect aliniate. Cartierul este foarte multicultural și bine conectat de centru cu autobuze, ceea ce înseamnă că plătim mai puțin pe transport, nemaifiind nevoie să mergem tot timpul cu metroul.

Găsirea jobului

N-a fost atât de ușor precum îmi închipuiam să îmi găsesc un job când am ajuns aici, pentru că toate procesele de recrutare durează mult, iar angajatorii sunt mai degrabă strategici în căutările lor, nefiind cazul să găsească pe cineva de pe-o zi pe alta.

Profesional, simt că am evoluat foarte mult de când m-am mutat la Londra. Este un oraș care îți oferă enorm de multe oportunități, însă și competiția e pe măsură. Eu am început ca Digital Marketing Strategist pentru o companie de PR & Marketing care lucrează cu arhitecți. Mi s-a oferit foarte multă încredere din start, căci din a doua mea săptămână am mers la întâlniri cu clienții, ajungând să țin traininguri de social media pentru oameni importanți din domeniul arhitecturii. Recunosc că nu mi-aș fi imaginat acum un an că voi avea săli de ședințe pline și oameni dornici să învețe ceva de la mine, CEOs de companii mari care să mă urmărească atent și să își noteze conștiincios ceea ce spun eu.

După doar șase luni am fost promovată, iar acum sunt Digital Marketing Manager și coordonez o echipă de patru oameni. Cred că asta m-a ajutat să mă dezvolt enorm, căci am învățat să îi motivez pe cei din jurul meu, să îi ajut să își exploateze toate calitățile, să rezolv conflicte și să le spun când au greșit într-un mod ferm, dar fără să îi fac să își piardă încrederea în ei. Am învățat că depinde doar de mine ca oamenii pe care îi îndrum să evolueze zilnic, deși recunosc că a fost greu inițial să îmi asum eșecurile altora. Acum știu că sunt în cea mai mare măsură și ale mele, așa că fac tot posibilul să aduc un vibe pozitiv echipei și mă bucur enorm când mă uit în urmă și realizez cât de mult a crescut calitatea muncii noastre, a tuturor, de-a lungul timpului.

Și Claudiu a evoluat foarte mult de când ne-am mutat la Londra, fiind acceptat la un job unde lucrează în mare parte numai britanici. Am fost foarte bucuroasă când mi-a dat vestea acum 6 luni, mai ales că este un job în domeniul turismului, pentru Viking Cruises, compania de croaziere pe râu no.1 la nivel mondial.

Cert este că în Marea Britanie promovările se întâmplă destul de repede, căci oamenii dedicați chiar sunt apreciați. Evident, există și excepții de la regulă, însă am observat că se întâmplă asta în toate sectoarele de activitate, nu doar în corporații.

Începerea masterului

Sunt extrem de fericită că am ales să studiez la King’s College, căci este o experiență academică total diferită de cea pe care am avut-o în România. Lectorii vin în ajutorul nostru cu propriile background-uri profesionale și personale, mai ales că sunt din diferite părți ale lumii. Pe lângă cei din Marea Britanie, am avut profesori din India, Grecia, Canada și chiar Japonia. Cred că ar trebui să scriu un articol separat despre asta, dar va veni cel mai probabil după absolvire, pentru a putea avea o perspectivă completă asupra experienței.

Chiar am ajuns să îmi iubesc colegii de facultate, pe de-o parte pentru că am de învățat tot timpul ceva nou de la ei, și pe de altă parte, pentru că știu cu adevărat să se distreze și nu refuză niciodată o ieșire în oraș după cursuri. Iar eu sunt acolo să propun asta tot timpul! 🙂

Primul Crăciun departe de casă

Crăciunul a fost întotdeauna o perioadă magică pentru mine și recunosc că mi-a fost greu să îl petrec pe primul departe de casă, de familie, de cei dragi. Dar faptul că Londra este atât de frumos împodobită în perioada sărbătorilor a ajutat puțin și de-abia aștept să apară decorațiunile și anul acesta. Despre Londra – Christmas Edition am scris aici.

