Fără îndoială, 2017 a fost anul cu cele mai mari schimbări din viața mea de până acum. Nu doar că scriu deja tradiționalul articol de final de an dintr-un alt loc, că #valiza are o nouă casă și că își face check-in-ul de pe alte aeroporturi, dar zilele mele au devenit și mai pline, activitățile și mai complexe, iar planurile de călătorii și mai numeroase.

Pentru că eu oricum îmi măsor anii în călătorii reușite, retrospectivele de final de an sunt preferatele mele. Dând un rewind rapid filmului cu eticheta 2017, realizez că anul ce tocmai se încheie a fost un cumul de destinații îndepărtate (și nu numai), culturi diferite, peisaje incredibile, gastronomie delicioasă, oameni interesanți, prietenii strânse și amintiri frumoase. 

Aşa cum am făcut-o şi în anii precedenți, e momentul să privim puţin în urmă şi să parcurgem cronologic călătoriile din acest an minunat.

LOCURI 2017

Pentru că luna ianuarie a fost dedicată examenului de limba engleză (IELTS) și a pregătirii tuturor documentelor pentru aplicarea la King’s College, am început călătoriile lui 2017 în februarie, când am fugit pentru două săptămâni în Thailanda. În Țara Zâmbetelor am zâmbit mai mult ca oricând, pentru că plajele exotice, tuk tuk-urile, templele colorate, plimbările cu longtail boat-urile, maimuțele prietenoase, petrecerile cu buckets, pădurile de palmieri, jocul mareei, pad thai-ul delicios și leagănele de pe plajă m-au făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de aceste locuri.

Am început călătoria în Bangkok, unde ne-au așteptat contrastele mai mari decât oriunde în altă parte, unde am vizitat temple, am băut cocktail-uri la sky bar-uri cu priveliști incredibile, ne-am pierdut în mulțime, am mâncat insecte, am descoperit orașul cu viteza amețitoare a tuk-tuk-urilor și am mers la piețe plutitoare. De acolo, am zburat către Krabi, unde ne-am izolat mai bine de o săptămână pe Railay Beach și am explorat insulele exotice din jur.

Thailanda 2017

În aprilie #valiza a împlinit 2 ani, iar eu 26. De aceea, am plecat într-o nouă destinație, de această dată pentru a descoperi lumea orientală a Marocului. Am dat startul road trip-ului în Marrakech, unul dintre cele mai haotice și mai colorate orașe pe care le-am văzut până acum. De acolo, am fugit într-o excursie de-o zi în Casablanca, să vedem cum arată cel mai modern oraș al Marocului situat pe malul Oceanului Atlantic, acolo unde se află și una dintre cele mai frumoase moschei din lume: Hassan al II-lea

Am continuat călătoria traversând Munții Atlas și explorând incredibilul oraș din lut Ait-Ben-Haddou, acolo unde s-a filmat și Game of Thrones. Mai departe, ne-am îndreptat către dunele infinite ale deșertului Sahara, una dintre cele mai frumoase experiențe din câte există. De la Merzouga am plecat către lumea medievală din Fez și am făcut o oprire de-o zi și în minunatul oraș albastru: Chefchaouen.

Destinația finală a fost Rabat, de unde ne-am urcat într-un avion spre Londra. La acel moment, doar pentru a vizita niște prieteni. 

Maroc 2017

Imediat ce m-am întors din Maroc, am pornit spre Alba Iulia, acolo unde am filmat un video împreună cu Art&Craft și Happy Tour, în cadrul unei campanii de promovare a orașelor din România. Da, Alba Iulia este într-adevăr unul dintre cele mai frumoase orașe ale țării noastre, cu atât mai mult cu cât aşezarea urbană este cunoscută şi drept oraşul Unirii, pentru că acolo s-a semnat unirea României cu Transilvania pe 1 decembrie 1918. Acolo s-a schimbat istoria şi s-a format identitatea noastră naţională. Acolo, tricolorul fluturat de vânt are cea mai mare însemnătate!

