Probabil știi deja că ieri a fost Ziua Mondială a Turismului. Ce poate nu știi încă este că încep în sfârșit să apară tot mai multe inițiative frumoase și în ceea ce privește turismul în România.

Eu mă bucur ori de câte ori aflu despre câte un proiect lăudabil, așa cum se întâmplă și cu Ghidul Turistului Responsabil, proaspăt lansat de Ministerul Turismului, în cadrul campaniei demarate de Organizația Mondială a Turismului, #TravelEnjoyRespect. Campania încurajează responsabilizarea turistului prin ocrotirea și respectarea naturii, a culturii locurilor pe care le vizitează și a valorilor comunităților locale. Practic, întreaga atenție se îndreaptă către turismul sustenabil,  care trebuie să fie o prioritate absolută.

Da, vestea bună e că România se alătură unei inițiative internaționale, printr-o campanie susținută inclusiv de operatori privați, în cadrul căreia se va urmări și distribuirea Ghidului Turistului Responsabil, care cuprinde 10 reguli de bună conduită. Mai bine de 25.000 de exemplare ale ghidului vor fi împărțite în marile orașe din țară, atât în aeroporturi, în unități de cazare, cât și la unele obiective turistice, ceea ce mi se pare o idee excelentă.

munti România

Iată regulile pe care le poți găsi în Ghidul Turistului Responsabil și pe care te încurajez să le respecți în fiecare călătorie:

Informează-te înainte

Află câteva informații despre destinația pe care urmează să o vizitezi: limba, religia, cultura, regulile și specificul locului.

Folosește coșul de gunoi

Nu uita să protejezi natura, aruncă gunoiul doar în locurile special amenajate.

Sprijină comunitățile locale și păstrarea tradițiilor

Alege să consumi produse locale. Achiziționează obiecte realizate de meșteșugari autohtoni.

Degustă mâncarea în porții mici

Fii întotdeauna selectiv și cumpătat la masă. Este important să nu risipești mâncarea.

Contribuie la păstrarea unui aer mai curat

Folosește transportul public, închiriază o bicicletă sau mergi pe jos pentru a explora locurile pe care le vizitezi.

Poartă haine potrivite

Îmbracă-te adecvat siturilor culturale pe care le vizitezi.

Explorează locul în care te afli

Ascultă, privește, experimentează și împărtășește. Fii tolerant, cu mintea deschisă și respectă locul în care te afli.

Nu încuraja cerșetoria

Nu oferi bani cerșetorilor, copii sau adulți. Sprijină, în schimb, comunitatea locală, implicându-te în proiectele pe care le desfășoară.

Evită risipa

Redu consumul inutil de apă și de energie electrică. Stinge luminile și aerul condiționat atunci când părăsești camera de hotel și folosește prosopul timp de mai multe zile.

Contribuie la respectarea habitatelor naturale

Protejează speciile de animale, plante, păsări și pești. 

Ghidul turistului responsabil

Ghidul turistului responsabil

Cred că este nevoie ca acest ghid să ajungă la cât de multă lume, așa că nu te sfii să folosești butonul de share! Și, ori de câte ori postezi o imagine relevantă pentru această campanie, care are legătură cu turismul responsabil, te invit să folosești și hashtag-ul oficial, #TravelEnjoyRespect. 

Din moment ce scotocești prin #valiză, este clar că iubești să călătorești. Știu și că avem aceleași sistem de valori. De aceea, sunt sigură că împreună vom putea transmite acest mesaj multor alți călători, astfel încât și generațiile viitoare să se poată bucura de toate locurile minunate care există la intersecția a nenumărate meridiane și paralele.

Călătorii frumoase și responsabile! 🙂

ghidul turistului responsabil

Absolventă de PR şi Turism, cu o dorinţă imensă de a explora fiecare colţ al lumii. Iniţierea unei conversaţii despre călătorii cu mine poate fi un angajament pe termen lung, căci ador să povestesc despre locuri, oameni şi culturi diverse. Şi nu mă prea pot opri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.