Primul Crăciun aici a însemnat și primul brad împodobit doar cu Claudiu, căci n-am locuit împreună înainte de a ne muta la Londra, deși avem în spate mulți ani de relație. A fost palpitant să cumpărăm bradul pe ultima sută de metri și să luăm în fugă ultimele decorațiuni, contrazicându-ne, desigur, cu privire la locul unde să îl poziționăm și împodobim. 🙂

Evenimentele organizate cu job-ul

Deși am încercat să ies cât mai des în oraș cu prietenii și colegii de la facultate, multe seri mi-au fost ocupate în primul an la Londra cu evenimentele pe care le organizez la birou. Am făcut parte din echipa de organizare a unui festival de stradă, a unei expoziții din cadrul Festivalului de Arhitectură de la Londra, am organizat o lansare de carte, evenimente de networking pentru arhitecți, petreceri ale clienților noștri care au împlinit 10 și 25 de ani de activitate și multe altele.

Evident, sunt tot timpul agitată pentru că vreau să iasă totul perfect, însă chiar mă bucur de fiecare eveniment pe care îl organizăm. Mai alesă că am șansa să cunosc oameni foarte interesanți!

Cea mai călduroasă vară 

Prima mea vară la Londra a fost și cea mai călduroasă din ultimii zeci de ani. Sunt multe persoane de o vârstă înaintată care mi-au spus că nu-și amintesc să fi avut parte de o vară mai călduroasă, căci au fost o mulțime de zile cu soare, temperaturi foarte ridicate și 0% șanse de precipitații.

Și, cum britanicii nu ratează nicio ocazie să se bucure de soare, toate parcurile au fost pline cu oameni veniți la picnic, să facă plajă și să se relaxeze. Haine colorate și sumare, rooftop baruri pline și o atmosferă totală de vacanță – cam ăsta e rezumatul primei veri în Londra.

Campionatul Mondial în Londra

Tot vara aceasta a fost și Campionatul Mondial, pe care l-am trăit din plin la Londra, mai ales că Anglia a ajuns până în semi-finale. Da, chiar îmi place fotbalul și știu ce înseamnă și un ofsaid! 🙂

A fost o atmosferă incredibilă, cu atât mai mult cu cât la orice bar te-ai fi dus să vezi un meci între orice echipe, printre spectatori sigur se aflau oameni din țările respective. Maroc vs. Portugalia? Am găsit oameni în pub din ambele țări. Argentina vs. Franța? La fel!

Ca să nu mai vorbim despre meciurile Angliei și de euforia de pe străzi după victorii! It’s coming home se auzea peste tot și, deși știam că fotbalul nu va veni acasă de data asta, m-am bucurat de fiecare rezultat favorabil. Pentru că știam că va face oamenii din jurul meu fericiți! Mai mult, am văzut unul dintre ultimele meciuri în cartierul rezidențial cu cele mai multe steaguri ale Angliei atârnate la balcoane, unde atmosfera a fost genială.

Călătoriile din Londra

Desigur, nu m-am oprit din călătorit, ba dimpotrivă. Conexiunile din Londra sunt mult mai bune, iar multe dintre destinații mai apropiate, așa că am profitat de prețuri rezonabile la bilete de avion (ex: Havana 350 lire, Reykjavik 80 lire) și am zburat în primul an aici către Copenhaga, Frankfurt, Havana, Dubai, Lisabona, Salzburg și Reykjavik. Și de două ori către București!

Să sperăm că lucrurile nu se vor schimba dramatic în urma Brexit-ului, căci în momentul de față Londra este un punct extrem de strategic pentru călătoriile #valizei în jurul lumii.

N-am uitat să explorăm nici Marea Britanie, astfel că vara trecută am mers la mare în Broadstairs, am vizitat orașul Bath, de Paște am fost în Wales, iar pe finalul acestei veri am descoperit cea mai frumoasă zonă din Anglia, Cotswolds.