Video-ul poate fi urmărit aici

ALBA IULIA

În luna mai am căutat liniștea undeva în inima Transilvaniei. Am petrecut câteva zile minunate la Cincșor, în care m-am odihnit, m-am regăsit și m-am bucurat de lucrurile mărunte. Mai mult, casele de oaspeți de la Cincșor sunt o adevărată experiență culturală. Pe lângă faptul că ai ocazia să te cazezi în fosta școală evanghelică cu biblioteca sa minunată, în casa parohială cu pajiștea întinsă ori în casa țărănească cu bârne din lemn și aspect de cabană, toate se află în jurul bisericii fortificate din secolul al XV-lea, centrul cultural și social al vieții săsești de altădată, unde au loc și în prezent o mulțime de evenimente. 

Cincsor Transilvania

Tot în luna mai mi-am colorat unghiile în conformitate cu steagul Germaniei și am plecat în Bavaria, unde am urmărit cursul Dunării, la invitația și îndrumarea Organizației Germane pentru Turism. Am vizitat Nurnberg, Ingolstadt și minunatul orășel Gunzberg, am descoperit cea mai colorată berărie din lume, am dormit într-o mânăstire de pe malul Dunării unde călugării încă mai fabrică bere, am admirat cele mai vechi și mai noi modele de Audi, am petrecut 1 iunie la Legoland și ne-am bucurat simțurile cu gastronomia tipic nemțească.

Bavaria 2017

La finalul lunii iunie am dat startul verii într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa. Pe Coasta Amalfi, șoseaua n-a știut ce să aleagă între munte și mare, așa că le-a păstrat pe amândouă. Și a transformat fiecare curbă într-un cadru numai bun pentru o carte poștală! Am băut limoncello în Sorrento, ne-am minunat de casele colorate care urcă până pe vârful muntelui în Positano, am descoperit plaje ascunse, am admirat albastrul intens al mării și exclusivismul insulei Capri, am vizitat catedrale renascentiste în Amalfi, am dat peste fiorduri, am explorat orașe ascunse sub cenușă vulcanică, am admirat zilnic poate cel mai faimos vulcan al lumii, am privit cum se unduie în vânt cearșafurile albe întinse pe balcoane, am mâncat paste cu fructe de mare pe săturate și n-am lăsat să treacă nicio zi fără să o celebrăm cu un pahar de prosecco. #laDolceVita

Coasta Amalfi 2017

În luna iulie am hotărât să plimb #valiza mai mult prin România, mai ales că mutarea la Londra era aproape. Abia înainte de a pleca din țară mi-am descoperit bucuria de a urca pe munte, pe care până acum mi-am tot refuzat-o, pe motiv de panică de prăpăstii. A fost nevoie de câteva trasee ușoare, ca cel care duce la Cabana Curmătura și, mai ales, de un prim vârf cucerit – Vf.Ciucaș 1954m– pentru a-mi da seama că fericirea pe care o simt când mă aflu față în față cu niște peisaje incredibile mă face să uit complet de teamă și de oboseală. De acum înainte știu ce am de făcut când mai vin în România noastră minunată!

Desigur, am fost de vreo trei ori și la mare până să plec, astfel că am așezat frumos în #valiză și câteva amintiri din Vamă în 2017.

Romania 2017

Pe 18 august am plecat către aeroport cu mai mult de o #valiză și mi-am luat la revedere de la România. Despre mutarea la Londra și cum au fost primele luni aici am vorbit pe larg în acest articol recent, așa că n-o să risc să fiu repetitivă și rendundată tocmai pe final de an! 🙂 De aceea, o să spun doar că totul s-a schimbat complet pentru mine. Nu numai că am mai multe oportunități să călătoresc de aici, dar faptul că am jobul pe care mi l-am dorit în digital marketing și că urmez un master la una dintre cele mai vechi și mai prestigioase universități din UK mă face să fiu complet împăcată cu mine însămi la încheierea acestui an și să simt că sunt în direcția bună. 

Țin să adaug din nou că nu am plecat din România pentru că nu eram mulțumită de viața mea acolo, ci pentru că sufletul meu de călătoare îmi tot dădea semnale și îmi spunea că e timpul pentru o schimbare. Și îi mulțumesc că m-a determinat să renunț la confortul a tot ceea ce cunoșteam și să plec fără a avea vreo certitudine legată de noua viață. A fost o lecție valoroasă pentru mine!