Viața la Londra

Deși n-am foarte mult timp să explorez Londra, mă bucur de fiecare zi petrecută aici și sunt entuziasmată la gândul că mai am încă multe locuri noi de explorat. Îmi place să merg uneori la piața de flori pe Columbia Road, să admir grafitti-urile din Brick Lane, să privesc skyline-ul din Primrose Hill și să colind prin magazinele de pe Oxford Street. Încerc să îmi fac timp să mă văd cât mai des și cu prietenii, atât cu cei din România, de care mă leagă deja multe amintiri, cât și cu cei pe care abia i-am întâlnit și cu care urmează să fabric amintirile.

Ador să analizez oamenii în autobuz sau metrou, căci e o adevărată călătorie în jurul lumii. Zâmbesc inevitabil când ascult povești în spaniolă sau italiană, iar pe cele în franceză mă străduiesc să le urmăresc. 🙂 Londra e un oraș incredibil în mare parte datorită oamenilor și mi-aș dori tare mult să am mai mult timp liber să adun poveștile unora dintre ei pe blog.

Cert este că după un an încă îmi place tare mult orașul ăsta. Da, plata facturilor este un moment dramatic din viața mea la Londra, însă nicăieri pe lumea asta nu vei avea parte doar de bucurii și avantaje. Dar, dacă atunci când tragi linie și aduni, ești mulțumit de ceea ce îți oferă un loc, atunci te afli unde trebuie.

Iar eu cred că în momentul ăsta mă aflu pe coordonatele potrivite, în direcția bună. 

Disclaimer: nu vreau să încurajez pe nimeni să emigreze, există șanse să mă întorc și eu oricând în România. În schimb, vreau să te îndemn pe tine, dragă călător care scotocești prin #valiză, să faci ceea ce simți tot timpul, fără să te temi de eșecuri sau de necunoscut. Vei găsi întotdeauna o cale, dacă îți dorești suficient de mult. Iar dacă urmarea acelei căi presupune și să te urci într-un avion către o destinație frumoasă, nu pot decât să mă bucur pentru tine!

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

7 COMENTARII

 1. Super faina povestea ta! Love ittttt! Imi place mult si cum ai structurat articolul, e foarte usor de parcurs iar pozele sunt dementiale. E important sa dai curs visurilor indraznete atunci cand iti doresti ceva. Si noi acum cateva luni am plecat cu bilet doar dus spre America de Sud, iar la anul probabil ne mutam in tara la care visam de cativa ani. Enjoy your new life. Sky is the limit! :*:*:*

  • Draga Anita,

   Multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase!

   Sa va bucurati de calatoria voastra, este foarte important sa iti urmezi visele. <3

   Cristina

 2. Felicitări pentru articolul sincer. Recunosc că eu sunt curioasă când urmăresc un blog de călătorii dacă oamenii aceia călătoresc ca profesie sau în spate e un job full-time și un salariu care le permite să facă ceea ce iubesc și apoi să mai și scrie despre asta 🙂

  • La mine e o combinatie in momentul de fata. Daca as fi facut-o full time probabil as fi castigat mai mult din asta, dar am ales sa ma concentrez si pe alte lucruri in aceasta etapa <3

 3. Ce mult mă bucur că ai povestit despre viața ta acolo. Urmăresc mulți bloggeri online și mereu sunt curioasă despre ce fac ei dincolo de călătorii. O curiozitate pornită din dragul față de ei, nimi creepy :). Și mă bucură mult că ai vorbit și de greutățile tale acolo, de părțile bune și rele, căci într-adevăr tindem să idealizăm viețile celorlalți.
  Mult succes în continuare acolo cu studiile și job-ul, și desigur cu călătoriile, Londra e într-adevăr un hub important.

  • Draga Diana,

   Ma bucur ca ti-a placut articolul! Sunt sigura ca nimeni nu are o viata perfecta si nu vad de ce am vrea sa o facem sa para asa. Mie imi place transparenta. 🙂

   Multumesc mult, succes si tie in toate!

   Cu drag,
   Cristina

 4. Te apreciez mult pentru modul tău de gândire. Sunt bărbați care nu au acest mindset.

  Mulțumesc pentru sfaturile din cele doua articole, îmi vor prinde foarte bine când mă voi muta în Anglia.

  Mult succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.