Și da, iubesc Londra. Mult mai mult în calitate de localnică acum! 🙂 

Londra 2017

De cum m-am mutat la Londra, am făcut o listă cu locurile pe care trebuie să le văd în UK. De fapt, recunosc, am făcut-o chiar dinainte de a ajunge aici. Și este tare lungă. 🙂 Pe final de august, am profitat de ultima zi de vară în adevăratul sens al cuvântului și am fugit pe coasta estică a Angliei, acolo unde am petrecut o zi frumoasă în natură la Botany Bay. Și am dat peste un castel situat chiar deasupra plajei, ceva ce am înțeles în cele din urmă că poți vedea în fiecare zi în Marea Britanie. Și am mâncat fish&chips!Botany Bay 2017

Următoarea călătorie prin Anglia a fost în septembrie la Bath, căci am vrut să vedem neapărat orașul elegant care datează încă din perioada romană, când a fost construit ca spa, grație izvoarelor termale descoperite acolo. Deși romanii sunt cei care au avut inițiativa construirii unei stațiuni unde să se relaxeze, Bath a devenit cu adevărat faimos în epoca georgiană. Și asta se reflectă la tot pasul în arhitectură!

Bath 2017

În luna octombrie i-am ținut companie Micuței Sirene în portul din Copenhaga și ne-am bucurat de fiecare clădire colorată din Nyhavn. Capitala daneză ne-a primit cu castele inspirate din poveștile lui Hans Christian Andersen, cu clădiri minimaliste tipic scandinave, cu canale, bărci și parcuri verzi. Da, Copenhaga ne-a învățat să fim mai relaxați, chiar și atunci când toarnă cu găleata! 🙂

Copenhaga 2017

Luna decembrie a venit din nou cu dorința de a explora niște piețe de Crăciun germane. Dacă pe finalul lui 2016 ne-am bucurat de fiecare cană de glühwein la Berlin, anul acesta am zburat către zgârie-norii din Frankfurt și ne-am minunat de magia căsuțelor parcă făcute din turtă dulce, alături de lumini și decorațiuni de tot felul. Din Frankfurt am fugit și într-o excursie de-o zi în Heidelberg, care ne-a dăruit niște amintiri cu mulți fulgi de nea pe fundal, căci a nins toată ziua! 

Frankfurt 2017

Escapadele în România se pun acum la capitolul călătorii? Căci tot în decembrie am petrecut câteva zile și acasă, unde am făcut Crăciunul împreună cu familia. În avans! 🙂

acasa

[line]

Trăgând linia de final de an, concluzia este clară: 2017 a fost un an cu schimbări majore și cu multe călătorii frumoase. De fapt, dorința mea cea mai mare este să pot spune asta la sfârșitul fiecărui an!

Și, cum cuvintele de încheiere din 2016 mi se pare la fel de potrivite și acum, nu-mi rămâne decât să îţi urez an nou excepţional, cu fericire interminabilă, indiferent în ce constă asta pentru tine. Dar, din moment ce scotoceşti prin #valiză, bănuiesc că şi tu îţi doreşti multe călătorii frumoase în 2018. Aşa că fingers crossed, să fie cu multe bilete de avion anul viitor! #2018călător

cu valiza in maroc

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

6 COMENTARII

  1. Cristina, blogul tau este o incantare, faci o treaba grozava si esti o reala inspiratie. M-am amuzat cand am citi coincidenta vacantelor din 2017, ce au fost parca in oglinda cu ale mele. Te rog lumineaza-ma cum faci de ai poze asa frumoase, ce aparat folosesti?

    • Draga Madalina, iti multumesc mult! 🙂 Ce frumos, chiar am fost in aceleasi calatorii anul trecut? 😀 Sunt curioasa daca se potrivesc si in 2018!

      In ceea ce priveste pozele, e vorba doar despre experienta si de putina inspiratie! 🙂 Pana acum le faceam cu un aparat foto cam depasit de situatie, un Nikon D3100 pe care l-am luat cand am fost in State, dar recent mi-am cumparat un Canon 77D si sunt tare multumita de el. Ceea ce cred ca e mai important este ca editez pozele in Lightroom :).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.